Aardbeientaart Recept: Een Zomerklassieker in Vier Varianten
Aardbeientaart is een geliefde zomerklassieker die niet alleen smaakt, maar ook visueel een verademing is op tafel. In dit artikel worden vier verschillende manieren om aardbeientaart te bereiden besproken, inclusief de ingrediënten, bereidingswijze en decoratie. De recepten zijn gebaseerd op informatie uit betrouwbare bronnen en geven een overzicht van de meest gebruikte methoden in de culinair praktijk.
Inleiding
Aardbeientaart is een klassiek zomergedekte taart die vaak op feestjes, in de tuin of als middagtraktatie geserveerd wordt. De basis van deze taart bestaat meestal uit een boterzachte korst, een vulling van banketbakkersroom of een soort pudding, en verse aardbeien als garnituur. De bereidingswijze kan variëren per kookboek of kookwebsite, maar de essentie blijft hetzelfde. In dit artikel worden vier verschillende aardbeientaart recepten beschreven, waarbij de ingrediënten en stappen nauwkeurig zijn afgeleid uit de bronnen. Elk recept heeft zijn eigen kenmerken, zoals het gebruik van bladerdeeg, kruimeldeeg of mascarpone, wat een rijke variatie biedt voor de kookenthusiast.
Aardbeientaart met Bladerdeeg en Banketbakkersroom
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg op boterpapier
- 1 taartvorm
- 600 ml volle melk
- Zaadjes en peulen van 1 vanillestokje
- 5 dooiers van biologische eieren
- 100 gram griessuiker
- 50 gram maïzena
- Verse aardbeien
- Abrikozengelei voor de garnering
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen
Verwarm de oven op 180 graden Celsius.Bladerdeeg bedekken en blind bakken
Leg een vel bladerdeeg in een taartvorm en duw het goed aan tegen de randen en bodem. Snijd eventuele overhangende delen weg. Leg een bakpapiertje over het deeg en vul het met grof zout, droge bonen of bakparels. Bak het deeg gedurende 20 minuten tot het knapperig en droog is.Banketbakkersroom maken
Doe 600 ml melk met de zaadjes en peulen van 1 vanillestokje in een sauspan en breng aan de kook. In een kom breken de eierdooiers en voeg 100 gram griessuiker toe. Klop het mengsel tot een luchtige massa met een elektrische klopper. Voeg 50 gram maïzena toe en roer goed door. Giet een beetje van het kokende melkmengsel in het eiermengsel en roer voortdurend om de eieren te temperen en te voorkomen dat ze stollen. Giet het eier-melk-mengsel terug in de sauspan en breng snel aan de kook onder voortdurend roeren. Laat het mengsel doorkoken tot het dik is en koud kan worden.Chocolade en aardbeien
Smelt een paar eetlepels fondant chocolade en strooi een dun laagje over de taartbodem. Leg verse aardbeien op het banketbakkersroom en garneer met abrikozengelei.Afkopen en serveren
Laat de taart volledig afkoelen en serveer koud of licht afgekoeld.
Aardbeientaart met Kruimeldeeg en Amandelvulling
Ingrediënten
Korst:
- 100 g koude boter
- 175 g tarwemeel
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eidooier
Amandelvulling:
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 75 g marsepein
- 2 eieren
- 35 g tarwemeel
Room:
- 200 ml Arla biologische melk
- 1 ei
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel tarwemeel of maïzena
- 150 ml volvette room 38%
- Zaadjes van 1 vanillestokje
Aardbeienjelly:
- 1 gelatineblaadje
- 25 ml geconcentreerd aardbeien sap
- 300 g aardbeien in plakjes
Bereidingswijze
Korst maken
Meng in een kom 100 g koude boter, 175 g tarwemeel, 2 eetlepels poedersuiker en 1 eidooier tot een samenhangend deeg. Werk het deeg kort met de handen en verdeel het over een beboterde taartvorm. Druk het goed aan en bak het blind gedurende 15-20 minuten tot het knapperig is.Amandelvulling maken
Meng in een pan 100 g boter, 100 g suiker en 75 g marsepein. Voeg 2 eieren toe en roer goed door. Voeg 35 g tarwemeel toe en breng het mengsel onder voortdurend roeren tot een dikke vulling. Strooi de vulling over de gebakken korst en laat 10 minuten afkoelen.Room maken
Doe 200 ml melk in een pan met zaadjes van 1 vanillestokje en breng aan de kook. In een kom breken 1 ei, voeg 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel tarwemeel toe en klop tot een luchtige massa. Voeg een beetje van het kokende melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed door. Giet het mengsel terug in de pan en breng aan de kook onder voortdurend roeren. Laat het mengsel doorkoken tot het dik is en laat afkoelen.Room met aardbeien en jelly
Klop 150 ml volvette room tot het stevig is. Meng de afgekoelde room door de banketbakkersroom. Leg verse aardbeien op de taart en bereid de jelly door het geconcentreerd aardbeien sap te verwarmen, het gelatineblaadje toe te voegen en goed te roeren. Laat de jelly afkoelen tot hij lauw is en garneer daarmee de aardbeien.Serveren
Serveer de taart koud of licht afgekoeld.
Aardbeientaart met Mascarpone en Honing
Ingrediënten
- 155 g ongezouten roomboter
- 250 g tarwebloem
- 125 g witte basterdsuiker
- 12 g vanillesuiker
- 1 middelgroot ei
- 375 g mascarpone
- 3 eetlepels vloeibare honing
- 4 blaadjes gelatine
- 300 g verse aardbeien
- 1 theelepel fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels kraanwater
Bereidingswijze
Deeg maken
Meng in een keukenmachine 155 g boter, 250 g bloem, 125 g witte basterdsuiker, 12 g vanillesuiker en 1 ei tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg kort met de handen en verdeel het over een beboterde en met bloem bestrooide taartvorm. Strijk het deeg glad en bak het gedurende 25 minuten in de oven bij 180 graden Celsius.Mascarponevulling maken
In een kom mengen 375 g mascarpone met 3 eetlepels vloeibare honing tot een luchtige massa. Week 4 blaadjes gelatine in water en verwarm het mengsel tot het glad is. Meng de gelatine in het mascarpone-mengsel en roer goed door.Aardbeien en garnering
Was 300 g aardbeien en snijd ze in plakjes. Leg de plakjes op de mascarponevulling en bestrooi met 1 theelepel fijne kristalsuiker. Voeg 2 eetlepels kraanwater toe en roer door.Serveren
Serveer de taart koud of licht afgekoeld.
Aardbeientaart met Kruimeldeeg en Zwitserse Room
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 400 ml melk
- 150 gram suiker
- 1 vanillepeul
- 3 eidooiers
- 100 gram suiker
- 50 gram maizena
- 300 gram slagroom
- 250 gram aardbeien
- Munt (vers – optioneel)
Bereidingswijze
Bladerdeeg bedekken en blind bakken
Verwarm de oven op 200 graden Celsius met boven- en onderwarmte. Verdeel het bladerdeeg over een quichevorm of ronde taartvorm. Leg een bakpapiertje over het deeg en vul met blindbakvulling. Bak de bodem 15-20 minuten tot het knapperig en droog is.Zwitserse room maken
Doe 400 ml melk, 150 gram suiker en het merg van 1 vanillepeul in een pannetje en breng aan de kook. In een andere kom breken de 3 eidooiers, voeg 100 gram suiker en 50 gram maizena toe en meng goed. Voeg een beetje van het kokende melkmengsel toe aan het eiermengsel en roer goed door. Giet het eier-melk-mengsel terug in de pannetje en breng aan de kook onder voortdurend roeren. Laat het doorkoken tot het dik is en laat afkoelen.Slagroom kloppen en mengen
Klop 300 gram slagroom tot het stevig is en meng de afgekoelde Zwitserse room door de slagroom.Aardbeien en garnering
Was 250 gram aardbeien en snijd ze in kwartjes. Verdeel ze over de taart en garneer eventueel met wat verse munt.Serveren
Serveer de taart koud of licht afgekoeld.
Conclusie
Aardbeientaart is een geliefde zomerklassieker die eenvoudig is te bereiden, maar toch een prachtig resultaat oplevert. In dit artikel zijn vier verschillende manieren om aardbeientaart te maken beschreven, waarbij elke variant zijn eigen kenmerken heeft. Of je kiest voor een taart met bladerdeeg en banketbakkersroom, een kruimeldeeg met amandelvulling, een mascarponevulling met honing of een Zwitserse room met aardbeien, de basis blijft hetzelfde: een knapperige korst, een luchtige vulling en verse aardbeien als garnituur. De bereidingswijze is in elk recept duidelijk uitgelegd, waardoor het eenvoudig is om de taart thuis te maken. Aardbeientaart is een perfecte keuze voor een zomergedekte taart, een elegant dessert of een verfrissende traktatie op een zomermiddag.