Recepten met vergeten groenten: herontdek de smaken van het verleden

Vergeten groenten zijn in de afgelopen jaren steeds vaker terug te vinden in supermarkten en op landbouwmarkten. Deze groenten, die vroeger veel gebruikelijker waren in de Nederlandse keuken, zijn tegenwoordig echter minder gangbaar. Het kan vanwege veranderingen in landbouwpraktijken, smaakvoorkeuren of de eenvoud van teelt zijn dat ze uit de schijnwerpers zijn verdwenen. Toch heeft de opmars van deze vergeten groenten weer aan kracht gewonnen, zowel vanuit een gezondheids- als een duurzaamheidsperspectief.

Deze groenten bieden niet alleen een smaakvolle afwisseling, maar ook een betere biodiversiteit en een lagere ecologische voetafdruk. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en minerale stoffen, en ze kunnen op vele manieren bereid worden. Door ze in te schakelen in je keuken, draag je bij aan een gezondere voeding en een meer duurzame landbouw.

In dit artikel zullen we een aantal vergeten groenten en hun toepassingen in recepten bespreken, inclusief suggesties voor bereidingen. We leggen uit waarom deze groenten weer belangrijk zijn en hoe je ze het beste kunt gebruiken in je dagelijks keukenpraktijk.


Wat zijn vergeten groenten?

Vergeten groenten zijn groenten die ooit alledaags waren, maar tegenwoordig steeds minder vaak in de keuken gebruikt worden. Deze groenten zijn vaak niet zo eenvoudig te kopen als de klassieke groenten zoals wortel, aardappel of spinazie. Ze worden soms ook wel "ongewone groenten" genoemd.

De reden dat ze vergeten zijn, is vaak te vinden in veranderingen in landbouwpraktijken, zoals het toegenomen gebruik van groenten die goed te transporteren zijn en langer houden. Daarnaast zijn er ook smaakvoorkeuren veranderd; groenten met een iets pittige of aardse smaak worden tegenwoordig minder gekocht dan de zoetere of neutrale groenten.

Toch is er een herstel in gang gezet. Ondanks hun vergeten status, worden deze groenten steeds vaker in de supermarkten en op markten aangetroffen. Ze worden ook opnieuw in de smaak gebracht door culinair creatieve koks en gourmets die zich richten op duurzaamheid en gezondheid.

Een aantal voorbeelden van vergeten groenten zijn:

  • Pastinaak
  • Aardpeer
  • Snijbiet
  • Rammenas
  • Crosnes
  • Chioggia bieten
  • Raapstelen

Elke groente heeft haar eigen unieke smaak en bereidingswijze, en ze bieden allemaal een smaakvolle en voedzame toegang tot de natuurlijke rijkdom van groenten.


Pastinaak: de witgele wortel met veel potentie

Pastinaak is een witgele wortel die ooit veel gebruikt werd in de Nederlandse keuken, vooral om baksels zoeter te maken. Het is een member van de pastinaakfamilie, die ook verwant is aan de rode pastinaak en andere wortelen.

De smaak van pastinaak is zacht, zoet en iets aardser dan de rode variant. Het is een groente die goed geschikt is voor zowel koude als warme gerechten. In de zomer kun je pastinaak rauw in een salade gebruiken, terwijl hij in de winter ideaal is voor soepen, puree en geroosterde gerechten.

Een favoriete bereiding is pastinaaksoep, waarbij de wortel gekookt of gestoomd wordt en daarna fijngemalen wordt. Door het toevoegen van citroensap of kruiden zoals tijm of koreander, krijg je een zachte, aardse soep die goed aan het wintermenu past.

Een andere lekkere manier is geroosterde pastinaak. Snijd de wortel in plakjes of stukjes, besprenkel met olijfolie en kruiden, en rooster ze in de oven tot ze zacht en licht geroosterd zijn. Dit gerecht kan als bijgerecht of als onderdeel van een groentensalade gebruikt worden.

Pastinaak is ook geschikt voor het maken van pastinaakpuree. Dit is een variant op aardappelpuree, maar dan met de zoetere smaak van de wortel. Voeg eventueel een beetje melk of crème fraîche toe voor extra smaak en textuur.


Aardpeer: de knol met de artisjoksmaak

Aardpeer is een knolgewas dat bekend staat om zijn unieke smaak, die doet denken aan artisjok en noten. Het is ook wel bekend als topinambour of Jerusalem artichoc, en het is een groente die tegenwoordig steeds populairder wordt in de culinaire wereld.

De smaak van aardpeer is zacht, zoet en iets aardser. De texturen variëren van romig en zacht tot knapperig, afhankelijk van de bereidingswijze. Aardpeer is erg veelzijdig in de keuken en kan op verschillende manieren bereid worden.

Een veelgebruikte manier is geroosterde aardpeer. Snijd de knol in plakjes of stukjes, besprenkel met olijfolie en kruiden zoals tijm of rozemarijn, en rooster in de oven tot het licht geroosterd is. Deze bereiding geeft een knapperige buitenkant en een romige binnenkant.

Aardpeer is ook geschikt voor het maken van aardpeerpuree. Kook de knollen in water tot ze zacht zijn, en meng ze met melk of crème fraîche tot een vloeiende puree. Deze puree kan als bijgerecht of als onderdeel van een visgerecht gebruikt worden, bijvoorbeeld bij visfilets met ansjovis-tomaatboter.

Een andere lekkere bereiding is aardpeersalade. Rasp of snijd de aardpeer in fijne stukjes en meng met citroensap, olijfolie en kruiden. Deze salade kan als koude bijgerecht of als onderdeel van een lichtere maaltijd dienen.


Raapstelen: het frisse groene blad met pittige smaak

Raapstelen, ook wel bekend als bladmoes, zijn jonge bladeren van bepaalde koolsoorten, zoals koolraap of Chinese kool. Ze groeien vaak in het voorjaar en hebben een frisse, knapperige en iets pittige smaak. Deze smaak maakt ze vergelijkbaar met rucola, maar dan iets milder en aardser.

Raapstelen zijn erg geschikt voor de zomer- en voorjaarssalades. Ze kunnen rauw gegeten worden in een groente- of fruitensalade, of ze kunnen ook kort gekookt, gestoomd of geroerbakken worden. De texturen variëren van zacht en soepel (bij koken) tot knapperig en fris (bij rauwe bereiding).

Een lekkere manier om raapstelen te gebruiken is raapstelenwok. Snijd de bladeren in stukjes en bak ze kort in wat olijfolie en kruiden zoals knoflook of tijm. Voeg eventueel een beetje citroensap of soja-saus toe voor extra smaak.

Een andere bereiding is raapstelensalade. Meng de bladeren met andere groenten zoals tomaten, courgette of avocado, en besprenkel met citroensap en olijfolie. Deze salade is fris, voedzaam en geschikt als koude bijgerecht of als onderdeel van een lichte maaltijd.


Snijbiet: de veelzijdige bladgroente

Snijbiet is een bladgroente die verwant is aan de biet, maar je eet juist het blad en de kleurrijke stelen. Het heeft een aardse, milde smaak en een prachtige textuur: de bladeren zijn zacht en soepel, terwijl de stelen knapperig blijven, zelfs na bereiding.

Snijbiet is ideaal om te roerbakken, te stoven of kort te koken. Het kan als vervanger voor spinazie gebruikt worden, maar het heeft een iets pittigere smaak en een krachtiger texturenprofiel.

Een veelgebruikte bereiding is geroerbakken snijbiet. Snijd de bladeren en stelen in stukjes en bak ze kort in wat olijfolie en kruiden zoals knoflook of tijm. Voeg eventueel een beetje citroensap of soja-saus toe voor extra smaak.

Een andere lekkere manier is snijbietsoep. Kook de bladeren en stelen in water of bouillon tot ze zacht zijn, en meng ze met melk of crème fraîche tot een vloeiende soep. Deze soep is aardser en rijk aan smaak dan een traditionele groentensoep.

Snijbiet is ook geschikt voor het maken van snijbietstamppot. Meng de bladeren met aardappelpuree en besprenkel met citroensap of kruiden voor extra smaak. Deze stamppot is een warme, comfortabele maaltijd die goed aan het wintereventijn past.


Rammenas: de pittige radijs met veel potentie

Rammenas is een witte, radijsachtige wortel met een zwarte schil. Het is een lid van de radijzenfamilie en heeft een pittige smaak die vergelijkbaar is met die van radische radijs. Het is een groente die in de afgelopen jaren opnieuw in de smaak is geraakt, vooral in de culinaire wereld.

Rammenas is geschikt voor koude en warme gerechten. In de zomer kun je het rauw in een salade gebruiken, waarbij het een pittige en frisse smaak toevoegt. In de winter is het goed geschikt voor geroosterde gerechten of geroerbakken salades.

Een favoriete bereiding is rammenassalade. Snijd de wortel in plakjes of rasp en meng met olijfolie, citroensap en kruiden zoals tijm of rozemarijn. Deze salade is fris en pittig, en ze is ideaal als koude bijgerecht of als onderdeel van een zomermaaltijd.

Een andere lekkere manier is geroosterde rammenas. Snijd de wortel in plakjes of stukjes, besprenkel met olijfolie en kruiden, en rooster in de oven tot het licht geroosterd is. Deze bereiding geeft een knapperige buitenkant en een romige binnenkant.


Crosnes: de kleine knol met een unieke smaak

Crosnes zijn kleine spiraalvormige knolletjes die vaak ook wel Japanse aardappels worden genoemd. Ze zijn de knolletjes van de Japanse andoorn en hebben een zoete, iets aardse smaak.

Crosnes zijn geschikt voor koude en warme gerechten. In de zomer kun je ze rauw in een salade gebruiken, waarbij ze een frisse en zoete smaak toevoegen. In de winter is het goed geschikt voor geroosterde gerechten of geroerbakken salades.

Een favoriete bereiding is crosnes-salade. Snijd de knolletjes in plakjes of rasp en meng met olijfolie, citroensap en kruiden zoals tijm of rozemarijn. Deze salade is fris en pittig, en ze is ideaal als koude bijgerecht of als onderdeel van een zomermaaltijd.

Een andere lekkere manier is geroosterde crosnes. Snijd de knolletjes in plakjes of stukjes, besprenkel met olijfolie en kruiden, en rooster in de oven tot het licht geroosterd is. Deze bereiding geeft een knapperige buitenkant en een romige binnenkant.


Chioggia bieten: de kleurrijke knol met een aardse smaak

Chioggia bieten is een knolgewas met een aardse smaak en een kleurrijke binnenkant. Het is bekend om zijn donkerrode en lichte patronen, wat het een esthetisch aantrekkelijk gerecht maakt. Deze bieten zijn ideaal voor koude gerechten zoals carpaccio of geroosterde gerechten.

Een favoriete bereiding is chioggia carpaccio. Snijd de bieten in dunne plakjes, besprenkel met citroensap en olijfolie, en voeg eventueel wat parmezaanse kaas of tijm toe. Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook gezond en licht.

Een andere lekkere manier is geroosterde chioggia bieten. Snijd de knollen in plakjes of stukjes, besprenkel met olijfolie en kruiden, en rooster in de oven tot ze licht geroosterd zijn. Deze bereiding geeft een knapperige buitenkant en een romige binnenkant.


Aardpeerchips met hazelnotenkruimel

Een lekkere en moderne bereiding met aardpeer is aardpeerchips met hazelnotenkruimel. Deze chips worden gemaakt door aardpeer in dunne plakjes te snijden en deze in de oven te bakken tot ze knapperig zijn. Voeg daarna een mengsel van gehakte hazelnoten en eventueel wat honing of citroensap toe als topping.

Deze chips zijn niet alleen smaakvol, maar ook gezond en licht. Ze zijn ideaal als bijgerecht of als onderdeel van een zomermaaltijd.


Snijbietstamppot met bechamel en rozemarijn

Een warme, comfortabele maaltijd is snijbietstamppot met bechamel en rozemarijn. Meng gekookte snijbietbladeren met aardappelpuree en besprenkel met citroensap of kruiden. Voeg eventueel een beetje bechamel of rozemarijn toe voor extra smaak.


Geroosterde pastinaak met tijm en citroensap

Snijd pastinaak in plakjes of stukjes en besprenkel met olijfolie, tijm en citroensap. Rooster in de oven tot het zacht en licht geroosterd is. Deze bereiding is ideaal als bijgerecht of als onderdeel van een groentensalade.


Aardpeerchips met ansjovis-tomaatboter

Een smaakvolle en moderne combinatie is aardpeerchips met ansjovis-tomaatboter. Bak de aardpeerchips in de oven tot ze knapperig zijn en serveer ze met een smeuïge ansjovis-tomaatboter. Deze combinatie is zowel smaakvol als uniek.


Conclusie

Vergeten groenten zijn groenten die ooit alledaags waren, maar tegenwoordig minder vaak in de keuken gebruikt worden. Toch bieden ze een smaakvolle, voedzame en duurzame toegang tot de natuurlijke rijkdom van groenten. Ze zijn geschikt voor een breed spectrum van gerechten, van zomergerechten tot wintergerechten, en ze kunnen op vele manieren bereid worden.

Door vergeten groenten in te schakelen in je keuken, draag je bij aan een gezondere voeding en een meer duurzame landbouw. Ze bieden ook een unieke smaak en texturenprofiel die je keuken een nieuwe dimensie geven.

Of je nu op zoek bent naar een manier om meer diversiteit in je maaltijden te brengen of simpelweg nieuwsgierig bent naar de smaken van het verleden, vergeten groenten zijn een waardevolle toevoeging aan je keuken. Laat je inspireren door deze vergeten schatten van de natuur en ontdek hoe je met eenvoudige bereidingen verrassende en voedzame gerechten op tafel kunt zetten.


Bronnen

  1. Koksland.nl – Vergeten groenten recepten
  2. Healthtastic.nl – De vergeten groenten – Wie kent ze niet?
  3. Deliciousmagazine.nl – Lijstjes – Vergeten groenten recepten
  4. Culinea.nl – De opmars van vergeten groenten
  5. Veelzijdigvega.nl – Vergeten groente 3x anders

Related Posts