5 Lekkere Recepten met Sardientjes: Van Mousse tot Pasta

Sardientjes zijn een veelzijdig gerecht dat zowel in verse als in blikvorm gebruikgemaakt kan worden. Ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren en smaken heerlijk in een breed spectrum van gerechten. In deze gids worden vijf verschillende recepten besproken, grotendeels gebaseerd op blikjes sardientjes, die eenvoudig te bereiden zijn en geschikt zijn voor diverse gelegenheden. De recepten zijn gebaseerd op bronnen die betrouwbaar lijken, met nadruk op mediterrane en Europese keuken.

Gegrilde Sardientjes met Parmesan en Basilicum

Een klassiek gerecht dat sardientjes in hun glorie laat zien is gegrilde sardientjes met een kruidige vulling. Dit recept is ideaal voor een licht en smaakvol voorgerecht of borrelhapje.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 12 verse sardines
  • 1 klein bosje basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 2 eetlepels geraspte parmesan (of andere harde kaas)
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Bereiding

De sardines worden vooraf schoongemaakt door de buik open te snijden en de ingewanden eruit te halen. Daarna worden de kop en de staart verwijderd, en de filets onder de kraan gespoeld. De filets moeten aan de rugzijde aan elkaar blijven zitten. Vervolgens worden ze afgedroogd met keukenpapier en opengeslagen.

In een kom worden fijngesneden basilicum, geraspte kaas, paneermeel, zout, peper, uitgeperste knoflook en een scheutje olijfolie gemengd. Dit mengsel wordt verdeeld over de filets. De sardines worden gesloten, vastgemaakt met een prikker of met keukentouw, en met olijfolie bestreken.

De sardines worden vervolgens op de barbecue, in een oven, in een grillpan of in een koekenpan gegrild of gebakken aan beide kanten. Het gerecht is best geroosterd en kan als borrelhapje of voorgerecht worden opgediend, bijvoorbeeld met geroosterd boerenbrood.

Mousse de Sardines – Een Mousseachtige Mousse

Een mousse van sardientjes is een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat goed past bij een borrel of als smeer op brood. Het recept maakt gebruik van sardientjes uit blik en een mix van kruiden en kaas.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 blik sardines op olijfolie (100 gram uitlekgwicht)
  • 150 gram ‘fromage frais’ (zoals Carré Frais, Philadelphia of St Moret)
  • 1 sjalot of klein uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • ½ bosje bieslook
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels whisky
  • 1 eetlepel Xeresazijn (of ciderazijn)

Bereiding

De ingrediënten worden allemaal fijngehakt of snippers. De sardientjes worden uitgelekt, de staartjes verwijderd, eventueel ook de graatjes. Ze worden fijngeprakt en in een keukenrobot gedaan. Aan het begin van de mix wordt de knoflook uitgeperst.

Daarna worden de snippers van ui, peterselie en bieslook toegevoegd, evenals mosterd, whisky en azijn. De robot maalt alles grof. Het mengsel wordt overgegoten in een kom en met ‘fromage frais’ gemengd. Voor het opdienen wordt het gerecht bestrooid met wat bieslook, en het kan worden opgediend met geroosterd brood en een glaasje koele witte wijn.

Pasta con le Sarde – Pasta met Sardientjes en Venkel

Pasta con le Sarde is een klassieker uit de Italiaanse keuken, waarbij sardientjes combineren met venkel, tomaten en citroen. Hoewel verse sardines de voorkeur hebben, werken sardientjes uit blik ook prima in dit gerecht.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 blikjes sardientjes (ca. 200 gram)
  • 1 venkelknol
  • 4 grote troostomaten
  • 1 theelepel venkelzaad
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • Grofgemalen zwarte peper
  • Handje platte peterselie
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • Scheutje olijfolie
  • 150 gram pasta

Bereiding

De venkelknol wordt afgesneden aan de boven- en onderkant en in kleine stukjes gehakt. In een koekenpan wordt olijfolie verhit, waarin de venkel enkele minuten wordt gebraad tot het zachter wordt. De knoflook, tomaat, venkelzaad, citroenrasp, citroensap en zwarte peper worden toegevoegd, en het vuur wordt lager gezet. Het mengsel suddert zo’n 10 minuten op laag vuur.

De pasta wordt gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vervolgens wordt het preimengsel met de pasta gemengd en even kort opgewarmd. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel chilivlokken.

Tagliatelle met Prei en Sardientjes

Een andere pasta-variant is tagliatelle met prei en sardientjes. Dit gerecht is eenvoudig, snel te maken, en smaakt heerlijk bij een glaasje wijn.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 150-200 gram tagliatelle
  • 500 gram prei
  • 120 gram sardines uit blik (op olie)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram blanke rozijnen
  • Eventueel een snuf chilivlokken
  • 1 citroen

Bereiding

Een ruime pan wordt gevuld met water en aan de kook gebracht. De prei en de ui worden in dunne halve ringen gesneden, en de knoflook fijngehakt. De olijfolie wordt in een koekenpan verhit op middelhoog vuur, waarin de prei, ui, knoflook en rozijnen ongeveer 10 minuten worden gebraad tot het zacht is.

De pasta wordt gekookt volgens de instructies op de verpakking, en het kookvocht wordt opgevangen. De rasp en het sap van de citroen worden aan het preimengsel toegevoegd. De sardientjes worden in grove stukken gebroken, eventueel met de dikke graten verwijderd, en zacht in het preimengsel gemengd.

Het kookvocht wordt met een scheutje aan het mengsel toegevoegd en het wordt kort opgewarmd. Het gerecht wordt op smaak gebracht met zout, peper en eventueel chilivlokken. Grofgehakte amandelen worden over de gerechten verdeeld, en het gerecht wordt gecitroengarneerd.

Sardientjespuree – Een Eenvoudige Puree voor Brood

Sardientjespuree is een eenvoudig gerecht dat perfect is voor een borrelhapje of lunchbroodje. Het maakt gebruik van sardientjes uit blik en een mix van kruiden en roomboter.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 blik sardientjes in olijfolie
  • 2 volle eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel kappertjes
  • Verse peterselie en/of dille
  • Citroensap
  • Een snufje cayennepeper
  • Peper uit de molen

Bereiding

De sardientjes worden afgelikt en in een keukenmachine gedaan – vel en graten zijn hierbij geen probleem. Roomboter, tomatenpuree, kappertjes, verse peterselie, citroensap, en cayennepeper worden toegevoegd. Het mengsel wordt tot puree geperst, en eventueel wordt de smaak afgesteld. Zout is normaal gesproken niet nodig.

De puree kan op smaak worden gebracht en opgediend worden als een smeer op geroosterd brood of als een borrelhapje. Het gerecht is ideaal voor een lichte maaltijd en kan eenvoudig voorbereid worden.

Conclusie

Sardientjes zijn een veelzijdig gerecht dat zowel in verse als in blikvorm gebruikt kan worden. Ze kunnen op meerdere manieren bereid worden, variërend van gegrilde sardientjes met kaas en kruiden tot pasta-gerichten en mousseachtige mixen. De recepten die hier worden besproken zijn gebaseerd op betrouwbaar materiaal, met nadruk op eenvoud en smaak. Of het nu gaat om een borrelhapje, een borrelbroodje of een hoofdgerecht – sardientjes tonen zich als een eenvoudig maar smaakvol ingrediënt dat goed past in diverse culinaire stijlen.

Bronnen

  1. Recept van de week: gegrilde sardientjes
  2. Recept van de week: mousse de sardines
  3. Pasta con le sardine
  4. Tagliatelle met prei en sardines
  5. Tour de France 1: sardientjespuree

Related Posts