6 Recepten voor Pompoensoep met Sinaasappel: Variaties en Tip van Culinaire Experten

Pompoensoep met sinaasappel is een herfstseculaire, troostende soep die niet alleen smaakt als lente, maar ook gezond is en eenvoudig te bereiden. Deze soep kent veel variaties, waarin sinaasappel een belangrijke rol speelt, zowel in het sap als in de rasp. In dit artikel worden zes verschillende recepten gepresenteerd, elk met hun eigen smaak, ingrediënten en bereidingswijze. De focus ligt op de combinatie van sinaasappel met pompoen, waarbij kokosmelk, kruiden en extra ingrediënten zoals gember of koriander het smaakprofiel verrijken.

Naast de recepten worden ook enkele tips gegeven van culinaire experts die het koken van deze soep een beetje makkelijker en smakelijker maken. Het artikel is bedoeld voor zowel amateur-koks als culinaire professionals die op zoek zijn naar creatieve en gezonde ideeën voor herfstmaaltijden.

Recept 1: Thaise Pompoensoep van Mees

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (850g)
  • 250g winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 navel sinaasappel
  • 35g (gele) curry pasta
  • 200ml kokosmelk
  • 400ml groentebouillon
  • 15g verse koriander
  • 2 el zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook en koriander grof.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur.
  3. Was de pompen en halveer in de lengte. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Laat de schil zitten. Snijd beide helften in blokjes van 2 cm.
  4. Pel de sinaasappel en verdeel in partjes. Snijd de winterpeen in plakjes.
  5. Doe de pompoen, winterpeen, sinaasappel en currypasta bij de ui. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng aan de kook.
  6. Laat met de deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken.
  7. Pureer de soep met de staafmixer en bestrooi met koriander.

Aanbevelingen

Deze soep heeft een pittig-zoete smaak, waarbij de curry pasta en sinaasappel een frisse noot toevoegen. De kokosmelk zorgt voor een romige textuur. Het is een soep die goed past bij herfst- en wintermaaltijden. De schil van de pompoen kan worden gelaten, wat de textuur verrijkt en de bereiding sneller maakt.

Recept 2: Sinaasappel Pompoensoep met Gember, Sinaasappel en Wortel

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels arachide olie
  • 500 gram geschilde bospeen
  • 3 druppels Wild-orangeolie of 1 sinaasappel
  • 3 druppels gemberolie of 2 cm verse gember
  • 2 geschilde aardappels
  • 1,5 eetlepel curry madras (Euroma Jonnie de Boer)
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 4 eetlepels zure room

Bereidingswijze

  1. Was de pompoen en halveer deze. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snij de pompoen, de bospeen en de aardappels in stukjes van 2 cm. Snipper de uien. Schil en rasp de gember.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de pompoen, ui, knoflook, gember en de curry madras 3 minuten op een laag vuur.
  3. Voeg dan 2 liter water, de bouillonblokjes, aardappel en wortelstukjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken.
  4. Roer het geheel regelmatig even door.
  5. Schil ondertussen de sinaasappel. Verwijder het witte vlies en snij de partjes sinaasappel in stukjes. Hierdoor kun je makkelijk het vruchtvlees uit het vlies los maken. Voeg, na 15 minuten koken, het vruchtvlees van de sinaasappel toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  6. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep verder op smaak met wat peper en zout. Voeg nog wat water toe als de soep te dik is.
  7. Schep bij het opdienen van de soep een 1 eetlepel zure room er op. Heel lekker om er ook nog wat gebakken uitjes en fijngesneden koriander op te doen.
  8. Maak je gebruik van de essentiële olie dan kun je deze het beste als laatste aan de soep toevoegen.

Aanbevelingen

Deze soep is rijk aan smaken en geuren, dankzij de gember en sinaasappel. Het is een typische herfstsoep die niet alleen smaakt als lente, maar ook gezond is. De zure room en koriander geven een extra dimensie aan de smaak.

Recept 3: Afrikaanse Pompoensoep met Koriander en Limoenblad

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels kokosolie extra virgin
  • 3 a 4 blaadjes limoenblad (Djeroek Poeroet)
  • 1 theelepel gember
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 1 volle eetlepel kerrie
  • snufje chili
  • 1 eetlepel citroengras (sereh)
  • 1,5 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 blok santen
  • 1 kilo pompoen
  • 250 gram winterwortel
  • rasp van 1 biologische sinaasappel

Bereidingswijze

  1. Uien en knoflook fruiten en alle specerijen erbij doen. Even laten bakken en dan het water, de bouillonblokjes, santen, de in stukken gesneden pompoen en geschilde wortelen (in hun geheel) erbij doen en laten koken.
  2. Als de pompoen gaar is, haal je de Djeroek Poeroet blaadjes en de winterwortelen eruit. De blaadjes gooi je weg, de wortelen snijd je in kleine stukjes.
  3. Pureer de soep en voeg de stukjes wortel en de sinaasappelrasp toe. Proef en maak verder op smaak met Tamari, peper, zout of iets van de specerijen.
  4. Wil je er nog meer een maaltijdsoep van maken, voeg dan op het laatst een klein potje afgespoelde witte bonen toe.

Aanbevelingen

Deze soep is een variatie op de klassieke pompoensoep, waarbij Afrikaanse smaken worden toegevoegd. De combinatie van limoenblad, citroengras en koriander geeft de soep een frisse en exotische smaak. Het is een soep die goed past bij gezelschap en maaltijdsoepen.

Recept 4: Pompoensoep met Kokosmelk en Citroengras

Ingrediënten

  • 1 pompoen (Uchiki Kuri)
  • 1 ui
  • scheut olijfolie
  • 1 blikje kokosmelk (biologisch à 270 ml)
  • 1 bouillonblokje (tuinkruiden)
  • sap van 2 sinaasappelen
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • paar druppeltjes tabasco (naar smaak)
  • paar takjes rozemarijn en tijm
  • staafmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Schillen is niet nodig. Leg de pompoenstukken op een bakblik. Schuif het bakblik in de oven en rooster de stukken in ongeveer 45 minuten zacht.
  2. Snijd de ui fijn. Verhit in een soeppan een scheut olijfolie en bak de ui glazig. Voeg de geroosterde stukken pompoen, 500 ml water en een bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
  3. Laat de soep 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. Voeg de kokosmelk en sinaasappelsap toe. Pureer de soep met de staafmixer. Is de soep te dik? Verdun het dan met een scheutje water. Voeg naar smaak peper, zout en tabasco toe.
  4. Rits de naaldjes en blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm. Snijd de kruiden fijn en garneer de soep met de verse kruiden. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt.

Aanbevelingen

Deze soep is romig en troostend, met een zachte smaak van kokosmelk en sinaasappel. Het is een plantaardige en gezonde soep die goed past bij herfstmaaltijden. De kruiden zorgen voor een extra dimensie aan de smaak.

Recept 5: Jonnie’s Pompoensoep met Koriander

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (850g)
  • 250g winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 navel sinaasappel
  • 35g (gele) curry pasta
  • 200ml kokosmelk
  • 400ml groentebouillon
  • 15g verse koriander
  • 2 el zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook en koriander grof.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur.
  3. Was de pompen en halveer in de lengte. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Laat de schil zitten. Snijd beide helften in blokjes van 2 cm.
  4. Pel de sinaasappel en verdeel in partjes. Snijd de winterpeen in plakjes.
  5. Doe de pompoen, winterpeen, sinaasappel en currypasta bij de ui. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en breng aan de kook.
  6. Laat met de deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken.
  7. Pureer de soep met de staafmixer en bestrooi met koriander.

Aanbevelingen

Deze soep is een klassieker, waarbij de curry pasta en koriander een pittige smaak toevoegen. Het is een soep die goed past bij herfstmaaltijden. De schil van de pompoen kan worden gelaten, wat de textuur verrijkt en de bereiding sneller maakt.

Recept 6: Gekruide Pompoensoep met Winterwortel en Sinaasappelrasp

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels kokosolie extra virgin
  • 3 a 4 blaadjes limoenblad (Djeroek Poeroet)
  • 1 theelepel gember
  • 2 eetlepels gemalen koriander
  • 1 volle eetlepel kerrie
  • snufje chili
  • 1 eetlepel citroengras (sereh)
  • 1,5 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 blok santen
  • 1 kilo pompoen
  • 250 gram winterwortel
  • rasp van 1 biologische sinaasappel

Bereidingswijze

  1. Uien en knoflook fruiten en alle specerijen erbij doen. Even laten bakken en dan het water, de bouillonblokjes, santen, de in stukken gesneden pompoen en geschilde wortelen (in hun geheel) erbij doen en laten koken.
  2. Als de pompoen gaar is, haal je de Djeroek Poeroet blaadjes en de winterwortelen eruit. De blaadjes gooi je weg, de wortelen snijd je in kleine stukjes.
  3. Pureer de soep en voeg de stukjes wortel en de sinaasappelrasp toe. Proef en maak verder op smaak met Tamari, peper, zout of iets van de specerijen.
  4. Wil je er nog meer een maaltijdsoep van maken, voeg dan op het laatst een klein potje afgespoelde witte bonen toe.

Aanbevelingen

Deze soep is een variatie op de klassieke pompoensoep, waarbij Afrikaanse smaken worden toegevoegd. De combinatie van limoenblad, citroengras en koriander geeft de soep een frisse en exotische smaak. Het is een soep die goed past bij gezelschap en maaltijdsoepen.

Conclusie

Pompoensoep met sinaasappel is een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan smaak, seizoen en persoonlijke voorkeuren. Of je nu een romige Thaise soep wilt maken of een lichtere, groene soep, er is voor iedereen wat te kiezen. De gecombineerde smaken van sinaasappel en pompoen, versterkt door kruiden en kokosmelk, zorgen voor een troostende, gezonde en smakelijke maaltijd. De recepten die in dit artikel zijn gepresenteerd, tonen aan dat pompoensoep veel meer is dan een eenvoudige herfstgerecht: het is een meesterwerk van smaak en creativiteit. Voor wie wil koken met seizoensproducten en gezonde ingrediënten is deze soep een must-try.

Bronnen

  1. Thaise pompoensoep van Mees
  2. Afrikaanse pompoensoep
  3. Smulpaapje kookt Jonnie’s pompoensoep
  4. Pompoensoep met kokosmelk
  5. Pompoensoep met gember, sinaasappel en wortel
  6. Pompoen-gember-kokos-sinaasappelsoep

Related Posts