5 Leuke en Smakvolle Recepten voor Gebakken Kabeljauw

Inleiding

Kabeljauw is een veelgebruikte witvis die zich uitstekend leent voor het bakken. Het is een zachte, sappige vis met een subtiel smaakprofiel dat goed reageert op kruiden, citrus, en andere smaakversterkers. Het bakken van kabeljauw vereist wat precisie om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt of te droog wordt. In deze artikel worden vijf verschillende recepten voor gebakken kabeljauw besproken, op basis van diverse bronnen. Elke variant heeft zijn eigen smaakprofiel en bereidingswijze, waardoor koken met kabeljauw altijd een frisse en lekkere ervaring blijft. De recepten zijn uitgewerkt voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

Recept 1: Gebakken Kabeljauw met Frietjes (Bron 1)

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets (ongeveer 150–200 gram per stuk)
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Rode chilivlokken naar smaak (optioneel)
  • Sap van een halve citroen
  • Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
  • Frietjes, voor erbij
  • Citroenschijfjes, voor serveren

Optioneel: - Gemengde groene bladsla - Cherrytomaten, gehalveerd - Komkommer, in plakjes - Simpele vinaigrette (bestaande uit olijfolie, azijn, zout en peper)

Bereidingswijze

Voorbereiden van de kabeljauw: 1. De kabeljauwfilets worden drooggedept met keukenpapier om overtollig nat te verwijderen. 2. Beide kanten van de filets worden bestrooid met zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en eventueel rode chilivlokken. 3. Over de filets wordt wat citroensap gedruppeld.

Bakken van de kabeljauw: 1. De olijfolie wordt in een grote pan op middelhoog vuur verhit. 2. De gekruide kabeljauwfilets worden in de pan gelegd en aan één kant voor 4–5 minuten gebakken tot ze goudbruin zijn. 3. De filets worden voorzichtig omgedraaid en de andere kant nog eens 3–4 minuten gebakken, totdat de vis volledig gaar is.

Frietjes: 1. De frietjes worden volgens de aanwijzingen op de verpakking of volgens een zelfgemaakte receptuur gebakken.

Salade (optioneel): 1. De bladsla, cherrytomaten en komkommer worden in een kom gemengd. 2. De vinaigrette wordt net voor het serveren over de salade geschept.

Serveren: 1. De gebakken kabeljauwfilets worden op borden gelegd. 2. Er wordt fijngehakte peterselie over de vis gestrooid. 3. De vis wordt geserveerd met een portie frietjes en eventueel een portie salade en citroenschijfjes.

Tips

  • Als de kabeljauwfilet nog de huid heeft, wordt deze voorzichtig dwars in gesneden zodat de filet tijdens het bakken niet krom trekt.
  • Begin altijd met bakken op de huidzijde om het krimpen van de vis te voorkomen.

Recept 2: Gebakken Kabeljauw met Frisse Rijstsalade (Bron 2)

Ingrediënten

  • 200 gram rijst
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 gram doperwtjes, uit de vriezer
  • Olijfolie
  • ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 bosje basilicum, grof gesneden
  • 1/2 bosje munt, fijngehakt
  • 2 ansjovisfilets, in stukjes
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Roomboter
  • 4 kabeljauwfilets
  • 1 citroen, in partjes

Bereidingswijze

Rijst: 1. De rijst wordt in ruim water gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Sjalot en knoflook: 1. Een scheut olijfolie wordt in een koekenpan verhit. 2. De sjalot en knoflook worden glazig gebakken. 3. Na 5 minuten worden de groenten van het vuur gehaald.

Doperwtjes: 1. Een pan met water wordt opgezet. 2. Zodra het water kookt, worden de doperwtjes blanchiert voor halve minuut. 3. De doperwtjes worden afgegiet en direct in een bak met ijswater gelegd om ze terug te koelen. Zo blijven ze mooi groen.

Salade: 1. Alle groene kruiden en de ansjovis worden gemengd. 2. Extra vierge olijfolie en witte wijnazijn worden toegevoegd. 3. De saus wordt op smaak gebracht met peper en zout. 4. De saus wordt door de rijst geschepen.

Kabeljauw: 1. Een klont roomboter wordt in de pan gesmolten. 2. De kabeljauwfilets worden circa 2 minuten aan beide kanten gebakken.

Serveren: 1. De gebakken kabeljauw wordt op borden gelegd. 2. Er wordt wat citroen erbij geserveerd.

Tips

  • Deze combinatie is ideaal voor lichte maaltijden.
  • De rijstsalade is fris en smaakt heerlijk bij de gebakken kabeljauw.
  • Pas de hoeveelheid ansjovis aan naar smaak.

Recept 3: Kabeljauw met Spruitjes, Sjalotjes en Pecannoten (Bron 3)

Ingrediënten

  • 4 moten kabeljauw of filets (ca. 150 g per stuk, ca. 2 cm dikte)
  • 4 sjalotjes
  • 800 g spruitjes, schoongemaakt
  • 3 eetlepels tarwebloem
  • 4 takjes tijm
  • 50 g boter
  • 50 g pecannoten
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Sjalotjes en spruitjes: 1. De sjalotjes worden gepeld en in stukjes gesneden. 2. De spruitjes worden in vieren gesneden en 5 minuten in kokend water met wat zout gebakken. 3. De sjalotjes worden de laatste 2 minuten meegekookt. 4. De groenten worden afgegiet en uitlekken.

Bloemmengsel: 1. De tarwebloem wordt op een diep bord geschep. 2. De tijmblaadjes worden van de takjes gehaald en bij de bloem gedaan. 3. Peper en zout worden toegevoegd en alles wordt goed gemengd.

Kabeljauw: 1. De boter wordt in een koekenpan op matig vuur gesmolten. 2. Het vuur wordt iets verhoogd. 3. De kabeljauwfilets worden één voor één door het bloemmengsel gewenteld. 4. De filets worden direct in de hete boter gelegd. 5. De vis wordt in circa 6 minuten goudbruin gebakken, met tussentijdse omkeren. 6. Het vuur wordt iets verlaagd om het koken van de vis te vergemakkelijken.

Groente en noten: 1. De sjalotjes, spruitjes en pecannoten worden in de bakboter op een hoog vuur even opgebakken. 2. De groente en noten worden op de borden gelegd.

Serveren: 1. De gebakken kabeljauw wordt op 4 warme borden gelegd. 2. De groente en noten worden eromheen geschep. 3. Het gerecht kan heerlijk worden geserveerd met aardappelpuree.

Tips

  • De kabeljauw moet zorgvuldig worden gebakken om te voorkomen dat hij uit elkaar valt.
  • De spruitjes en sjalotjes geven een extra smaakdimensie.
  • Pecannoten voegen een knapperend en nuttig element toe aan het gerecht.

Recept 4: Kabeljauw uit de Oven met Groenten en Wijn (Bron 4)

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets
  • 75 ml droge witte wijn
  • 3 takjes verse dille
  • 50 gram wortel (julienne gesneden)
  • 4 bosuien
  • 1/4 courgette
  • Snuf zeezout
  • Zwarte peper naar smaak

Benodigdheden

  • 2 stukken bakpapier
  • Bakplaat

Bereidingswijze

Groenten: 1. De boven- en onderkant van de bosuien worden verwijderd en de groenten worden grondig schoon gemaakt. 2. De bosuien worden in de lengte in dunne reepjes gesneden. 3. De courgette wordt goed gewassen en doormidden gesneden. 4. De zaadlijsten worden verwijderd en de courgette wordt in dunne reepjes gesneden. 5. De courgette, bosuien en wortel worden in een kom gelegd en met de witte wijn gemengd.

Kabeljauw: 1. De oven wordt voorverwarmd op 180 °C. 2. De kabeljauwfilets worden op elk een stuk bakpapier gelegd. 3. Er wordt wat van de gemarineerde groenten op de vis gelegd. 4. De vis wordt op smaak gebracht met zout en peper. 5. Er wordt wat extra wijn over de vis geschept.

Bakpapier: 1. De papiertjes worden goed dichtgevouwen. 2. Eerst worden twee zijdes naar elkaar toegeklapt en gerold of gevouwen. 3. De zijkanten worden er overheen geklapt of gerold.

Bakken: 1. De bakpapertjes met de vis en groenten worden in de oven geplaatst. 2. De vis wordt in circa 10 minuten gaar gebakken.

Serveren: 1. Het gerecht kan heerlijk worden geserveerd met bijvoorbeeld pofaardappels of gekookte aardappeltjes.

Tips

  • De wijn zorgt voor een subtiele smaak en voorkomt dat de vis droog wordt.
  • Het bakpapier zorgt ervoor dat de vis en groenten blijven plakken.
  • Het gerecht is ideaal voor een lichte, smaakvolle maaltijd.

Recept 5: Kabeljauw met Asperges en Daslookmayonaise (Bron 5)

Ingrediënten

Kabeljauw: - 2 kabeljauwhaasjes - Zout - Olijfolie

Asperges: - 500 gram groene asperges

Daslookmayonaise: - 25 gram daslook - 50 ml zonnebloemolie - 1 eidooier - 1 theelepel Dijon mosterd - 1 theelepel citroensap - Peper en zout

Instructies

Daslookmayonaise: 1. De daslookblaadjes worden schoongespoeld en in een slacentrifuge droog geslingerd. 2. De groene bladjes worden grof gesneden en in een keukenmachine fijn gehakt. 3. De zonnebloemolie wordt langzaam toegevoegd tot een groene olie ontstaat. 4. De eidooier wordt in een kom gemengd met de mosterd, citroensap en zout. 5. De daslookolie wordt druppelsgewijs en met een garde erbij gerold. 6. De mayonaise blijft net zo lang worden geklopt totdat een dikke, groene saus ontstaat. 7. De daslookmayonaise wordt in een pot geschonken en opgeborgen in de koelkast tot gebruik.

Kabeljauw: 1. De kabeljauwhaasjes worden op smaak gebracht met zout. 2. Voor het bakken wordt de vis even in de koelkast gelegd om het vlees iets steviger te maken. 3. De vis wordt voorzichtig afgeveegd van het zout. 4. De kabeljauw wordt op middelhoog vuur in een pan met olijfolie gebakken tot hij goudbruin is.

Asperges: 1. De asperges worden schoongewassen. 2. De bovenkant van de asperges wordt afgekapt. 3. De asperges worden op het vuur gekookt of gegrild tot ze gaar zijn.

Serveren: 1. De gebakken kabeljauw wordt op een bord gelegd. 2. De asperges worden erbij geschep. 3. Er wordt wat daslookmayonaise erover geschep.

Tips

  • De daslookmayonaise kan al van tevoren worden gemaakt en blijft meerdere dagen goed in de koelkast.
  • Als geen daslook beschikbaar is, kan basilicum, peterselie of bieslook worden gebruikt.
  • Afhankelijk van de dikte van de vis, kan de bakduur variëren tussen 4 en 7 minuten.
  • Het gerecht kan heerlijk worden geserveerd met gekookte aardappeltjes of krieltjes.

Conclusie

Deze vijf recepten voor gebakken kabeljauw illustreren de diverse manieren waarop deze witvis kan worden bereid. Van een klassieke combinatie met frietjes tot een frisse rijstsalade of een lekkere mayonaise met asperges, kabeljauw blijkt een veelzijdige ingrediënt die zich goed leent voor een breed spectrum van smaken en bereidingswijzen. Het bakken van kabeljauw vereist wat aandacht voor detail om de vis niet te laten uit elkaar vallen of te droog te worden. Met deze recepten is het mogelijk om een heerlijk gerecht te bereiden dat zowel gezond is als smaakvol. Of je nu kookt voor een maaltijd met familie of vrienden, of gewoon wilt genieten van een smaakvol gerecht op een rustige avond, deze recepten bieden een uitstekende basis om te experimenteren en jouw eigen variant te creëren.

Bronnen

  1. Koksland.nl - Gebakken Kabeljauw
  2. LittleSpoon.nl - Gebakken Kabeljauw met Frisse Rijstsalade
  3. Visrecepten.nl - Kabeljauw met Spruitjes, Sjalotjes en Pecannoten
  4. MyFoodBlog.nl - Kabeljauw uit de Oven
  5. Culinea.nl - Kabeljauw met Asperges en Daslookmayonaise

Related Posts