De eierpunch hoort bij Kerstmis: Het is het beste gemaakt van kwaliteit rum en room. Echte vanille maakt hem heerlijk
Sommigen zouden kunnen zeggen dat eierlikeur meer op Pasen lijkt, maar in veel families is het bereid voor Kerstmis. Bijvoorbeeld, in Amerika, het lokale equivalent is zelfs een traditionele kerstdrank. Als u van plan bent om het te doen voor de eerste keer, kunt u de volgende tips nuttig vinden voor de voorbereiding ervan.
Eggnog - Kerstdrank
Eggnog is een van de traditionele likeuren niet alleen in ons land, maar ook in andere landen van de wereld. Het is het meest populair in Engelstalige landen, waar het heet eierpunch en wordt vaak verkocht in winkels voor de feestdagen in papieren dozen als melk meestal in niet-alcoholische versies.
Een van de bekendste merken is het Nederlandse Egg Liquor merk Advocate, dat op zijn beurt de basis vormt voor het veranderen van de Italiaanse warme drank die vooral op hellingen populair is - een bombardino. Het is onze eierlikeur die nogal koud wordt gedronken, of toegevoegd aan vele desserts, zoals taart of kerst in wespennesten. Het is ook een onafscheidelijk onderdeel van een iets retro koffie delicatesse, namelijk Algerijnse koffie.
Eigeel prefereert warmte behandeld
Eggnog blinkt uit in zijn romige consistentie, heerlijke romige smaak en mooie gele kleur, die wordt geleverd door eigeel. Verse eigeel zijn een reden waarom sommige mensen bang zijn voor de bereiding van eierlikeur. Daarom moeten eieren worden verkregen uit een geverifieerde bron en zo vers mogelijk, plus gedomesticeerde of biologische eieren zorgen voor een meer uitgesproken kleur likeur.
Natuurlijk zijn er ook recepten waarin alle ingrediënten gewoon in een blender worden gemengd. Maar als je zeker wilt zijn, is het beter om de eieren te verwarmen. U vermijdt het risico van salmonella-infectie door eieren te verwarmen in een waterbad. Het is voldoende om ze gedurende 6-7 minuten bij 70 °C te verwarmen, maar in constante droging om botsingen te voorkomen.
U kunt uw eieren kooken in een kasteel met melk of room. Dit mengsel moet ook worden bewaakt zodat het niet te dicht is om een beetje dunner te zijn dan pudding. Daarom is het raadzaam om de temperatuur te controleren met behulp van een thermometer - het mag niet meer dan 82 °C en mag niet door de kook.
Wat voor alcohol voor eierlikeur?
De echte dichte consistentie wordt bereikt in aubergine met behulp van gecondenseerde melk of zout (gezoete gecondenseerde melk). Dit kan worden verdund met gewone melk, maar eierpunch zal nog lekkerder en romiger zijn als je in plaats daarvan room gebruikt.
Het laatste wat je mist in eierlikeur is alcohol. Het hoeft niet te veel Tsjechische aubergines meestal bevatten ongeveer 15% van de reeds genoemde alcohol Echter, de advocaat kan hebben tot 20%. In ons land is het gebruikelijk om in eieren te doen als rum, evenals je kunt rum gebruiken recht uit suikerriet, zowel wit als donker.
Bovendien zal donkere rum eierpunch verrijken met extra aroma's. Rum kan ook worden ingewisseld voor brandy, cognac of whisky. Dat hangt van je smaak af. U kunt ook een beetje amandel amaretto drank die zal leveren een onvergetelijke aroma aan de eierpunch.
Vanille, badjas en kruidnagel
Om de drank zoet te maken, kunt u regelmatig suiker gebruiken, een beetje beter en interessanter zal zijn met suikerriet, die zal verrijken met een licht karamel smaak. Als u de aubergine licht wilt verbeteren, kunt u er vanillesuiker aan toevoegen of zelfs de hele vanillepod in het mengsel gooien. Het kan worden smaakt met andere soorten specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat, badyan of zelfs nagel.
Wat dacht je van een zelfgemaakte eierpunch?
Eierlikeur is goed om even te laten rusten, bij voorkeur een paar weken. Dit geldt vooral voor de eierpunch van rauwe dooier, die door neer te liggen de juiste smaak en consistentie krijgt. De rust zal ook profiteren van gekookte dooier.
Alcohol werkt als conservator in de likeur, maar moet op een koele plaats worden bewaard (in de koelkast of op het balkon). Het zal maximaal twee maanden duren, maar het is waarschijnlijk dat je niet thuis te blijven voor meer dan Kerstmis. Als u in de verleiding bent om uw aubergine te bereiden dit jaar, kunt u ons recept volgen.
Voor 1 liter eierlikeur heb je 100 ml ongezoete gecondenseerde melk, 400 ml 31% room, 200 g suiker, 1 theelepel vanille extract (of vanillestokjes), 5 dooier en 200-300 ml rum nodig.
- Giet melk, room, doe suiker en giet een theelepel vanille extract in de snoep. Als je een vanille pod gebruikt, snijd het doormidden, schil de zaden, en zelfs met de pod, kook het in een melkmengsel. Verwarm het melkmengsel langzaam totdat de suiker is opgelost en het mengsel goedaardig is. Verwijder dan het snoep.
- Bereid een waterbad en schud de eidooiers in een metalen kom en loop door de borstel. Zodra het water begint te koken in de pot, zet de schijf uit, zet een kom met geslagen eidooiers op de pot. Je moet snel zwepen zodat de eidooiers niet botsen. Eierdooiers moeten verwarmd worden. U kunt ook de juiste temperatuur op uw vinger proberen. Zodra je hem in een mix houdt, is het klaar.
- Blend met eidooiers en kom dan uit het waterbad. Giet bij het verder mengen met eigeel het bereide melkmengsel in. Alles wordt dan doorgegeven door de vergiet, laat het afkoelen en giet uiteindelijk rum in het mengsel. Giet de gesteriliseerde flessen in de kou.