Diverse Kokostaart Recepten: Van Traditioneel tot Tropisch
Kokos is een veelzijdig en populaire ingrediënt in de taartbereiding. Het brengt een subtiele zoetheid en een frisse, zachte smaak mee die goed aansluit bij zowel droge als frisse ingrediënten. In dit artikel worden diverse kokostaartrecepten besproken, inclusief de ingredienten, bereidingswijze en eventuele variaties. De recepten zijn afkomstig uit verschillende bronnen en geven een goed overzicht van de verscheidenheid in bereidingswijzen en smaken die mogelijk zijn met kokos.
Inleiding
Kokostaarten zijn geliefd om hun unieke smaak en texture. De kokosbrengt een subtiele zoetheid en een frisse, zachte smaak mee die goed aansluit bij zowel droge als frisse ingrediënten. In dit artikel worden diverse kokostaartrecepten besproken, inclusief de ingredienten, bereidingswijze en eventuele variaties. De recepten zijn afkomstig uit verschillende bronnen en geven een goed overzicht van de verscheidenheid in bereidingswijzen en smaken die mogelijk zijn met kokos.
Recepten en Bereidingswijzen
1. Klassieke Kokostaart
Een klassieke kokostaart is gebaseerd op boter, suiker, eieren, bloem en melk, met een kokosglazuur en frosting van roomkaas en poedersuiker. Dit recept is afkomstig van Puur! adres Theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem.
Ingrediënten
Deeg: - 450 g boter/margarine - 450 g suiker - 5 eieren - 4 tl vanille-extract - 375 g bloem - 16 g bakpoeder - Mespunt zout - 240 ml melk
Kokosglazuur: - 360 ml kokosmelk - 85 g suiker
Frosting: - 450 g roomkaas - 50 g boter/margarine - 1½ tl vanille extract - 250 g poedersuiker - Kokosvlokken
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Verwarm de oven op 175 °C.
- Vet 1 of 2 springvormen in en bepoeder met meel.
Kloppen van boter en suiker:
- Klop in een kom de boter en suiker tot een luchtig geheel.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Voeg het vanille-extract toe en mix goed door.
Mengen van droge ingrediënten:
- Meng in een aparte schaal de gezeefde bloem, bakpoeder en zout.
- Voeg deze droge ingrediënten en de melk in drie keer toe aan het deeg.
Bakken van de taart:
- Verdeel het deeg over 2 springvormen of in 1 vorm.
- Bak 45-55 minuten op 175 °C.
- Controleer op gaarheid met een satéprikker.
Frosting en glazuur:
- Mix de roomkaas met de boter en het vanille-extract op lage snelheid.
- Voeg dan de poedersuiker toe en mix totdat het smeuïg is.
- De kokosmelk samen met de suiker verhitten op hoge temperatuur totdat het begint te koken.
- Verlaag de temperatuur en laat het sudderen tot de helft (ongeveer 10 minuten).
Opmaak:
- Maak met een mes in de onderste helft van de cake sneden en bestrijk ruim met de kokosmelk glazuur.
- Smeer hier overheen een laag frosting (roomkaas).
2. Kokostaart met Bosbessen
Dit recept biedt een combinatie van smaken: kokos, blauwe bessen en een vleugje citroen. Het is een ideaal en glutenvrij tussendoortje. Het recept komt van Cooking Life.
Ingrediënten
- 45 gram kokosmeel
- 45 gram amandelmeel
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- Snuf zout
- 100 gram kokosolie
- 250 ml kokosmelk
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel citroenrasp
- 6 eieren
- 1 eetlepel vanille extract
- 150 gram verse blauwe bessen
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Bereidingstijd: 10 min.
- Oventijd: 50 min.
- Totaal: 1 uur.
- De taart is glutenvrij.
Mengen van droge ingrediënten:
- Meng de kokosmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker en zout.
- Voeg de kokosolie toe en mix goed door.
- Voeg de kokosmelk, citroensap en citroenrasp toe.
Kloppen van eieren en vanille:
- Klop de eieren en voeg het vanille extract toe.
- Meng alles goed door.
Bakken van de taart:
- Verdeel de massa in een voorverwarmde oven van 180 °C.
- Bak 50 minuten of totdat de taart goudbruin is.
- Laat de taart volledig afkoelen.
Opmaak:
- Bestrijk de taart met de blauwe bessen en eventueel een extra citroen glazuur.
3. Kokos Abrikozentaart
Deze taart is een combinatie van kokos en abrikozen en is gebaseerd op een kruimeldeeg. Het recept komt van Tante Fanny.
Ingrediënten
Voor 1 taart: - 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg (300 g) - 10 abrikozen, ontpit en gehalveerd - 100 g zure room - 400 g magere kwark - 2 eieren - 150 g poedersuiker - 150 g kokosrasp - 2 el Vanille puddingpoeder - 40 g bloem - 25 g suiker - 30 g boter, in blokjes
Voor de kruimels:
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Oven op 180 °C voorverwarmen.
- Het deeg volgens de instructie op de verpakking voorbereiden.
Mengen van het kokosmengsel:
- Meng zure room, kwark, eieren, suiker, kokos en vanille puddingpoeder goed met elkaar.
Maken van de kruimels:
- Kruimelen: alle ingrediënten kneden tot een kruimeldeeg.
Plaatsen van het deeg en het kokosmengsel:
- Deeg met het meegerolde bakpapier uitrollen en in de quichevorm leggen.
- Met het overhangende deeg de rand versterken.
- Kokosmengsel in de vorm gieten, met de abrikozen beleggen en hierover de kruimels verdelen.
Bakken van de taart:
- Taart onderin de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin bakken.
Opmaak:
- Laat de taart volledig afkoelen voor het serveren.
4. Kokostaart met Ananas
Een sappige kokostaart met ananas is ideaal als dessert. Het recept komt ook van Tante Fanny.
Ingrediënten
Voor 1 taart: - 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg (300 g) - 1 blikje ananas stukjes (340 g, uitgelekt) - 2 eieren, gesplit in eiwit en eigeel - 80 g suiker - 1 grote onbehandelde citroen (rasp en sap) - 200 ml slagroom - 180 g kokosrasp - Snufje zout - Poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Oven op 190 °C voorverwarmen.
- Het deeg volgens de instructie op de verpakking voorbereiden.
Plaatsen van het deeg en ananas:
- Deeg met het meegerolde bakpapier uitrollen en in de bakvorm leggen.
- Met het overhangende deeg de rand versterken.
- Met een vork gaatjes in de bodem prikken en hierover de ananasblokjes verdelen.
Mengen van het kokosmengsel:
- Eigeel met suiker tot schuim opkloppen.
- Citroensap en rasp toevoegen.
- Slagroom en kokosrasp verder opkloppen en het mengsel verdelen over de taart.
- Eiwit met zout tot schuim opkloppen en voorzichtig over het kokosmengsel scheppen.
Bakken van de taart:
- Kokostaart onderin de oven in 35-40 minuten goudbruin bakken.
- Als het schuim te snel verkleurt, afdekken met aluminiumfolie of bakpapier.
Opmaak:
- Laat de taart volledig afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
5. Klappertaart
De klappertaart is een traditionele Indonesische taart en wordt in drie typen onderscheiden: de vastere, snijdbare vorm, de lepelbare vorm en de gelaagde taart. Het recept is afkomstig van Ourfood.nl.
Ingrediënten
- Ongezoete diepvries kelapa muda of jonge kokosnoten
- 2 jonge kokosnoten (als alternatief)
- 3 eieren (gesplit in dooiers en eiwitten)
- Boter
- Vanille
- Kenarinoten
- Rozijnen
- Bloem
- Suiker
- Walnoten
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Zeef de bloem met de gemalen vanille.
- Splits de eieren.
- Smelt de boter.
- Rooster de kenarinoten en snijd ze in grove stukken.
- Week de rozijnen in water.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Mengen van het deeg:
- Klop de eiwitten op tot je er zachte pieken van kunt trekken.
- Klop de dooiers schuimig met de suiker.
- Voeg afwisselend bloem (met vallinesuiker) en melk toe.
- Voeg de walnoten en rozijnen toe (houd er enkele over voor de garnering).
- Meng de boter door het bloempapje.
- Schep het eiwit doorheen het deeg. Houd het mengsel luchtig, niet kloppen of suf roeren.
Bakken van de taart:
- Bak de taart op 180 °C totdat het goudbruin is.
Opmaak:
- Laat de taart volledig afkoelen.
- Garnis door overgebleven walnoten en rozijnen.
6. Mango-kokos Kwarktaart
Dit recept is een frisse, eiwitrijke traktatie met tropische smaken. Het recept komt van Oetker.nl.
Ingrediënten
- 35 g kokosolie
- Kruimelbodemmix
- Mango
- Kwark
- Kokosmelk
- Taartmix
- Proteïnepoeder
- Geraspte kokos
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Vouw de taartvorm en zet deze op een plat bord.
- Smelt 35 g kokosolie in een pannetje.
- Neem het pannetje van het vuur en roer de inhoud van het zakje kruimelbodemmix door de gesmolten kokosolie.
Mengen van de bodem:
- Bedek de bodem van de taartvorm gelijkmatig met de massa en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Mengen van de taartmassa:
- Zorg dat het fruit op kamertemperatuur is. 18°C - 22°C.
- Doe de mango in een kom en pureer het met een staafmixer of snijd het in kleine stukjes.
- Voeg de kwark toe en meng het met een mixer met gardes op de middelste stand tot een glad mengsel.
- Voeg de kokosmelk en de taartmix toe en meng het mengsel met de mixer op de laagste stand in 30 seconden goed door elkaar.
- Klop het daarna op de hoogste stand in 2½ minuten tot een luchtige massa.
- Voeg als laatste de proteïnepoeder en geraspte kokos toe en mix nog een keer kort door.
Samenstellen van de taart:
- Schenk het taartmengsel over de bodem in de taartvorm.
Afkoelen:
- Laat de taart afkoelen in de koelkast.
Opmaak:
- Bestrijk de taart met kokosvlokken.
7. Wolken Kokos Chocotaart
Dit recept is een combinatie van kokos en chocolade en is ideaal als een luxe dessert. Het recept komt van Oetker.nl.
Ingrediënten
- Wolken Choco Kokos beslag
- Slagroom
- Vanillesuiker
- Klop-fix
- Suiker
- Kokos-poedersuiker
- Chocolade vlokken
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor.
- Bereid het beslag Wolken Choco Kokos volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Hou een klein beetje kokos-poedersuiker achter om de cake later mee te versieren.
Bakken van de taart:
- Baktijd: 55 - 60 minuten.
- Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 160 °C.
- Temperatuur heteluchtoven: 140 °C.
Mengen van de slagroom:
- Klop de slagroom met Vanillesuiker, Klop-fix en de suiker stevig.
Vullen van de taart:
- Snijd de taart door en vul de chocoladetaart met de helft van de opgeklopte slagroom.
- Bestrijk de bovenkant van de Choco Kokos taart met de rest van de slagroom.
Opmaak:
- Decoreer de taart met chocolade vlokken.
- Strooi een klein beetje van de overgebleven kokos-poedersuiker over de taart.
Disclaimertekst:
- Dit is de disclaimertekst voor voedingsinformatie.
Conclusie
Kokostaarten zijn een lekkere en veelzijdige keuze voor zowel tussendoortjes als desserts. Door de combinatie van kokos met andere ingrediënten zoals blauwe bessen, ananas, abrikozen, mango en chocolade, kunnen er verschillende varianten worden gemaakt. De recepten die in dit artikel zijn besproken geven een goed overzicht van de verscheidenheid in bereidingswijzen en smaken die mogelijk zijn met kokos. Of het nu een klassieke kokostaart is of een innovatieve variant met eiwitrijke ingrediënten, er zijn veel mogelijkheden voor creatieve keukens.