Wok Recepten met Spruitjes: Gerechtjes voor elke smaakzin

Spruitjes zijn een veelzijdig en voedzaam grondproduct dat in vele keukenstijlen op zijn best komt. In de wok bereiden kookliefhebbers deze groenten snel en smaakvol tot heerlijke gerechten. De spruitjes, ook wel bekend als broccoli, zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. In dit artikel worden een aantal wokrecepten met spruitjes besproken, met aandacht voor de bereidingswijze, ingrediënten en smaakcombinaties die in de bronnen zijn genoemd.

Introductie

Spruitjes zijn een populaire keukenstap in vele landen en passen goed in zowel Aziatische als Europese gerechten. In de wok, een typisch Aziatisch kookgerei, worden spruitjes snel en efficiënt gekookt of gebakken. De combinatie van spruitjes met andere ingrediënten zoals knoflook, gember, oestersaus of ketjap zorgt voor een rijpe smaak die geschikt is voor zowel vegetarische als vleesgerechten.

De recepten die in de bronnen zijn opgenomen, tonen een diversiteit aan smaken en bereidingsmethoden. Zo worden spruitjes gebruikt in een curry met cashewnoten en basmatirijst, in een ketjapsaus met vega-gehakt, of in een zoet-pittige combinatie met druiven en pompoenpitten. Elk van deze recepten benadrukt het gebruik van spruitjes in combinatie met kruiden en smaakversterkers om een uitgebalanceerd gerecht te creëren.

Spruitjes in Curry

Een veelvoorkomende bereidingswijze van spruitjes is in een curry. Dit gerecht combineert de zoet-smaak van de spruitjes met de pittige smaak van currypasta en de zachte textuur van cashewnoten. De spruitjes worden meestal eerst kort gekookt om de textuur zachter te maken, en vervolgens in de wok met andere ingrediënten gebakken.

Bereidingswijze

De spruitjes worden schoongemaakt en in plakjes gesneden. In een wok of ruime bakpan wordt olie verhit, waarin de ui wordt geroosterd. Vervolgens worden de spruitjes en courgette in de wok gegaar gebakken. Daarna komen de tomaat, currypasta en kokosmelk bij. De curry wordt op middelhoog vuur gestoofd, waarna de cashewnoten worden toegevoegd.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram cashewnoten
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel currypasta
  • 200 ml kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes in curry

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Cashewnoten 200 gram
Rode ui 1
Courgette 1
Tomat 1
Currypasta 1 theelepel
Kokosmelk 200 ml
Zout en peper naar smaak

Spruitjes in Ketjap

Een andere populaire manier om spruitjes te bereiden is in een ketjapsaus. Deze saus is zoet-pittig en werkt goed met zowel vega-gehakt als normaal gehakt. Het gerecht wordt vaak geserveerd met rijst of aardappelpuree.

Bereidingswijze

De spruitjes worden eerst kort gekookt en vervolgens in een wok met ketjap, sambal, chilisaus en suiker gebakken. De spruitjes worden samengemengd met vega-gehakt of normaal gehakt en geserveerd met kruidige rijst of aardappelpuree.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram vega-gehakt of normaal gehakt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2,5 cm gember
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Zout en peper naar smaak

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes in ketjap

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Vega-gehakt of normaal gehakt 200 gram
Uil 1
Knoof 3 teentjes
Gember 2,5 cm
Ketjap manis 2 eetlepels
Chilisaus 3 eetlepels
Sambal badjak 2 eetlepels
Bruine suiker 1 eetlepel
Zout en peper naar smaak

Spruitjes met Witte Druiven

In een unieke variant worden spruitjes bereid met witte druiven en pompoenpitten. Deze combinatie biedt een zoet-frisse smaak die goed aansluit bij het gebruik van spruitjes.

Bereidingswijze

De spruitjes worden eerst gekookt en vervolgens in een wok met druiven, pompoenpitten en honing gebakken. De druiven worden halverwege het kookproces toegevoegd, en de pompoenpitten worden in de laatste minuten bijgemengd.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram witte druiven
  • 30 gram pompoenpitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels vloeibare honing

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes met witte druiven

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Witte druiven 200 gram
Pompoenpitten 30 gram
Olijfolie 2 eetlepels
Vloeibare honing 2 eetlepels

Spruitjes met Oestersaus

Een klassieke Aziatische bereidingswijze van spruitjes is in een oestersaus. Deze saus wordt vaak gemaakt met taugé, een soort spruiten, en combinaties van knoflook, gember en sesamzaadjes.

Bereidingswijze

De spruitjes worden schoongemaakt en blancheerd. In een wok worden de knoflook, gember en rode peper geroosterd, waarna de spruitjes en taugé worden toegevoegd. De oestersaus, sojasaus, vissaus en honing vormen de basis van de saus.

Ingredienten

  • 400 gram spruitjes
  • 100 gram taugé
  • 1 rode peper
  • 2,5 cm gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 el oestersaus
  • 2 tl sojasaus
  • 4 tl vissaus
  • 1 tl honing
  • 2 el sesamzaad

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes met oestersaus

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 400 gram
Taugé 100 gram
Rode peper 1
Gember 2,5 cm
Knoof 1 teen
Zonnebloemolie 1 el
Oestersaus 2 el
Sojasaus 2 tl
Vissaus 4 tl
Honing 1 tl
Sesamzaad 2 el

Spruitjes met Miso Kip

Spruitjes passen goed in een gerecht met kip, zoals misokip. De spruitjes worden in een wok gebakken en samengemengd met de kip en rijst. De misokip is een Aziatische variant van kip in een zoet-pittige saus.

Bereidingswijze

De spruitjes worden eerst gebakken in een wok. Vervolgens wordt de misokip, die eerst is uitgelaten, in een aparte pan gebakken. De saus van de misokip wordt na 5 minuten bij de spruitjes gevoegd en het gerecht wordt vervolgens geserveerd met rijst.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram misokip
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel limoensap
  • 350 gram pandan rijst
  • 600 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 ui
  • 1 eetlepel mirin

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes met misokip

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Misokip 200 gram
Zonnebloemolie 1 eetlepel
Limoensap 1 theelepel
Pandan rijst 350 gram
Water 600 ml
Groente bouillonblokje 1/2
Uil 1/2
Mirin 1 eetlepel

Spruitjes met Spekreepjes en Keri

Een klassieke bereidingswijze van spruitjes is met spekreepjes en keri. De spruitjes worden eerst gekookt en vervolgens in een wok gebakken met spekreepjes en gedroogde tomaatjes.

Bereidingswijze

De spruitjes worden schoongemaakt en halveer. In een wok wordt olijfolie verhit, waarin de ui en knoflook worden geroosterd. De spekreepjes en keri worden krokant gegaar gebakken, en vervolgens worden de spruitjes en gedroogde tomaatjes bijgevoegd.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram spekreepjes
  • 1 theelepel keri
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes
  • Zout en peper naar smaak

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes met spekreepjes en keri

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Uil 1
Knoof 1 teen
Spekreepjes 200 gram
Keri 1 theelepel
Zongedroogde tomaatjes 200 gram
Zout en peper naar smaak

Spruitjes in Ketjap met Vega-Gehakt

Een eenvoudig en smaakvol gerecht is spruitjes in ketjap met vega-gehakt. Deze combinatie is populair in gezinnen waarbij ook kinderen graag meegenieten.

Bereidingswijze

De spruitjes worden kort gekookt en vervolgens in een wok met ketjap, chilisaus, sambal, suiker en vega-gehakt gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met kruidige rijst of aardappelpuree.

Ingredienten

  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram vega-gehakt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2,5 cm gember
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Zout en peper naar smaak

Tabel: Overzicht van ingrediënten voor spruitjes in ketjap met vega-gehakt

Ingrediënt Hoeveelheid
Spruitjes 500 gram
Vega-gehakt 200 gram
Uil 1
Knoof 3 teentjes
Gember 2,5 cm
Ketjap manis 2 eetlepels
Chilisaus 3 eetlepels
Sambal badjak 2 eetlepels
Bruine suiker 1 eetlepel
Zout en peper naar smaak

Conclusie

Spruitjes zijn een veelzijdige groente die op verschillende manieren in de keuken kan worden verwerkt. Of het nu gaat om een klassieke Aziatische curry of een zoet-pittige ketjapsaus, spruitjes tonen zich steeds als een smaakvolle keuze. De recepten die in de bronnen zijn genoemd tonen de verscheidenheid aan smaken en bereidingswijzen van spruitjes in de wok. Deze gerechten zijn geschikt voor zowel vegetarische als vleesgerechten en passen goed in een keuken die varieert tussen Europese en Aziatische invloeden. Door de spruitjes te combineren met kruiden, sauzen en andere ingrediënten, wordt elke maaltijd een feestje van smaken.

Related Posts