Meiraap: Vergeten groente met veel kookmogelijkheden
Meiraapjes zijn een traditionele voorjaarsgroente die in juni volop verkrijgbaar is in Nederland. Deze jonge knollen van de raap zijn snel groeiend en goed tegen koelere temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor de teelt op koude grond. De smaak van meiraapjes is fris en licht pittig, met een zoetige ondertoon die doet denken aan een kruising tussen radijs en koolrabi. Zowel de knol als het loof van de meiraap is eetbaar, waardoor deze groente veelzijdig is in de keuken. Rauw is de knol knapperig, gekookt zacht en mild van smaak. Het loof kan gebruikt worden zoals snijbiet of raapstelen. In dit artikel worden verschillende recepten en bereidingswijzen met meiraapjes besproken, op basis van meerdere betrouwbare bronnen.
Geroosterde meiraap met Parmezaanse kaas
Een veelgebruikte bereiding van meiraapjes is geroosteren met Parmezaanse kaas. Dit recept, afkomstig van Barry en Vivian, is eenvoudig maar smaakt heerlijk. De meiraapjes worden eerst geschild en gesneden in parten van ongeveer 1,5 centimeter dik. Vervolgens worden ze gemengd met citroensap, olijfolie, chilivlokken, nootmuskaat en Parmezaanse kaas. De meiraapjes worden 15 minuten in de oven geroosterd, worden daarna omgeschepen en nog eens 20-25 minuten geroosterd tot ze beetgaar zijn en een knapperige korst hebben. Voor het serveren wordt er gehakte peterselie over gestrooid en partjes citroen bijgelegd.
Ingrediënten
- 1 kg meiraap
- 4 el olijfolie
- 1 citroen
- Snufje chilivlokken
- ¼ tl nootmuskaat
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 2 el peterselie
- Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de meiraap en snijd de boven- en onderkant af.
- Snijd de meiraap doormidden en vervolgens vanuit het midden in parten van ongeveer 1,5 centimeter dik.
- Doe de meiraap in een ovenschaal, knijp ½ citroen erover uit.
- Rasp de helft van de Parmezaanse kaas erover.
- Meng de meiraap met het citroensap, olijfolie, chilivlokken, nootmuskaat en kaas. Breng op smaak.
- Rooster de meiraap 15 minuten in het midden van de oven.
- Schep het geheel om en rasp de rest van de Parmezaanse kaas erover.
- Rooster nog 20-25 minuten tot de meiraap beetgaar is en knapperige korstjes heeft.
- Strooi gehakte peterselie over en leg partjes citroen erbij voor het serveren.
Meiraap in kokossaus met koriander
Een exotische variant van meiraap is deze kokossaus met koriander. Deze bereiding brengt extra smaak en geurt naar Azië. Het recept is vrij van hoeveelheden, omdat deze afhankelijk zijn van smaak en de hoeveelheid meiraapjes die je wilt bereiden. De meiraapjes worden eerst geschild en in reepjes gesneden. Vervolgens worden ze gebakken met gehakte rode peper, een kleine ui, gember en koriander. Daarna wordt kokossaus of kokosmelk toegevoegd, waarin de meiraapjes verder worden gestoofd tot ze beetgaar zijn. Tenslotte wordt zout en citroensap toegevoegd naar smaak en eventueel een beetje maizena om de saus te binden.
Ingrediënten
- Meiraapjes
- Stukje rode peper
- Kleine ui
- Koriander
- Gember
- Kokosblok of kokosmelk
- Zo nodig wat maizena
- Zout
- Citroensap
Bereiding
- Schil de meiraapjes en snijd ze in reepjes (frietmodel is ook leuk).
- Fruit eerst de gehakte ui, stukje rode peper en de gember in een koekenpan.
- Voeg dan de meiraapjes toe en bak een paar minuten mee. Voeg wat koriander toe.
- Voeg een stuk kokosblok of kokosmelk toe, zodat de meiraapjes in wat saus staan.
- Stoof even door, tot de meiraapjes beetgaar zijn.
- Voeg zout en citroensap toe naar smaak.
- Zo nodig kun je de saus nog binden met een beetje maizena.
Notities
- Pas wel op met de hoeveelheid rode peper als je niet van scherp houdt!
Meiraapsalade met appel en walnoot
Een frisse en lichte bereiding van meiraapjes is een meiraapsalade met appel en walnoot. Deze salade is ideaal als bijgerecht of als lunch. De meiraapjes worden geraspt en gemengd met blokjes appel, grofgehakte walnoten en een dressing van yoghurt, honing, mosterd en citroensap. De combinatie van de frisse meiraap, de zoetige appel en de knapperige walnoten maakt deze salade tot een heerlijke maaltijd.
Ingrediënten
- 2 meiraapjes, geraspt
- 1 appel, in blokjes
- 1 handje walnoten, grofgehakt
- 2 el yoghurt
- 1 tl honing
- 1 tl mosterd
- Citroensap naar smaak
Bereiding
- Meng de yoghurt met honing, mosterd en citroensap.
- Schep de geraspte meiraap, appel en walnoten door de dressing.
- Serveer koud.
Meiraapsoep met kokosmelk
Een warme en smeuïge variant van meiraap is deze meiraapsoep met kokosmelk. De smaak van de meiraap wordt versterkt door de kokosmelk, die een lichte exotische ondertoon geeft. De soep wordt bereid door eerst de ui en knoflook te fruiten, gevolgd door het toevoegen van meiraapjes en kerriepoeder. Vervolgens wordt groentebouillon en kokosmelk toegevoegd, en de soep wordt zachtjes gekookt tot alles gaar is. Na het koken wordt de soep puree tot een gladde consistentie.
Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 3 meiraapjes, in blokjes
- 1 tl kerriepoeder
- 500 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- Olie om te fruiten
Bereiding
- Fruit de ui en knoflook in olie.
- Voeg de kerriepoeder toe, dan de meiraap. Bak kort mee.
- Schenk de bouillon en kokosmelk erbij.
- Laat zachtjes koken tot alles gaar is (15–20 min).
- Pureer de soep glad.
Gestoofde meiraap met boter en dille
Een eenvoudige maar smeuïge bereiding van meiraap is gestoofde meiraap met boter en dille. De meiraapjes worden in blokjes gesneden en in een pan met boter en een beetje water gestoofd tot ze gaar en glanzend zijn. De stoofpartij wordt afgerond met verse dille, die extra frisse smaak geeft.
Ingrediënten
- 4 meiraapjes, in blokjes
- 25 g roomboter
- 2 el water
- Zout en peper
- Verse dille
Bereiding
- Smelt de boter in een pan.
- Voeg de meiraapblokjes toe.
- Voeg een klein beetje water toe, dek af en laat op laag vuur zachtjes stoven tot de stukjes gaar en glanzend zijn (10–15 min).
- Bestrooi met fijngehakte dille.
Gegrilde meiraap uit de oven
Een eenvoudige ovenbereiding van meiraap is gegrilde meiraap uit de oven. De meiraapjes worden in parten gesneden en gemengd met olijfolie, tijm, zout en peper. Ze worden op 200°C geroosterd tot ze goudbruin en gaar zijn.
Ingrediënten
- 4 meiraapjes, in parten
- 2 el olijfolie
- 1 tl tijm
- Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng de meiraappartjes met olie, tijm, zout en peper.
- Verspreid over een bakplaat en rooster 25–30 min tot goudbruin en gaar.
Meiraap met raapstelen stamppot
Een hartigere variant van meiraap is deze stamppot met meiraap en raapstelen. De meiraapjes worden in blokjes gesneden en samengekookt met aardappelen en raapstelen. De stoofpartij wordt vervolgens gestampt en geserveerd met een knapperig broodje of een frisse salade.
Ingrediënten
- 2 meiraapjes, in blokjes
- 600 g aardappelen
- 1 bos raapstelen, grof gesneden
Bereiding
- Kook de meiraap en aardappelen samen gaar in water met zout.
- Giet af en voeg de raapstelen toe.
- Stamp alles fijn tot een romige stamppot.
- Breng op smaak met zout en peper.
Meiraapsalade met noten en citroen
Een andere frisse variant van meiraap is een meiraapsalade met noten en citroen. Deze salade is eenvoudig en snel bereid. De meiraapjes worden in dunne plakjes gesneden en gemengd met citroensap, olijfolie, zout, peper en citroenrasp. Het geheel wordt bestrooid met Parmezaanse kaas of geroosterde noten naar keuze.
Ingrediënten
- 2 jonge meiraapjes
- 1 el citroensap
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Rasp van een halve citroen
- Parmezaanse kaas of geroosterde noten
Bereiding
- Snijd de meiraapjes in flinterdunne plakjes met een mandoline.
- Leg dakpansgewijs op een bord.
- Besprenkel met citroensap en olijfolie.
- Breng op smaak met zout, peper en citroenrasp.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas of noten naar keuze.
Geroosterde meiraap met orzo en spekjes
Een hartigere variant van geroosterde meiraap is deze meiraap met orzo en spekjes. De meiraapjes worden in blokjes gesneden en gemengd met spekjes en oregano. Ze worden geroosterd in de oven tot ze goudbruin zijn. Tegelijkertijd wordt orzo gekookt en gemengd met een groene saus van peterselie en oregano. De orzo wordt geserveerd met de geroosterde meiraap en spekjes.
Ingrediënten
- 300 g spekjes
- 1 of 2 tenen knoflook
- 800 gram meiraap
- Olijfolie
- 20 gram oregano
- 400 gram orzo
- 20 gram peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Boen de meiraap schoon en snijd ze in blokjes van 1,5 x 1,5 cm.
- Doe ze in een ruime ovenschaal of braadslede.
- Verdeel de bakspekjes erover en pers de knoflook erbij.
- Ris de blaadjes oregano van de takjes en meng de helft ervan met de meiraapblokjes.
- Rooster de meiraap 25 min. in het midden van de oven goudbruin. Schep halverwege een keer om.
- Kook ondertussen de orzo beetgaar en meng met een groene saus van peterselie en oregano.
- Verdeel de orzo over de borden en serveer met de geroosterde meiraap en spekjes.
Meiraap in oosterse wok
Een snelle en smaakvolle bereiding van meiraap is deze oosterse wok. De meiraapjes worden in reepjes gesneden en samengefruit met knoflook, gember, bosui en shiitakes. De wok wordt afgerond met sojasaus, waardoor de smaak krachtiger en exotischer wordt.
Ingrediënten
- 2 meiraapjes, in reepjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 cm gember, geraspt
- 1 el sojasaus
- 1 bosui, in ringen
- 100 g shiitakes of paksoi
- Olie om te bakken
Bereiding
- Verhit olie in een wok.
- Fruit knoflook en gember kort aan.
- Voeg de meiraap toe en roerbak 5 min.
- Voeg dan bosui en shiitakes toe, plus de sojasaus.
- Kort doorbakken en direct serveren.
Hartige taart met meiraap en geitenkaas
Een unieke variant van meiraap is deze hartige taart met meiraap en geitenkaas. Deze taart is ideaal voor een lunch of bijgerecht. De meiraapjes worden in dunne plakjes gesneden en samengevoegd met rode ui. Vervolgens wordt een ei- en roommengsel over de vulling gegoten, met een laagje zachte geitenkaas erop. De taart wordt gebakken tot de vulling gaar is en de randen goudbruin.
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 3 meiraapjes, in dunne plakjes
- 1 rode ui, in ringen
- 100 g zachte geitenkaas
- 2 eieren
- 100 ml slagroom
- Zout, peper, tijm
Bereiding
- Verwarm de oven op 190 °C.
- Bekleed een quichevorm met bladerdeeg.
- Verdeel de meiraap en ui over de bodem.
- Klop eieren los met room, tijm, zout en peper.
- Giet over de vulling.
- Verkruimel de geitenkaas erover.
- Bak in ca. 35–40 min gaar.
Meiraapsalade van abonnee Jannita
Een frisse en lichte meiraapsalade is ook beschreven in het recept van abonnee Jannita. De meiraapjes worden in dunne plakjes gesneden en gemengd met appelplakjes. Vervolgens wordt een dressing van citroensap, olijfolie, zout en peper gemaakt en door de salade geschepen. De salade wordt bestrooid met grofgehakte noten en bosuiringen.
Ingrediënten
- Meiraap
- Appel
- Noten
- Bosui
- Citroensap
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
- Was de meiraap en snijd een plakje van de boven- en onderkant.
- Snijd de meiraap doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
- Was de appels, snijd doormidden en verwijder het klokhuis met een mes.
- Snijd de appel in dunne plakjes.
- Meng appel en meiraap in een kom.
- Meng de ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje en schep door de salade.
- Verdeel de salade over twee borden als je dit gerecht als lunch wilt eten. Eet je de salade met meer personen als bijgerecht, laat dan lekker in de schaal liggen.
- Hak de noten grof en strooi over de salade.
- Snijd de bosui in ringen en strooi over de salade.
Meiraap in kokossaus met koriander
Een exotische bereiding van meiraap is deze kokossaus met koriander. De meiraapjes worden gebakken met rode peper, ui, gember en koriander, gevolgd door het toevoegen van kokossaus. De saus wordt gebonden met maizena en gesmaakt met zout en citroensap. Deze bereiding brengt extra smaak en is ideaal voor een licht hartig gerecht.
Ingrediënten
- Meiraapjes
- Stukje rode peper
- Kleine ui
- Koriander
- Gember
- Kokosblok of kokosmelk
- Zo nodig wat maizena
- Zout
- Citroensap
Bereiding
- Schil en snijd de meiraapjes in reepjes (frietmodel is ook leuk).
- Fruit eerst de gehakte ui, stukje rode peper en de gember in een koekenpan.
- Voeg dan de meiraapjes toe en bak een paar minuten mee. Voeg wat koriander toe.
- Voeg een stuk kokosblok of kokosmelk toe, zodat de meiraapjes in wat saus staan.
- Stoof even door, tot de meiraapjes beetgaar zijn.
- Voeg zout en citroensap toe naar smaak.
- Zo nodig kun je de saus nog binden met een beetje maizena.
Meiraap in oosterse wok
Een snelle en smaakvolle bereiding van meiraap is deze oosterse wok. De meiraapjes worden in reepjes gesneden en samengefruit met knoflook, gember, bosui en shiitakes. De wok wordt afgerond met sojasaus, waardoor de smaak krachtiger en exotischer wordt.
Ingrediënten
- 2 meiraapjes, in reepjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 cm gember, geraspt
- 1 el sojasaus
- 1 bosui, in ringen
- 100 g shiitakes of paksoi
- Olie om te bakken
Bereiding
- Verhit olie in een wok.
- Fruit knoflook en gember kort aan.
- Voeg de meiraap toe en roerbak 5 min.
- Voeg dan bosui en shiitakes toe, plus de sojasaus.
- Kort doorbakken en direct serveren.
Conclusie
Meiraapjes zijn een vergeten groente die veel kookmogelijkheden biedt. Zowel rauw als gekookt is meiraap eetbaar en smaakt heerlijk in verschillende bereidingswijzen. Of je nu een frisse meiraapsalade wilt maken of een hartigere variant met spekjes en orzo, meiraapjes zijn een uitstekende keuze voor een gezonde en smaakvolle maaltijd. De recepten die in dit artikel zijn besproken laten zien hoe veelzijdig deze groente is en hoe je het kunt integreren in je keuken. Van geroosterde meiraap met Parmezaanse kaas tot meiraap in kokossaus met koriander, er zijn veel manieren om meiraapjes te bereiden. Probeer een van deze recepten en ontdek de smaak van meiraapjes.