Recepten en bereidingswijze voor Thaise vissoep met citroengras

Thaise vissoep met citroengras is een gerecht dat de smaken van de Thaise keuken op een frisse en aromatische manier combineert. Het is een soep die zowel pittig als fris is en waarin vis en kokosmelk de hoofdrol spelen. In deze artikel worden verschillende recepten en bereidingswijzen van Thaise vissoep met citroengras beschreven, gebaseerd op betrouwbare en betekenisvolle bronnen.

Inleiding

Thaise vissoep is een populaire gerecht die een combinatie is van pittige, zoete, zure en romige smaken. Citroengras speelt een centrale rol in de bereidingswijze en zorgt voor een frisse en aromatische smaak. De vis, kokosmelk en kruiden zoals gember en chilipeper ronden het gerecht af. In de volgende secties worden verschillende recepten en technieken beschreven om Thaise vissoep met citroengras te bereiden.

Recepten en bereidingswijze

Recept 1: Thaise soep met garnalen

Dit recept is gebaseerd op bron [1], waarin een Thaise soep met garnalen wordt beschreven. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten: - 1 duimgrootte gember - 1 citroengrasstengel - 3 tomaten - 1 rode paprika - 1 paksoi - zonnebloemolie - 1,5 eetlepels chilipasta - 750 milliliter water - 1 visbouillonblokje - 100 gram mie - 200 milliliter kokosmelk - 150 gram gepelde garnalen (diepvries) - 1 limoen

Bereidingswijze: 1. Schil en rasp de gember. Kneus de citroengrasstengel en draai er een knoop in. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes. Halveer de paksoi, verwijder de kern en snijd de paksoi in reepjes. 2. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en bak de gesneden groente, gember en citroengras circa 3 minuten. Voeg de chilipasta toe en verwarm kort. 3. Schenk het water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat circa 5 minuten met de deksel op de pan koken. 4. Voeg de mie toe en kook nog circa 5 minuten. 5. Voeg de kokosmelk en garnalen toe en verwarm kort door. 6. Rasp en pers de limoen boven de pan. Breng op smaak met peper en zout. 7. Verdeel de soep over borden.

Dit recept is eenvoudig en snel te bereiden, waardoor het ideaal is voor een lichte maaltijd.

Recept 2: Thaise vissoep met citroengras en paksoi

Bron [2] biedt een recept voor Thaise vissoep met citroengras en paksoi. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten voor 4 personen: - 3 lente-uitjes - 1 kleine stronk paksoi - 1 chilipeper (of rode peperpasta uit de tube) - 1 serehstengel (citroengras) - 1 cm gemberwortel - 1 liter visbouillon - 350 gr gemengde visfilet (zalm, roodbaars, zeewolf, kabeljauw, grote garnalen) - 1 blikje kokosmelk - 3 takjes koriander of bladpeterselie - sap van 1 limoen - zout

Bereidingswijze: 1. Maak de uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. 2. Was de paksoi en snijd hem in fijne reepjes. 3. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd hem in ringetjes. 4. Was de sereh en kneus de stengel. Schil en rasp de gember. 5. Breng in een pan de visbouillon met de sereh, gember en peper aan de kook, laat het circa 10 minuten zachtjes koken. 6. Snijd in tussen de vis in stukjes. 7. Voeg de kokosmelk, uitjes, paksoi en visstukjes toe, laat circa 5 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is. 8. Verwijder de sereh. Breng de soep op smaak met zout en limoensap. 9. Hak de koriander. Schep de soep in kommen en bestrooi de soep met gehakte koriander.

Dit recept is ideaal voor iedereen die vissoep met een rijke en romige smaak wil bereiden.

Recept 3: Tom Kha Pla, Thaise kokossoep met vis

Bron [3] beschrijft Tom Kha Pla, een Thaise kokossoep met vis. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten voor Twee Personen: - 200 g visfilet, in stukjes gesneden - 400 ml kokosmelk - 200 ml kippenbouillon - 2 stengels citroengras, geplet en in stukken van 5 cm gesneden - 3 plakjes galangal (of gember als vervanging) - 3-4 kaffir limoenblaadjes, middenrib verwijderd en in stukjes gescheurd - 1-2 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden (optioneel voor extra pit) - 100 g champignons, in plakjes gesneden

Bereidingswijze: 1. Verwarm de kokosmelk, kippenbouillon en water in een pan. 2. Kneus de citroengras en voeg deze, galangal, limoenblaadjes en chilipeper toe aan de pan. 3. Laat de soep 30 tot 45 minuten trekken. 4. Voeg de champignons en visstukjes toe en laat circa 5 minuten koken tot de vis gaar is. 5. Verwijder de citroengras en breng de soep op smaak met zout en limoensap.

Tom Kha Pla is ideaal als een lichte lunch of diner en heeft een frisse en romige smaak.

Recept 4: Thaise kokossoep met groenten

Bron [4] biedt een recept voor Thaise kokossoep met groenten, bereid op een Big Green Egg. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten: - 2 stengels citroengras - 1 ui - 4 teentjes knoflook - 1 rode chilipeper - 2 limoenen - 3 cm gemberwortel - ½ bosje koriander - 4 el zonnebloemolie - 1 l groentebouillon - 1 l kokosroom - 1 rode paprika - 4 bosuitjes - 10 minimaïs - 1 blikje bamboescheuten à 100 g - 100 g taugé - 100 g glasnoedels

Bereidingswijze: 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met het Stainless Steel Grid tot 180 °C. 2. Plaats de Cast Iron Dutch Oven erop en voeg de citroengras, ui, knoflook, chilipeper, gember, koriander en zonnebloemolie toe. 3. Laat de ingrediënten enkele minuten bakken en sluit de deksel van de EGG. 4. Voeg de groentebouillon en kokosroom toe en laat de soep circa 10 minuten trekken. 5. Voeg de groenten toe en laat circa 5 minuten koken tot ze gaar zijn. 6. Breng de soep op smaak met zout en limoensap.

Deze soep is ideaal voor iedereen die vegetarische Thaise smaken wil proeven.

Recept 5: Thaise noedelsoep met oer-Hollandse soepgroenten

Bron [5] beschrijft een Thaise noedelsoep met oer-Hollandse soepgroenten. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten: - 2 kippenbouten - 4 stuks lente-ui - 2 stuks rawit pepertjes (Bird's Eye Chili) - 4 cm verse gember - 4 cm galangal - 1 stengel citroengras - 400 gram soepgroenten (kant-en-klaar) - 2 teentjes knoflook - 1 liter water - 1 sjalot - 350 milliliter kippenfond - 1 kippenbouillonblokje - 120 gram rijstnoedels - zout en peper naar smaak - 1 eetlepel sojasaus (Healthy Boy Brand)

Bereidingswijze: 1. Kook de kippenbouten in water en verwijder het vlees. 2. Snijd de groenten in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met water, kippenfond en bouillonblokje. 3. Voeg de gember, galangal, citroengras, knoflook en chilipeper toe en laat circa 10 minuten trekken. 4. Voeg de rijstnoedels toe en laat circa 5 minuten koken. 5. Voeg het kippenvlees toe en breng de soep op smaak met zout, peper en sojasaus.

Deze soep is ideaal voor iedereen die een lichte en gezonde maaltijd wil bereiden.

Recept 6: Tom Kha Kai, Thaise kipsoep

Bron [6] beschrijft Tom Kha Kai, een Thaise kipsoep. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten: - 500 gram Harries Vlees Kipdrumsticks - 500 milliliter Kokosmelk - 500 milliliter Gevogelte Bouillon - 100 gram Shiitake (Aziatische paddenstoel) - 5 centimeter Gember - 3 blaadjes Limoenblad - 2 Cayennepepers - 2 stengels Citroengras - 2 teentjes Knoflook - 2 Limoenen - 1 Sjalot - 1 Bosui - 1 liter Water

Bereidingswijze: 1. Mix de kokosmelk, gevogelte bouillon en het water in een pan en zet op het vuur. 2. Kneus de citroengras en voeg deze, gember, Cayennepeper en limoenblad toe. 3. Laat de soep 30 tot 45 minuten trekken. 4. Voeg de kipdrumsticks, Shiitake, sjaalot, bosui en knoflook toe en laat circa 5 minuten koken. 5. Verwijder de citroengras en breng de soep op smaak met zout en limoensap.

Tom Kha Kai is ideaal voor iedereen die kipsoep met een rijke en romige smaak wil bereiden.

Recept 7: Tom Yum Soep

Bron [7] beschrijft Tom Yum Soep, een bekende Thaise soep met pittige en frisse smaken. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten: - Sjalotjes - 2 - Citroengras - 2 stengels - Verse gember - 50 g - Verse rode chili - 1 - Water - 1000 ml - Schelpdierenbouillon - 3 el - Oesterzwammen - 200 g - Vissaus - 2 el - Dubbele room - 200 ml - Rauwe reuzengarnalen - 500 g - Limoen, fijn geraspte schil en sap - 1 - Verse koriander, ter garnering - bosje

Bereidingswijze: 1. Voeg de sjaalotjes, citroengras, gember, chilipeper en knoflook toe aan een pan met water en schelpdierenbouillon. 2. Laat de soep circa 10 minuten trekken. 3. Voeg de oesterzwammen, vissaus, room en garnalen toe en laat circa 5 minuten koken. 4. Breng de soep op smaak met zout, peper en limoensap. 5. Bestrooi met verse koriander en serveer.

Tom Yum Soep is ideaal voor iedereen die een pittige en frisse soep wil bereiden.

Conclusie

Thaise vissoep met citroengras is een gerecht dat een combinatie is van pittige, zoete, zure en romige smaken. De vis, kokosmelk en kruiden zoals gember en chilipeper ronden het gerecht af. In deze artikel zijn verschillende recepten en bereidingswijzen van Thaise vissoep met citroengras beschreven, gebaseerd op betrouwbare en betekenisvolle bronnen. Elk recept heeft zijn eigen unieke combinatie van ingrediënten en bereidingswijze, waardoor het mogelijk is om Thaise vissoep met citroengras op verschillende manieren te bereiden. Of je nu een lichte maaltijd wil bereiden of een rijke en romige soep, Thaise vissoep met citroengras is een gerecht dat je zintuigen prikkelt en je warmte brengt.

Bronnen

  1. Thaise soep met garnalen
  2. Thaise vissoep
  3. Tom Kha Pla, Thaise kokossoep met vis
  4. Thaise kokossoep
  5. Thaise noedelsoep met oer-Hollandse soepgroenten
  6. Tom Kha Kai (Thai: ต้มข่าไก่)
  7. Tom yum soep

Related Posts