Leuk en Gezond: Pasta met Tonijn uit Blik – 6 Eenvoudige Recepten voor elke Gelegenheid

Pasta met tonijn uit blik is een populaire, eenvoudige en voedzame maaltijd die snel is klaar en zich goed leent voor variaties. In dit artikel worden zes verschillende recepten gepresenteerd, elk met een unieke twist, die samen een uitgebreid overzicht bieden van hoe deze klassieke combinatie van pasta en tonijn kan worden bereid. Met aandacht voor smaak, voedingswaarden, ingredienten en bereidingswijzen, is het ideale document voor zowel de beginnende keukenkunstenaar als ervaren culinair professional.

De recepten zijn opgehaald uit betrouwbare bronnen en geëvalueerd op relevantie, kooktijd, ingrediënten en eventuele aanbevelingen, zoals gebruik van duurzame vis (zoals MSC-keurmerk) of gezondere keuzes zoals volkorenpasta. De inhoud is zo samengesteld dat het een breed spectrum aanreikt: van een klassieke pasta met tonijn en citroen tot een ovenversie van pasta al forno. Voor elk recept zijn de ingrediënten, bereidingsstappen en eventuele tips vermeld. Ook worden voedingswaarden en houdbaarheid van sommige ingrediënten behandeld, zoals kappertjes, waarbij aandacht wordt besteed aan hygiëne en opslag.

Recept 1: Tonijn Pasta uit Ronalds-Italie (Bron [1])

Ingrediënten (voor 4-6 personen): - 500 gram Calamaretto pasta uit Le Marche - 310 gram tonijnfilet op olijfolie - 400 gram Lina Brand kerstomaten - 1-2 courgettes in kleine blokjes - 1 grote ui, gesnipperd - 2 tenen knoflook, fijn gesneden - Olijfolie om te bakken - Balsamico azijn (optioneel)

Bereidingstijd: 13 minuten

Bereiding: 1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de gesnipperde ui en fijngesneden knoflook tot deze goudbruin kleuren. 3. Voeg de courgettes toe en bak tot deze zacht zijn. 4. Voeg de tonijn en kerstomaten toe aan de pan. Meng goed en breng op smaak met zout en peper. 5. Voeg eventueel een scheutje balsamico azijn toe voor extra smaak. 6. Meng de gekookte pasta door het tonijnmengsel. 7. Serveer warm, eventueel met een drupje olijfolie en wat verse kruiden.

Tip: Dit gerecht is een heerlijk, gezond maaltijd, en combineert goed met een fles wijn uit de regio Le Marche, zoals Nero d’Avola.

Recept 2: Pasta Citroen en Tonijn (Bron [2])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 200 gram linguine of spaghetti - 1 blik tonijn op water (met MSC-keurmerk) - 1 citroen - 50 gram roomboter - 2 eetlepels kappertjes - Parmezaanse kaas (versgeraspt) - 1 handje rucola (optioneel)

Bereidingstijd: 10-15 minuten

Bereiding: 1. Kook de pasta in zout water tot deze gaar is. 2. Smelt de roomboter in een pan op laag vuur. 3. Rasp de citroenschil in de boter en voeg het citroensap toe. 4. Voeg de tonijn en kappertjes toe aan de pan en meng goed door. 5. Voeg zout en peper toe naar smaak. 6. Meng de gekookte pasta door de saus. 7. Serveer de pasta met een handje rucola erop en wat geraspte parmezaanse kaas.

Tip: Kies voor duurzame tonijn (met MSC-keurmerk) om het milieu te sparen.

Recept 3: Snel Gemaakte Pasta met Tonijn en Groenten (Bron [3])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 150-200 gram volkorenpasta - 1 blik tonijn op water (ca. 140 gram) - 1 eetlepel olie - 250 gram Italiaanse roerbakmix - ½ blik tomatenblokjes zonder zout - 1 theelepel provençaalse kruiden - 1 theelepel kappertjes

Bereidingstijd: 15-20 minuten

Bereiding: 1. Kook de volkorenpasta in ruim zout water volgens de verpakking. 2. Laat de tonijn uitlekken en snijd deze in stukjes. 3. Verwarm de olie in een pan en bak de groente 5-7 minuten. 4. Voeg de tomatenblokjes, peper en provençaalse kruiden toe en laat alles nog even meegaan. 5. Meng de gekookte pasta door de groente en voeg de tonijn en kappertjes toe. 6. Serveer warm.

Tip: Kappertjes zijn niet alleen smaakvol, maar ook goed voor de keukenhygiëne. Gebruik een schone lepel om ze uit de pot te halen en bewaar de rest in de koelkast voor ongeveer een maand.

Recept 4: Eenvoudige Pasta met Tonijn en Saucen (Bron [4])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 100 gram tonijn of zalm uit blik - 1 blikje tomatenblokjes - 100 gram gare pasta - Italiaanse kruiden - Zout en peper - Eventueel een gefruit uitje (125 gram) - Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereidingstijd: 10-15 minuten

Bereiding: 1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. 2. Laat de tonijn of zalm uitlekken en snijd deze in stukjes. 3. Breng de tomaatblokjes aan de kook in een pan. 4. Voeg eventueel maizena toe om de saus te binden. 5. Voeg de tonijn of zalm toe en breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. 6. Meng de gekookte pasta door de saus. 7. Serveer met geraspte parmezaanse kaas en eventueel een groene salade.

Recept 5: Pasta Tonijn met Kappertjes en Pecorino (Bron [5])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 200 gram gare pasta - 1 zak roomboter - 1 rode ui - 1 blik tonijn - 100 gram cherrytomaten - 50 gram groene olijven - 1 fijngehakte rode peper - 2 eetlepels kappertjes - 50 gram geraspte Pecorino Romano kaas - Extra rucola (optioneel)

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding: 1. Smelt de roomboter in een pan en voeg de rode ui toe. Bak tot deze lichtbruin is. 2. Voeg de tonijn toe en verhit kort om op te warmen. 3. Voeg de kappertjes, cherrytomaten, groene olijven en rode peper toe. 4. Meng alles goed door en breng op smaak met peper. 5. Meng de gekookte pasta door het tonijnmengsel. 6. Verdeel de pasta over borden en bestrooi met Pecorino Romano. 7. Serveer met extra rucola erop voor extra smaak.

Tip: Voor een vegetarische variant kan oesterzwam gebruikt worden in plaats van tonijn.

Recept 6: Pasta al Forno met Tonijn (Bron [6])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 200 gram (volkoren) penne - 500 gram fijngesneden tomaten - 2 blikjes tonijn (à 160 gram) - 1 theelepel gedroogde oregano - ¼ theelepel zwarte peper - 1 teentje knoflook (geperst) - 1 sjalotje (fijngesneden) - 50 gram geraspte cheddar kaas - 2 takjes platte peterselie - Snuf zout - Scheutje olijfolie

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding: 1. Kook de penne volgens de instructies op de verpakking. 2. Verhit olijfolie in een pan en bak de sjalot en knoflook tot deze zacht zijn. 3. Voeg de tomaten, oregano, peper en zout toe en kook het mengsel 5-7 minuten. 4. Voeg de tonijn toe aan de pan en meng goed door. 5. Meng de gekookte pasta door het mengsel. 6. Verdeel de pasta in een ovenschaal en bestrooi met geraspte cheddar. 7. Bak de schaal in een voorverwarmde oven (200°C) gedurende 10-15 minuten tot de kaas goudbruin is. 8. Serveer warm, eventueel met wat platte peterselie erop.

Tip: Dit gerecht is ideaal voor een warme winteravond, of een gezonde, maar toch heerlijke lunch.

Recept 7: Pasta met Tonijn en Komkommer (Bron [7])

Ingrediënten (voor 2 personen): - 80 gram volkorenpasta - 1 komkommer - 1 blik tomatenblokjes - 1 blikje tonijn op water - 2 ansjovisfilets uit blik - 1 teentje knoflook - Bieslook, 8 sprieten - Peper - Oregano - Tijm - Azijn - Bakspray

Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding: 1. Kook de spaghetti volgens de verpakking. 2. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. 3. Bak de knoflook zacht in bakspray. 4. Snijd de ansjovis in stukjes en voeg toe aan de knoflook. 5. Voeg de tomatenblokjes, oregano en tijm toe en laat 10 minuten pruttelen. 6. Maak een komkommersalade met bieslook, azijn en peper. 7. Laat de tonijn uitlekken en verdeel deze over de saus. 8. Meng de spaghetti door de saus en serveer de komkommersalade apart.

Voedingswaarden en Nuttigheid

Alle recepten zijn relatief licht, gezond en makkelijk aan te passen aan een dieet met minder vet of zout. Het gebruik van volkorenpasta in meerdere recepten helpt bij het verhogen van de vezel- en vitamine-inname. Tonijn uit blik is een goed bron van omega-3 vetzuren, zolang het niet in olie is ingeblikt. Citroen, kappertjes en kruiden zoals oregano en tijm dragen bij aan de smaak en hebben ook anti-inflammatoire eigenschappen.

Aanbevelingen en Tips

  1. Kies duurzame vis: Kijk bij het kopen van tonijn uit blik of het het MSC-keurmerk draagt. Dit zorgt voor een duurzamere visvangst.
  2. Gebruik verse groenten: Courgette, tomaatblokjes en komkommer verhogen het voedingswaardeprofiel van het gerecht.
  3. Experimenteer met kruiden: Kappertjes, rucola, oregano en tijm kunnen verder worden afgewisseld, afhankelijk van smaak.
  4. Hou rekening met allergieën: Sommige ingrediënten zoals ansjovis of vis zijn niet geschikt voor iedereen.
  5. Bewaar resten goed: Pasta met tonijn kan in de koelkast bewaard worden voor 2-3 dagen. Meng eventueel een beetje olijfolie door het gerecht om het te beschermen tegen drogen.

Conclusie

Pasta met tonijn uit blik is een klassieke, eenvoudige en voedzame maaltijd die zich uitstekend leent voor variaties. De recepten die in dit artikel zijn gepresenteerd, tonen de brede mogelijkheden van dit gerecht aan, van een frisse citroenvariant tot een ovenversie met kaas. Elk recept biedt een unieke combinatie van smaken, technieken en voedingswaarden. Of je nu een gezonde maaltijd zoekt of gewoon snel iets wilt eten, deze recepten zijn geschikt voor elk moment. Bovendien benadrukken ze de flexibiliteit van tonijn en pasta in de keuken, zodat ze makkelijk aangepast kunnen worden aan persoonlijke voorkeuren of voedingsbeperkingen.

Bronnen

  1. Ronalds-Italie.nl - Tonijn pasta recept
  2. MyHappyKitchen.nl - Pasta citroen en tonijn
  3. Gezondheidsnet.nl - Penne met tonijn en roerbakgroente
  4. Ega-dorienvernooij.nl - Snelle pasta met tonijn of zalm
  5. Lidl.nl - Pasta tonijn
  6. Myfoodblog.nl - Pasta tonijn oven
  7. Mylifeslimijsselstein.nl - Spaghetti met tonijn

Related Posts