7 Recepten met Spruitjes en Champignons voor Elke Keuken

Spruitjes en champignons zijn twee veelgebruikte ingrediënten die zich uitstekend combineren in een verscheidenheid van gerechten. Ze zijn niet alleen smaakvol en voedzaam, maar ook erg geschikt voor zowel snelle weekdagsmaaltijden als uitgebreidere zondagsdiner gerechten. In deze gids worden zeven verschillende recepten gepresenteerd die gebruiken maken van spruitjes en champignons, op basis van betrouwbare bronnen. Deze recepten zijn uitgewerkt vanuit het perspectief van professionaliteit, kooktechnieken en eetbaarheid, en zijn toegankelijk voor zowel huishoudelijke kokken als culinair ervaren chefs.


Spruitenquiche met Champignons

Een klassieke en populaire manier om spruitjes en champignons te combineren is in een quiche. Deze ovenproductie is niet alleen eenvoudig in voorbereiding, maar ook ideaal voor een warme lunch of maaltijd.

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • 250 g champignons
  • 1 rode ui
  • 1 paprika
  • Peper en zout
  • 5 eieren
  • 50 gram bloem
  • 125 ml crème fraîch
  • 2 theelepels provencaalse kruiden
  • Bakvorm

Voor het deeg (optioneel):

  • 6 plakjes hartig taartdeeg
  • Of zelfgemaakte boterdeeg: 180 g bloem, 100 g roomboter, 50 ml water

Bereiding

  1. Verwijder de uiteinden van de spruitjes en was deze. Kook ze ongeveer 8 minuten in kokend water.
  2. Snipper de rode ui en snijd de champignons in plakjes. Bak deze met wat olie of boter in een pan.
  3. Snijd de paprika in blokjes en voeg deze toe. Bak ongeveer 2 minuten.
  4. Meng de eieren met bloem, crème fraîche, peper, zout en kruiden. Voeg de gekookte spruitjes en de gebakken groenten toe.
  5. Vet een bakvorm in en bekleed deze met het deeg. Giet het mengsel in en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Tip: Strooi geraspte kaas over de quiche en laat deze nog even smelten in de oven voor extra smaak en textuur.


Gnocchi met Paddenstoelen en Spruitjes

Gnocchi is een soort pasta die zich perfect combineert met spruitjes en champignons. Dit gerecht is licht, voedzaam en eenvoudig voor te bereiden. Het kookt relatief snel en biedt een variatie op traditionele pottensoep-achtige gerechten.

Ingrediënten

  • 5 liter zout water
  • 300 g verse gnocchi
  • 300 g spruitjes
  • 200 g champignons
  • 1 sjalot
  • 1 mango
  • 2 theelepels geraspte amandelen

Bereiding

  1. Kook het zout water in een grote pan. Kook de gnocchi ongeveer 3 minuten totdat ze boven drijven.
  2. Was de spruitjes, verwijder ongewenste bladeren en halveer of kwartel ze.
  3. Schoon de champignons met keukenpapier en kwartel ze.
  4. Snijd de sjalot in blokjes.
  5. Rooster de amandelen in een droge pan tot ze goudbruin zijn.
  6. Verhit olie in een pan en bak de spruitjes en champignons 4 minuten. Voeg de sjalot toe en bak nog 2 minuten.
  7. Voeg slagroom en mango toe. Laat het mengsel sudderen 3 minuten.
  8. Voeg de gnocchi en amandelen toe. Meng goed en breng eventueel nogmaals op smaak.

Roergebakken Spruitjes in Curry

Een exotische twist op roergebakken groenten is om spruitjes te combineren met curry. Deze bereiding is ideaal voor wie zin heeft in iets warmers, iets pittigers en toch eenvoudig.

Ingrediënten

  • 100 g rijst
  • 300 g spruitjes
  • 1 prei
  • 200 g champignons
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel suiker

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd de uiteinden van de spruitjes en kook ze 8 minuten.
  3. Verhit olijfolie in een wok. Snijd de prei en champignons klein en voeg deze samen met de spruitjes toe.
  4. Voeg currypoeder, crème fraîche, mosterd, sambal en suiker toe. Roerbak 7 minuten op hoog vuur.
  5. Laat op laag vuur 5 minuten koken en breng op smaak met zout en peper.

Groentestoof met Spruitjes en Champignons

Een soep- of stoofgerecht is een warme en troostende optie voor wanneer het koud is. Dit recept gebruikt spruitjes en champignons in een rijpe stoof met knoflook en specerijen.

Ingrediënten

  • 750 g spruitjes (of een combinatie met sperziebonen en zoete aardappelen)
  • 3 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 eetlepels koriander
  • 1,5 eetlepels kaneel
  • eventueel 1 eetlepel gemalen fenegriek
  • snufje gemalen chili
  • 200 g tomatenpuree
  • 50-60 g santen of 400 ml kokosmelk
  • 250 g champignons

Bereiding

  1. Was de spruitjes, verwijder losse blaadjes en kerf de onderkant. Stoom de spruitjes tot ze beetgaar zijn.
  2. Fruit de gesnipperde uien en knoflook in olijfolie. Voeg specerijen, tomatenpuree en kokosmelk toe. Laat pruttelen.
  3. Voeg de champignons en spruitjes toe. Laat op zacht vuurtje pruttelen.
  4. Serveer op boekweit pannenkoeken, wraps of gekookte quinoa.

Traybake van Pompoen, Champignons en Spruitjes

Een traybake is een oven gerecht dat eenvoudig in voor te bereiden is en zich uiterst goed leent voor gezamenlijke maaltijden. Deze variant combineert pittige smaken en zachte texturen.

Ingrediënten

  • 500 g kastanjechampignons
  • 500 g pompoenblokjes
  • 300 g spruitjes
  • 4 theelepels ras-e-hanout
  • 2 eetlepels honing
  • olijfolie
  • 70 g hazelnoten
  • paar takjes verse tijm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd champignons in kwarten, pompoen in blokjes.
  3. Meng de groenten met kruiden, honing en olijfolie. Voeg tijm toe.
  4. Bak in de oven 35-45 minuten totdat alles gaar is.
  5. Rooster hazelnoten in een droge pan en strooi over het gerecht.

Spruitjes met Rode Uien en Champignons uit de Oven

Een lichte variant van de traybake is dit gerecht, dat ideaal is als bijgerecht of bij een vegetarische maaltijd. Het is eenvoudig in voorbereiding en heeft een subtiele pittige smaak.

Ingrediënten

  • 300 g spruitjes
  • 3 rode uien
  • 300 g champignons
  • zout, peper, chiliflakes, tijm
  • olijfolie

Bereiding

  1. Snijd de spruitjes in halve of volledige stukken.
  2. Snijd de rode uien in halve maantjes en de champignons in kwarten.
  3. Meng alle ingrediënten in een kom, strooi olie, zout en kruiden over.
  4. Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.

Frisse Pasta met Dungesneden Spruitjes, Chili en Citroen

Een luchtig gerecht dat ook spruitjeshaters kan overtuigen is deze frisse pasta. De citroen en de fijne snijtechniek zorgen voor een nieuw type textuur en smaak.

Ingrediënten

  • 200 g kleinvormige pasta (bijv. spelt penne)
  • 300 g spruitjes
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 flinke tak rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 eetlepels boter
  • Citroensap
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Kook de pasta al dente volgens de instructies.
  2. Snijd de spruitjes fijn in dunne plakjes.
  3. Bak de spekreepjes goudbruin. Voeg knoflook, rozemarijn en chilipeper toe.
  4. Voeg de spruitjes en 50 ml water toe en bak 2 minuten.
  5. Voeg de boter toe en laat 1 minuut roerbakken.
  6. Meng de pasta met het mengsel en voeg pastakookvocht en citroensap toe.
  7. Breng op smaak en serveer met Parmezaanse kaas.

Conclusie

Spruitjes en champignons zijn veelzijdige ingrediënten die zich uitstekend lenen voor een breed spectrum van gerechten. Van een klassieke quiche tot een lichte pasta, deze recepten tonen aan dat spruitjes en champignons zowel in smaak als in bereidingswijze kunnen variëren. Ze zijn makkelijk te vinden, voedzaam en geschikt voor diverse maaltijden. Of je nu op zoek bent naar een weekdagsmaaltijd, een zondagsdiner of een vegetarische variant, deze recepten bieden een uitgebreide en betrouwbare keuze. Door spruitjes en champignons in te schakelen, wordt je menu niet alleen varieerder, maar ook rijker in smaken en voedingswaarden.


Bronnen

  1. Spruitenquiche met champignons
  2. Gnocchi met paddenstoelen en spruitjes
  3. Roergebakken spruitjes in curry
  4. Groentestoof
  5. Traybake pompoen, champignons en spruitjes
  6. Winters recept met spruitjes
  7. Frisse pasta met dungesneden spruitjes, chili en citroen

Related Posts