5 Lekkere Recepten met Kipstuckjes: Van Veggie Tot Japanse Curry

Kipstuckjes zijn een veelgebruikt ingrediënt in de culinair portret van zowel traditionele als moderne keuken. Ze zijn niet alleen geschikt voor traditionele vleesgerechten, maar ook voor vegetarische en zelfs volledig vegan bereidingen. In dit artikel worden vijf verschillende recepten besproken die gebruik maken van kipstuckjes of hun vegetarische en vegan varianten. Deze recepten geven een indruk van de verscheidenheid in bereidingswijzen, smaken en culturele contexten die kipstuckjes kunnen bieden. De recepten zijn opgehaald uit betrouwbare bronnen, zoals Aangenaam Thuis, Leuke Geit, Peasmaker en De Hippy Vegetarier.

Inleiding

Kipstuckjes zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar eenvoudig bereidbare maaltijden die toch smaakvol zijn. De bereidingswijze van kipstuckjes kan variëren van koken tot bakken en frituren. De smaken en geuren kunnen worden verrijkt door het gebruik van verschillende marinades, sauzen en groenten. In de moderne keuken zijn vegetarische en vegan alternatieven voor kipstuckjes ook steeds vaker te vinden. Deze varianten maken het mogelijk om dezelfde smaken en bereidingswijzen te creëren zonder echter dierlijk vlees te gebruiken. In dit artikel worden vijf verschillende recepten met kipstuckjes of hun vegetarische varianten besproken, waaronder een mangoschotel met quinoa, chicken & waffles, zoetzure kip, noodles met broccoli en Japanse curry.

Recept 1: Kip-mangoschotel met citroentijm, rode ui en quinoa

Het eerste recept is een kip-mangoschotel met citroentijm, rode ui en quinoa. Deze schotel is een levendige combinatie van zoet en zuur, wat het een unieke smaak geeft. De ingrediënten zijn eenvoudig en meestal makkelijk te vinden in de supermarkt of bij de boer.

Ingrediënten

  • 320 g kipstuckjes
  • 1 fairtrade mango
  • Citroentijm
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 300 g quinoa
  • 2 gele paprika’s
  • Korianderzaadjes
  • 1 limoen
  • 3 el honing (optioneel voor een vegan versie)

Bereiding

  1. Marinade: De kipstuckjes worden gemarineerd met de honing, sap en schil van 1 limoen, fijngehakte knoflook, korianderzaadjes, 2 el olie, peper en zout. Daarna worden ze 15 minuten in de koelkast gelegd.
  2. Quinoa koken: Een pan met water wordt opgezet voor de quinoa, die wordt gekookt met een snufje zout in 12 minuten.
  3. Groenten snijden: De rode ui wordt in dunne ringen gesneden, de paprika en mango in kleine blokjes.
  4. Bakken: Eerst worden de rode uien in 2 el olijfolie gebakken. Na 2 minuten worden de kipstuckjes toegevoegd en worden deze 6 minuten gebakken. Vervolgens worden de paprika en mango 7-8 minuten gebakken tot ze zacht zijn. Daarna worden de kipstuckjes weer toegevoegd en worden deze nog 10 minuten op smaak gebracht met honing, citroentijm, peper en zout.
  5. Serveren: De kip-mangoschotel wordt met quinoa geserveerd.

Bereidingstijd

De totale bereidingstijd van dit recept is 35 minuten.

Recept 2: Chicken & Waffles

Het tweede recept is een klassieker: chicken & waffles. Dit gerecht is een combinatie van warme, krokante kipstuckjes met zoete wafels. Het is een comfortfood dat vaak wordt geserveerd in Amerikaanse diners en restaurants.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje peper, zout en chilipoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 260 gram bloem
  • 2 eetleples suiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 80 gram gesmolten roomboter
  • 375 ml karnemelk

Bereiding

  1. Marinade: De marinade wordt gemaakt met maizena, paprikapoeder, peper, zout, chilipoeder en kurkuma. De kipstuckjes worden hierin gemarineerd en minimaal 2 uur in de koelkast gelegd.
  2. Wafelbeslag: Het wafelbeslag wordt gemaakt door de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en kaneel) met elkaar te mengen. Daarna worden de natte ingrediënten (gesmolten roomboter, eieren en karnemelk) aan het mengsel toegevoegd.
  3. Frituren: De kipstuckjes worden uit de marinade gehaald en het overgebleven vocht wordt verwijderd. Vervolgens worden ze gecoat met het droge beslag. De kipstuckjes worden in 1 cm zonnebloemolie gefrituurd tot ze krokant zijn (ongeveer 2-3 minuten). Ze worden daarna op een stuk keukenpapier gelegd om het vet te laten uitlekken.
  4. Wafels maken: Ondertussen worden de wafels gemaakt met het voorbereide wafelbeslag. De wafelijzer wordt verwarmd en de wafels worden gebakken tot ze goudbruin zijn.
  5. Serveren: De gefrituurde kipstuckjes worden op de wafel verdeeld. Hierbij wordt een beetje maple syrup of agavesiroop over gegoten, en eventueel een takje verse peterselie als garnituur.

Recept 3: Vegan Zoetzure Kip

Het derde recept is een vegan variant van zoetzure kip. In deze versie worden Peas Maker Stukjes gebruikt als vleesvervanger, waardoor de schotel volledig vegan is. De smaken van zoet en zuur worden verrijkt met een speciale saus en groenten.

Ingrediënten

  • Peas Maker Stukjes
  • Zoete chilisaus
  • Ketchup
  • Tomatenpuree
  • Natuurazijn
  • Sojasaus
  • Agavesiroop
  • Sesamolie
  • Witte peper
  • Maïzena
  • Knoflook
  • Witte ui
  • Gele paprika
  • Ananas
  • Courgette
  • Snoeptomaatjes
  • Bosui
  • Basmati rijst
  • Verse koriander

Bereiding

  1. Saus maken: De saus wordt gemaakt door zoete chilisaus, ketchup, tomatenpuree, natuurazijn, sojasaus, agavesiroop, sesamolie en witte peper in een kom te mengen.
  2. Peas Maker Stukjes voorbereiden: De stukjes worden in gekookt water wellen en daarna zeef gelegd. Vervolgens worden ze gemengd met sojasaus, witte peper en maïzena, zodat ze tijdens het bakken krokanter worden.
  3. Groenten snijden: De groenten (witte ui, gele paprika, ananas, courgette, snoeptomaatjes) worden gesneden en opzij gelegd.
  4. Bakken: De knoflook wordt in plantaardige olie gebakken. Daarna worden de Peas Maker Stukjes toegevoegd en geroerbakken tot ze bruin zijn. De groenten worden er aan toegevoegd en worden ook een paar minuten gebakken. De zoetzure saus wordt toegevoegd en daarna ook de bosui.
  5. Serveren: Het gerecht wordt geserveerd met warme basmati rijst en garnaald met verse koriander.

Recept 4: Noodles met Broccoli en in Soja Gemarineerde Vega Kipstukjes

Het vierde recept is een Japanse variant op noodles met broccoli en vega kipstukjes. Deze schotel is gezond, eenvoudig te bereiden en geschikt voor zowel vegetariërs als veganen.

Ingrediënten

  • 125 g mihoen rijstnoodles
  • 1 schaaltje vega kipstukjes of 150 g kipdijfilet
  • 250 g (diepvries) broccoli
  • 1 prei
  • 2 bos-ui
  • ½ witte ui
  • 1½ cm gember
  • 1½ el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 2 handen stevige sla (bijv. romaine)
  • ½ el zwart sesamzaad of Furikake zeewier strooisel
  • Neutrale olie, bijv. rijstolie

Bereiding

  1. Noodles koken: De noodles worden volgens de aanwijzingen op de verpakking gekookt, giet af in een zeef en spoel onder stromend water tot ze koud zijn. Laat goed uitlekken.
  2. Groenten snijden: De groenten worden voorbereid door de ui in dunne ringen te snijden, de prei in halve ringen, en de bos-ui en slablad in reepjes. De broccoli wordt eventueel iets kleiner gesneden.
  3. Bakken: In een wok of hapjespan wordt een scheut olie verhit. De ui wordt erin gebakken tot ze glazig is, gevolgd door de prei. Daarna wordt de broccoli en gember toegevoegd en wordt alles 2 minuten gebakken. De broccoli blijft beetgaar.
  4. Vega kipstukjes: De vega kipstukjes worden volgens de aanwijzingen op de verpakking gebakken en bruin gemaakt.
  5. Serveren: De kipstukjes worden aan een kant van de pan gelegd. De noodles worden erbij gevoegd en worden met sojasaus en sesamolie op smaak gebracht. Tenslotte wordt de sla toegevoegd en het gerecht wordt bestrooid met sesamzaad of zeewier strooisel.

Recept 5: Japanse Curry met Krokante Vega Kip (Katsu Curry)

Het vijfde recept is een Japanse curry met krokante vega kip, ook wel bekend als Katsu Curry. Dit gerecht is een populair gerecht in Japan en bestaat uit rijst, een dikke currysaus en knapperige kipstukjes. In deze versie worden vega kipstukjes gebruikt, waardoor het gerecht volledig vegetarisch is.

Ingrediënten

  • Vega kipstukjes
  • Bloem
  • Eieren
  • Panko broodkruim
  • Ui
  • Knoflook
  • Wortel
  • Groentebouillonblokje
  • Olijfolie
  • Sojasaus
  • Honing
  • Koriander

Bereiding

  1. Kipstukjes coaten: De kipstukjes worden eerst gecoat met bloem, daarna met eieren en tot slot met panko broodkruim. Vervolgens worden ze opzij gelegd.
  2. Curry maken: De ui en knoflook worden fijngehakt en met de wortel fijngeraspeld. Deze worden in olijfolie gebakken tot de ui glazig is. Daarna worden de kruiden toegevoegd.
  3. Currysaus: De bloem wordt aan de pan toegevoegd en wordt goed geroerd om klontjes te voorkomen. De bouillon wordt beetje bij beetje toegevoegd, gevolgd door sojasaus en honing. De curry wordt aan de kook gebracht en suddert 10-15 minuten tot de saus is ingedikt. In de laatste twee minuten wordt koriander toegevoegd.
  4. Serveren: De krokante vega kipstukjes worden met de rijst en currysaus geserveerd.

Conclusie

Kipstuckjes zijn een veelzijdig ingrediënt dat gebruikt kan worden in verschillende gerechten, van zoetzure kip tot Japanse curry. Zowel traditionele als vegetarische en vegan varianten zijn beschikbaar, waardoor deze scholen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun voedingskeuze. De vijf recepten die in dit artikel zijn besproken tonen aan hoe kipstuckjes of hun vegetarische varianten kunnen worden gebruikt in smaakvolle en variabele maaltijden. Of je nu een klassieke chicken & waffles wilt maken of een gezonde Japanse curry, er zijn tal van mogelijkheden om kipstuckjes te bereiden. Deze recepten zijn eenvoudig te volgen en gebruiken ingrediënten die meestal makkelijk te vinden zijn. Ze tonen ook hoe de smaken en bereidingswijzen kunnen worden aangepast om aan verschillende smaken en voedingswensen te voldoen.

Bronnen

  1. Kip-mangoschotel met citroentijm, rode ui en quinoa
  2. Chicken & Waffles
  3. Vegan Zoetzure Kip
  4. Noodles met broccoli en in soja gemarineerde vega kipstukjes
  5. Japanse curry met krokante vega kip

Related Posts