Vierdelige kipgerechten: recepten, technieken en smaakvolle variaties

Kip is een veelzijdig ingrediënt dat in talloze gerechten wereldwijd een centrale rol speelt. De recepten en technieken die in de bronnen worden beschreven, tonen de rijke verscheidenheid in bereidingen, smaken en culinair gebruik van kip. In dit artikel worden diverse gerechten en kookmethoden onder de loep genomen, met een focus op kip met gon bao saus, murg makhani, tom kha kai, klassiek Britse pie met kip, kip tandoori en kip in de hoed. Dit artikel biedt een overzicht van de gebruikte ingrediënten, bereidingswijzen, eventuele variaties en achtergronden, zoals verhaaltjes over oorsprong of smaken.

Kip met gon bao saus

Een klassieker uit de Chinese keuken is kip met gon bao saus. Deze gerecht oorsprong heeft uit de Sichuan-provincie en bevat kip, een hartige en zoetzure saus, en pinda’s. Het recept dat in de bron wordt beschreven, volgt de kern van deze gerecht, maar maakt enkele aanpassingen, zoals het gebruik van rijstwijn in plaats van Shaoxing-rijstwijn en chilivlokken in plaats van Szechuan peperkorrels.

Ingrediënten

De ingrediënten voor kip met gon bao saus zijn als volgt:

  • 350 g kipdijfilet
  • 2 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 3 tl maizena
  • 1 witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 20 g verse gember
  • 3 bosuiten
  • 2 rode pepers
  • 1 el kristalsuiker
  • 2 el sesamolie
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 100 g ongezouten pinda's

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in stukjes van 2 x 2 cm en doe in een kom. Voeg de helft van de sojasaus, de helft van de rijstwijn en ⅓ van de maizena bij en meng goed. Laat 15 min. marineren.
  2. Snipper de ui grof, snijd de knoflook in dunne plakjes, snijd de gember fijn, snijd de bosuitjes in stukken van 2 cm (wit en groen apart), en was de rode pepers schoon en snijd grof.
  3. Roer de rest van de sojasaus, rijstwijn en maizena met de suiker en sesamolie door elkaar in een kommetje.
  4. Verhit de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Doe de kip in de wok en bak 4 min. Voeg de ui, gember en peper toe en bak 1 min. Voeg de knoflook, chilivlokken en het bosui-wit toe en bak 2 min. Voeg de saus en het bosui-groen toe en bak 1 min. Schep de pinda’s erdoor en haal de wok van het vuur.
  5. Serveer met rijst.

Tips

  • Combinatie: Lekker met rijst.
  • Achtergrond: Gon bao (of gong bao of kung po) is een gerecht uit de Sichuan-provincie in Zuidwest-China. In de meeste varianten zit kip, pinda’s, Shaoxing-rijstwijn, rode peper en Szechuan peperkorrels. In dit recept is de Shaoxing-rijstwijn vervangen door rijstwijn en de Szechuan peperkorrels door chilivlokken.

Murg Makhani (Butter Chicken)

Murg Makhani is een populaire Indiaanse gerecht die bekend staat onder de naam butter chicken. Het gerecht ontstond volgens de bron toen chef Kundan Lal Gurjal overgebleven tandoori kip in een jus van boter, tomaat, room en kruiden wentelde om de kip weer sappig te maken.

Ingrediënten

  • Boter (of ghee)
  • Uien
  • Tomaten
  • Tomatenpuree
  • Water
  • Kip
  • Slagroom
  • Fenegreek
  • Naan

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien grof en verhit de boter in een grote hapjespan. Fruit de ui 3 min.
  2. Voeg het specerijenmengsel toe en bak nog 2 min.
  3. Snijd de tomaten grof en voeg samen met de tomatencurry, tomatenpuree en water toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 15 min. op middelhoog vuur koken.
  4. Pureer de tomatencurry met een staafmixer tot een gladde saus en meng er ⅘ van de slagroom door. Zet op laag vuur.
  5. Verhit de grillpan zonder olie of boter. Haal de kip uit de koelkast en meng de olie erdoor. Gril de kip in delen op hoog vuur in 4-5 min. rondom bruin.
  6. Voeg de gegrilde kip, het eventuele bakvet en de suiker toe aan de tomatencurry en kook 5 min. op laag vuur.
  7. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Besprenkel de kip vlak voor het serveren met de rest van de slagroom en bestrooi met fenegreek. Serveer met de naan.

Tips

  • Combinatie: Lekker met koriander. Ook lekker met mangochutney of rijst.
  • Variatie: Je kunt in plaats van roomboter ook ghee gebruiken.
  • Vegatip: Vervang de kip door kikkererwten.

Tom Kha Kai

Tom kha kai is een Thaise soep die gekenmerkt wordt door een zoet, zoet-zoet en zout smaakprofiel. De soep bevat kip, citroengras, kokosmelk, vissaus en oesterzwammen.

Ingrediënten

  • 500 ml kippenfond in pot
  • 250 g scharrelkipfilets
  • 3 stengels vers citroengras
  • 2 sjalotten
  • 1½ tl gemalen laos
  • 400 ml kokosmelk
  • 1½ el vissaus
  • 2 tl kokosbloesemsuiker
  • 1 verse rode peper
  • 150 g oesterzwammen
  • 7½ g verse koriander
  • 2 limoenen

Bereidingswijze

  1. Pers 1 limoen uit en breng de soep op smaak met 2 el limoensap (per 4 personen) en eventueel extra vissaus.
  2. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de koriander. Serveer de rest van de limoen in parten ernaast.
  3. Voor extra groenten: voeg 2 in parten gesneden trostomaten toe tegelijk met de oesterzwammen.
  4. Achtergrond: Voor het authentieke recept trek je ook limoenblaadjes mee. Deze en het citroengras eet je niet op, maar laat je volgens traditie in de soep zitten. Vertel het de eters of haal het vlak voor het serveren uit de soep.

Klassiek Britse Pie met Kip

De klassiek Britse pie met kip is een comfort food gerecht dat gemaakt wordt met geroosterde of gepocheerde kip, wortel, prei, champignons en boterig deeg.

Ingrediënten

  • 1 liter water met bouillonblokjes
  • Kipfilets
  • Boter
  • Bloem
  • Zout
  • Water
  • Ui
  • Prei
  • Winterpeen
  • Champignons
  • Tijm
  • Peterselie

Bereidingswijze

  1. Breng 1 liter water met de bouillonblokjes aan de kook. Halveer de kipfilets in de lengte. Kook ze op laag vuur in 13 min. gaar (pocheren). Houd tijdens het pocheren de bouillon tegen de kook aan.
  2. Neem de kip uit de pan, laat iets afkoelen en pluk met 2 vorken in kleine stukjes. Bewaar 300 ml bouillon.
  3. Snipper de ui, halveer de prei in de lengte en was onder koud stromend water. Laat uitlekken en snijd in dunne halve ringen. Snijd de winterpeen in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de champignons in dunne plakjes van een ½ cm. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Snijd de peterselie fijn.
  4. Snijd de boter in blokjes en voeg 400 g bloem met het zout en de blokjes boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem, tot het mengsel lijkt op broodkruim. Werk snel, zodat het deeg niet warm wordt. Voeg 90 ml water toe en maak een bal van het deeg. Voeg 1 tl extra water toe als het deeg te droog lijkt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het 30 min. in de koelkast. Laat 5-10 min. voor het uitrollen op kamertemperatuur komen.
  5. Bereid de vulling en deeg volgens de aanwijzingen en vul de pie.

Kip Tandoori

Kip tandoori is een gerecht dat oorspronkelijk in een tandoor wordt bereid. Door het zuur van de yoghurt waarin de kip gemarineerd wordt, blijft het vlees mals. Het gerecht is ontstaan in de vroegere Punjab-regio, een gebied dat nu delen van Pakistan en India beslaat.

Ingrediënten

  • Kipdijfilets
  • Tandoori kruidenpasta
  • Yoghurt
  • Gember
  • Knoflook
  • Rijst
  • Koriander
  • Citroen

Bereidingswijze

  1. Snijd de kipdijfilets horizontaal doormidden en doe in een kom. Voeg de tandoori kruidenpasta en yoghurt toe. Rasp de gember en knoflook boven de kom en meng alles goed door elkaar. Laat minimaal 30 min. marineren.
  2. Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de koriander, met de stelen, grof.
  3. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Leg de kip, zonder deze eerst al te veel uit te laten druppelen, in de pan. Bak de kip in 8-10 min. gaar. Keer af en toe om. Snijd de citroen in parten.
  4. Verdeel de rijst en kip over borden. Verdeel de koriander erover en serveer met de parten citroen.

Tips

  • Combinatie: Lekker met in de oven geroosterde bloemkool, kortgebakken spinazie of sperziebonen.
  • Achtergrond: De oven waar de kip oorspronkelijk in wordt bereid heet een tandoor, vandaar de naam van het gerecht.

Kip in de Hoed

Een bijzondere taart is kip in de hoed, een gerecht met een hartig-zoete vulling van kip, kerrie, kersen en crème fraîche.

Ingrediënten

  • Kipfilet
  • Gember
  • Boter
  • Kersen
  • Sambal
  • Crème fraîche
  • Kerriesauspoeder
  • Bladerdeeg
  • Paneermeel
  • Kaas
  • Melk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Laat de kersen uitlekken in een zeef.
  2. Snijd de gember fijn. Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter in een hapjespan en bak de kip in 5 min. rondom bruin. Pers de knoflook erboven uit. Strooi het kerriesauspoeder erover en schep om.
  3. Voeg de kersen, gember, sambal en crème fraîche toe en laat 2 min. zachtjes koken.
  4. Bestuif het werkblad met bloem, leg 6 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een ronde lap van ca. 28 cm. Bekleed de springvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel erover.
  5. Schep het kipmengsel op het deeg en bestrooi met de kaas. Vouw de randen van het deeg terug. Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde lap iets groter dan de vorm. Leg de lap op de vulling en druk de rand dicht. Bestrijk de bovenkant met melk. Bak net onder het midden van de oven in 30-40 min. goudbruin en gaar.

Conclusie

Deze reeks gerechten met kip toont aan dat kip niet alleen een veelgebruikt ingrediënt is, maar ook een smaakrijk en culinair rijke basis voor talloze gerechten. Van de scharreleerlijke Sichuan-variant kip met gon bao saus tot de zachte en sappige murg makhani, en van de zoete en zoet Thaise tom kha kai tot de klassiek Britse pie en kip tandoori, elk gerecht heeft zijn eigen kooktechniek en smaken. Kip in de hoed is een unieke taart met een hartig-zoete vulling die het brein op een andere manier aanraakt.

Deze gerechten tonen de diversiteit van kookmethoden, van pocheren en grilleren tot bakken en ovenen. Ze tonen ook de gebruikte kruiden, sauzen en ingrediënten, die samen een smaakvolle ervaring creëren. Zowel voor de huiskoks, foodenthusiasten als culinair professionals bieden deze gerechten een inspiratiebron voor creatieve bereidingen en smaakvolle combinaties.

Bronnen

  1. Kip met gon bao saus
  2. Murg Makhani (Butter Chicken)
  3. Tom Kha Kai
  4. Klassiek Britse Pie met Kip
  5. Kip Tandoori
  6. Kip in de Hoed

Related Posts