6 Versnaperingen voor Eén van de Meest Beloofde Aardbeientaarten

Aardbeientaart is een klassieker op tafel, maar dat hoeft niet te betekenen dat het saai is. In deze artikel worden zes verschillende aardbeientaartvarianten besproken, waarbij elk recept een unieke twist geeft op deze geliefde zomertaart. We zullen de ingrediënten, bereidingswijze en eventuele varianten toelichten, gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn.

Deze recepten zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren koks. Van een eenvoudige aardbeientaart met bladerdeeg tot een delicate kwarktaart met aardbeien, we zorgen voor inspiratie en handleiding voor het maken van verschillende aardbeientaarten. Bovendien wordt aandacht besteed aan technieken zoals het maken van banketbakkersroom, het blind bakken van deeg en het versieren van taarten.

Inleiding

Aardbeientaart is een geliefde dessert die in de zomermaanden vaak op tafel komt. Het combineren van de zoetheid van aardbeien met een romige of knapperige vulling maakt het tot een veelzijdig gerecht. Het receptievariatie is groot: van eenvoudige aardbeientaart met bladerdeeg tot meer ingewikkelde versies zoals tiramisutaart of crème brûlée in taartvorm. In de onderstaande secties zullen we de ingrediënten en bereidingswijze van verschillende aardbeientaarten uit de bronnen bespreken.

Aardbeientaart met Bladerdeeg

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg op boterpapier
  • 600 ml volle melk
  • Zaadjes en peulen van 1 vanillestokje
  • 5 dooiers van biologische eieren
  • 100 gram griessuiker
  • 50 gram maïzena
  • Verse aardbeien
  • Abrikozengelei voor de garnering

Bereidingswijze

  1. De taartbodem bakken:

    • Verwarm de oven op 180°C.
    • Bedek een taartvorm met een vel bladerdeeg. Prikt gaatjes in de bodem en vul met bakparels of rijst. Bak de bodem 15-20 minuten in de oven totdat deze knapperig en droog is.
  2. Vulling maken (banketbakkersroom):

    • Doe de melk in een sauspan met de vanillezaadjes en het vanillestokje en breng aan de kook.
    • Klop de eierdooiers met de suiker en maïzena tot een luchtige massa.
    • Giet een beetje van het kokende melkmengsel in het ei en roer goed door, zodat het ei niet stolt.
    • Giet het eiermengsel terug in de sauspan en breng snel terug aan de kook onder voortdurend roeren.
    • Laat de banketbakkersroom afkoelen en vul de taartbodem.
  3. Garnering:

    • Verdeel verse aardbeien over de taart en garneer met abrikozengelei.

Aardbeientaart met Kruimeldeeg en Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg op boterpapier
  • 600 ml volle melk
  • Zaadjes en peulen van 1 vanillestokje
  • 5 dooiers van biologische eieren
  • 100 gram griessuiker
  • 50 gram maïzena
  • Verse aardbeien
  • Gesmolten fondant chocolade
  • Poedersuiker voor de garnering

Bereidingswijze

  1. De kruimelbodem bakken:

    • Verwarm de oven op 180°C.
    • Leg een taartvorm of kleine vormpjes met kruimeldeeg. Prikt gaatjes in de bodem en bak droog (ca. 30 minuten) in de oven.
  2. Vulling maken (banketbakkersroom):

    • Doe de melk in een sauspan met de vanillezaadjes en het vanillestokje en breng aan de kook.
    • Klop de eierdooiers met de suiker en maïzena tot een luchtige massa.
    • Giet een beetje van het kokende melkmengsel in het ei en roer goed door, zodat het ei niet stolt.
    • Giet het eiermengsel terug in de sauspan en breng snel terug aan de kook onder voortdurend roeren.
    • Laat de banketbakkersroom afkoelen en vul de taartbodem.
  3. Garnering:

    • Smelt wat chocolade en strijk een laagje over de bodem van de taart.
    • Verdeel verse aardbeien over de taart en garneer met poedersuiker.

Aardbeientaart met Bladerdeeg (Variant 2)

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 400 ml melk
  • 150 gram suiker
  • 1 vanillepeul
  • 3 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 50 gram maizena
  • 300 gram slagroom
  • 250 gram aardbeien
  • Munt (vers – optioneel)

Bereidingswijze

  1. De taartbodem bakken:

    • Verwarm de oven op 200°C boven- en onderwarmte.
    • Verdeel het bladerdeeg over de quichevorm of ronde taartvorm.
    • Doe een bakpapiertje over het bladerdeeg en vul met grof zout, droge bonen, rijst of bakparels. Bak de bodem 15-20 minuten in de oven totdat deze knapperig en droog is.
  2. Vulling maken (Zwitserse room):

    • Doe de melk, 150 gram suiker en het merg van 1 vanillepeul in een pannetje en breng aan de kook.
    • Kluts de eidooiers, 100 gram suiker en maizena door elkaar.
    • Giet een beetje van het kokende melkmengsel in het ei en roer goed door, zodat het ei niet stolt.
    • Giet het eiermengsel terug in de pannetje en breng snel terug aan de kook onder voortdurend roeren.
    • Laat de vulling afkoelen en spatel 300 gram slagroom door de vulling heen.
    • Vul de taartbodem met deze Zwitserse room.
  3. Garnering:

    • Verdeel verse aardbeien over de taart en garneer eventueel met wat verse munt.

Macarontaart met Aardbeien

Ingrediënten

  • Macarons (aardbeien smaak)
  • Aardbeien in stukjes
  • Chocolademousse
  • Dragon (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Macarons maken:

    • Macarons zijn typisch handmatig gemaakt. Ze bestaan uit een beslag van eischuim, suiker en tarwemeel.
    • Bakt de macarons in een oven en laat ze volledig afkoelen.
  2. Chocolademousse:

    • Maak een lichte chocolademousse door koffie of cacao te mengen met room en suiker.
    • Laat de mousse in de koelkast rijpen totdat ze stevig is.
  3. Amandelbiscuit:

    • Amandelbiscuit is meestal gemaakt van amandelmeel, suiker en eieren.
    • Bak het biscuit in kleine vormen of rolschaaltjes.
  4. Samenstelen:

    • Leg een laag macarons in een taartvorm.
    • Voeg een laag chocolademousse toe.
    • Leg een laag aardbeien en amandelbiscuit bovenop.
    • Herhaal de lagen tot de taart vol is.
    • Garneer met bloemetjes van botercrème en royal icing.

Tiramisutaart met Aardbeien

Ingrediënten

  • Cornflakes en chocolade voor de bodem
  • Chocolademousse
  • Lange vingers in koffielikeur
  • Aardbeienplakjes

Bereidingswijze

  1. Taartbodem maken:

    • Meng cornflakes met gehakte chocolade en druk dit aan in de taartvorm.
    • Laat de bodem in de koelkast rijpen.
  2. Chocolademousse:

    • Maak een lichte chocolademousse door koffie of cacao te mengen met room en suiker.
    • Laat de mousse in de koelkast rijpen totdat ze stevig is.
  3. Lange vingers:

    • Bakt lange vingers in koffielikeur.
  4. Samenstelen:

    • Leg een laag chocolademousse in de taartvorm.
    • Voeg een laag lange vingers toe.
    • Herhaal de lagen totdat de taart vol is.
    • Garneer met aardbeienplakjes en een strik.

Crème Brûlée in Taartvorm

Ingrediënten

  • Hazelnootbiscuit
  • Vanillevulling
  • Aardbeien
  • Spiegelglazuur

Bereidingswijze

  1. Hazelnootbiscuit maken:

    • Hazelnootbiscuit wordt meestal gemaakt van hazelnoten, suiker en eieren.
    • Bak het biscuit in kleine vormen of rolschaaltjes.
  2. Vanillevulling:

    • Maak een lichte vanillevulling door melk, suiker en vanille te koken en te mengen met eiers.
    • Laat de vulling afkoelen en vul de taartbodem.
  3. Aardbeien:

    • Snijd aardbeien in plakjes en leg ze bovenop de vulling.
  4. Spiegelglazuur:

    • Maak spiegelglazuur door suiker te koken en te mengen met melk en zet.
    • Giet het glazuur over de aardbeien en laat het afkoelen totdat het een glasachtige laag vormt.
  5. Garnering:

    • Garneer de taart met bloemetjes van room of glazuur.

Aardbeientaart met Kwark

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Kwarktaart Aardbeismaak
  • 300 ml water
  • Kwark
  • Slagroom
  • Aardbeien

Bereidingswijze

  1. Taartbodem maken:

    • Smelt 60 gram boter in een pannetje.
    • Meng de inhoud van het zakje kruimelbodemmix door de gesmolten boter.
    • Bedek de bodem van de springvorm gelijkmatig met de massa en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel.
    • Zet de vorm ca. 10 minuten in de koelkast.
  2. Vulling maken:

    • Doe het water (300 ml op kamertemperatuur) en de taartmix in een kom en klop dit met een mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad mengsel.
    • Voeg de kwark en de ongeklopte slagroom toe en klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand ten minste 2 minuten tot een luchtige massa.
    • Schenk het taartmengsel over de bodem.
    • Laat de aardbeien kwarktaart ten minste 2 ½ uur opstijven in de koelkast.
  3. Garnering:

    • Garneer de aardbeien kwarktaart eventueel met toefjes slagroom en aardbeien.

Aardbeiencrumble

Ingrediënten

  • Aardbeien
  • Kruimeldeeg
  • Suiker
  • Citroen
  • Boter
  • Eieren
  • Tarwemeel
  • Bakpoeder
  • Zout
  • Melk

Bereidingswijze

  1. Aardbeien voorbereiden:

    • Was de aardbeien en snijd ze in plakjes of stukjes.
    • Meng de aardbeien met citroensap en suiker.
  2. Kruimeldeeg maken:

    • Meng boter met kruimeldeeg, suiker, eieren, tarwemeel, bakpoeder en zout.
    • Meng alles goed door elkaar totdat een kruimelige massa ontstaat.
  3. Samenstelen:

    • Verdeel de aardbeien over een bakplaat of taartvorm.
    • Bedek de aardbeien met het kruimeldeeg.
    • Bak in de oven totdat het deeg goudbruin is.
  4. Garnering:

    • Serveer de aardbeiencrumble met slagroom of ijs.

Aardbeientaartjes met Marsepein

Ingrediënten

Taartbodem: - Zachte boter – 125 g
- Marsepein – 100 g
- Suiker – 75 g
- Citroenraspelschil – ½
- Eieren – 2
- Tarwemeel – 150 g
- Bakpoeder – 1½ tl
- Grof zout – ½ tl
- Melk – 200 ml
- Pure chocolade vlokken of grof gehakt – 100 g

Vulling: - Volvette room – 250 ml
- Versgeperst citroensap – 1 el
- Poedersuiker – 3 tl
- Vanillesuiker of zaden van een ½ vanillestokje – 1 tl
- Verse aardbeien – 500 g
- Chocoladevlokken en garnering – 50 g
- Frambozen, aardbeien, hagelslag of bloemen – 1 el
- Grof gehakte ongezouten pistachenoten (kan weggelaten worden) – 2 el

Bereidingswijze

  1. Taartbodem maken:

    • Meng zachte boter, marsepein en suiker tot een homogene massa.
    • Voeg de geraspte citroenschil en eieren toe en meng goed door.
    • Voeg tarwemeel, bakpoeder, zout en melk toe. Meng alles tot een deeg.
    • Voeg de grof gehakte chocoladevlokken toe en meng goed door.
    • Bak de deegmassa in kleine taartvormpjes en laat afkoelen.
  2. Roomvulling maken:

    • Whip de volvette room tot een stevige massa.
    • Voeg citroensap, poedersuiker en vanillesuiker toe en mix alles goed door.
    • Vul de taartvormpjes met de roomvulling.
  3. Aardbeien en garnering:

    • Verdeel verse aardbeien over de roomvulling.
    • Garneer met chocoladevlokken, frambozen, bloemen en pistachenoten.
  4. Serveer:

    • Serveer de aardbeientaartjes koud of bij kamertemperatuur.

Samenvatting

Aardbeientaart is een veelzijdig gerecht dat in vele varianten bereid kan worden. Van eenvoudige aardbeientaarten met bladerdeeg tot meer ingewikkelde versies zoals tiramisutaart of crème brûlée in taartvorm, elk recept heeft zijn eigen charme en smaak. De ingrediënten en bereidingswijze zijn gemakkelijk te volgen, zolang je aandacht besteed aan de details zoals het blind bakken van deeg en het maken van banketbakkersroom.

Deze recepten zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren koks. Ze tonen aan dat aardbeientaart niet alleen eenvoudig, maar ook creatief kan zijn. Met een beetje inspiratie en handigheid kun je elke zomerdag afsluiten met een heerlijke aardbeientaart.

Bronnen

  1. Aardbeientaart recept
  2. 6 aardbeientaart recepten
  3. Aardbeientaart van Eef
  4. Aardbei taartjes van Arla
  5. Aardbeien kwarktaart van Dr. Oetker

Related Posts