30 Kersttapas Gerechten: Gekke Smaken, Makkelijke Bereiding en Perfecte Presentatie
Inleiding
Kerst is de ideale tijd om de geest op te krikken met een tafel vol kleurrijke, feestelijke en vooral heerlijke gerechten. In dit artikel stellen we 30 kersttapas gerechten voor, gebaseerd op ideeën uit drie verschillende bronnen: Kerst met Francesca, Foodies Magazine en Uit Paulines Keuken. Deze gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar ook makkelijk voor te bereiden, ideaal voor zowel grote kerstpartijen als gezellige avonden met dichtbij staanden.
De focus ligt op een variatie aan gerechten: koud, warm, zowel vlees- als vegetarische opties, en zelfs vegan varianten zijn vertegenwoordigd. Bovendien wordt aandacht besteed aan het feestelijke decor, het gebruik van kerstachtige servies en het gemak van het voorbereiden van gerechten in de Airfryer of op voorhand.
Koud
1. Vegan paté met pistache
Voorbereiding: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 3 dagen in de koelkast
Ingrediënten: - 200 g pistache, afgeperst - 1 sjalot - 1 teentje knoflook - 50 ml olie - 250 ml water of plantaardige melk - Zout en peper - 1 eetlepel mosterdkorrels (optioneel)
Bereiding: 1. Snijd de sjalot en de knoflook fijn. 2. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de sjalot en knoflook tot deze glazig is. 3. Voeg de pistache toe en voeg het water of de melk toe. 4. Meng met een vloeistofmengstok tot een gladde massa. 5. Proef en breng eventueel aan met zout, peper of mosterdkorrels.
Serviering: Serveer de paté op een schoteltje met een snufje zout en een schijfje groene citroen of een paar pistachekernels voor decoratie.
2. Mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm
Voorbereiding: 45 minuten
Bekooktijd: 35 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 4 rode uien, in ringen gesneden - 1 el olijfolie - 2 tl suiker - 4 stukken geitenkaas, in plakjes - 10 blaadjes tijm - 12 mini taartvormen
Bereiding: 1. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de rode uien toe en bak tot deze glazig wordt. 2. Voeg de suiker toe en laat de uien verder bakken tot deze bruin wordt. 3. Verdeel de uien over de mini taartvormen en voeg daarna een plakje geitenkaas toe. 4. Bestrooi met een blaadje tijm. 5. Plaats in de oven op 180°C en bak gedurende 35 minuten.
Serviering: Serveer direct uit de taartvormen op een schoteltje of een plaat.
3. Glaasjes met knolselderijsoep, gerookte paprika en grote garnalen
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 25 minuten
Bewaarbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 2 knolselderijen - 1 liter bouillon - 1 groene paprika - 200 g grote garnalen - 1 eetlepel olijfolie - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de knolselderij in stukken en kook deze in bouillon tot zacht. 2. Meng met een vloeistofmengstok tot een gladde soep. 3. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de gerookte paprika toe en bak tot deze zacht is. 4. Voeg de garnalen toe en bak tot deze gaar zijn. 5. Meng de soep en de paprika-garnalen met elkaar en breng eventueel aan met zout en peper.
Serviering: Verdeel de soep over glaasjes en serveer met een snufje zout en een garnal voor decoratie.
Warm
4. Sticky kippenvleugels met limoncello
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 8 kippenvleugels - 2 eetlepels limoncello - 2 eetlepels honing - 1 tl knoflook, fijngehakt - Zout en peper
Bereiding: 1. Meng de limoncello, honing en knoflook tot een saus. 2. Bestrijk de kippenvleugels met de saus en roer eventueel aan met zout en peper. 3. Bak de vleugels in een pan of Airfryer tot deze goudbruin is en gaar.
Serviering: Serveer de vleugels op een schoteltje met wat van de saus erover.
5. Gevulde pasta met gorgonzola, walnoot en champignonsaus
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 1 pak gevulde pasta met gorgonzola en walnoot - 150 g champignons - 1 teentje knoflook - 1 eetlepel witte wijn - 100 g slag- of kookroom - 1 eetlepel peterselie
Bereiding: 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Fruit de champignons in boter met knoflook tot ze zacht zijn. 3. Voeg de wijn toe en laat verdampen. 4. Meng de slagroom door de champignonsaus en breng eventueel aan met zout en peper. 5. Meng de pasta en de saus met elkaar en bestrooi met peterselie.
Serviering: Serveer met wat extra peterselie bovenop.
6. Aardappel kerstboompjes met wortel en rozemarijn aioli
Voorbereiding: 45 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 4 aardappelen - 4 wortels - 1 eetlepel rozemarijn - 100 g aioli - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de aardappelen in plakjes en maak er een boompjesvorm van met een vorm of handmatig. 2. Snijd de wortel in plakjes en maak er een basis van. 3. Meng de aioli met rozemarijn en breng eventueel aan met zout en peper. 4. Bak de aardappel- en wortelboompjes in een pan of Airfryer tot ze goudbruin zijn.
Serviering: Serveer de boompjes met de aioli in een schoteltje of op een plaat.
Zoet
7. Hollands kaasplankje met chutney en notenbrood
Voorbereiding: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 4 kaassortimenten - 100 g notenbrood - 100 g chutney - 100 g brood
Bereiding: 1. Snijd het brood in plakjes en bestrijk met een laagje chutney. 2. Plaats een stukje kaas op elk broodje en bedek met een plakje notenbrood. 3. Serveer op een plaat of schoteltje met extra chutney.
Serviering: Serveer met een schoteltje extra chutney en notenbrood.
8. Gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 4 peertjes - 200 g ricotta - 10 blaadjes tijm - 2 eetlepels honing - 1 eetlepel citroensap
Bereiding: 1. Snijd de peertjes in plakjes. 2. Meng de ricotta met tijm, honing en citroensap tot een saus. 3. Meng de peertjes met de saus en serveer op een schoteltje of plaat.
Serviering: Serveer met een snufje zout en een blaadje tijm.
9. Mini sticky toffee pudding
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 100 g suiker - 100 g boter - 100 g melk - 100 g aardappelpap - 50 g bloem - 1 eetlepel melkpoeder - 1 eetlepel gist - 1 eetlepel citroensap - Zout
Bereiding: 1. Meng suiker, boter, melk en aardappelpap tot een gladde massa. 2. Voeg bloem, melkpoeder, gist, citroensap en zout toe. 3. Meng goed en verdeel de massa in mini taartvormen. 4. Bak in een oven op 180°C tot de bovenkant goudbruin is.
Serviering: Serveer direct uit de taartvormen op een schoteltje of plaat.
Recepten uit Foodies Magazine
10. Kerstkrans met dipsaus
Voorbereiding: 45 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 1 krans - 200 g kaas - 100 g dipsaus (crème fraîche, knoflook, kruiden)
Bereiding: 1. Meng crème fraîche met knoflook en kruiden tot een gladde dipsaus. 2. Meng de kaas met de krans en serveer met de dipsaus in het midden.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat met extra dipsaus.
11. Borrelbrood met kaas en kruiden
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 1 bol brood - 200 g kaas - 100 g kruiden - 1 eetlepel olijfolie
Bereiding: 1. Meng kaas en kruiden tot een gladde massa. 2. Meng de massa met olijfolie en bestrijk het brood. 3. Bak in een oven of Airfryer tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
12. Pizzadip met roomkaas, parmezaan, mozzarella en pepperoni
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 2 dagen in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 200 g roomkaas - 100 g parmezaan - 100 g mozzarella - 100 g pepperoni - 100 g pizzasaus - Zout en peper
Bereiding: 1. Meng roomkaas, parmezaan, mozzarella, pepperoni en pizzasaus tot een gladde massa. 2. Breng eventueel aan met zout en peper. 3. Serveer op een schoteltje of plaat.
Serviering: Serveer met chips of broodjes erbij.
Recepten uit Uit Paulines Keuken
13. Patatas bravas in de Airfryer
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g voorgekookte aardappeltjes - 2 eetlepels aioli - 1 x recept patatas bravas saus
Bereiding: 1. Maak de saus volgens het recept. 2. Doe de aardappeltjes in de Airfryer en besprenkel met wat olijfolie. 3. Bak gedurende 15 minuten. 4. Serveer met de bravas saus en aioli.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat met extra aioli.
14. Albondigas in de Airfryer
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 20 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g kipfilet - 2 eieren - 100 g bloem - 100 g kousen - 100 g knoflook - 100 g sjalot - 100 g tomaatpuree - Zout en peper
Bereiding: 1. Meng kipfilet, eieren, bloem, kousen, knoflook en sjalot tot een gladde massa. 2. Vorm kleine balletjes en bak in de Airfryer tot ze goudbruin zijn. 3. Meng tomaatpuree met zout en peper en serveer met de balletjes.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat met extra tomaatpuree.
15. Airfryer patatas barkas
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g voorgekookte aardappeltjes - 1 x recept patatas barkas saus - 1 eetlepel aioli
Bereiding: 1. Maak de saus volgens het recept. 2. Doe de aardappeltjes in de Airfryer en besprenkel met wat olijfolie. 3. Bak gedurende 15 minuten. 4. Serveer met de saus en aioli.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat met extra aioli.
Extra gerechten
16. Geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g aardappeltjes - 2 eetlepels olijfolie - 10 blaadjes tijm - 10 blaadjes rozemarijn - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de aardappeltjes in plakjes. 2. Meng met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper. 3. Bak in een oven op 180°C tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
17. Geroosterde wortels met citroen en rozemarijn
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g wortels - 2 eetlepels olijfolie - 10 blaadjes rozemarijn - 10 blaadjes tijm - 1 citroen, sap - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de wortels in plakjes. 2. Meng met olijfolie, rozemarijn, tijm, citroensap, zout en peper. 3. Bak in een oven op 180°C tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
18. Geroosterde aubergine met tijm en rozemarijn
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g aubergine - 2 eetlepels olijfolie - 10 blaadjes tijm - 10 blaadjes rozemarijn - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de aubergine in plakjes. 2. Meng met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper. 3. Bak in een oven op 180°C tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
19. Geroosterde courgette met tijm en rozemarijn
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g courgette - 2 eetlepels olijfolie - 10 blaadjes tijm - 10 blaadjes rozemarijn - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de courgette in plakjes. 2. Meng met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper. 3. Bak in een oven op 180°C tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
20. Geroosterde paprika met tijm en rozemarijn
Voorbereiding: 30 minuten
Bekooktijd: 30 minuten
Bewaarbaarheid: 1 dag in de koelkast
Ingrediënten per 4 personen: - 400 g paprika - 2 eetlepels olijfolie - 10 blaadjes tijm - 10 blaadjes rozemarijn - Zout en peper
Bereiding: 1. Snijd de paprika in plakjes. 2. Meng met olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper. 3. Bak in een oven op 180°C tot goudbruin is.
Serviering: Serveer op een schoteltje of plaat.
Feestelijke servies en aankleding
21. Tafellinnen en servetringen
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 1 tafellinnen - 4 servetringen - 4 servetten
Bereiding: 1. Plaats de tafellinnen op een tafel. 2. Plaats de servetten in de servetringen en bevestig deze op het tafellinnen. 3. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels.
Serviering: Serveer op een tafel met een tafellinnen en servetringen.
22. Takjes en bloemen voor de tafel
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 takjes - 4 bloemen
Bereiding: 1. Knip de takjes en bloemen los. 2. Plaats deze op de tafel als decoratie. 3. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels.
Serviering: Serveer op een tafel met takjes en bloemen.
23. Boompjes en kaarsen voor de tafel
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 boompjes - 4 kaarsen
Bereiding: 1. Plaats de boompjes op de tafel. 2. Plaats de kaarsen op de tafel. 3. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels.
Serviering: Serveer op een tafel met boompjes en kaarsen.
Presentatie en tips
24. Presentatie op servies en plaatjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 servies - 4 plaatjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de servies en plaatjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met servies en plaatjes.
25. Presentatie op schoteltjes en plaatjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 schoteltjes - 4 plaatjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de schoteltjes en plaatjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met schoteltjes en plaatjes.
26. Presentatie op glaasjes en plaatjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 glaasjes - 4 plaatjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de glaasjes en plaatjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met glaasjes en plaatjes.
27. Presentatie op schoteltjes en glaasjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 schoteltjes - 4 glaasjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de schoteltjes en glaasjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met schoteltjes en glaasjes.
28. Presentatie op plaatjes en glaasjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 plaatjes - 4 glaasjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de plaatjes en glaasjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met plaatjes en glaasjes.
29. Presentatie op servies en plaatjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 servies - 4 plaatjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de servies en plaatjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met servies en plaatjes.
30. Presentatie op schoteltjes en plaatjes
Voorbereiding: 15 minuten
Bewaarbaarheid: 1 week
Ingrediënten per 4 personen: - 4 schoteltjes - 4 plaatjes
Bereiding: 1. Plaats de gerechten op de schoteltjes en plaatjes. 2. Voeg eventueel wat extra decoratie toe zoals bloemen of eikels. 3. Serveer op de tafel.
Serviering: Serveer op een tafel met schoteltjes en plaatjes.
Conclusie
Een kersttapas menu biedt een uitstekende manier om gezellig met familie en vrienden Kerst te vieren. Door de combinatie van koude en warme gerechten, van vlees- tot vegetarische opties, en zelfs vegan varianten, is er voor iedereen wat weggelegd. De focus op variatie, smaak en feestelijkheid maakt dit menu ideaal voor een gezellige avond of een grote kerstparty.
De voorgestelde gerechten zijn makkelijk voor te bereiden, perfect voor een tapasavond en kunnen goed verdeeld worden onder de gasten. Bovendien is het gebruik van kerstachtige servies en decoratie een extra aanraking die de sfeer verder versterkt.
Of je nu een klasiek kerstmenu wilt of iets innovatiefs met een feestelijk twist, deze 30 tapas gerechten zorgen voor een kerstavond vol smaken, gezelligheid en genieten.