Pasta met salami: 7 lekkere varianten en handige tips voor de perfecte pastaschotel

Pasta met salami is een klassieker in de keuken die zowel eenvoudig als smaakvol kan zijn. Het is een gerecht dat snel klaar is, makkelijk te maken, en waar je oneindig veel variaties op kunt bedenken. In dit artikel geef je als kokenprofessional een overzicht van verschillende recepten met salami en pasta, variaties die je kunt toepassen, en tips om de perfecte pastaschotel te maken. Op basis van meerdere bronnen, inclusief recepten en keukentips, zijn er verschillende manieren om pasta met salami te bereiden. We bespreken de ingrediënten, bereidingswijzen en mogelijke variaties, evenals allergieën en voedingsrestricties, waar nodig.

Inleiding

Pasta met salami is een populaire combinatie die zowel in de Italiaanse keuken als in de Nederlandse keuken thuis hoort. Het gerecht is geschikt voor een doordeweekse maaltijd of voor een gezellige avond met familie of vrienden. De basis bestaat uit pasta, salami en een saus of gekookte groenten. De smaak van de salami speelt een grote rol in de einduitkomst van het gerecht, net zoals het type pasta en eventuele toevoegingen zoals kruiden, groenten of kaas. Door de eenvoud van de ingrediënten is het gerecht ook makkelijk aan te passen aan persoonlijke smaken en voedingsrestricties.

De bronnen die we gebruiken in dit artikel geven een overzicht van verschillende manieren om pasta met salami te bereiden. Sommige recepten zijn simpel en snel, terwijl andere wat meer tijd en ingrediënten vereisen. Daarnaast zijn er variaties die het gerecht romiger, pittiger of gezonder maken. We zullen deze variaties en bereidingswijzen uitgebreid bespreken.

Basisrecept: Pasta met salami en tomatensaus

Een van de meest bekende versies van pasta met salami is de combinatie met tomatensaus. Deze variant is simpel en snel te maken, en het resultaat is een smaakvolle pastaschotel die geschikt is voor meerdere personen. Hieronder volgt een overzicht van de ingrediënten en bereidingswijze zoals deze in de bronnen worden genoemd.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta (bijvoorbeeld penne, fusilli of spaghetti)
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram gepelde tomaten (uit blik of vers)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Verse basilicum, fijngehakt (naar smaak)
  • Parmezaanse kaas, geraspt (naar smaak)
  • Zout en peper
  • Optioneel: rode pepervlokken voor een pittige kick

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  3. Bak de ui en knoflook in de pan tot deze glazig zijn.
  4. Voeg de gepelde tomaten toe en laat dit 5-10 minuten pruttelen.
  5. Voeg de gebakken salami, eventueel de rode pepervlokken en het kookwater toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar.
  6. Voeg de gekookte pasta toe en meng deze met de saus.
  7. Proef op smaak en eventueel voeg wat meer kookwater toe als de saus te droog is.
  8. Serveer de pasta in borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Tips voor het basisrecept

  • Kook de pasta “al dente” om te voorkomen dat de pasta te zacht wordt.
  • Gebruik een goede kwaliteit salami om de smaak te verbeteren.
  • Bewaar het kookwater van de pasta, want het bevat zetmeel dat de saus bindt en een gladde textuur geeft.

Variaties op het basisrecept

Hoewel het basisrecept van pasta met salami en tomatensaus al een smaakvol gerecht oplevert, zijn er verschillende variaties die het gerecht nog unieker of persoonlijker maken. Hieronder bespreken we enkele van deze variaties zoals genoemd in de bronnen.

1. Pasta met salami en groenten

Een populaire variant is het toevoegen van groenten aan het gerecht. Groenten zoals courgette, paprika, champignons of spinazie kunnen worden toegevoegd aan de saus om extra smaak en voedingswaarden te verkrijgen. Deze variant is ook geschikt voor personen die meer groenten in hun dieet willen opnemen.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 200 gram groenten (bijvoorbeeld paprika, courgette of champignons)
  • 400 gram tomatensaus/pastasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
  3. Voeg de groenten toe en bak deze 5-8 minuten tot ze iets zacht zijn.
  4. Voeg de tomatensaus en Italiaanse kruiden toe en laat de saus 5-10 minuten pruttelen.
  5. Voeg de salami en gekookte pasta toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  6. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  7. Serveer de pasta in borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

2. Romige pasta met salami

Voor een romiger gerecht kan room of mascarpone worden toegevoegd aan de saus. Deze variant is geschikt voor personen die een rijke, smaakvolle pastaschotel willen maken.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatensaus/pastasaus
  • 100 ml room of 1 lepel mascarpone
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet.
  3. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  4. Bak de ui en knoflook in de pan tot deze glazig zijn.
  5. Voeg de tomatensaus toe en laat deze 5-10 minuten pruttelen.
  6. Voeg de gebakken salami en room of mascarpone toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg de gekookte pasta toe en meng deze met de saus.
  8. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  9. Serveer de pasta in borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

3. Pittige pasta met salami

Voor een pittigere versie van het gerecht kunnen rode pepervlokken of chilisaus worden toegevoegd aan de saus. Deze variant is geschikt voor personen die een extra smaakvolle pastaschotel willen maken.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatensaus/pastasaus
  • 1 eetlepel rode pepervlokken of chilisaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet.
  3. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  4. Bak de ui en knoflook in de pan tot deze glazig zijn.
  5. Voeg de tomatensaus en rode pepervlokken of chilisaus toe en laat deze 5-10 minuten pruttelen.
  6. Voeg de gebakken salami toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg de gekookte pasta toe en meng deze met de saus.
  8. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  9. Serveer de pasta in borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

4. Pasta met salami en mozzarella

Een andere lekkere variant is het toevoegen van mozzarella aan de pastaschotel. De mozzarella geeft de pasta een zachte, romige textuur en extra smaak.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatensaus/pastasaus
  • 1 bol mozzarella, in plakjes of blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet.
  3. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  4. Bak de ui en knoflook in de pan tot deze glazig zijn.
  5. Voeg de tomatensaus toe en laat deze 5-10 minuten pruttelen.
  6. Voeg de gebakken salami en mozzarella toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg de gekookte pasta toe en meng deze met de saus.
  8. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  9. Serveer de pasta in borden en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

5. Pasta met salami en pesto

Pesto is een lekkere alternatieve saus die goed combineert met salami. Deze variant is geschikt voor personen die een extra frisse smaak in hun pastaschotel willen.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 100 gram pesto (vers of uit de pot)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet.
  3. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  4. Meng de pesto met de gekookte pasta.
  5. Voeg de gebakken salami toe aan de pasta en meng alles goed door elkaar.
  6. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  7. Serveer de pasta in borden.

6. Pasta met salami en arrabiata saus

Arrabiata saus is een pittige tomatensaus die goed combineert met salami. Deze variant is geschikt voor personen die een extra smaakvolle pastaschotel willen maken.

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 150 gram salami, in blokjes of plakjes gesneden
  • 400 gram arrabiata saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de salami goudbruin in het eigen vet.
  3. Schep de salami uit de pan en zet deze opzij.
  4. Meng de arrabiata saus met de gekookte pasta.
  5. Voeg de gebakken salami toe aan de pasta en meng alles goed door elkaar.
  6. Proef op smaak en voeg eventueel wat kookwater toe als de saus te droog is.
  7. Serveer de pasta in borden.

7. Pasta met salami en savooiekool

Een andere lekkere variant is het gebruik van savooiekool in combinatie met salami. Deze variant is geschikt voor personen die een extra groene smaak in hun pastaschotel willen.

Ingrediënten

  • 250 gram pappardelle
  • 150 gram salami, in dunne plakjes gesneden
  • ½ savooiekool, in parten gesneden
  • 6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Peper en zout
  • Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Bereidingswijze

  1. Kook de pappardelle in water met ruim zout beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af, maar vang het kookvocht op.
  2. Bak in een grote hapjespan met een eetlepel olie van de zongedroogde tomaten de plakjes salami goudbruin. Schep ze dan uit de pan en zet even apart.
  3. Bak in dezelfde pan in de salami olie de savooiekool tot het iets geslonken is. Voeg dan de zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden toe en bak dit ook mee.
  4. Meng de gebakken salami erdoor en voeg dan de gekookte pasta toe. Meng alles door elkaar en voeg een half kopje kookvocht toe, zodat de pasta niet te droog is.
  5. Breng eventueel op smaak met peper en zout en voeg nog wat water toe als het te droog lijkt.
  6. Serveer de pasta in diepe borden, bestrooi met pijnboompitjes en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Handige tips voor de perfecte pasta met salami

Wil je er zeker van zijn dat jouw pasta met salami perfect wordt? Hier zijn een paar handige tips zoals genoemd in de bronnen:

  1. Gebruik een goede kwaliteit salami. Dit maakt echt een verschil in de smaak van het gerecht.
  2. Kook de pasta “al dente”. Dit betekent dat de pasta nog een beetje beet heeft. Zo voorkom je dat de pasta te zacht wordt en slap aanvoelt.
  3. Bewaar een kopje van het kookwater. Dit water bevat zetmeel, wat de saus bindt en een mooie, gladde textuur geeft.
  4. Proef de saus tijdens het koken en pas de kruiden aan naar jouw smaak. Dit zorgt ervoor dat het gerecht volgens jouw persoonlijke smaken wordt.
  5. Serveer de pasta direct. Zo blijft de pasta warm en de saus lekker.

Veelgestelde vragen

Welke soort pasta is het beste voor pasta met salami?

Penne, fusilli en spaghetti zijn populaire keuzes, maar je kunt elke soort pasta gebruiken die je lekker vindt. Kies een pasta die de saus goed opneemt.

Kan ik ook vegetarische salami gebruiken?

Ja, vegetarische salami is een goede alternatief voor personen die geen vlees eten. Zorg ervoor dat de vegetarische salami een vergelijkbare smaak en textuur heeft als reguliere salami.

Hoe lang duurt het om pasta met salami te bereiden?

Het basisrecept duurt ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de variant en de hoeveelheid ingrediënten die je gebruikt.

Conclusie

Pasta met salami is een eenvoudig, smaakvol en veelzijdig gerecht dat geschikt is voor meerdere gelegenheden. Door de eenvoud van de ingrediënten is het gerecht makkelijk aan te passen aan persoonlijke smaken en voedingsrestricties. In dit artikel hebben we verschillende recepten en variaties besproken, evenals handige tips voor het maken van de perfecte pastaschotel. Of je nu een klassieke versie wilt maken of een romigere, pittigere of groenere variant, er zijn genoeg opties om te kiezen uit. Met deze recepten en tips in je achterhoofd, kan er weinig misgaan. Geniet van het koken en vooral van het eten!

## Bronnen

  1. Pasta met salami
  2. Pasta met savooiekool en salami
  3. Pasta met salami – snel, makkelijk & heerlijk
  4. Pastaschotel met salami
  5. Recept: pasta met salami

Related Posts