6 Recepten met Groenlof en Tips voor het Verwerken van Deze Bittere Bladgroente

Groenlof is een bijzondere bladgroente die sinds recente jaren weer op de kaart komt in de Nederlandse keuken. Deze groente, die qua uiterlijk lijkt op andijvie en qua smaak doet denken aan witlof, heeft een zachte bittere noot die zich goed combineert met kruiden en zachte smaken. Groenlof is een typische najaars- en wintertijdgroente en kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden. In dit artikel worden zes verschillende recepten met groenlof beschreven, evenals enkele tips en tricks voor het opslaan en verwerken van deze smaakrijke groente.


Groenlof Stamppot met Spekjes

Een klassieke combinatie in de Nederlandse keuken is stamppot. In dit geval wordt groenlof verwerkt in een stamppot met spekjes, wat resulteert in een hartige en smeuïge variant van de bekende klassieker.

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 klont roomboter
  • 50 ml warme melk
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram magere spekjes
  • 300 gram fijngesneden groenlof

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze ongeveer 20 minuten in zout water tot ze gaar zijn.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze tot een grove puree. Voeg een klont roomboter en warme melk toe.
  3. Verwarm een schaal olijfolie in een pan en bak de gesnipperde ui en spekjes tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg de fijngesneden groenlof toe en bak alles samen tot de groenlof iets geslonken is.
  5. Meng de aardappelpuree door het mengsel en breng eventueel op smaak met zout en veel peper.

Deze stamppot is ideaal als maaltijd bijvoorbeeld bij een broodje of een simpel groentereepje. De smaak van groenlof wordt goed afgewogen door de vetheid van de spekjes en de zachte smaak van de aardappelen.


Groenlof Roerbakken met Kokosroom

Een exotische twist op het verwerken van groenlof is het roerbakken met kokosroom of geraspte kokos. Deze variant is zowel heerlijk als luchtig en biedt een warme, zoete smaak die goed aansluit bij de bitterheid van de groente.

Ingrediënten

  • 1 ui en knoflook, gesnipperd
  • 300 gram groenlof, in repen gesneden
  • Vet of olijfolie naar keuze
  • Komijn, kerrie en kaneel
  • Kokosroom of geraspte kokos

Bereiding

  1. Snipper de ui en knoflook fijn.
  2. Verhit een beetje vet of olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook glazig.
  3. Voeg komijn, kerrie en kaneel toe en roerbak dit even door.
  4. Voeg de groenlofrepen toe en roerbak deze tot ze zacht worden.
  5. Afmaken met kokosroom of geraspte kokos.

Deze variant is ideaal als bijgerecht bij rijst of een lichte vleesgerecht, zoals kip of vis. De combinatie van kruiden en kokos brengt de bitterheid van groenlof tot een subtiele climax.


Gegrilde Groenlof met Dadeldressing

Een moderne en elegante manier om groenlof te verwerken is het grillen ervan en het combineren met een zoete dadeldressing. Deze manier benadrukt de smaak van de groente en biedt een smaakcontrast dat zeer aantrekkelijk is.

Ingrediënten

  • 1 groenlof
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Dadel, azijn, kokend water
  • Olijfolie voor de dressing
  • Geroosterde hazelnoten

Bereiding

  1. Snijd de groenlof in vier parten, zorg dat de kern intact blijft zodat de bladeren niet uit elkaar vallen.
  2. Bestrijk de groenlof met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  3. Grill de groenlof op hoog vuur ongeveer 3 minuten per kant tot er mooie grillstrepen ontstaan en de bladeren beetgaar zijn.
  4. Voor de dressing: snijd een dadel in stukjes en voeg deze toe aan een staafmixer. Voeg azijn, kokend water en zout toe en pureer tot een gladde saus.
  5. Rooster een handvol hazelnoten in een droge pan tot ze goudbruin zijn en hak ze grof.
  6. Bestrijk de bodem van een serveerschaal met yoghurt, schik de gegrilde groenlof erop en lepel wat dressing erover. Strooi de grofgehakte hazelnoten bovenop.

Dit gerecht is ideaal als groenteplankje bij vlees of als aparte maaltijd. De zoete dressing helpt om de bitterheid van groenlof iets te temperen.


Bonenpuree met Groenlof

Een eenvoudige maar smaakvolle combinatie is bonenpuree met groenlof. Deze variant benadrukt de smaak van beide groenten en is ideaal voor een lichte, warme maaltijd.

Ingrediënten

  • 1 blik bonen
  • 1 halve knoflookteef
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml water
  • Zout
  • Chilivlokken
  • 1 groenlof
  • Knapperige toasts of soepstengels (optioneel)

Bereiding

  1. Giet de bonen af en vang het vocht op. Snijd de knoflook grof.
  2. Doe de bonen en knoflook in een keukenmachine met olijfolie en draai tot een gladde puree. Voeg 2-3 eetlepels vocht toe voor een smeuïge consistency. Breng op smaak met zout.
  3. Verwijder de kern van de groenlof en snijd in reepjes. Snijd de knoflook in plakjes.
  4. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit de knoflook en chilivlokken 2 minuten.
  5. Voeg de groenlof en 50 ml water toe en roerbak tot de groenlof zacht en gaar is.
  6. Schep de bonenpuree op een schaal en schik de groenlof erop of ernaast. Serveer met knapperige toasts of soepstengels voor het dippen.

Deze variant is erg eenvoudig in bereiding en biedt een rijke smaakcombinatie die goed aansluit bij een warme winteravond.


Salade van Groenlof en Radicchio met Citrusvruchten

Een frisse variant op groenlof is een salade met radicchio en citrusvruchten. Deze salade benadrukt de bitterheid van groenlof en radicchio, die wordt tegengewogen door de zoetigheid van sinaasappels en grapefruits.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • ½ groenlof
  • ½ radicchio
  • 3 sinaasappels
  • 3 rode grapefruits
  • Enkele takjes dragon
  • Olijfolie
  • Walnoten
  • 100 gram geitenbrie
  • ½ Spaans pepertje
  • Zout van de molen

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste bladeren van groenlof en radicchio. Snijd ze in reepjes en was ze goed.
  2. Verwijder de schil en witte laag van de citrusvruchten en haal de vruchtvleesjes los.
  3. Voeg de dragonblaadjes en fijngesneden peper toe aan het sap van de citrusvruchten. Voeg olijfolie toe en breng op smaak met zout.
  4. Rooster de walnoten goudbruin in een droge pan en hak ze grof.
  5. Verdeel de groene en rode reepjes over borden. Leg de citrusvruchten erop, strooi de grofgehakte walnoten en geitenkaas bovenop.
  6. Sprenkel de vinaigrette erover.

Deze salade is ideaal als voor- of tussengerecht en kan eventueel worden opgemaakt met een zachte vlees- of visgerecht. De combinatie van bitterheid en zoetheid benadrukt de complexe smaak van groenlof.


Groenlof in een Salade of Stampot

Groenlof is een flexibele groente die goed past in zowel een rauwe als gekookte bereiding. Hieronder worden enkele tips gegeven voor het verwerken van groenlof in een salade of stampot.

Tips voor het Verwerken van Groenlof

  • Rauw eten: Groenlof kan in een salade worden gebruikt door de bladeren in dunne reepjes te snijden en eventueel een beetje zoutwater te gebruiken om de bitterheid te verminderen.
  • Gekookt eten: Groenlof kan worden gekookt in water of als onderdeel van een stampot. In de stampot wordt het meestal fijngesneden en met andere ingrediënten zoals aardappelen of bonen verwerkt.
  • Smaakafwegen: De bitterheid van groenlof kan worden afgewogen met zoete of vetreiche ingrediënten, zoals spekjes, geitenkaas of kokosroom.
  • Kruiden: Het combineren van groenlof met kruiden zoals komijn, kerrie of kaneel helpt om de bitterheid te verfijnen.

Hoe Bewaar je Groenlof Correct?

Groenlof kan goed bewaard worden in de koelkast. Hieronder worden enkele tips gegeven voor het opslaan van groenlof:

  • Opslag in de koelkast: Groenlof kan 1-2 weken in de koelkast bewaard worden.
  • Bewaren in een vochtige theedoek: Leg groenlof in een vochtige theedoek en bewaar deze in een plastic zak.
  • Aangesneden groenlof: Dek aangesneden groenlof af met plasticfolie en eet deze binnen enkele dagen op.

Conclusie

Groenlof is een smaakvolle en flexibele bladgroente die zowel rauw als gekookt genuttigd kan worden. In dit artikel zijn zes verschillende recepten beschreven, variërend van stamppot tot gegrilde groenlof met dadeldressing. Daarnaast zijn tips en trucs gegeven voor het verwerken en bewaren van groenlof. Groenlof biedt een subtiele bitterheid die goed afgewogen kan worden met zoete of vetreiche ingrediënten, wat maakt dat deze groente een waardegewin is in de keuken. Of je nu een klassieke stampot wilt maken of een exotische variant, groenlof is een groente die zeker de moeite waard is om te proeven.


Bronnen

  1. Groenlof stamppot met spekjes
  2. Groenlof roerbakken
  3. Groenlof uitleg
  4. Gegrilde groenlof met dadeldressing
  5. Bonenpuree met groenlof
  6. Groenlof suikerbrood

Related Posts