Vier versnaperingen en een stoofpot: kip en kikkererwten in vijf deliciëuze varianten

De combinatie van kip en kikkererwten is een veelgebruikte en smaakvolle basis in de keuken van verschillende landen. Kip is een veelzijdig en voedzam vleesproduct, terwijl kikkererwten een rijke bron zijn van plantenproteïne en vezel. In dit artikel worden vijf recepten beschreven die beide ingrediënten gebruiken, afgestemd op smaak, bereidingsduur en voedingswaarde. De recepten stammen uit verschillende kooktradities, waaronder Midden-Oosterse, Indiase en Europese stijlen, en bieden een brede keuze aan bereidingsmethoden en smaken. Met deze recepten is het mogelijk om een gezond, voedzaam en smaakvol gerecht op tafel te zetten in korte tijd.

Kippendijen met za’atar en kikkererwten – een Midden-Oosterse combinatie

Het eerste gerecht dat hier beschreven wordt, is een Midden-Oosterse variant van kippendijen met za’atar en kikkererwten. Dit recept, dat oorspronkelijk is afkomstig uit het programma van Nigel Slater, maakt gebruik van za’atar, een kruidenmengsel dat typisch is voor de regio. Za’atar bevat een mix van kruiden zoals tijm, knoflook en soms ook citroenbloezen. Het geeft het gerecht een karakteristieke smaak die zowel pikante als zachte noten bevat. Dit gerecht is eenvoudig in de bereiding en vereist weinig ingrediënten.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn eenvoudig en makkelijk te verkrijgen. Voor een portie van vier personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 kippendijen
  • 3 eetlepels za’atar
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 blikken kikkererwten (à 400 gram)
  • 1½ theelepel harissa
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 bosje koriander

Bereidingsstappen

De bereiding van dit gerecht is simpel en snel. Eerst wordt de oven voorverwarmd op 200°C, en wordt er een stuk bakpapier op de bakplaat gelegd. De kippendijen worden op de bakplaat gelegd en met olijfolie besprenkeld. Daarna worden de kippendijen aan beide kanten bestrooid met za’atar, zout en peper. De ongepelde knoflookteentjes worden naast de kippendijen op de bakplaat gelegd.

De bakplaat wordt in de oven geschoven, en het gerecht wordt gedurende 30 minuten gebakken. Tijdens deze periode verderen de kippendijen om te rijpen en de kruiden te intrekken. Na deze tijd worden de kikkererwten afgegoten en gespoeld. Ze worden daarna met olijfolie, harissa, zout en peper gemengd en over de kippendijen verdeeld.

De bakplaat wordt opnieuw in de oven geschoven, en het gerecht wordt gedurende 15 tot 20 minuten verder gebakken tot de kippendijen gaar zijn. Tijdens deze tijd raken de kikkererwten ook volledig rijp en smaken intens.

Na de bereiding wordt de knoflook uit zijn velletjes gehaald, fijn geperst en gemengd met Griekse yoghurt. Deze yoghurt wordt op smaak gebracht met zout en peper. De kippendijen en kikkererwten worden op een schaal of borden geschept, en het gerecht wordt gargarneerd met korianderblaadjes en de knoflook-yoghurt.

Tips voor bereiding

Dit gerecht is ideaal voor een licht avondmaal of als een lunchgerecht. Het is belangrijk om de kippendijen niet te overbaken, omdat ze snel droog kunnen worden. De harissa kan worden aangepast aan de smaak van de kok; bijvoorbeeld kan de hoeveelheid worden verminderd of verhoogd, afhankelijk van de smaak. Als de kok niet van koriander houdt, kan verse munt worden gebruikt als alternatief. Dit gerecht is een goede keuze voor wie snel iets lekkers op tafel wil hebben, en het is ook geschikt om over te serveren.

Indiase curry met kip en kikkererwten – een smaakvolle variant

Het tweede gerecht dat hier beschreven wordt, is een Indiase curry met kip en kikkererwten. Curry is een klassieke bereidingsmethode in Indiaanse keuken, waarbij kruiden en specerijen een centrale rol spelen. In dit recept wordt gebruikgemaakt van garam masala, gember, knoflook en tomaten om een smaakvolle basis te creëren. De kikkererwten geven het gerecht een zachte textuur en een extra lage vetopname. Het gerecht is snel in de bereiding en geschikt voor een maaltijd met rijst of platbrood.

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze curry zijn eenvoudig en voedzaam. Voor vier personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 flink stuk gember, fijngesneden
  • 4 kippendijen, zonder bot of vel en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel garam masala poeder
  • 3 trostomaten, in kleine stukjes
  • 1 chilipeper
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 200 gram doperwten
  • 200 ml kokosmelk
  • Blaadjes van een halve bosje koriander
  • Gekookte rijst of platbrood voor erbij
  • Limoen, in partjes

Bereidingsstappen

De bereiding van deze curry begint met het snijden van de uien, knoflook en gember. De wok wordt verhit, en de olie wordt ingevoegd. De uien worden aan het vuur geplaatst en gesauteerd totdat ze zacht worden. Vervolgens worden de knoflook en gember aan de uien toegevoegd en kort meegesautseerd. Dit geeft de basis van de curry een sterke smaak.

De kippendijen worden in stukjes gesneden en aan het vuur geplaatst. Ze worden rondom geroosterd om een lichte korst te vormen. Daarna wordt het garam masala poeder aan de kip toegevoegd en goed doorgekneed. De tomaten, chilipeper en kokosmelk worden in de pan gevoegd, en het gerecht wordt onder lichte vuur gezet om te sudderen. Gedurende 30 minuten raken de kippendijen en de groenten zacht en nemen de smaken goed in elkaar op.

De doperwten worden aan het einde van de suddering aan het gerecht toegevoegd, en het gerecht wordt nog even doorgekookt. Het gerecht wordt op smaak gebracht met koriander en limoensap. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of platbrood, wat een extra voedzame maaltijd creëert.

Tips voor bereiding

Deze curry is ideaal voor wie een smaakvol gerecht wil bereiden in korte tijd. Het is belangrijk om de kippendijen niet te overbaken, omdat ze snel droog kunnen worden. De hoeveelheid chilipeper kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Bijvoorbeeld kan de chilipeper worden uitgelaten of worden vervangen door een zachte variëteit. Ook de hoeveelheid garam masala kan worden aangepast, afhankelijk van de gewenste smaak. Het gerecht is geschikt voor een maaltijd met familie of vrienden, en het is ook geschikt voor een lunch of avondmaaltijd.

Pompoen-kip curry met kikkererwten – een warme variant

Het derde gerecht dat hier beschreven wordt, is een pompoen-kip curry met kikkererwten. Deze curry is een variant op de klassieke Indiase curry, waarbij pompoen als een extra ingrediënt wordt gebruikt. Pompoen geeft het gerecht een warme smaak en een extra voedzame waarde. Het gerecht is ideaal voor de wintermaanden of voor wie een zachte, sappige maaltijd wil bereiden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze curry zijn eenvoudig en makkelijk te verkrijgen. Voor 4-6 personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel garam masala kruiden
  • 2 kipfilets
  • 450 gram pompoen blokjes
  • 660 ml Heinz Frito
  • 200 ml kokosmelk
  • 400 gram kikkererwten

Bereidingsstappen

De bereiding van deze curry begint met het snijden van de uien en knoflook. De uien worden in een wok of hapjespan verhit met olijfolie en sauteerd tot ze zacht worden. De knoflook wordt aan de uien toegevoegd en kort meegesautseerd. Daarna wordt het garam masala kruiden aan het vuur toegevoegd en kort meegesautseerd om de smaak intenser te maken.

De kipfilets worden in stukjes gesneden en aan het vuur geplaatst. Ze worden rondom geroosterd om een lichte korst te vormen. De pompoenblokjes worden aan het vuur toegevoegd en kort meegesautseerd. Vervolgens worden de Heinz Frito en kokosmelk aan het gerecht toegevoegd. Het gerecht wordt onder lichte vuur gezet en gedurende 30 minuten gelaten sudderen. Gedurende deze tijd raken de kippendijen en de pompoen zacht en nemen de smaken goed in elkaar op.

De kikkererwten worden aan het einde van de suddering aan het gerecht toegevoegd, en het gerecht wordt nog even doorgekookt. Het gerecht wordt geserveerd met rijst of pitabroodjes, wat een extra voedzame maaltijd creëert.

Tips voor bereiding

Deze curry is ideaal voor wie een warme en sappige maaltijd wil bereiden. Het is belangrijk om de kippendijen niet te overbaken, omdat ze snel droog kunnen worden. De hoeveelheid garam masala kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Bijvoorbeeld kan de hoeveelheid worden verminderd of verhoogd, afhankelijk van de smaak. Het gerecht is geschikt voor een maaltijd met familie of vrienden, en het is ook geschikt voor een lunch of avondmaaltijd.

Tajine met kip, groente en kikkererwten – een traditionele bereiding

Het vierde gerecht dat hier beschreven wordt, is een tajine met kip, groente en kikkererwten. Een tajine is een traditionele bereidingsmethode uit Marokkaanse keuken, waarbij groenten en vlees worden gekookt in een speciale pan met een brede rand en een spitse afvoer. De pan maakt het mogelijk om het gerecht langzaam te stoven, waardoor de smaken goed kunnen ontwikkelen. Dit gerecht is ideaal voor wie een smaakvolle en voedzame maaltijd wil bereiden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze tajine zijn eenvoudig en makkelijk te verkrijgen. Voor een portie van vier personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine courgette
  • 2 worteltjes
  • 2 tomaten
  • 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ bouillontablet
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 klein blikje kikkererwten (uitlekgewicht ca. 150 gram)

Bereidingsstappen

De bereiding van deze tajine begint met het snijden van de groente. De uien en knoflook worden in snippers gesneden, de bleekselderij in boogjes, de paprika in blokjes, de courgette en worteltjes in plakken, en de tomaten in stukjes. De kipfilet wordt in blokjes gesneden en met peper bestrooid.

De olijfolie wordt in een braadpan of tajinepan verhit. De kipfilet wordt aan het vuur geplaatst en bruin gebakken. De uien en knoflook worden aan het vuur toegevoegd en kort meegesautseerd. Vervolgens worden alle groenten aan het vuur toegevoegd en kort meegesautseerd. De bouillontablet wordt verkruimeld en bovenop de groenten geplaatst.

Het gerecht wordt afgedekt en gedurende 10 minuten gelaten stoven. Gedurende deze tijd raken de groenten en de kip zacht en nemen de smaken goed in elkaar op. De kikkererwten worden aan het einde van de stoving aan het gerecht toegevoegd, en het gerecht wordt nog even doorgekookt. Het gerecht wordt geserveerd met couscous, wat een extra voedzame maaltijd creëert.

Tips voor bereiding

Deze tajine is ideaal voor wie een smaakvolle en voedzame maaltijd wil bereiden. Het is belangrijk om de kippendijen niet te overbaken, omdat ze snel droog kunnen worden. De hoeveelheid specerijen kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Bijvoorbeeld kan de hoeveelheid koriander of komijn worden verminderd of verhoogd, afhankelijk van de smaak. Het gerecht is geschikt voor een maaltijd met familie of vrienden, en het is ook geschikt voor een lunch of avondmaaltijd.

Kikkererwten stoofpot – een gezonde en voedzame optie

Het vijfde gerecht dat hier beschreven wordt, is een kikkererwten stoofpot. Dit gerecht is ideaal voor wie een gezonde en voedzame maaltijd wil bereiden. Kikkererwten zijn een rijke bron van plantenproteïne en vezel, en ze zijn goedkoper in vergelijking met vlees. Dit gerecht is snel in de bereiding en geschikt voor een maaltijd met pita of Turks brood.

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze stoofpot zijn eenvoudig en makkelijk te verkrijgen. Voor een portie van twee personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 600 gram kikkererwten uit blik
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosuien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ¼ theelepel korianderzaad
  • 2 takjes verse koriander
  • 2 gedroogde pepers (optioneel)
  • 150 ml water
  • garnering: harissa en verse koriander

Bereidingsstappen

De bereiding van deze stoofpot begint met het snijden van de uien en knoflook. De uien worden in snippers gesneden, en de knoflook wordt fijn gehakt of uitgeperst. De olijfolie wordt in een pan verhit, en de uien en knoflook worden aan het vuur geplaatst. Ze worden kort meegesautseerd om een basis te creëren.

De kikkererwten worden aan het vuur toegevoegd en gemengd met de uien en knoflook. De komijnzaad en korianderzaad worden aan het vuur toegevoegd en kort meegesautseerd. Het citroensap wordt aan het gerecht toegevoegd en het gerecht wordt onder lichte vuur gezet. Het gerecht wordt gedurende 15 minuten gelaten sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

De bosuien worden aan het einde van de suddering aan het gerecht toegevoegd, en het gerecht wordt nog even doorgekookt. Het gerecht wordt op smaak gebracht met harissa en verse koriander. Het gerecht wordt geserveerd met pita of Turks brood, wat een extra voedzame maaltijd creëert.

Tips voor bereiding

Deze stoofpot is ideaal voor wie een gezonde en voedzame maaltijd wil bereiden. Het is belangrijk om de smaken goed in balans te brengen, omdat kikkererwten al van nature een zachte smaak hebben. De hoeveelheid harissa kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Bijvoorbeeld kan de hoeveelheid worden verminderd of verhoogd, afhankelijk van de smaak. Het gerecht is geschikt voor een maaltijd met familie of vrienden, en het is ook geschikt voor een lunch of avondmaaltijd.

Conclusie

De vijf gerechten die in dit artikel zijn beschreven, bieden een brede keuze aan bereidingsmethoden en smaken. Kip en kikkererwten zijn een voedzame en smaakvolle combinatie, die geschikt is voor verschillende maaltijden. De recepten zijn eenvoudig in de bereiding en snel op tafel te zetten, wat ze ideaal maakt voor dagelijks gebruik. Of het nu gaat om een Midden-Oosterse kippendij, een Indiase curry, een pompoen-kip curry, een tajine of een kikkererwten stoofpot – elk gerecht biedt een unieke smaak en voedingswaarde. Met deze recepten is het mogelijk om een gezond en voedzaam gerecht op tafel te zetten in korte tijd.

Bronnen

  1. Kippendijen met za’atar en kikkererwten
  2. Indiase curry met kip en kikkererwten
  3. Pompoen-kip curry met kikkererwten
  4. Tajine met kip, groente en kikkererwten
  5. Kikkererwten stoofpot

Related Posts