20 Inspirerende Saladerecepten voor Zomermaaltijden en Snelle Lunchen

Salades zijn een eenvoudige maar veelzijdige manier om lichte, frisse maaltijden te maken. Ze zijn perfect voor de zomer, geschikt als bijgerecht, lunch of zelfs als maaltijd. In dit artikel vindt u 20 inspirerende recepten met salades, gebaseerd op diverse kooktradities en ingredienten. Deze recepten zijn niet alleen eenvoudig te maken, maar ook rijk aan smaak en voedingswaarde. De recepten zijn opgedeeld op basis van ingrediënten en technieken, zoals orzosalades, aardappelsalades, fruit in salades en zomergerechten met vis of vlees.

Griekse Tortellini Salade

Een Griekse salade is een klassieker, maar de combinatie met tortellini brengt wat extra smaak en textuur. Deze salade bevat de traditionele ingrediënten van een Griekse salade, zoals olijven, tomaatjes en feta kaas, maar wordt verrijkt met tortellini. De ingrediënten zijn makkelijk te vinden en samenstellen ze zich tot een heerlijke zomergerecht.

Ingrediënten: - 1 blik tortellini - 100 gr feta kaas - 200 gr tomaatjes - 150 gr olijven - 200 gr sla - 1 komkommer - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. 2. Was de sla en de komkommer en snijd deze in stukken. 3. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. 4. Meng alle ingrediënten in een schaal. 5. Voeg de feta kaas toe en maak een simpele dressing van olijfolie, zout en peper. 6. Serveer de salade fris en luchtig.

Orzosalade met Geroosterde Paprika en Boontjes

Orzosalades zijn populair in de zomer en zijn ideaal om mee te nemen naar een picknick of barbecue. De combinatie van orzo met geroosterde paprika en boontjes brengt wat extra smaak en voedingswaarde in deze salade. De geroosterde paprika geeft een zachte, zoete smaak die goed aansluit bij de crunch van de orzo en de zachte textuur van de boontjes.

Ingrediënten: - 200 gr orzo - 2 geroosterde paprika’s - 100 gr boontjes - 100 gr feta kaas - 100 gr sla - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Snijd de geroosterde paprika in stukjes. 3. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 4. Voeg de orzo, boontjes en geroosterde paprika toe. 5. Meng alles en voeg de feta kaas toe. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Orzosalade met Boontjes en Pesto

Een variant op de Griekse orzosalade is de orzosalade met boontjes en pesto. Deze salade is heerlijk fris en vol smaak. De pesto brengt wat extra smaak en het voegt een groene tint toe aan de salade. De boontjes geven een zachte textuur en het is een lichte maar vullende maaltijd.

Ingrediënten: - 200 gr orzo - 100 gr boontjes - 100 gr tomaatjes - 100 gr feta kaas - 50 gr pesto - 100 gr sla - Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Was de sla en de tomaatjes. 3. Meng de orzo, boontjes, tomaatjes en sla in een schaal. 4. Voeg de pesto toe en meng zorgvuldig. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Voeg zout en peper toe naar smaak. 7. Serveer de salade fris.

Krieltjessalade met Romige Dressing

Een krieltjessalade is een klassieker in Nederland en is altijd populair in de zomer. Deze variant is gecombineerd met een romige dressing die het geheel extra smaak geeft. De krieltjes zijn makkelijk te koken en de dressing is eenvoudig te maken. Het is een lekkere maaltijd die snel klaar is en goed op tafel past bij een barbecue of picknick.

Ingrediënten: - 1 kg nieuwe krielaardappeltjes in de schil - 200 gr krieltjes - 100 gr feta kaas - 100 gr sla - 50 gr augurk - Romige dressing (magere jogurt, olijfolie, zout, peper, knoflook)

Bereidingswijze: 1. Kook de krielaardappeltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. 2. Kook de krieltjes en laat ze afkoelen. 3. Was de sla en de augurk en snijd deze in kleine stukjes. 4. Meng alle ingrediënten in een schaal. 5. Maak een romige dressing van magere jogurt, olijfolie, zout, peper en knoflook. 6. Meng de dressing door de salade. 7. Voeg de feta kaas toe. 8. Serveer de salade fris.

Italiaanse Salade met Kappertjesdressing

De Italiaanse salade is een eenvoudige maar smaakvolle salade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van olijven, tomaatjes en mozzarella is klassiek en wordt verrijkt met een frisse kappertjesdressing. Deze dressing brengt wat extra smaak en een lichte zoetheid die goed aansluit bij de hartige smaak van de mozzarella.

Ingrediënten: - 100 gr sla - 200 gr kleine tomaatjes - 300 gr mini mozzarella - 150 gr olijven - Kappertjesdressing (olijfolie, azijn, kappertjes, zout, peper)

Bereidingswijze: 1. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 2. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. 3. Snijd de mini mozzarella in kleine blokjes. 4. Voeg de olijven toe. 5. Maak een kappertjesdressing van olijfolie, azijn, kappertjes, zout en peper. 6. Meng alles zorgvuldig en serveer de salade fris.

Zomerse Salade met Wilde Perzik

Een fruitige salade is een frisse optie in de zomer en is makkelijk te maken. De combinatie van wilde perziken met andere zomeringrediënten zoals avocado en feta brengt wat extra smaak en texturen in de salade. Het is een lichte maaltijd die goed past bij een zomerdag of een barbecue.

Ingrediënten: - 1 wilde perzik - 1 avocado - 100 gr feta kaas - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - Balsamico-azijn, olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de wilde perzik en de avocado in kleine blokjes. 2. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 3. Voeg de tomaatjes en de perzikblokjes toe. 4. Meng alles en voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van balsamico-azijn, olijfolie, zout en peper. 6. Meng de dressing door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Scandinavische Aardappelsalade

De Scandinavische aardappelsalade is een variant op de klassieke aardappelsalade. Deze salade is fris en pittig, dankzij de combinatie van prei en mosterd. Het is een eenvoudige, maar smaakvolle salade die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 600 gr nieuwe aardappeltjes - 100 gr augurk - 1 prei - 50 gr mosterd - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de aardappeltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. 2. Snijd de augurk en de prei in kleine stukjes. 3. Meng de aardappeltjes, augurk en prei in een schaal. 4. Voeg de mosterd toe en meng zorgvuldig. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Tabouleh met Quinoa

Tabouleh is een traditionele Midden-Oosterse salade die vaak wordt gemaakt met bulgur. In deze variant wordt quinoa gebruikt in plaats van bulgur, wat een extra smaak en textuur toevoegt. Het is een frisse salade die goed past bij zomerdagen en is makkelijk te maken.

Ingrediënten: - 200 gr quinoa - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - 100 gr koriander - 100 gr peterselie - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Was de sla, tomaatjes, koriander en peterselie. 3. Meng alle ingrediënten in een schaal. 4. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 5. Serveer de salade fris.

Mango-Avocadosalade

De mango-avocadosalade is een frisse, zomerye salade die makkelijk te maken is. De combinatie van mango, avocado, feta kaas en balsamico-azijn brengt wat extra smaak en texturen in de salade. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 1 mango - 1 avocado - 100 gr feta kaas - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - Balsamico-azijn, olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de mango en de avocado in kleine blokjes. 2. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 3. Voeg de tomaatjes en de mango-avocadoblokjes toe. 4. Meng alles en voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van balsamico-azijn, olijfolie, zout en peper. 6. Meng de dressing door de salade. 7. Serveer de salade fris.

"Baas"salade met Uitjes-chutney

De "Baas"salade met uitjes-chutney is een verrassende combinatie van bladsla, komkommer en een zoetzure chutney van zilveruitjes. Deze salade brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 100 gr bladsla - 1 komkommer - 100 gr uitjes-chutney - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Was de bladsla en voeg deze toe aan de schaal. 2. Snijd de komkommer in kleine blokjes. 3. Meng de bladsla en komkommer in een schaal. 4. Voeg de uitjes-chutney toe en meng zorgvuldig. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Klassieke Aardappelsalade

De klassieke aardappelsalade is een favoriet in Nederland en is altijd populair in de zomer. Deze variant is fris en hartig, dankzij de combinatie van augurk en appel. Het is een eenvoudige, maar smaakvolle salade die goed past bij een barbecue of picknick.

Ingrediënten: - 600 gr aardappelen - 100 gr augurk - 1 appel - 100 gr feta kaas - Romige dressing (magere jogurt, olijfolie, zout, peper, knoflook)

Bereidingswijze: 1. Kook de aardappelen volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. 2. Snijd de augurk en de appel in kleine blokjes. 3. Meng de aardappelen, augurk en appel in een schaal. 4. Maak een romige dressing van magere jogurt, olijfolie, zout, peper en knoflook. 5. Meng de dressing door de salade. 6. Voeg de feta kaas toe. 7. Serveer de salade fris.

Griekse Kikkererwtensalade

De Griekse kikkererwtensalade is een supermakkelijke, goed vullende salade. Het is ideaal om mee te nemen naar een picknick of als bijgerecht bij een barbecue. De combinatie van kikkererwten, geroosterde paprika, komkommer en feta brengt wat extra smaak en texturen in het geheel.

Ingrediënten: - 1 blik kikkererwten - 1 geroosterde paprika - 1 komkommer - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Draineer de kikkererwten en laat ze afkoelen. 2. Snijd de geroosterde paprika in stukjes. 3. Snijd de komkommer in kleine blokjes. 4. Meng alles in een schaal. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Gado Gado

Gado Gado is een bekende Indonesische groenteschotel die in deze variant iets anders is. Het is een heerlijke saus onder in de kom, met een prachtige salade er bovenop. Het is een frisse, lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - 100 gr komkommer - 100 gr augurk - 100 gr feta kaas - Saus (magere jogurt, olijfolie, zout, peper, knoflook)

Bereidingswijze: 1. Was de sla, tomaatjes, komkommer en augurk. 2. Meng alles in een schaal. 3. Maak een saus van magere jogurt, olijfolie, zout, peper en knoflook. 4. Meng de saus door de salade. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Serveer de salade fris.

Witlofsalade

Witlofsalade is een klassieker onder de salades en is nooit verveeld. De combinatie van witlof, bleekselderij, appel en kaas brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. De dressing van yoghurt en kerrie past goed bij de smaak van de witlof en de hartige smaak van de kaas.

Ingrediënten: - 2 grote struikjes witlof - 6 stengels bleekselderij - 1 appel - 100 gr kaas - Yoghurtdressing (magere yoghurt, kerrie, zout, peper)

Bereidingswijze: 1. Was het witlof en snijd het in stukjes. 2. Snijd de bleekselderij in stukjes. 3. Snijd de appel in kleine blokjes. 4. Meng alles in een schaal. 5. Maak een yoghurtdressing van magere yoghurt, kerrie, zout en peper. 6. Meng de dressing door de salade. 7. Voeg de kaas toe. 8. Serveer de salade fris.

Salade met Parelgort

Parelgort is gepelde en geslepen gerst en is een heel mooi rond korreltje. Het is rijk aan vitaminen en bevat veel mineralen. Het is een gezond en voedend ingredient dat goed past in salades. De combinatie van parelgort met andere zomeringrediënten brengt wat extra smaak en texturen in het geheel.

Ingrediënten: - 200 gr parelgort - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 3. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. 4. Meng alles in een schaal. 5. Voeg de feta kaas toe. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Rijstsalade met Gegrilde Paprika’s

Rijstsalades zijn populair in de zomer en zijn ideaal als bijgerecht bij een barbecue of picknick. De combinatie van rijst met gegrilde paprika’s brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen.

Ingrediënten: - 200 gr rijst - 2 gegrilde paprika’s - 100 gr sla - 100 gr tomaatjes - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Snijd de gegrilde paprika’s in stukjes. 3. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 4. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. 5. Meng alles in een schaal. 6. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 7. Serveer de salade fris.

Tomatensalade

Een tomatensalade is een eenvoudige, maar smaakvolle salade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van verse rijpe tomaatjes in verschillende kleuren brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een frisse, lichte maaltijd die makkelijk te maken is.

Ingrediënten: - 500 gr tomaatjes - 100 gr sla - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. 2. Was de sla en voeg deze toe aan de schaal. 3. Meng alles in een schaal. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Courgettes Zoetzuur

Courgettes zijn een populaire groente in de zomer en zijn makkelijk te koken. In deze variant zijn de courgettes gemaakt in een zoetzure dressing die goed aansluit bij de smaak van de courgettes. Het is een frisse, lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 2 courgettes - 100 gr augurk - 100 gr feta kaas - Olijfolie, azijn, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de courgettes in kleine blokjes. 2. Snijd de augurk in kleine blokjes. 3. Meng alles in een schaal. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Agurksalat med Reddik

Agurksalat med reddik is een eenvoudige, maar smaakvolle salade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van komkommer en radijs brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een frisse, lichte maaltijd die makkelijk te maken is.

Ingrediënten: - 1 komkommer - 100 gr radijs - 100 gr feta kaas - Olijfolie, azijn, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de komkommer in kleine blokjes. 2. Snijd de radijs in kleine blokjes. 3. Meng alles in een schaal. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Spruitsalade met Linzen

Sproeten zijn een populaire groente in de zomer en zijn makkelijk te koken. In deze variant zijn de sproeten gemaakt in een dressing die goed aansluit bij de smaak van de sproeten. Het is een frisse, lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 200 gr sproeten - 100 gr linzen - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de sproeten volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze beetgaar. 2. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 3. Meng alles in een schaal. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Frisse Knolselderijsalade

De frisse knolselderijsalade is een perfecte salade als bijgerecht. De combinatie van frisse knolselderij met dragonmosterddressing en de aardse smaak van hazelnoot brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 200 gr knolselderij - 50 gr dragonmosterddressing - 50 gr hazelnoot - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de knolselderij in kleine blokjes. 2. Meng de dragonmosterddressing door de knolselderij. 3. Meng de hazelnoot door de knolselderij. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Aardappelschil met Geitenkaas

Aardappelschil met geitenkaas is een herfstsalade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van aardappelschil met geitenkaas brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 200 gr aardappelschil - 100 gr geitenkaas - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Kook de aardappelschil volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 2. Meng de aardappelschil en geitenkaas in een schaal. 3. Voeg de feta kaas toe. 4. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 5. Serveer de salade fris.

Gepelde Kool

Gepelde kool is een populaire salade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van gepelde kool met andere zomeringrediënten brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 200 gr gepelde kool - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Meng de gepelde kool in een schaal. 2. Voeg de feta kaas toe. 3. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 4. Serveer de salade fris.

Auberginesalade

Auberginesalade is een populaire salade die goed past bij zomerdagen. De combinatie van aubergines met andere zomeringrediënten brengt wat extra smaak en texturen in het geheel. Het is een lichte maaltijd die goed past bij zomerdagen of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten: - 1 aubergine - 100 gr kikkererwten - 100 gr feta kaas - Olijfolie, zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Snijd de aubergine in kleine blokjes. 2. Kook de kikkererwten volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. 3. Meng alles in een schaal. 4. Voeg de feta kaas toe. 5. Maak een dressing van olijfolie, zout en peper en meng deze door de salade. 6. Serveer de salade fris.

Conclusie

Salades zijn een eenvoudige, maar veelzijdige manier om lichte, frisse maaltijden te maken. Ze zijn perfect voor de zomer, geschikt als bijgerecht, lunch of zelfs als maaltijd. In dit artikel zijn 20 inspirerende recepten met salades opgenomen, gebaseerd op diverse kooktradities en ingredienten. Deze recepten zijn niet alleen eenvoudig te maken, maar ook rijk aan smaak en voedingswaarde. De recepten zijn opgedeeld op basis van ingrediënten en technieken, zoals orzosalades, aardappelsalades, fruit in salades en zomergerechten met vis of vlees. De variatie in smaken en texturen maakt deze salades geschikt voor elke gelegenheid.

Bronnen

  1. Salades
  2. Inspiratie voor zomerse salades
  3. De lekkerste salades vega, vlees en vis

Related Posts