12 Leuke en Eenvoudige Pannenkoeken Recepten voor Elke Gelegenheid

Pannenkoeken zijn een klassieker op elke keukentafel. Ze zijn eenvoudig te maken, kunnen zowel zoet als hartig worden gemaakt en zijn perfect voor elke gelegenheid – van een rustig ontbijt tot een feestelijke traktatie. In dit artikel delen we 12 pannenkoekenrecepten gebaseerd op betrouwbare bronnen en culinair expertise. Elk recept is uitgebreid uitgelegd met ingrediënten, bereiding en tips. Of je nu pannenkoeken wilt bakken met kinderen, wilt variëren met beleg of wilt experimenteren met vormen, hier vind je zeker iets wat je inspiratie geeft.

Inleiding

Pannenkoeken zijn wereldwijd bekend en worden gegeten tijdens het ontbijt, de lunch en het diner. De traditionele pannenkoeken die wij in Nederland kennen, bestaan uit een eenvoudig beslag van bloem, melk en eieren. Dat bakt het beslag in een koekenpan aan beide kanten tot deze goudbruin en luchtig is. Inmiddels bestaan er al talloze varianten van de traditionele pannenkoek, waarbij men kan variëren in ingrediënten, vormen en beleg. In dit artikel worden 12 recepten besproken die zowel eenvoudig als creatief zijn. Deze recepten zijn geschikt voor beginners en ervaren kokken, en ze tonen aan dat pannenkoeken veel meer kunnen zijn dan alleen een zoet ontbijt.

1. Basisrecept voor Pannenkoeken

Het basisrecept is de kern van alle pannenkoeken en vormt de basis voor de meeste varianten. Hieronder vind je het eenvoudige recept dat makkelijk aan te passen is.

Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):

  • 2 eieren
  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • een snufje zout
  • klontje boter of olie voor het bakken

Bereiding:

  1. Meng in een kom de eieren, de bloem, melk en een snufje zout met een garde of elektrische mixer.
  2. Zorg ervoor dat er geen klontjes in het beslag zitten.
  3. Verwarm een beetje boter, margarine of olie in een koekenpan.
  4. Wacht even tot de pan goed warm is, en verdeel dan met een soeplepel wat beslag in het midden van de pan.
  5. Beweeg je pan een beetje heen en weer zodat het beslag over de hele pan verdeeld is.
  6. Bak de pannenkoek ongeveer 2-3 minuten tot de bovenkant droog is. Draai de pannenkoek om en bak nog ongeveer 1-2 minuten op de andere kant.
  7. Leg de pannenkoek op een bord en dek het bord af met een grote deksel.
  8. Vergeet niet om iedere keer een beetje extra boter of olie in de pan te doen, voordat je een nieuwe pannenkoek bakt.

Tip:

Dit basisrecept is perfect om aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plantebloem voor een glutenvrij alternatief of aan toevoegingen als geraspte kaas voor een hartige pannenkoek.

2. Chocoladepannenkoek met Banaan

Een variant die extra smaakt en perfect is als toetje. Dit recept is een beetje extra werk, maar het resultaat is waardeloos.

Ingrediënten (voor 2 pannenkoeken):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • 1 el cacaopoeder
  • 30 g gehakte pure chocolade
  • 1 banaan
  • 2 klontjes boter

Bereiding:

  1. Roer het cacaopoeder door het basisbeslag.
  2. Smelt een klontje boter in de koekenpan. Doe het beslag in de pan. Zet het vuur iets lager dan normaal, omdat deze pannenkoek aan slechts één kant gebakken wordt.
  3. Wanneer de bovenzijde van de pannenkoek droog is, besprenkel je hem met de gehakte chocolade. Laat met een deksel erop nog even nagaren.
  4. Snijd intussen een halve banaan per pannenkoek in plakjes.
  5. Laat de pannenkoek op een bord glijden. Leg de plakjes banaan erop en vouw losjes dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker.

Tip:

Deze pannenkoek is ideaal om op te serveren met een bolletje ijs of wat extra cacao.

3. Hartige Pannenkoek

Een hartige pannenkoek is een lekkere variant die goed aansluit bij een maaltijd. Deze pannenkoek is geïnspireerd op de Franse Galette Complet.

Ingrediënten (voor 1 pannenkoek):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • 1 ei
  • 1 plak ham
  • een handvol geraspte kaas
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Smelt de boter. Giet het beslag in de pan. Zodra de bovenzijde van de pannenkoek droog is, draai je hem om en zet je het vuur laag.
  2. Leg een plakje ham in het midden van de pannenkoek. Breek er voorzichtig een ei bovenop. Besprenkel met geraspte kaas.
  3. Plaats een deksel over de pannenkoek heen. Laat rustig garen. De pannenkoek is klaar als het eiwit gestold is en de kaas gesmolten is.
  4. Laat voorzichtig op het bord glijden, strooi eventueel nog wat peper en zout erover.

Tip:

Je kunt variëren met het soort kaas of het vlees. Denk bijvoorbeeld aan spek of salami in plaats van ham.

4. Themapannenkoeken

Themapannenkoeken zijn perfect voor feestjes of als een extra creatief ontbijt. Ze zijn makkelijk te maken en kunnen op veel manieren worden versierd.

Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • koekvormpjes of zelfgeknipte papieren sjablonen
  • poedersuiker, cacaopoeder, jam of hagelslag

Bereiding:

  1. Bak de basispannenkoeken volgens het basisrecept.
  2. Leg een koekvormpje op de pannenkoek en plaats het beleg daarin. Je kunt ook van papier leuke sjablonen knippen en de pannenkoeken daaroverheen bestrooien met droog beleg als poedersuiker of cacao.

Tip:

Je kunt de pannenkoeken vormen als hartjes, sterren of zelfs dieren. Dit werkt goed bij kinderfeestjes of thema-ontbijten.

5. Hartjes-pannenkoekenspies

Deze pannenkoekenspies zijn een leuke traktatie die goed aansluit bij een feest of barbecue. Ze zijn makkelijk te maken en kunnen zowel als zoet als hartig toetje worden geserveerd.

Ingrediënten (voor 1 spies):

  • 1/2 pannenkoek (zie basisrecept)
  • 2 aardbeien
  • beleg (poedersuiker, jam, chocoladepasta)
  • 1 lange prikker

Bereiding:

  1. Beleg een koude pannenkoek met poedersuiker, jam of chocoladepasta. Rol op en snijd in gelijke plakken.
  2. Was de aardbeien, snijd het kroontje eruit en snijd doormidden. Maak net een iets groter V’tje aan de bovenkant, waardoor de hartvorm duidelijker wordt.
  3. Rijg aardbeien en pannenkoekrolletjes om en om aan de spies.

Tip:

Je kunt variëren met het soort beleg. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas of honing in plaats van jam.

6. Bakken in een Vormpje

Pannenkoeken bakken in een vormpje is een leuke manier om ze extra versierd te maken. Deze methode is vooral geschikt voor kleuters of kinderen die graag meehelpen bij het koken.

Ingrediënten:

  • pannenkoekenbeslag (zie basisrecept)
  • koekvormpjes
  • bakboter

Bereiding:

  1. Vet de koekvormpjes van binnen in met wat boter.
  2. Smelt de boter in de koekenpan. Zet de koekvormpjes in de pan en giet voorzichtig een dun laagje beslag erin. Laat op niet te hoog vuur gaar worden.
  3. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, is het tijd om het vormpje te verwijderen en het pannenkoekje om te draaien. Het makkelijkst doe je dat even op een snijplank, met een ovenwant (het vormpje is heet) en een spateltje. Vergeet niet in de tussentijd het vuur even laag te zetten.
  4. Bak de pannenkoek nog een minuutje aan de andere zijde.

Tip:

Je kunt de vormpjes vervangen door zelfgeknipte sjablonen uit papier. Dit werkt goed bij themapannenkoeken.

7. Pannenkoek met Ijs

Een warme pannenkoek met ijs is een klassieke combinatie die altijd goed aanslaat. Deze variant is ideaal als toetje.

Ingrediënten (voor 1 pannenkoek):

  • pannenkoekenbeslag (zie basisrecept)
  • 2 bolletjes roomijs
  • eventueel nog wat gesmolten chocolade of chocoladesaus

Bereiding:

  1. Bak de pannenkoek zo dun mogelijk.
  2. Als de pannenkoek klaar is, laat je hem op een bord glijden. Vouw dubbel.
  3. Schep 2 kleine bolletjes roomijs en leg op de pannenkoek. Vouw de pannenkoek nogmaals dubbel. Maak snel nog af met wat chocoladesaus en serveer direct!

Tip:

Je kunt variëren met het soort ijs. Denk bijvoorbeeld aan aardbei of vanille in plaats van roomijs.

8. Variaties met Andere Bloemen

Pannenkoeken kunnen ook worden gemaakt met andere soorten bloem. Dit werkt goed voor mensen met voedselallergieën of voor een variatie in smaak en texture.

Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):

  • 2 eieren
  • 250 g bloem (bijvoorbeeld rijstebloem, plantebloem of volkorenbloem)
  • 500 ml melk
  • zout
  • eventueel geraspte kaas of andere toevoegingen

Bereiding:

  1. Meng in een kom de eieren, de bloem, melk en een snufje zout met een garde of elektrische mixer.
  2. Zorg ervoor dat er geen klontjes in het beslag zitten.
  3. Volg de bereidingsstappen van het basisrecept.

Tip:

Rijstebloem werkt goed voor een glutenvrij alternatief. Plantebloem geeft een lichte, luchtige texture. Volkorenbloem geeft een iets ruigere smaak.

9. Pannenkoeken met Fruit

Fruit is een lekkere en gezonde toevoeging aan pannenkoeken. Je kunt zowel verse als gedroogde vruchten gebruiken.

Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • aardbeien, banaan, appels of andere vruchten
  • poedersuiker of honing (optioneel)

Bereiding:

  1. Bak de basispannenkoeken volgens het basisrecept.
  2. Snijd de vruchten in plakjes of stukjes.
  3. Leg de vruchten op de pannenkoeken en strooi eventueel met poedersuiker of honing.

Tip:

Aardbeien werken goed met poedersuiker en banaan met chocoladepasta. Appels zijn goed met kaneel of honing.

10. Pannenkoeken met Vlees

Pannenkoeken met vlees zijn een hartige variant die goed aansluit bij een maaltijd. Je kunt variëren met het soort vlees en beleg.

Ingrediënten (voor 1 pannenkoek):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • ham, spek, salami of pulled chicken
  • geraspte kaas
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Smelt de boter. Giet het beslag in de pan. Zodra de bovenzijde van de pannenkoek droog is, draai je hem om en zet je het vuur laag.
  2. Leg het vlees in het midden van de pannenkoek. Breek er voorzichtig een ei bovenop. Besprenkel met geraspte kaas.
  3. Plaats een deksel over de pannenkoek heen. Laat rustig garen. De pannenkoek is klaar als het eiwit gestold is en de kaas gesmolten is.
  4. Laat voorzichtig op het bord glijden, strooi eventueel nog wat peper en zout erover.

Tip:

Je kunt variëren met het soort vlees. Denk bijvoorbeeld aan spek of salami in plaats van ham. Voor vegetariërs werken champignons of tofu goed.

11. Pannenkoeken met Zijde

Pannenkoeken met zijde zijn een lekkere variant die goed aansluit bij een maaltijd. Je kunt variëren met het soort zijde en beleg.

Ingrediënten (voor 1 pannenkoek):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • kaas, brie, feta of geitenkaas
  • spek of ham
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Smelt de boter. Giet het beslag in de pan. Zodra de bovenzijde van de pannenkoek droog is, draai je hem om en zet je het vuur laag.
  2. Leg het vlees in het midden van de pannenkoek. Breek er voorzichtig een ei bovenop. Besprenkel met geraspte kaas.
  3. Plaats een deksel over de pannenkoek heen. Laat rustig garen. De pannenkoek is klaar als het eiwit gestold is en de kaas gesmolten is.
  4. Laat voorzichtig op het bord glijden, strooi eventueel nog wat peper en zout erover.

Tip:

Je kunt variëren met het soort kaas of het vlees. Denk bijvoorbeeld aan spek of salami in plaats van ham.

12. Pannenkoeken met Topping

Pannenkoeken met topping zijn een lekkere variant die goed aansluit bij een zoet ontbijt of toetje. Je kunt variëren met het soort topping en beleg.

Ingrediënten (voor 12 pannenkoeken):

  • basisbeslag (zie recept 1)
  • poedersuiker, jam, chocoladepasta, honing of lemon curd

Bereiding:

  1. Bak de basispannenkoeken volgens het basisrecept.
  2. Strooi poedersuiker over de pannenkoeken of breng jam of chocoladepasta aan met een theelepel.
  3. Serveer de pannenkoeken met een bolletje ijs of een plakje fruit.

Tip:

Je kunt variëren met het soort topping. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas of honing in plaats van jam.

Conclusie

Pannenkoeken zijn een veelzijdige en eenvoudige maaltijd die goed aansluit bij elke gelegenheid. Of je nu pannenkoeken wil bakken met kinderen, wilt variëren met beleg of wilt experimenteren met vormen, er is zeker iets voor iedereen in deze lijst van 12 recepten. Elke variant biedt een unieke smaak en texture, en alle recepten zijn uitgebreid uitgelegd zodat ze makkelijk te maken zijn. Met deze recepten kun je zowel ontbijt, lunch als diner verfraaien en je gasten verbazen met lekkere pannenkoeken die perfect aansluiten bij je wensen.

Bronnen

  1. Kinderkookshop.nl
  2. Lekkerensimpel.com
  3. Miljuschka.nl

Related Posts