Meisje bij de kachel bakken: Ik bak al jaren peperkoek. Ruikt naar honing en specerijen en verdwijnt uit de tafel

Gemberkoeken behoren al jaren tot de populairste snoepsoorten. Ze werkten lang vooruit om te verzachten. Dat is niet nodig. Met dit recept heb je zacht na het bakken en kun je er continu van genieten.

Gemberkoekgeschiedenis

Zoals we schreven in ons vorige artikel, de gebakjes die lijken op de huidige peperkoeken gemaakt van bloem en honing waarschijnlijk al hel in het oude Egypte. In 992 bracht de Armeense monnik Gregory van Nicopolis hen naar Europa, met name naar Frankrijk.

Uit Frankrijk verspreidden peperkoek recepten zich naar heel Europa, met meer specerijen geleidelijk aan honing en bloem toegevoegd toen kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en peper in Europa arriveerden in de 13e eeuw, volgens welke peperkoek later zijn naam kreeg. De naam is afgeleid van het woord pepermunt, of pepermunt.

Een speciale mix van specerijen en honing zorgde voor een lange houdbaarheid, dus peperkoek werd normaal over lange afstanden vervoerd. Aanvankelijk werden ze echter vooral verkocht in apotheken en kloosters, omdat specerijen een goed effect op de maag zouden hebben.

Gemberkoek was pas in de 18e eeuw beschikbaar. De recepten zijn geleidelijk veranderd en geëvolueerd, dus er zijn er tientallen of honderden vandaag.

Zo zacht als peperkoek

Ik weet niet precies wat het gebak zacht maakt in dit recept, maar het is. Ik sneed het recept uit een tijdschrift toen ik ongeveer 20 jaar oud was (en dat was lang geleden...:-). Tot op de dag van vandaag zit het vast in een kleine. Door de jaren heen is het slap geweest, kok. Toen heb ik het zelf bewerkt, omdat ik voelde dat er weinig vet in het recept zat.

Het recept maakte deel uit van de advertentie voor vet Hera en is door de jaren heen door het bedrijf zelf aangepast, en toen ik het recept (weer in het kader van reclame) voor de tweede keer ontdekte, was het anders dan de oorspronkelijke versie in net meer vet, dat wil zeggen. Hera, en ook in het gebruik van een mengsel van peperkoek specerijen (de eerste versie nog steeds gemengd met kruidnagels, anijs, kaneel en badyan onder bepaalde voorwaarden).

Hoe dan ook, hij denkt dat ik al jaren peperkoek bak, en het is het enige recept voor snoep waar ik Hera gebruik. Waarom? Niet zozeer omdat het recept "van hen" is maar simpelweg omdat het werkt. Maar het kan werken met boter of reuzel. Je kunt het proberen.

Zachte peperkoek heeft u nodig: 400 g glad meel, 140 g meelsuiker, 2 eieren (plus 1 voor het spuiten), 100 g Hera, 2 eetlepels vloeibare honing, 2 eetlepels peperkoek specerijen en 1 theelepel eetbare soda

Hoe? Veeg de suiker, twee eieren en een zachte Hera. Voeg honing en specerijen toe en meng bloem van tevoren gemengd met soda.

Werk het deeg uit en doe het een uur of langer in de kou. Rol vervolgens het deeg op een licht geborstelde rol van ongeveer 4 mm dik op de plaat, snijd verschillende vormen uit en vouw op het vel, gevoerd met bakpapier.

Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende ongeveer 8-10 minuten. Direct na het uit de oven trekken van de peperkoek, veeg met een geslagen ei. Ze zullen stralen.

Vorige publicatie: Wil je peperkoek? Dooier, rumeieren en volle melk, peperkoek moet op het juiste moment worden vernietigd

Volgende publicatie: De beste kokos wielen smelten op de tong. Slechts een paar ingrediënten en een onmiskenbare geur Kerstmis is hier