Leuke en Originele Recepten voor Ananascake

Inleiding

Ananascake is een klassieke taart die sinds de jaren twintig populair is en vooral bekend staat als de "pineapple upside down cake". In dit artikel worden verschillende recepten gepresenteerd die deze taart in nieuwe en originele richtingen brengen. De recepten zijn gebaseerd op diverse bronnen, waarin niet alleen de klassieke versie van de taart wordt beschreven, maar ook variaties met andere ingrediënten zoals muesli, citroen en amandel. Bovendien worden technieken en tips voor het bereiden van deze taart besproken, waardoor zowel beginners als ervaren koks inspiratie kunnen opdoen.

Ananascake: Een Klassieke Taart met Veel Vormen

Ananascake is een taart die gemaakt wordt met ananas als centraal ingrediënt. De meest bekende vorm is de "pineapple upside down cake", waarbij ananasplakjes op de bodem van de bakvorm worden gelegd, gevolgd door een cakebeslag. Na het bakken wordt de taart omgedraaid, waardoor de ananasplakjes bovenop komen te liggen. Dit gaf de taart haar naam, omdat ze ondersteboven wordt bediend.

De taart is vooral populair in de Verenigde Staten, waar ze in 1920 bekend werd na een wedstrijd die werd georganiseerd door een ananasmerk. Deze historie is terug te vinden in het artikel van [2], waarin ook een recept wordt beschreven voor individuele porties in soufflébakjes. Het artikel laat zien dat de taart niet alleen als grote taart gemaakt kan worden, maar ook in kleinere formaten.

Recept voor Pineapple Upside Down Cake (individuele porties)

Ingrediënten: - 6 soufflébakjes - 100 gram suiker - 50 ml water - 50 ml slagroom - 6 ananasplakjes - 6 kersen - 100 gram boter (gesmolten) - 50 gram amandelmeel - 3 eieren (gescheiden in eigeel en eiwit) - 1 snuf zout - Rasp van 1 limoen - 200 gram bloem - 50 gram suiker

Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op 170°C. 2. Vet de soufflébakjes in. 3. Kook de suiker en het water aan tot karamel, voeg de slagroom toe en laat even uitborrelen. Verdeel de karamel over de bodem van de bakjes. 4. Leg een ananasplakje in elk bakje en zet er een kers op. 5. Smelt de boter en laat afkoelen. 6. Meng het amandelmeel, eigeel, zout en limoensap met de hand. 7. Klop het eiwit op en voeg de suiker toe als het eiwit loskomt. 8. Voeg het eiwit voorzichtig toe aan het amandelbeslag en spatel rustig door tot een luchtig beslag. 9. Zeef de bloem en spatel deze door het beslag. 10. Voeg de gesmolten boter toe en spatel door tot het beslag homogeen is. 11. Doe het beslag in een spuitzak en vul de soufflébakjes voor ⅔. 12. Bak de cakes in ongeveer 20-25 minuten. 13. Draai ze ondersteboven op een rooster en laat afkoelen.

Ananascake met Mueslibodem

Een andere variant van ananascake is een taart met een mueslibodem. Deze variant wordt beschreven in het artikel van [4], waarbij een mueslibodem wordt gemaakt en daarna een ananascake erop gebakken wordt.

Ingrediënten

Voor de mueslibodem: - 200 gram vruchtenmuesli (ongezoet) - 45 gram boter of margarine - 50 gram honing

Voor de ananascake: - 1 pak Dr. Oetker Mix voor Kwarktaart Naturel (zonder bodem) - 400 ml lauwwarm water - 500 gram magere yoghurt - 250 ml slagroom - 2-3 eetlepels citroenrasp - 1 blikje ananasschijven

Bereiding

  1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Plaats de rand en sluit de springvorm.
  2. Hak het muesli eventueel iets fijner en rooster het in een pan zonder boter.
  3. Voeg de gesmolten boter en de honing toe aan het muesli.
  4. Bedek de bodem van de springvorm gelijkmatig met deze kruimels en druk deze stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  5. Zet de springvorm minimaal tien minuten in de koelkast.
  6. Laat de ananasschijven uitlekken en vang het sap op. Doe het sap in de maatbeker en vul het aan met lauwwarm water tot 400 ml.
  7. Doe het water/ananassapmengsel in een kom en voeg de kwarktaartmix toe.
  8. Voeg de citroensap en citroenrasp toe. Klop dit met de mixer in één minuut tot een glad mengsel.
  9. Voeg de yoghurt en ongeklopte slagroom toe en klop het mengsel op de hoogste stand ten minste 2 minuten tot een luchtige massa.
  10. Schenk het taartmengsel over de bodem en laat de ananascake ten minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  11. Verwijder de springvorm en decoreer de taart met stukjes ananas en eventueel een beetje muesli.

Ananascake met Caramelsmaak

Een andere versie van ananascake is gebaseerd op het artikel van [1], waarbij een appel-ananas cake wordt gemaakt met bruine basterdsuiker, die een karamelsmaak geeft. Deze cake is prima te maken als plaatcake en wordt gebakken in een vierkante brownievorm.

Ingrediënten

  • 170 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 170 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 225 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 175 gram ananas in blokjes van 1 cm
  • 200 gram appel in blokjes van 1 cm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Klop de boter luchtig met een mixer, voeg de suiker toe en klop verder.
  3. Voeg 2 eieren toe en klop totdat een glad beslag ontstaat.
  4. Voeg het derde ei toe en klop zo kort mogelijk.
  5. Zeef de bloem en bakpoeder en spatel deze door het beslag.
  6. Schep de helft van het beslag in de bakvorm en verdeel de helft van het fruit.
  7. Schep de rest van het beslag erover en verdeel de rest van het fruit.
  8. Bak de cake in 45-55 minuten.
  9. Controleer de gaarheid met een satéprikker. De cake is gaar als de prikker droog uitkomt.
  10. Laat de cake na het bakken 5-10 minuten in de vorm zitten, stort daarna op een rooster en laat goed afkoelen.
  11. Serveer met een beetje karamel, vanille-ijs en/or slagroom.

Ananascake met Karamel

Een andere versie van ananascake is beschreven in het artikel van [5], waarbij karamel wordt gebruikt om de ananasplakjes te bedekken. Deze taart wordt ook ondersteboven bediend, net zoals de klassieke "pineapple upside down cake".

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aangeduwd kopje lichtbruine basterdsuiker
  • Ananasschijven van Del Monte
  • 1 afgestreken kopje patentbloem
  • 1/2 afgestreken kopje volkorenbloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel baksoda
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 kopje karnemelk
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel pure vanille-extract

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vierkant bakblik van 23 cm in met olie. Bekleed het blik met bakpapier en vet ook het papier in. Bestrooi de bodem van het blik met 1/4 kopje suiker.
  2. Leg de ananasringen in het blik.
  3. Klop beide soorten bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout in een middelgrote kom. Zet de kom even weg.
  4. Klop de karnemelk, de eieren, het vanille-extract, de olijfolie en het resterende 3/4 kopje suiker in een grote kom. Voeg het bloemmengsel toe en meng totdat het beslag een geheel vormt.
  5. Giet het beslag over de ananas. Geef een flinke tik op het aanrecht met het bakblik, zodat het beslag alle hoekjes en gaatjes vult en strijk de bovenkant vervolgens glad.
  6. Laat ongeveer vijftig tot zestig minuten bakken totdat een tandenstoker in het midden schoon uitkomt.
  7. Laat 20 minuten in het bakblik afkoelen. Keer de taart om op een serveerschaal en gooi het papier weg.

Caribische Recepten voor Ananascake

Een andere bron [6] biedt inspiratie uit de Caribische keuken, waarbij ananascake een centrale rol speelt. Hier worden diverse recepten beschreven, waaronder de beroemde Antilliaanse taart met cashewnotenvulling. Daarnaast worden ook kleinere taartjes beschreven die gevuld kunnen worden met pruimen, kokos, appel of lemon curd. Ook combinaties van ananas, kokos en rum worden genoemd, zoals in een echte Caribische piña colada.

Deze recepten tonen aan dat ananascake niet alleen als klassieke taart gemaakt kan worden, maar ook als een variatie op basis van de Caribische keuken. De gebruikte ingrediënten zijn fris en tropisch, waardoor de taart een lichte en zomervriendelijke smaak krijgt.

Technieken voor het Bereiden van Ananascake

Bij het bereiden van ananascake zijn er verschillende technieken die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de versie van de taart. De volgende technieken zijn terug te vinden in de bronnen:

Koken van Karamel

Bij het maken van een ananascake met karamel wordt eerst een karamelgaring gemaakt. Dit wordt gedaan door suiker en water aan te koken en daarna slagroom toe te voegen. Het mengsel wordt op het vuur gezet en verder geroerd tot het een licht geelbruine kleur krijgt.

De karamel wordt vervolgens in de bakvorm gestrooid, waarop de ananasplakjes worden gelegd. Deze techniek is beschreven in het artikel van [5].

Maken van een Mueslibodem

Een mueslibodem wordt gemaakt door muesli te roosteren en te mengen met gesmolten boter en honing. Het mengsel wordt daarna in een springvorm gedrukt en gestabiliseerd door het een tijdje in de koelkast te zetten.

Deze techniek is beschreven in het artikel van [4], waarbij het gebruik van muesli een extra textuur en smaak toevoegt aan de taart.

Maken van een Luchtig Beslag

Een luchtig beslag is belangrijk voor het maken van een lichte ananascake. Dit wordt bereikt door eiwit op te kloppen en dit voorzichtig te mengen met het amandelbeslag. Ook het gebruik van citroenrasp en citroensap geeft een frisse smaak aan de taart.

Deze techniek is beschreven in het artikel van [2], waarbij het beslag extra luchtig gemaakt wordt door het eiwit apart te kloppen en daarna voorzichtig te mengen.

Tips voor het Bereiden van Ananascake

Bij het bereiden van ananascake zijn er een aantal tips die kunnen helpen om de taart tot een goed resultaat te brengen. Deze tips zijn gebaseerd op de instructies uit de bronnen:

Kiezen van de Goede Ananas

Het kiezen van de juiste ananas is belangrijk voor de smaak van de taart. Een rijpe ananas heeft een zoete smaak en een lichte kleur. Het is verstandig om ananasplakjes te gebruiken, omdat deze gemakkelijk te gebruiken zijn en het sap goed kan vrijkomen tijdens het bakken.

Het Bakken van de Taart

Bij het bakken van de taart is het belangrijk om de oven voor te verwarmen tot de juiste temperatuur. Ook is het belangrijk om de taart te controleren op de gaarheid, bijvoorbeeld met behulp van een satéprikker. De taart is gaar als de prikker droog uitkomt.

Het Omdraaien van de Taart

Omdraaien van de taart is een essentieel onderdeel van het recept, omdat dit ervoor zorgt dat de ananasplakjes bovenop komen te liggen. Het is belangrijk om de taart eerst een beetje af te laten koelen voordat deze wordt omgedraaid, zodat het beslag niet te snel ineenzakt.

Het Decoreren van de Taart

Decoreren van de taart is een manier om de taart extra aantrekkelijk te maken. Dit kan gedaan worden door extra stukjes ananas op de taart te leggen of door de taart te bedekken met een laagje slagroom of karamel. Ook is het mogelijk om de taart te serven met vanille-ijs, wat extra smaak en tekstuur geeft.

Conclusie

Ananascake is een klassieke taart die in verschillende varianten gemaakt kan worden. De beschreven recepten tonen aan dat deze taart niet alleen als een traditionele versie gemaakt kan worden, maar ook met creatieve toepassingen zoals een mueslibodem of een luchtig beslag. De technieken voor het bereiden van ananascake variëren, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur. Of je nu een klassieke "pineapple upside down cake" maakt of een frisse versie uit de Caribische keuken, ananascake is een taart die zowel eenvoudig als heerlijk is.

De diverse recepten en technieken tonen aan dat ananascake een taart is die zowel traditioneel als innovatief gemaakt kan worden. Of je nu een ervaren kookt of net begint, er zijn genoeg mogelijkheden om deze taart te variëren en aan te passen aan je smaak.

Bronnen

  1. Kok in Frankrijk – Appel-Ananas Cake
  2. Heel Holland Bakt – Pineapple Upside Down Cake van Robèrt
  3. RJMMilt – Menu Nager447
  4. Oetker – Ananastaart met Muesli
  5. Delmonte Europe – Omgekeerde Ananastaart
  6. Soulfood – Caribische Recepten voor een Sweet Tooth

Related Posts