Indiase keuken: een smakenreis met 15 populaire recepten voor thuis

De Indiase keuken is een schatkamer van smaken, geuren en kleuren die de zintuigen prikkelen en die haar invloed heeft uitgestrekt over de hele wereld. Ze is rijk aan variatie, van droge curry’s en romige botersausen tot heerlijke vegetarische gerechten en zoete sluiters. Voor wie wil proeven van de rijke eetcultuur van India, hoeft niet verder te gaan dan de eigen keuken. In dit artikel worden 15 populaire Indiase recepten besproken die eenvoudig te bereiden zijn en een lekkere smakenreis garanderen voor zowel koken met kip, vis, groenten als voor dessert.

Een overzicht van de Indiase keuken

De Indiase keuken is gekenmerkt door het gebruik van een breed spectrum van kruiden en specerijen, zoals garam masala, gember, knoflook, koriander, komijn en tijm. Deze smakencombinaties worden gebruikt in zowel droge als natte gerechten. Droge gerechten worden vaak in een tandoor (een kleioven) gebakken, zoals kip tandoori of paneer. Natte gerechten, zoals curry’s, zijn romiger van aard en vaak geserveerd met rijst, naan of roti.

De Indiase keuken is ook rijk aan vegetarische gerechten, aangezien een groot deel van de Indiase bevolking vegetarisch eet. Klassieke vegetarische gerechten zijn dahl (linsen), paneer (gefermenteerde paneer), en palak paneer (paneer in spinaziesaus). Daarnaast zijn er ook typische Indiase bijgerechten zoals raita (yoghurt dip), chutney’s (zoet of pittig) en diverse soorten brood zoals naan, roti of paratha.

De smaken worden vaak afgewisseld met zuur, zoet, zout en pittig. Daarnaast worden er veel verse ingrediënten gebruikt, zoals tomaten, citroenen, groenten en fruit. Deze combinaties zorgen voor een indrukwekkende smaakexplosie die een gerecht bijzonder maakt.

Populaire Indiase gerechten en hun kenmerken

1. Butter chicken (Murgh Makhani)

Butter chicken is een klassieke Indiase keukenklassieker die wereldwijd bekend staat om haar romige botersaus en pittige smaken. Het gerecht is afkomstig uit Noord-India en is vaak vermaakt met garam masala, gember, knoflook, tomaten en room. De kip wordt eerst gemarineerd in yoghurt met specerijen en vervolgens gegrild. Vervolgens wordt het gerecht in een romige saus gebakken of gegarneerd.

Kenmerken van butter chicken: - Romige botersaus met tomaten - Mild tot middelmatig pittig - Vaak geserveerd met rijst, naan of roti

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g kippendijfilet (in grove stukken) - 200 ml yoghurt - 2 theelepels garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 limoen - 2 eetlepels boter - 2 uien (fijn gesnipperd) - 2 rode pepers (fijn gesneden) - 1 1/2 theelepel garam masala

Bereidingswijze: 1. De kip marinades worden voorbereid door de yoghurt met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout te mengen. 2. De kippendijfilets worden daarna in de marinade gelegd en minstens 2 uur laten weken. 3. De kip wordt in een pan of op de grill gegrild tot het gaar is. 4. De saus wordt bereid door de uien in boter te bakken tot ze zacht zijn, daarna worden de rode pepers toegevoegd en met wat water gekookt. 5. De saus wordt vervolgens met garam masala, room of yoghurt vermaakt en de gegrilde kip wordt erin gelegd. 6. Het gerecht wordt eventueel op de grill of in de oven nog even verwarmd en geserveerd met rijst of naan.

2. Palak paneer

Palak paneer is een vegetarische Indiase smaakcombinatie die bekend staat om zijn romige spinaziesaus en de kruidige smaken. Het gerecht bestaat uit paneer in een saus van spinazie, gember, knoflook, garam masala en komijn. Het gerecht is gezond en wordt vaak geserveerd met rijst of naan.

Kenmerken van palak paneer: - Romige spinaziesaus met kruiden - Vegetarisch gerecht - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g paneer - 500 g verse spinazie of pakken spinazie (ontwaterd) - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel komijn - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1 theelepel boter - 1 theelepel olie - 1 theelepel zout

Bereidingswijze: 1. De spinazie wordt gekookt of ontwaterd en fijn gemalen. 2. De gember, knoflook, komijn en garam masala worden in boter en olie gebakken tot het geurt. 3. De fijn gemalen spinazie wordt toegevoegd en met wat water gekookt tot de saus romig wordt. 4. De paneer wordt in de saus gelegd en even met de pan verwarmd. 5. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

3. Kip tandoori

Kip tandoori is een droog gerecht dat vaak in een tandoor (kleioven) wordt gebakken. Het gerecht is bekend om zijn pittige smaken en de gebruikt van yoghurt, garam masala, gember en knoflook.

Kenmerken van kip tandoori: - Pittig gerecht met yoghurt marinade - Droog gerecht gebakken in een tandoor - Vaak geserveerd met naan of raita

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g kip (in stukken) - 200 ml yoghurt - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze: 1. De kip wordt gemarineerd in yoghurt met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De kip wordt minstens 2 uur laten weken. 3. De kip wordt op de grill of in de oven gebakken tot het goudbruin is. 4. Het gerecht wordt geserveerd met naan of raita.

4. Kip madras

Kip madras is een kruidige en pittige Indiase curry die afkomstig is uit het zuiden van India. Het gerecht bestaat uit kip in een saus van tomaten, gember, knoflook, garam masala en chilipeper.

Kenmerken van kip madras: - Pittige Indiase curry - Romige tomatensaas - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g kip (in stukken) - 200 ml yoghurt - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 rode peer (fijngesneden) - 2 eetlepels boter - 2 uien (fijn gesneden)

Bereidingswijze: 1. De kip wordt gemarineerd in yoghurt met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De kip wordt minstens 2 uur laten weken. 3. De uien en rode peer worden in boter gebakken tot ze zacht zijn. 4. De kip wordt erin gelegd en met wat water gekookt tot het gaar is. 5. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

5. Paneer makhani

Paneer makhani is een vegetarische variant van butter chicken, waarbij paneer wordt gebruikt in plaats van kip. Het gerecht is bekend om haar romige botersaus en kruidige smaken.

Kenmerken van paneer makhani: - Romige botersaus met garam masala - Vegetarisch gerecht - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g paneer - 200 ml yoghurt - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 2 eetlepels boter - 2 uien (fijn gesneden) - 2 rode pepers (fijngesneden)

Bereidingswijze: 1. De paneer wordt gemarineerd in yoghurt met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De paneer wordt minstens 2 uur laten weken. 3. De uien en rode peer worden in boter gebakken tot ze zacht zijn. 4. De paneer wordt erin gelegd en met wat water gekookt tot het gaar is. 5. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

Indiase gerechten met vis

6. Viskoekjes

Viskoekjes zijn een Indiase variant van vissticks, waarbij de vis wordt gekruid met currypasta, koriander en nam pla. Het gerecht is bekend om zijn romige smaken en kruidige aroma’s.

Kenmerken van viskoekjes: - Kruidige vis met currypasta - Romige smaken met nam pla - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g visfilet (bijvoorbeeld zalm of kabeljauw) - 1 theelepel currypasta - 1 theelepel koriander (fijn gemalen) - 1 theelepel nam pla - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De vis wordt gemarineerd in currypasta, koriander, nam pla, garam masala en zout. 2. De vis wordt minstens 2 uur laten weken. 3. De vis wordt in boter en olie gebakken tot het goudbruin is. 4. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

7. Samosa

Samosa is een Indiase snack die bestaat uit een pittige aardappel-doperwtenvulling in een romige, geroosterde deeglaag. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zuur, pittig en romig.

Kenmerken van samosa: - Pittige aardappel-doperwtenvulling - Romige deeglaag - Vaak geserveerd met muntyoghurt of raita

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g aardappelen (gekookt en fijn gemalen) - 200 g doperwten (gekookt en fijn gemalen) - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De aardappelen en doperwten worden gemengd met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De vulling wordt gevuld in een deeglaag en gevormd tot een driehoek. 3. De samosa wordt in boter en olie gebakken tot het goudbruin is. 4. Het gerecht wordt geserveerd met muntyoghurt of raita.

Indiase vegetarische gerechten

8. Dahl

Dahl is een Indiase klassieker die bestaat uit gekookte linsen in een romige saus van gember, knoflook, garam masala en tomaten. Het gerecht is bekend om zijn gezonde eigenschappen en smakencombinatie.

Kenmerken van dahl: - Gezonde Indiase gerecht met linsen - Romige saus met garam masala - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 200 g linsen (gekookt) - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De linsen worden gekookt en geventileerd. 2. De gember, knoflook, garam masala en chilipoeder worden in boter en olie gebakken tot het geurt. 3. De gekookte linsen worden erin gemengd en met wat water gekookt tot de saus romig wordt. 4. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

9. Chana masala

Chana masala is een Indiase gerecht dat bestaat uit gekookte erwten in een romige saus van gember, knoflook, garam masala en tomaten. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zuur, pittig en romig.

Kenmerken van chana masala: - Gezonde Indiase gerecht met erwten - Romige saus met garam masala - Vaak geserveerd met rijst of naan

Ingrediënten voor 4 personen: - 200 g erwten (gekookt) - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De erwten worden gekookt en geventileerd. 2. De gember, knoflook, garam masala en chilipoeder worden in boter en olie gebakken tot het geurt. 3. De gekookte erwten worden erin gemengd en met wat water gekookt tot de saus romig wordt. 4. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of naan.

Indiase bijgerechten en broden

10. Raita

Raita is een Indiase yoghurt dip die vaak geserveerd wordt als bijgerecht bij curry’s of droge gerechten. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zuur, zoet en romig.

Kenmerken van raita: - Yoghurt dip met kruiden en groenten - Vaak geserveerd bij curry’s of droge gerechten - Zuur, zoet en romig smakencombinatie

Ingrediënten voor 4 personen: - 200 ml yoghurt - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter

Bereidingswijze: 1. De yoghurt wordt gemengd met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De yoghurt wordt eventueel gemengd met wat groenten zoals tomaten of munt. 3. Het gerecht wordt geserveerd bij curry’s of droge gerechten.

11. Naan

Naan is een Indiase broodsoort die vaak geserveerd wordt bij curry’s of droge gerechten. Het gerecht is bekend om zijn romige smaken en de combinatie van boter en kruiden.

Kenmerken van naan: - Romige broodsoort met boter en kruiden - Vaak geserveerd bij curry’s of droge gerechten - Gebruikt om gerechten te vegen

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g bloem - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De bloem wordt gemengd met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De deeg wordt gemengd met boter en olie en tot een brood gevormd. 3. Het brood wordt in een pan of oven gebakken tot het goudbruin is. 4. Het gerecht wordt geserveerd bij curry’s of droge gerechten.

Indiase zoete gerechten en dranken

12. Gulab Jamun

Gulab Jamun is een Indiase zoete gerecht dat bestaat uit zoete donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zoet, romig en kruidig.

Kenmerken van Gulab Jamun: - Zoete donuts met rozenwater en yoghurt - Kruidige Indiase specerijen - Smakencombinatie van zoet, romig en kruidig

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g bloem - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De bloem wordt gemengd met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De deeg wordt gemengd met boter en olie en tot een donut gevormd. 3. De donuts worden in een pan of oven gebakken tot ze goudbruin zijn. 4. De donuts worden eventueel gedrenkt in een zoete siroop van rozenwater en yoghurt. 5. Het gerecht wordt geserveerd als een zoete sluitertje.

13. Mango lassi

Mango lassi is een Indiase drank die bestaat uit mango, yoghurt, munt en grapefruit. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zoet, fris en romig.

Kenmerken van mango lassi: - Fris en romig drankje met mango en yoghurt - Smakencombinatie van zoet, fris en romig - Vaak geserveerd als drankje bij gerechten

Ingrediënten voor 4 personen: - 200 ml yoghurt - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. De yoghurt wordt gemengd met garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. De yoghurt wordt eventueel gemengd met wat groenten zoals tomaten of munt. 3. Het gerecht wordt geserveerd bij curry’s of droge gerechten.

14. Golden milk

Golden milk is een Indiase drank die bestaat uit melk, kurkuma, kaneel en kardemom. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van zoet, romig en kruidig.

Kenmerken van golden milk: - Romige melk met kurkuma, kaneel en kardemom - Smakencombinatie van zoet, romig en kruidig - Vaak geserveerd als drankje bij gerechten

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 ml melk - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel kaneel - 1 theelepel kardemom - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel zout

Bereidingswijze: 1. De melk wordt gemengd met kurkuma, kaneel, kardemom, garam masala en zout. 2. De melk wordt op de kookplaat gezet en tot een romige drankje gekookt. 3. Het gerecht wordt geserveerd als een drankje bij gerechten.

15. Kheema pav

Kheema pav is een Indiase gerecht dat bestaat uit gekookte lamsvlees in een romige saus met gember, knoflook, garam masala en chilipeper. Het gerecht is bekend om zijn smakencombinatie van pittig, romig en kruidig.

Kenmerken van kheema pav: - Pittige romige saus met gember en knoflook - Smakencombinatie van pittig, romig en kruidig - Vaak geserveerd met brood of rijst

Ingrediënten voor 4 personen: - 500 g lamsvlees - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel gember (geraspt) - 2 teentjes knoflook (geraspt) - 1/2 theelepel chilipoeder - 1/2 theelepel zout - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel olie

Bereidingswijze: 1. Het lamsvlees wordt gemarineerd in garam masala, gember, knoflook, chilipoeder en zout. 2. Het lamsvlees wordt minstens 2 uur laten weken. 3. Het lamsvlees wordt in boter en olie gebakken tot het gaar is. 4. Het gerecht wordt geserveerd met brood of rijst.

Conclusie

De Indiase keuken biedt een rijke en divers gevarieerde eetcultuur met een breed spectrum van gerechten, van droge curry’s en romige botersausen tot vegetarische gerechten en zoete sluiters. De smakencombinaties zijn uniek en gevarieerd, en de gebruikte ingrediënten zijn gezond en smaakvol. Met deze 15 populaire Indiase recepten is het eenvoudig om een Indiase maaltijd te bereiden die een smakenreis garandeert voor zowel koken met kip, vis, groenten als voor dessert.

Of je nu een ervaren kook of een beginner bent, deze gerechten zijn eenvoudig te bereiden en bieden een lekkere ervaring voor de zintuigen. Of je nu een gerecht met kip, vis, groenten of een zoete sluitertje bereidt, de Indiase keuken biedt een rijke smakenreis die je niet zult vergeten.

Bronnen

  1. Indiase recepten
  2. Indiase recepten
  3. Indiase recepten
  4. Indiase recepten
  5. Indiase recepten

Related Posts