7 Recepten voor Pompoensoep met Kokosmelk: Koken met Aromatische Kruiden en Gezonde Ingrediënten

Pompoensoep met kokosmelk is een populaire keuze voor zowel voorgerechten als zelfstandige maaltijden. Deze soep biedt een warme, zachte smaak en een lichte, cremige textuur die wordt versterkt door de toevoeging van kokosmelk. De kokosmelk brengt een subtiele zoete en nuttige component toe aan de smaak, terwijl kruiden zoals kerriepoeder, kurkuma, gember en knoflook het gerecht een rijke complexiteit geven. In dit artikel worden zeven verschillende recepten beschreven die elk unieke aandachtspunten hebben, zoals het gebruik van specifieke kruiden, de bereidingstijd en de hoeveelheid kokosmelk. Het artikel biedt ook een overzicht van de ingrediënten en bereidingsmethoden, zodat koks een duidelijk overzicht krijgen van de mogelijkheden.

Inleiding

Pompoensoep met kokosmelk is een veelvoorkomende variant van pompoensoep die in veel recepten voorkomt. Het combineren van pompoen met kokosmelk creëert een warme, cremige textuur en een unieke smaak die geschikt is voor zowel vegetarische als vleesbevattende maaltijden. De recepten die in dit artikel worden gepresenteerd, tonen aan dat de bereidingswijze en de ingrediënten variëren per bron. Sommige recepten gebruiken rauwe pompoen die eerst worden geroosterd, terwijl andere direct koken in een pan. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van verschillende kruiden en smaakgevers zoals kerriepoeder, kurkuma, gember, knoflook en citroensap. De kokosmelk kan variëren in hoeveelheid en type, afhankelijk van de gewenste consistentie en smaak. Deze variaties maken de pompoensoep met kokosmelk een flexibel gerecht dat goed aangepast kan worden aan de smaakvoorkeuren en voedingsbeperkingen van de kook.

Recipie 1: Geroosterde Pompoen en Kokosmelk

Een veelvoorkomende methode in het koken van pompoensoep met kokosmelk is het geroosteren van de pompoen in de oven. Deze methode geeft de pompoen een diepere smaak en een zachtere textuur, die beter verwerkt wordt in de soep. Het volgende recept beschrijft deze methode:

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (ongeveer 1 kg), geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse koriander, limoensap, geroosterde pompoenpitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de pompoenblokjes met olijfolie, zout en peper en verdeel ze over een bakplaat.
  2. Rooster de pompoen in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn en licht gekarameliseerd.
  3. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de kerriepoeder, kurkuma en komijn toe en bak ze gedurende 1 minuut mee.
  5. Voeg de geroosterde pompoenblokjes, bouillon en kokosmelk toe. Breng de soep aan de kook en laat hem vervolgens 15-20 minuten sudderen, of tot de pompoen helemaal zacht is.
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie. Wees voorzichtig bij het pureren van hete soep.
  7. Breng op smaak met zout, peper en optioneel met limoensap.
  8. Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander of geroosterde pompoenpitten.

Recipie 2: Pompoensoep met Kokosmelk en Aardappelen

Een andere variant van pompoensoep met kokosmelk bevat ook aardappelen in de bereiding. Deze soep heeft een iets dikker en rijkere textuur dankzij de aardappelen. Het volgende recept is een voorbeeld:

Ingrediënten

  • 650 gram pompoenvlees in blokjes
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 ui gesnipperd
  • kleine peper fijngesneden
  • 2 kruimige aardappelen in blokjes
  • 5cm verse gember wortel goed fijn gesneden
  • 1 stengel citroengras
  • 600 ml groenten bouillon (van bouillonblokje)
  • 400 ml kokosmelk
  • scheut olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Zet een pan op het vuur en voeg wat olijfolie toe. Bak de gesnipperde ui, de fijngesneden peper met de gember zachtjes aan.
  2. Voeg de kerriepoeder toe en bak even mee op laag vuur.
  3. Voeg nu de aardappel blokjes en de pompoenblokjes toe, 1 stengel citroengras en daarna de bouillon (gemaakt van een groenten bouillonblokje).
  4. Breng aan de kook en laat 20 minuutjes doorkoken.
  5. Haal de stengel citroengras eruit en pureer de soep met een staafmixer fijn.
  6. Voeg als laatste de kokosmelk toe en breng op smaak met zout en peper.

Recipie 3: Zoutarm Pompoensoep met Kokosmelk

Voor een gezondere variant van pompoensoep met kokosmelk is er een recept dat speciaal is ontworpen om zoutarme te zijn. Dit maakt het geschikt voor personen met beperkte zoutinname. De ingrediënten en bereidingswijze zijn als volgt:

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen (geschild en in blokjes)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stuk verse gember (ongeveer 2 cm), geraspt
  • 400 ml kokosmelk
  • 750 ml groentebouillon (zoutarm)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Peper naar smaak
  • Optioneel: verse koriander voor garnering

Bereidingswijze

  1. Was en schil de pompoen. Snijd deze in blokjes van gelijke grootte.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Rasp de gember.
  4. Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur.
  5. Voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook en geraspte gember toe.
  6. Fruit dit mengsel ongeveer 5 tot 7 minuten, of totdat de ui glazig is.
  7. Voeg de pompoenblokjes toe aan de pan en roer goed door.
  8. Voeg de kurkuma en gemalen komijn toe en meng alles goed.
  9. Laat de pompoen ongeveer 10 minuten meegaren, zodat deze wat zachter wordt.
  10. Voeg de kokosmelk en de zoutarme groentebouillon toe aan de pan.
  11. Kook de soep op laag vuur totdat de pompoen en aardappelen gaar zijn.
  12. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  13. Breng op smaak met peper en optioneel met verse koriander voor garnering.

Recipie 4: Pompoensoep met Kokosmelk en Koriander

Een variant die koriander gebruikt als garnituur is geschikt voor een zomerse maaltijd. Koriander brengt een frisse noot toe aan de soep en verfraait het uiterlijk. Het volgende recept bevat deze garnituur:

Ingrediënten

  • 1 flespompoen (ongeveer 1 kg), geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de pompoenblokjes met olijfolie, zout en peper en verdeel ze over een bakplaat.
  2. Rooster de pompoen in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn en licht gekarameliseerd.
  3. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de kerriepoeder, kurkuma en komijn toe en bak ze gedurende 1 minuut mee.
  5. Voeg de geroosterde pompoenblokjes, bouillon en kokosmelk toe. Breng de soep aan de kook en laat hem vervolgens 15-20 minuten sudderen, of tot de pompoen helemaal zacht is.
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  7. Breng op smaak met zout, peper en verdeel de verse koriander over de kommen.

Recipie 5: Pompoensoep met Kokosmelk en Citroensap

Een frisse smaak wordt verkregen door het toevoegen van citroensap aan de soep. Deze variant is ideaal voor personen die een lichtere smaak prefereren. Het volgende recept bevat citroensap in de bereiding:

Ingrediënten

  • 2 tal eetlepels kokosolie
  • 2 uien
  • 3 knoflookteentjes
  • 750 ml water of groentebouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • naar smaak: 1/2 theelepel rotszout
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • naar smaak: 1/4 theelepel Spaanse pepervlokken gedroogde, fijngesneden rode chili of 1/8 theelepel cayennepeper
  • 250 ml kokosmelk
  • 1/4 kabocha pompoen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de kokosolie in een zo breed mogelijke soeppot met dikke bodem.
  2. Schil en snijd een ui fijn en begin onmiddellijk aan te stoven.
  3. Snijd de andere ui fijn en stoof ook mee aan.
  4. Snijd de pompoen, verwijder de zaden en draden, schil, snijd in stukjes en laat reeds gesneden stukjes mee aanstoven.
  5. Voeg de kerriepoeder, korianderpoeder en Spaanse pepervlokken toe en stoof gedurende enkele minuten.
  6. Voeg de bouillon of het water toe aan de pan en breng aan de kook.
  7. Kook de soep op laag vuur totdat de pompoen gaar is.
  8. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  9. Voeg een kneepje citroensap toe om een frisse smaak te verkrijgen.
  10. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.

Recipie 6: Pompoensoep met Kokosmelk en Geroosterde Pompoen

Geroosterde pompoen is een veelgebruikte techniek in de bereiding van pompoensoep. Het geroosteren geeft de pompoen een diepere smaak en een zachte textuur die goed verwerkt wordt in de soep. Het volgende recept bevat deze methode:

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote flespompoen (1.5 - 2 kilo)
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Snufje cayennepeper
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 Liter groentebouillon
  • 120 ml kokosmelk of kookroom
  • 2 eetlepels honing
  • 30 gram pompoenpitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de pompoen voorzichtig en schep de pitten eruit.
  2. Verwijder niet de schil van de pompoen. Snijd elke pompoenhelft nog een keer doormidden om kwartjes te maken. Wrijf 1 eetlepel olijfolie over het vruchtvlees van de pompoen en leg de kwartjes met de snijkanten naar beneden op de bakplaat.
  3. Rooster 35 minuten of langer in de oven, tot het vruchtvlees makkelijk in te prikken is. Zet de pompoen opzij om een paar minuten af te laten koelen.
  4. Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Zodra de olie glinstert, voeg je de ui, knoflook en het zout toe aan de koekenpan.
  5. Bak, af en toe roerend, tot de ui glazig is, dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Schil ondertijd de pompoenschil van de pompoenen en gooi de schil weg.
  6. Voeg de kaneel, kruidnagel en cayennepeper toe aan de pan en bak nog enkele minuten.
  7. Voeg de groentebouillon toe aan de pan en breng aan de kook.
  8. Voeg de geroosterde pompoenblokjes toe aan de pan en kook tot ze gaar zijn.
  9. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  10. Voeg de kokosmelk of kookroom toe en breng op smaak met zwarte peper en honing.
  11. Bak de pompoenpitten in 2 el olijfolie krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  12. Serveer de soep in kommen en garneer met de krokante pompoenpitten.

Recipie 7: Pompoensoep met Kokosmelk, Paprika en Koriander

Een variant die paprika bevat brengt een extra smaakdimensie toe aan de soep. Paprika geeft de soep een zachte zoete smaak en een extra volume. Het volgende recept bevat paprika:

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen (geschild & pitten verwijderd)
  • 2 ui
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes look
  • 1,5 tl kerriepoeder
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 bouillonblokje (kip of groente)
  • 200 ml kokosmelk (of gewone room – gebruik dan zo'n 120ml)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 195 graden. Bekleed een ruime bakplaat in bakpapier.
  2. Snij de pompoen (geschild en zaadjes verwijderd) in kleinere stukjes. Leg op de bakplaat.
  3. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika. Snij ook in stukken (niet te klein) en leg ook de bakplaat.
  4. Pel de ui en hak in stukken, leg bij de groenten. De teentjes look leg je ongepeld (in z'n geheel) tussen de groenten.
  5. Strooi er het kerriepoeder en oregano over. Giet er vervolgens een royale scheut olijfolie over. Meng goed.
  6. Zet dan in de oven tot de pompoen mooi gaar is. Hussel regelmatig doorheen de groente.
  7. De gaartijd hangt wat af van de pompoen. Als je merkt dat de groente te bruin worden maar nog niet gaar, verlaag de temperatuur van je oven. En dek eventueel even af met wat aluminiumfolie.
  8. Los ondertussen het bouillonblokje op in zo'n 500ml warm water.
  9. Voeg de kokosmelk toe aan de pan en breng aan de kook.
  10. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  11. Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  12. Serveer in kommen en garneer met verse koriander.

Conclusie

Pompoensoep met kokosmelk is een veelvoorkomende variant van pompoensoep die geschikt is voor zowel vegetarische als vleesbevattende maaltijden. De recepten die in dit artikel zijn gepresenteerd tonen aan dat de bereidingswijze en de ingrediënten variëren per bron. Sommige recepten gebruiken rauwe pompoen die eerst worden geroosterd, terwijl andere direct koken in een pan. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van verschillende kruiden en smaakgevers zoals kerriepoeder, kurkuma, gember, knoflook en citroensap. De kokosmelk kan variëren in hoeveelheid en type, afhankelijk van de gewenste consistentie en smaak. Deze variaties maken de pompoensoep met kokosmelk een flexibel gerecht dat goed aangepast kan worden aan de smaakvoorkeuren en voedingsbeperkingen van de kook.

Bronnen

  1. Pompoensoep kokosmelk
  2. Pompoensoep met Kokosmelk Recept
  3. Zoutarm Pompoensoep met Kokosmelk
  4. Pompoensoep met Kokosmelk
  5. 24Kitchen - Pompoensoep met Kokosmelk
  6. Eetheerlijk - Pompoensoep Recept
  7. Pompoensoep met Kokosmelk

Related Posts