25 Originele Belegde Broodjes Recepten voor elke Smaken

Belegde broodjes zijn een klassieke lunchoptie die eenvoudig te maken is en toch enorm veel potentie heeft om creatief en smaakvol te zijn. Hoewel het broodje kaas of een boterham met pindakaas altijd welkom is, zijn er genoeg manieren om je broodje op te peppen. Deze artikelen en bronnen tonen een rijke selectie aan inspiratie voor originele belegde broodjes, van klassieke Utrechtse smaken tot internationale smaken en innovatieve combinaties. Hieronder vind je een verzameling van 25 recepten en ideeën, ingedeeld op categorieën zoals klassiekers, internationale smaken, gezonde opties en innovatieve varianten.

Klassieke Broodjevarianten

1. Broodje Mario

Een van de bekendste broodjes uit Nederland is het broodje Mario. Deze Utrechtse smaaklegende is gebaseerd op een Italiaanse bol die rijkelijk belegd wordt met kaas, salami, chorizo en rauwkost. Optioneel wordt een groene peper toegevoegd voor extra pit. Dit broodje is makkelijk te herstellen thuis en een must-try voor liefhebbers van rijkelijk belegde broodjes.

Recept Broodje Mario

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 Italiaanse bol
    • 1 plak kaas
    • 2 plakjes salami
    • 2 plakjes chorizo
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat, ui)
    • 1 groene peper (optioneel)
    • Boter of dressing naar smaak
  • Bereidingswijze:

    • Snijd de Italiaanse bol doormidden.
    • Besmeer beide helften met boter of dressing.
    • Beleg met kaas, salami, chorizo en rauwkost.
    • Voeg een groene peper toe voor extra smaak.
    • Sluit het broodje en serveer direct.

2. Surinaamse Puntjes

Een Surinaamse punt is een klassieker die bestaat uit brood met een mix van rauwkost, een eitje en eventueel een beetje mosterd of een andere dressing. Dit broodje is zowel luchtig als smaakvol en is een goede optie voor een gezonde lunch.

Recept Surinaamse Punt

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (boerenbrood of witbrood)
    • 1 eitje (gekookt of gekraakt)
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat, komkommer)
    • 1 plakje kaas (optioneel)
    • 1 lepel mosterd of dressing naar keuze
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met mosterd of dressing.
    • Plaats het eitje en de rauwkost op het brood.
    • Voeg eventueel een plakje kaas toe.
    • Serveer het broodje met een klein beetje salf.

3. Eiersandwich

De eiersandwich is een klassieker die vaak gemaakt wordt met gekraakte eieren, roomkaas en een beetje rauwkost. Deze combinatie is niet alleen eenvoudig, maar ook smaakvol en voedzaam.

Recept Eiersandwich

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of pita)
    • 1 eier (gekraakt of gekookt)
    • 2 lepels roomkaas of mayonaise
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat, komkommer)
    • 1 plakje kaas (optioneel)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met roomkaas of mayonaise.
    • Voeg de gekraakte of gekookte eieren toe.
    • Beleg met rauwkost en eventueel kaas.
    • Serveer het broodje direct.

Internationale Broodjes

4. Panini met Tomatensaus

Een Panini is een Italiaanse variant op een broodje dat vaak gegrild wordt en belegd wordt met tomatensaus, kaas en groenten. Deze combinatie is zowel smaakvol als satieterend.

Recept Panini met Tomatensaus

  • Ingredienten (per broodje):

    • 2 boterhammen (panini of ciabatta)
    • 2 lepels tomatensaus
    • 1 plakje kaas (mozzarella of goudse)
    • 1 plakje tomaat
    • 1 handje rauwkost (sla, olijven)
    • Eventueel: gerookte spek of ham
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer beide boterhammen met tomatensaus.
    • Leg op één boterham de kaas, tomaat en rauwkost.
    • Eventueel voeg gerookte spek of ham toe.
    • Plaats de andere boterham erop en grill in een pan of in een panini-pan tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin is.

5. Tzatziki Broodje

Een Grieks broodje met tzatziki is een frisse en lichte optie die vaak belegd wordt met rauwkost, tonijn of kipfilet. Het is een gezonde lunchoptie die goed smaakt en eenvoudig te maken is.

Recept Tzatziki Broodje

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (pita of brood van je keuze)
    • 2 lepels tzatziki
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat, komkommer)
    • 1 plakje tonijn of kipfilet
    • 1 plakje kaas (optioneel)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met tzatziki.
    • Voeg rauwkost, tonijn of kipfilet toe.
    • Eventueel beleg met een plakje kaas.
    • Serveer het broodje direct.

6. Ciabatta met Gekruide Tempeh

Voor vegetarische of veganistische varianten is een ciabatta met gekruide tempeh en een frisse doperwtenspread een lekkere en gezonde optie.

Recept Ciabatta met Gekruide Tempeh

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 ciabatta
    • 125 g gemarineerde tempeh
    • 200 g doperwten (diepvries)
    • 1 teentje look
    • 4 takjes munt (alleen de blaadjes)
  • Bereidingswijze:

    • Rook of grill de tempeh tot deze knapperig is.
    • Bereid een doperwtenspread door de doperwten en look te mixen met wat olie en kruiden.
    • Snijd de ciabatta doormidden en besmeer met de doperwtenspread.
    • Beleg met de tempeh en eventueel wat muntblaadjes.
    • Serveer warm of koud.

Geroosterde Broodjes en Toast

7. Toast met Pindakaas, Appel en Granola

Een toost met pindakaas is een klassieker die opgeknapt kan worden met appelplakjes en granola voor extra smaak en textuur.

Recept Toast met Pindakaas, Appel en Granola

  • Ingredienten (per toost):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 2 lepels pindakaas
    • 2 plakjes appel
    • 2 lepels granola of muesli
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met pindakaas.
    • Leg de appelplakjes erop.
    • Spreid het granola of muesli erover.
    • Serveer het toost direct.

8. Toast met Gebakken Bonen in Tomatensaus

Een toost met gebakken bonen in tomatensaus is een voedzame lunchoptie die goed smaakt en makkelijk te maken is.

Recept Toast met Gebakken Bonen in Tomatensaus

  • Ingredienten (per toost):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 2 handjes gebakken bonen in tomatensaus
    • 1 lepel rozemarijn
    • 1 lepel parmezaan
  • Bereidingswijze:

    • Bak de bonen in tomatensaus volgens een basisrecept.
    • Snijd de boterham en leg er de bonen op.
    • Voeg rozemarijn en parmezaan toe.
    • Serveer het toost warm.

9. Toast met Hüttenkäse, Peer, Honing en Hazelnoten

Een toost met Hüttenkäse is een lichte lunchoptie die opgeknapt kan worden met peer, honing en hazelnoten voor extra smaak.

Recept Toast met Hüttenkäse, Peer, Honing en Hazelnoten

  • Ingredienten (per toost):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 2 lepels Hüttenkäse
    • 2 plakjes peer
    • 1 lepel honing
    • 2 lepels fijngehakte hazelnoten
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met Hüttenkäse.
    • Leg de peerplakjes erop.
    • Voeg een beetje honing en fijngemalen hazelnoten toe.
    • Serveer het toost direct.

Gezonde Broodjes

10. Broodje met Aardbeiensalade en Balsamicostroop

Een broodje met aardbeiensalade en balsamicostroop is een frisse en lichte optie die goed smaakt en makkelijk te maken is.

Recept Broodje met Aardbeiensalade en Balsamicostroop

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 2 aardbeien (gesneden)
    • 1 lepel roomkaas
    • 1 lepel balsamicostroop
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met roomkaas.
    • Leg de aardbeien en rauwkost erop.
    • Voeg balsamicostroop toe.
    • Serveer het broodje direct.

11. Broodje met Kipfilet, Komkommer en Roomkaas

Een broodje met kipfilet, komkommer en roomkaas is een lichte en voedzame optie die goed smaakt en makkelijk te maken is.

Recept Broodje met Kipfilet, Komkommer en Roomkaas

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 kipfilet (gerookt of gegrild)
    • 1 komkommer (gesneden)
    • 1 lepel roomkaas
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met roomkaas.
    • Leg de kipfilet en komkommer erop.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

12. Broodje met Avocado en Roomkaas

Een broodje met avocado en roomkaas is een gezonde en smaakvolle optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Avocado en Roomkaas

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 avocado (geschaald en gemengd met zout en peper)
    • 1 lepel roomkaas
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Meng de avocado met een beetje zout en peper.
    • Besmeer de boterham met roomkaas.
    • Leg de avocado erop en voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

Innovatieve Broodjes

13. Broodje met Frambozen-Rozemarijnsaus

Een broodje met frambozen-rozemarijnsaus is een originele en smaakvolle optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Frambozen-Rozemarijnsaus

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 lepel frambozen-rozemarijnsaus
    • 1 plakje kaas (optioneel)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met de frambozen-rozemarijnsaus.
    • Voeg eventueel een plakje kaas toe.
    • Serveer het broodje direct.

14. Broodje met Liptauer

Een broodje met liptauer is een Duitse smaak die goed past bij brood en rauwkost. Deze variant is zowel smaakvol als voedzaam.

Recept Broodje met Liptauer

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 lepel liptauer
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat, komkommer)
    • 1 plakje kaas (optioneel)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met liptauer.
    • Voeg rauwkost en eventueel kaas toe.
    • Serveer het broodje direct.

15. Broodje met Emmentaler-Feta Vulling

Een broodje met emmentaler-feta vulling is een smaakvolle en unieke optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Emmentaler-Feta Vulling

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 plakje emmentaler
    • 1 plakje feta
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Leg de emmentaler en feta op de boterham.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

Creatieve Broodjes

16. Broodje met Guacamole en Komkommer

Een broodje met guacamole en komkommer is een smaakvolle en originele optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Guacamole en Komkommer

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 lepel guacamole
    • 1 komkommer (gesneden)
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met guacamole.
    • Leg de komkommer en rauwkost erop.
    • Serveer het broodje direct.

17. Broodje met Kwarkstol en Gedroogde Abrikozen

Een broodje met kwarkstol en gedroogde abrikozen is een lichte en smaakvolle optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Kwarkstol en Gedroogde Abrikozen

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 lepel kwarkstol
    • 2 gedroogde abrikozen (gesneden)
    • 1 lepel amandelen
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met kwarkstol.
    • Leg de abrikozen en amandelen erop.
    • Serveer het broodje direct.

18. Broodje met Overgebakken Kaas en Tomat

Een broodje met overgebakken kaas en tomat is een smaakvolle en eenvoudige optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Overgebakken Kaas en Tomat

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 plakje overgebakken kaas
    • 1 plakje tomaat
    • 1 handje rauwkost (sla, olijven)
  • Bereidingswijze:

    • Leg de overgebakken kaas en tomaat op de boterham.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

Eier- en Kipgerechten

19. Spiegelei met Boerenbrood en Bieslook

Een spiegelei met boerenbrood en bieslook is een klassieke en smaakvolle optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Spiegelei met Boerenbrood en Bieslook

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham boerenbrood
    • 1 spiegelei
    • 1 handje bieslook (gesneden)
    • 1 lepel roomkaas
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met roomkaas.
    • Leg het spiegelei en bieslook erop.
    • Serveer het broodje direct.

20. Roerei met Asperges

Een roerei met asperges is een smaakvolle en voedzame optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Roerei met Asperges

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 roerei
    • 2 asperges (gesneden)
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met een beetje roomkaas.
    • Leg het roerei en asperges erop.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

Broodjevarianten met Broodspecifieke Ingrediënten

21. Broodje met Dille-Kaas

Een broodje met dille-kaas is een smaakvolle en lichte optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Dille-Kaas

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 plakje dille-kaas
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Leg de dille-kaas op de boterham.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

22. Broodje met Uibrood en Karwijcrème

Een broodje met uibrood en karwijcrème is een smaakvolle en unieke optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Uibrood en Karwijcrème

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham uibrood
    • 1 lepel karwijcrème
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de boterham met karwijcrème.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

23. Broodje met Emmentaler-Feta Vulling

Een broodje met emmentaler-feta vulling is een smaakvolle en unieke optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Emmentaler-Feta Vulling

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 boterham (witbrood of rietbrood)
    • 1 plakje emmentaler
    • 1 plakje feta
    • 1 handje rauwkost (sla, tomaat)
  • Bereidingswijze:

    • Leg de emmentaler en feta op de boterham.
    • Voeg rauwkost toe.
    • Serveer het broodje direct.

Broodjevarianten met Exotische Ingrediënten

24. Broodje met Suikerbroodwafels, Ricotta en Aardbeien

Een broodje met suikerbroodwafels, ricotta en aardbeien is een smaakvolle en lichte optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Suikerbroodwafels, Ricotta en Aardbeien

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 suikerbroodwafel
    • 1 lepel ricotta
    • 2 aardbeien (gesneden)
    • 1 lepel honing
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de suikerbroodwafel met ricotta.
    • Leg de aardbeien erop.
    • Voeg een beetje honing toe.
    • Serveer het broodje direct.

25. Broodje met Speltmuffins en Walnoten

Een broodje met speltmuffins en walnoten is een smaakvolle en voedzame optie die goed past bij zowel lunch als brunch.

Recept Broodje met Speltmuffins en Walnoten

  • Ingredienten (per broodje):

    • 1 speltmuffin
    • 1 lepel honing
    • 2 lepels fijngemalen walnoten
  • Bereidingswijze:

    • Besmeer de speltmuffin met honing.
    • Voeg fijngemalen walnoten toe.
    • Serveer het broodje direct.

Conclusie

Deze 25 recepten voor originele belegde broodjes tonen een breed spectrum aan inspiratie voor zowel klassieke als innovatieve opties. Of je nu houdt van een Utrechtse smaaklegende zoals het broodje Mario, een internationale smaak zoals een Panini of een gezonde variant zoals een toost met gebakken bonen, er is iets voor iedereen. Deze recepten zijn makkelijk te maken, smaakvol en geschikt voor zowel lunch als brunch. Probeer ze uit en ontdek welk broodje het beste past bij jouw smaken en voorkeuren.

Bronnen

  1. Lidl Brood Recepten
  2. Broodjes van Sam & Joris - NPO Radio 5
  3. Origineel Broodbeleg - 24Kitchen
  4. Broodje Mario Recept - Gezondelunchrecepten
  5. Recepten met Brood - Marley's Spoon
  6. Vijf Recepten Broodje - Culinaire Ambiance

Related Posts