Leuk Gourmetten: 15 Leuke Recepten voor de Gourmet Bakplaat

Gourmetten is een heerlijke manier om gezellig samen te koken en te eten. Het is een activiteit waarbij iedereen zijn of haar eigen gerechtje kan koken, in kleine pannetjes of op een grote plaat. Het is niet enkel gezellig, maar ook erg populair bij zowel volwassenen als kinderen. In dit artikel delen we 15 leuke recepten die ideaal zijn voor de gourmet bakplaat, en die je met gemak kunt maken. We behandelen ook enkele tips voor het schoonmaken van de plaat, en wat je moet weten om gezond en veilig te gourmetten.

Wat is Gourmetten?

Gourmetten komt van het Franse woord 'gourmand', wat 'grote eter' of 'lekkerbek' betekent. Het is een culinair concept dat oorspronkelijk uit Azië komt, en waarbij mensen in kleine pannetjes of op een grote plaat hun eigen gerechtjes bereiden. In Nederland is het een populaire manier om gezellig samen te koken, vooral tijdens feestdagen zoals kerst of Sinterklaas. Het is een gezellige manier om met familie of vrienden aan tafel te blijven zitten, en het garandeert een leuke avond vol lach en goed eten.

Gourmetten met Kinderen

Gourmetten is ook ideaal voor kinderen. Je kunt hun favoriete gerechten in het mini maat maken, zoals pannenkoeken, tosti's, pizza's of een geklutst ei. Zelfs toetjes zoals gebakken fruit met ijs, koek of cake kunnen op het gourmetstel gemaakt worden. Dit maakt het niet enkel gezellig, maar ook educatief, omdat kinderen leren hoe je gerechten bereidt en de betekenis van gezond eten beter begrijpt.

Gourmetten: Olie of Boter?

Een veelgestelde vraag bij gourmetten is of je beter olie of boter gebruikt. Boter geeft een extra smaak, maar olie is vaak beter om te gebruiken bij het bakken van groenten of vis. Als je een gourmetstel hebt met een PFAS-vrije keramische anti-aanbaklaag, zoals bij een BK Connect gourmetstel, dan hoef je minder vetstof te gebruiken. Dit is zuiniger én gezonder.

Tips voor het Schoonmaken van de Gourmetplaat

Na een avondje gourmetten ziet de plaat er vaak uit als een slagveld. Hier zijn een paar tips om de plaat schoon te maken:

  1. Laat de plaat afkoelen: Als de plaat is afgekoeld, kun je deze losmaken (als het mogelijk is).
  2. Leg de plaat omgekeerd buiten in het gras: Laat de plaat een nachtje buiten staan, zodat de resten van het eten kunnen ontdoen.
  3. Gebruik ammoniak: Stop de afgekoelde plaat in een plastic zak met een scheutje ammoniak en zet deze daarna buiten. De volgende dag poets je de plaat eenvoudig schoon met warm water en een zacht sponsje.
  4. Gebruik spiritus of azijn: Je kunt ook kleine schaaltjes met spiritus of een hittebestendig kommetje met azijn boven een waxinelichtje zetten om geurtjes te neutraliseren.
  5. Koffiebonen: Laat wat koffie op een laag pitje verdampen. Dit helpt ook om ongewenste geurtjes te neutraliseren.

Vegetarisch Gourmetten

Vegetarisch gourmetten is een leuke en gezonde optie. Je kunt allerlei vegetarische gerechten maken, zoals vegetarische kipstukjes, gemarineerde tofureepjes, falafel- of groenteballetjes, en bonen-burgertjes. Ook lekker zijn champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen. Gebakken kaas, zoals een stukje camembert, is ook een aanrader.

Bij vegetarisch gourmetten is het belangrijk om een paar basisproducten te hebben op tafel:

  • Kaas: Voorzie enkele soorten kaas die je in de pannetjes kan smelten, zoals geitenkaas of mozzarella.
  • Eieren: Maak je eigen mini-omelet in een pannetje! Denk bijvoorbeeld aan paprika, courgette en bieslook.
  • Groenten: Ga voor zuiderse groenten en stevige wintergroenten. Onze tip: aubergine, tomaat en mozzarella.

Gourmetten met Vlees en Vis

Rauwe dierlijke producten op tafel? Geef bacteriën geen kans! Vlees en vis mogen maximum 2 uur buiten de koelkast staan. De beste tip is dus om alle ingrediënten gekoeld te bewaren tot je de tafel dekt. Zorg altijd voor apart bestek bij de bordjes met rauwe producten. Met dit bestek leg je de rauwe stukjes vlees of vis op de plaat, zodat je met een andere spatel (of je eigen vork) de gebakken ingrediënten kunt opeten. Zo hou je gourmetten veilig!

15 Leuke Recepten voor de Gourmet Bakplaat

Hieronder vind je 15 leuke recepten die ideaal zijn voor de gourmet bakplaat. Deze recepten zijn gemakkelijk te maken en perfect voor een gezellige avond met familie of vrienden.

1. Gourmettosti

Een heerlijk gerecht voor een gezellig avondje gourmetten. Dit is een eenvoudig recept dat je snel klaar hebt.

Ingrediënten: - 4 stukken brood - 4 eieren - 4 plakjes kaas - 1 el boter

Bereidingswijze: 1. Smelt de boter in het pannetje. 2. Plaats het brood in het pannetje. 3. Leg een plakje kaas op elk broodstuk. 4. Klop de eieren los en schep ze over het brood. 5. Bak de tosti tot de kaas gesmolten is en het ei rijp is.

2. Pittige Aardappelrösti

Een gerecht uit de Zwitserse keuken. Deze pittige aardappelrösti met jalapeñopeppers en rode ui is een heerlijk vegetarisch gerecht.

Ingrediënten: - 300 gram kruimige aardappels - ½ ui - 1 jalapeño - 1 ei - ½ theelepel maizena - Peper & zout - Kruidenboter

Bereidingswijze: 1. Schil de aardappels en rasp ze fijn. 2. Pel de ui en jalapeño, en rasp deze ook. 3. Kluts het ei met de maizena goed los en breng op smaak met peper en zout. 4. Voeg de aardappels en ui toe aan de eieren en roer het geheel goed door. 5. Verwarm de kruidenboter in het pannetje. 6. Schep de aardappelrösti in het pannetje en bak 8 minuten aan elke kant.

3. Zalmfilet met Notenkruim

Een feestelijke gourmet-recept dat al binnen 10 minuten op tafel staat.

Ingrediënten: - 2 zalmfilets - 2 eetlepels notenkruim - 1 theelepel mosterd - 1 eetlepel olijfolie - Zout en peper

Bereidingswijze: 1. Meng notenkruim, mosterd en olijfolie in een kom. 2. Bestrijk de zalmfilets met de mix en breng op smaak met zout en peper. 3. Verwarm de pannetjes op het gourmetstel. 4. Bak de zalmfilets tot ze gaar zijn.

4. Gevulde Champignons Pannetje

Een eenvoudig en lekkere bijgerecht die ideaal is voor het gourmetten.

Ingrediënten: - 8 grote champignons - ½ kleine ui - 1 klein teentje knoflook - ½ snee oud witbrood - 2 takjes verse peterselie - 1 el olijfolie

Bereidingswijze: 1. Snijd de champignons in en verwijder de steeltjes. 2. Hak de ui en knoflook fijn. 3. Meng de ui, knoflook, witbrood en peterselie met olijfolie. 4. Vul de champignons met de mix. 5. Plaats de gevulde champignons in het pannetje en bak tot het kruim bruin is.

5. Groentenspiesjes

Een gezonde en lekkere optie voor het gourmetten. De groentenspiesjes zijn makkelijk te maken en geschikt voor iedereen.

Ingrediënten: - ½ rode paprika - ½ courgette - 4 kleine champignons - 8 cocktailprikkers - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. Snijd de paprika in brede repen en snijd deze door de helft. 2. Snijd 8 plakken van ca 1 cm van de courgette. 3. Boen de champignons schoon en snijd deze doormidden. 4. Rijg aan elke prikker een halve champignon, een stuk paprika en een plak courgette. 5. Voeg een beetje olie of boter toe op de grote plaat en bak de groente spiesjes tot ze lichtbruin zijn. 6. Regelmatig draaien.

6. Mac ‘n Cheese Pannetje

Een klassieker die iedereen zal waarderen. Deze Mac ‘n Cheese is makkelijk te maken en smaakt heerlijk.

Ingrediënten: - 100 gram ‘elleboogjes’ macaroni - 60 gram roomkaas - 80 gram geraspte (cheddar) kaas - 1 tl mosterd - 4 sprietjes bieslook

Bereidingswijze: 1. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing en schep deze in het pannetje. 2. Meng roomkaas, geraspte kaas en mosterd in een kom. 3. Voeg de mix toe aan de macaroni en meng goed. 4. Voeg de bieslook toe en meng nogmaals. 5. Bak de mac ‘n cheese tot het heet is en de bovenkant goudbruin is.

7. Steaks a la Rozemarijn

Een lekkere en eenvoudige manier om steak te bereiden op de gourmet bakplaat.

Ingrediënten: - 130 gram biefstuk - 1 takje rozemarijn - 1 tl fijngehakte teen knoflook - 3 el olie

Bereidingswijze: 1. Stop de biefstuk 20 minuten in de vriezer. 2. Leg de biefstuk op een snijplank en snijd 8 dunne plakjes af. 3. Hak de rozemarijn fijn en meng met knoflook en olie. 4. Meng alle ingredienten in een kom en laat marineren tot gebruik. 5. Bak de steaks op de grote bakplaat tot ze gaar zijn.

8. Falafel Pannetje

Een lekkere vegetarische optie die ideaal is voor het gourmetten.

Ingrediënten: - 8 falafel balletjes - 2 pita broodjes - 1 rode ui in ringen - Gesneden ijsbergsla

Bereidingswijze: 1. Bak de falafel balletjes vooraf in een koekenpan met olie. 2. Laat op keukenpapier uitlekken. 3. Verwarm de pitabroodjes in de oven. 4. Leg de pitabroodjes op elkaar en snijd met een groot mes in 4 kwarten. 5. Verwarm 2 falafel balletjes in je pannetje. 6. Open je driehoekje pitabrood, stop hier wat ijsbergsla en rode ui in en voeg de opgewarmde falafel toe. 7. Gooi er wat knoflooksaus overheen.

9. Mini Burgers

Een gezellige en eenvoudige manier om een hamburger te maken op de gourmet bakplaat.

Ingrediënten: - 125 gram rundergehakt - 2 tl tomatenketchup - 1 tl mosterd - ½ tl paprikapoeder - ½ tl gedroogde tijm - 4 mini hamburger broodjes of weekendbroodjes, reeds afgebakken

Bereidingswijze: 1. Meng het rundergehakt met tomatenketchup, mosterd, paprikapoeder en tijm. 2. Vorm 4 kleine balletjes van de mengsel. 3. Verwarm de mini hamburger broodjes in de oven. 4. Verwarm de pannetjes op het gourmetstel. 5. Bak de mini burgers tot ze gaar zijn. 6. Leg de broodjes op en voeg de mini burgers toe.

10. Nacho’s Pannetje

Een lekkere en gezellige snack die iedereen zal waarderen.

Ingrediënten: - 100 gram tortilla chips - ½ potje Tex Mex salsa saus - 3 eetlepels mais (uit blik of pot) - Geraspte cheddar kaas

Bereidingswijze: 1. Verdeel een beetje tortilla chips in het pannetje. 2. Lepel 2 theelepels salsa over de chips. 3. Voeg wat mais toe en bestrooi met geraspte cheddar kaas. 4. Plaats het pannetje onderin het gourmetstel en laat de kaas smelten.

11. Gegrilde Artisjok Pannetje

Een lekkere en gezonde optie voor het gourmetten.

Ingrediënten: - 4 artisjok harten (uit pot of blik) - 4 zongedroogde tomaten - 1 el provinciaalse kruiden - 4 bolletjes mini mozzarella

Bereidingswijze: 1. Bereid de artisjokken voor volgens het recept voor artisjok toast. 2. Plaats een artisjok in het pannetje. 3. Voeg de zongedroogde tomaten en mini mozzarella toe. 4. Plaats het pannetje onderin het gourmetstel en laat de kaas smelten.

12. Aardappel Rosti Pannetje

Een klassieker die iedereen zal waarderen. Deze aardappel rosti is makkelijk te maken en smaakt heerlijk.

Ingrediënten: - 300 gram kruimige aardappels - ½ ui - 1 ei - ½ theelepel maizena - Peper & zout - Kruidenboter

Bereidingswijze: 1. Schil de aardappels en rasp ze fijn. 2. Pel de ui en rasp deze ook. 3. Kluts het ei met de maizena goed los en breng op smaak met peper en zout. 4. Voeg de aardappels en ui toe aan de eieren en roer het geheel goed door. 5. Verwarm de kruidenboter in het pannetje. 6. Schep de aardappel rosti in het pannetje en bak 8 minuten aan elke kant.

13. Gourmet Pret Kookboek

Het boek ‘Gourmetpret met Danny’ bevat nog meer leuke recepten die ideaal zijn voor het gourmetten. Van mini burgers tot falafel, van overheerlijke bijgerechten tot smakelijk mini desserts in je pannetje. Dit wordt genieten tijdens een avondje gourmetten!

14. Fruit Pannenkoekjes

Een lekkere en gezonde toetjeoptie die je op het gourmetstel kunt maken.

Ingrediënten: - 2 eieren - 100 gram bloem - 100 ml melk - 100 gram fruit (zoals banaan, peer of appel)

Bereidingswijze: 1. Meng de eieren, bloem en melk in een kom. 2. Hak het fruit fijn en voeg toe aan de mix. 3. Verwarm het pannetje op het gourmetstel. 4. Schep kleine hoeveelheden mix in het pannetje en bak tot goudbruin.

15. Mini Desserts in Gourmet Pannetje

Natuurlijk is het ook mogelijk om mini desserts te maken in het pannetje. Denk aan gebakken fruit, mini brownies of zelfs een mini tiramisu.

Ingrediënten voor Mini Tiramisu: - 4 brikjes mascarpone - 4 eieren - 100 gram suiker - 200 gram biskвит

Bereidingswijze: 1. Klop de mascarpone, eieren en suiker goed los. 2. Snijd de biskvit in kleine stukjes. 3. Meng de mascarpone mix met de biskvit. 4. Verwarm het pannetje en schep de mix in het pannetje. 5. Bak tot het heet is en de bovenkant goudbruin is.

Conclusie

Gourmetten is een heerlijke en gezellige manier om samen te koken en te eten. Het is niet enkel leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In dit artikel hebben we 15 leuke recepten gedeeld die ideaal zijn voor de gourmet bakplaat. Deze recepten zijn gemakkelijk te maken en perfect voor een gezellige avond met familie of vrienden. Of je nu vegetarisch, vega of met vlees en vis kookt, er is altijd iets wat iedereen zal waarderen. Met deze recepten en tips voor het schoonmaken van de plaat kun je zeker een onvergetelijke avond garanderen.

Bronnen

  1. Tips voor het schoonmaken van de plaat
  2. 15 leuke recepten voor het gourmetten
  3. Veilig en gezond gourmetten

Related Posts