6 Simpele Tomatensoep Recepten voor iedere Keuken

Tomatensoep is een klassieker in veel keukens, zowel in Nederland als internationaal. Deze soep is eenvoudig te maken, smaakt heerlijk en is voedzaam. In dit artikel worden zes verschillende recepten voor tomatensoep beschreven, inclusief bereidingswijzen, ingrediënten en smaaktips. Elk recept heeft zijn eigen twist, waardoor je kunt kiezen wat het beste past bij je smaak of beschikbare ingrediënten.

Inhoud

  1. Gebonden tomatensoep
  2. Pittige tomatensoep
  3. Romige tomatensoep met room
  4. Tomatensoep met Baharat
  5. Verse tomatensoep met balletjes
  6. Snelle tomatensoep
  7. Conclusie
  8. Bronnen

Gebonden tomatensoep

Deze variant van tomatensoep is gebonden, wat betekent dat de soep een rijke, romige textuur heeft. Het proces van gebonden maken betreft het mengen van boter en bloem in de soep, waarna de rest van de soep langzaam wordt toegevoegd om een gladde massa te verkrijgen.

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe (soep)tomaten
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • ½ liter groentebouillon
  • Bosje peterselie
  • Paar takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • Citroensap
  • Eventueel mespunt suiker
  • 4 lepels room
  • Verse basilicum

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in stukjes. Snijd ook de ui en wortel in stukken. Doe de tomaten, ui en wortel samen met ½ liter groentebouillon in een pan en breng aan de kook.
  2. Bind een bosje peterselie samen met een paar takjes tijm en 1 laurierblad. Voeg dit toe aan de soep en laat alles 10 minuten koken.
  3. Haal het bosje kruiden uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer.
  4. Smelt in een soeppan de boter. Roer de bloem door de gesmolten boter en blijf roeren tot het een bal wordt. Druk de bal plat op de bodem van de pan en voeg ca. 400 ml van de tomatensoep toe.
  5. Klop met een garde het boter-bloemmengsel door de soep en blijf kloppen tot een gebonden massa ontstaat. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de tomatensoep toe.
  6. Laat de soep nog 10 minuten doorkoken en maak op smaak met zout, peper, een paar druppels citroensap en eventueel een mespuntje suiker.
  7. Serveer de soep met in elk bord of kom een lepel half opgeklopte room en een blaadje basilicum.

Pittige tomatensoep

Voor wie een extra knal in smaak zoekt, is deze pittige variant een goede keuze. De tomatensoep bevat rode peper en paprika, wat ervoor zorgt dat de soep wat zwaarder en spicier is.

Ingrediënten

  • 16 tomaten
  • 2 paprika’s
  • 2 rode uien
  • 1 rode peper
  • 200 ml water
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • 1 eetlepel olijfolie

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Pan
  • Spatel
  • Staafmixer

Bereiding

  1. Snij alle groente in stukjes. De tomaten worden grof gesneden en de kroontjes worden verwijderd. De paprika’s worden grof gesneden en de zaadjes worden verwijderd. De rode peper wordt grof gesneden en de zaadjes blijven erin voor extra pittigheid.
  2. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en de peper aan met een snufje zout en peper. Laat dit 2 minuten sudderen.
  3. Voeg de tomaten en paprika’s toe en roer alles door. Laat dit nog 3 minuten sudderen met een paar keer roeren.
  4. Giet het water erbij en laat het 15 minuten sudderen. De tomaten zullen hun vocht afgeven, waardoor de soep dikker wordt.
  5. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  6. Serveer de soep warm, eventueel met een beetje extra zout of peper naar smaak.

Romige tomatensoep met room

Dit recept maakt gebruik van kookroom om de soep romiger te maken. Het resultaat is een lichte, rijke tomatensoep die goed is als avondmaal.

Ingrediënten

  • 1 gele ui
  • 30 gram boter
  • 800 gram gezeefde tomaten
  • 100 ml water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 250 ml kookroom
  • 1 snufje zwarte peper
  • 1 snufje bruine suiker
  • Gehakte verse peterselie

Bereiding

  1. Snipper de ui en fruit deze in boter in een pan.
  2. Voeg de gezeefde tomaten, water en groentebouillonblokjes toe. Laat alles 10-15 minuten sudderen.
  3. Voeg de kookroom toe en meng goed door.
  4. Proef en breng op smaak met zwarte peper en bruine suiker.
  5. Serveer de soep vers met een beetje gehakte peterselie erop.

Kruiden

Kruiden zijn een geweldige manier om de smaak van de soep te verbeteren. De meeste kruiden passen goed bij tomatensoep. Topfavorieten zijn:

  • Basilicum
  • Tijm
  • Oregano

Experimenteer met combinaties van chili, paprika, selderijzout of zelfs komijn voor een extra toets.


Tomatensoep met Baharat

Deze soep maakt gebruik van Baharat, een Arabische kruidenmengsel. Het geeft de soep een extra warme, exotische smaak.

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 3 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 1 tl paprikapoeder mild
  • 1,5 tl Baharat (zonder toegevoegd zout)
  • 2 tl oregano
  • 2 tl tijm
  • 600 gr wortels
  • 750 gr roma tomaten
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 2 tl groentebouillon poeder
  • 2 tl grof zeezout
  • Peper naar smaak
  • 1 liter water

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote pan. Fruit de uien in ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de knoflook, tomatenpuree en specerijen toe en bak nog 2 minuten. Zet het vuur laag om te voorkomen dat de specerijen verbranden.
  3. Voeg de wortels, roma tomaten, gezeefde tomaten, bouillon, zout en peper toe. Laat alles sudderen.
  4. Giet het water erbij en laat alles nog 15-20 minuten pruttelen.
  5. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak. Serveer de soep warm.

Verse tomatensoep met balletjes

Deze tomatensoep is vers en licht, met een Italiaans tintje door de toevoeging van verse basilicum en zelfgemaakte balletjes.

Ingrediënten

  • 850 gram rijpe, verse tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 el olijfolie
  • 1 el olie
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 15 gram verse basilicum
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ tl fijn keukenzout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 300 gram (bio) rundergehakt
  • Optioneel: 1 el miso

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui aan en voeg de knoflook en tomatenpuree toe.
  2. Voeg de groentebouillon, zout en peper toe en laat alles sudderen.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de pan.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  5. Rooster de balletjes op een bakplaat of in een pan.
  6. Serveer de soep met een paar balletjes erin en een blaadje basilicum erop.

Snelle tomatensoep

Als je snel een lekkere soep wilt maken, is dit recept ideaal. Het gebruikt een tomatenbasis, wat het proces iets eenvoudiger maakt.

Ingrediënten

  • 1 pot tomatenbasis (550 gram)
  • Kleine ui
  • 500 ml bouillon
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 netje tomaten (500 gram)
  • Snufje peper

Bereiding

  1. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een klein beetje olie en fruit de ui samen met de knoflook een paar minuten.
  2. Snijd de tomaten in blokjes (optioneel kunnen ze worden geroosterd voor extra smaak).
  3. Voeg aan de gefruite ui en knoflook de tomatenbasis, de helft van de tomaten, de bouillon en kruiden toe.
  4. Laat het 5-10 minuten pruttelen en mix het daarna fijn met de staafmixer.
  5. Voeg vervolgens de andere helft van de tomaten toe en laat het nog even pruttelen.
  6. Serveer de soep warm.

Conclusie

Tomatensoep is een eenvoudig en voedzaam gerecht dat geschikt is voor iedere gelegenheid. Of je nu een klassieke gebonden soep wilt maken, of liever een pittige variant met extra smaak, er is voor iedereen iets. De recepten in dit artikel bieden een breed spectrum aan mogelijkheden, afhankelijk van je smaak, tijdsbesparing of beschikbare ingrediënten.

Deze soepen zijn niet alleen eenvoudig in bereiding, maar ook erg geschikt om te varieren met kruiden of bijgerechten zoals room, balletjes of kruiden. Door het gebruik van verse groenten en eenvoudige ingrediënten is tomatensoep ook een gezond gerecht dat goed aansluit bij een variatie aan dieetwensen.


Bronnen

  1. Lekker recept voor tomatensoep
  2. Pittige tomatensoep
  3. Romige tomatensoep met room
  4. Tomatensoep met Baharat
  5. Verse tomatensoep met balletjes
  6. Snelle tomatensoep

Related Posts