Bavaroistaart: Een Klassieke Romige Delicatesse met Creatieve Variaties

Bavaroisaart is een verfijnd dessert dat al eeuwen lang populaire is geworden in de patisserie. Met zijn luchtige en romige textuur is het een favoriet bij zowel beginners als ervaren bakkers. In dit artikel worden de basisprincipes van de bavaroistaart besproken, evenals verschillende varianten en technieken die kunnen worden gebruikt om een unieke taart te creëren. We geven een overzicht van de benodigdheden, instructies en creatieve opties die de bavaroistaart tot een veelzijdig en heerlijk dessert maken.

Wat is Bavarois?

Bavarois is een klassiek Frans dessert dat bestaat uit een crème anglaise (custard) die is gebonden met gelatine en vervolgens is verrijkt met slagroom. Dit resulteert in een luchtige, romige textuur die perfect is als vulling of als basis voor een taart. De basiscomponenten van een bavarois zijn:

  • Crème Anglaise: De basis van de bavarois, gemaakt van eidooiers, suiker, melk en/of room. Het is essentieel om de crème anglaise op de juiste temperatuur te bereiden, zodat de eidooiers niet stollen.
  • Gelatine: Gebruikt om de bavarois te laten opstijven. De hoeveelheid gelatine is cruciaal; te weinig en de bavarois zal niet stevig genoeg zijn, te veel en het wordt rubberachtig.
  • Slagroom: Geeft de bavarois zijn luchtige textuur. De slagroom moet stijfgeklopt zijn voordat deze aan de crème anglaise wordt toegevoegd.
  • Smaakstoffen: Hier komt de creativiteit om de hoek kijken. Fruitpuree, chocolade, koffie, likeuren - de mogelijkheden zijn eindeloos.

Basiscomponenten van een Bavarois

De crème anglaise is de kern van de bavarois en wordt gemaakt door eidooiers, suiker, melk en room te mengen. Deze component moet op de juiste temperatuur worden bereid, zodat de eidooiers niet stollen. De gelatine wordt gebruikt om de bavarois te laten opstijven. De hoeveelheid gelatine is cruciaal; te weinig en de bavarois zal niet stevig genoeg zijn, te veel en het wordt rubberachtig. De slagroom geeft de bavarois zijn luchtige textuur. De slagroom moet stijfgeklopt zijn voordat deze aan de crème anglaise wordt toegevoegd. De smaakstoffen kunnen variëren, zoals fruitpuree, chocolade, koffie of likeuren.

Benodigdheden voor een Bavaroisaart

Om een bavaroisaart te maken, zijn de volgende benodigdheden nodig:

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 g vers fruit (bijvoorbeeld aardbeien of frambozen)
  • 2 eetlepels poedersuiker

Keukengerei

  • Een steelpan
  • Een garde
  • Een mengkom
  • Een spatel
  • Dessertvormpjes of een grote vorm
  • Zeef

Instructies voor het Maken van een Bavaroisaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Gepocheerde rabarber:
    • Snijd de rabarber julienne.
    • Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook.
    • Voeg de rabarber toe en breng dit aan de kook.
    • Laat de rabarber 1 minuut zachtjes doorkoken en zet vervolgens het vuur uit.
    • Laat de rabarber afkoelen en laat het 1 nacht staan.
  3. Bretons zanddeeg:
    • Meng de suiker, boter, limoenrasp, bloem, bakpoeder en zout in een kom goed door.
    • Voeg de eidooiers toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
    • Druk het deeg in de vorm.
    • Bak het deeg in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
    • Laat de taartbodem kort afkoelen op een rooster en laat de bodem vervolgens verder koelen in de vriezer.
  4. Rabarber-aardbeien bavarois:
    • Week de gelatineblaadjes in een bakje met water.
    • Was de rabarber en snijd het in stukken.
    • Doe de rabarber, 50 gram suiker, citroensap en water in een steelpan en kook dit 10 minuten.
    • Voeg de aardbeien toe en kook deze 5 minuten mee.
    • Doe het mengsel in een hoge maatbeker en pureer het glad met een staafmixer.
  5. Giet de bavarois boven op het zanddeeg en laat de taart volledig opstijven in de vriezer.
  6. Haal de taart vervolgens uit de vriezer.
  7. Leg de gepocheerde rabarber in een mooi patroon bovenop de bavarois.
  8. Schenk de helft van de gelei voorzichtig op de taart en zet het 20 minuten in de vriezer.
  9. Verdeel een paar vlierbloesembloemen over de taart en schenk de overige gelei erover heen.
  10. Zet de bavaroistaart terug in de vriezer en laat de gelei volledig opstijven.

Creatieve Variaties van de Bavaroisaart

De bavaroisaart is een veelzijdig en heerlijk dessert dat perfect is voor elke gelegenheid. Er zijn verschillende creatieve variaties die kunnen worden gemaakt, zoals:

  • Speculaasbavaroistaart met pepernoten: Deze variant maakt gebruik van speculaasjes, roomboter, gelatine, custardpoeder, suiker, melk, slagroom, speculaaskruiden, amandelspijs en pepernoten.
  • Chocoladebavaroistaart met banaan: Deze variant maakt gebruik van biscuits, boter, banaan, citroensap, eidooiers, suiker, Droste cacaopoeder, melk, gelatine, eiwitten, slagroom, vanillesuiker, banaanchips en chocoladekrullen.
  • Rabarber-aardbeienbavarois: Deze variant maakt gebruik van rabarber, aardbeien, suiker, citroensap, water, gelatine en vlierbloesembloemen.

Speculaasbavaroistaart met Pepernoten

Ingrediënten

  • 200 gr speculaasjes
  • 90 gr roomboter
  • 3 ½ blaadjes gelatine
  • 30 gr custardpoeder
  • 120 gr suiker
  • 250 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 1-2 el speculaaskruiden
  • 200 gr amandelspijs
  • 1 zakje pepernoten

Instructies

  1. Taartbodem:

    • Bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ongeveer 22 cm) met bakpapier.
    • Hak de speculaasjes fijn in een keukenmachine.
    • Smelt de boter in een pannetje en meng de speculaaskruimels erdoor.
    • Schep dit op de bodem van de vorm en druk het goed aan.
    • Laat de taartbodem ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.
  2. Gelatine:

    • Week de gelatine in een bakje met koud water.
  3. Custardpoeder:

    • Meng de custardpoeder met 2 eetlepels suiker en een scheutje koude melk.
  4. Crème Anglaise:

    • Breng de rest van de melk, 250 ml room, rest van de suiker en speculaaskruiden aan de kook.
    • Voeg het custardpapje toe en laat het al roerend binden.
    • Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer deze door de custard.
    • Laat het afkoelen tot het dik wordt (net dik genoeg om de slagroom erdoor te kunnen roeren).
  5. Slagroom:

    • Klop 250 ml slagroom lobbig.
    • Als de custard stevig is, spatel je voorzichtig de slagroom erdoor.
    • Lepel de helft hiervan op de taartbodem.
    • Verdeel de amandelspijs (in hele dunne plakjes gesneden) over de bavarois en lepel dan de rest van de bavarois hierop.
    • Laat de taart minimaal een paar uur opstijven in de koelkast.
    • Versier de taart vlak voor het serveren met pepernoten of ander Sinterklaas snoepgoed.

Chocoladebavaroistaart met Banaan

Ingrediënten

  • 150 g biscuits
  • 50 g boter
  • 1 banaan
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 10 g Droste cacaopoeder
  • 250 ml melk
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels eiwit
  • 500 ml slagroom
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 100 g banaanchips
  • 100 g chocoladekrullen

Instructies

  1. Taartbodem:

    • Verkruimel de biscuits met de deegroller of in de keukenmachine.
    • Smelt de boter en roer de koekkruimels erdoor.
    • Verdeel dit mengsel over de bodem van een springvorm (24 cm).
    • Laat 20 minuten in de koelkast opstijven.
    • Vet de rand van de vorm in met olie.
  2. Banaan:

    • Pel de banaan, snijd hem in plakjes en bedruppel deze met citroensap.
    • Verdeel de plakjes over de taartbodom.
  3. Gelatine:

    • Week de gelatine in koud water.
  4. Crème Anglaise:

    • Klop de eidooiers met de suiker en Droste cacaopoeder, zodat er een dik en schuimig mengsel ontstaat.
    • Breng de melk aan de kook en schenk dit al kloppend bij het dooiermengsel.
    • Schenk het terug in de pan en verwarm al kloppend tot tegen het kookpunt.
    • Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de warme pudding.
    • Laat dit afkoelen en de dikte van het eiwit krijgen.
    • Af en toe roeren.
  5. Slagroom:

    • Klop in een kom de eiwitten stijf.
    • Klop in een andere kom 2 dl van de slagroom stijf.
  6. Bavarois:

    • Schep de bavarois in de vorm en strijk de bovenkant glad.
    • Laat de taart in de koelkast opstijven.
    • Verwijder de rand van de springvorm.
    • Klop de rest van de slagroom met de vanillesuiker stijf.
    • Garneer met de slagroom, banaanchips en chocoladekrullen.

Rabarber-aardbeienbavarois

Ingrediënten

  • 1 kg rabarber
  • 500 g aardbeien
  • 50 g suiker
  • 50 ml citroensap
  • 50 ml water
  • 3 blaadjes gelatine
  • 100 g vlierbloesembloemen

Instructies

  1. Gepocheerde rabarber:

    • Snijd de rabarber julienne.
    • Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook.
    • Voeg de rabarber toe en breng dit aan de kook.
    • Laat de rabarber 1 minuut zachtjes doorkoken en zet vervolgens het vuur uit.
    • Laat de rabarber afkoelen en laat het 1 nacht staan.
  2. Aardbeien:

    • Was de aardbeien en snijd het in stukken.
    • Doe de aardbeien, 50 gram suiker, citroensap en water in een steelpan en kook dit 10 minuten.
    • Voeg de aardbeien toe en kook deze 5 minuten mee.
    • Doe het mengsel in een hoge maatbeker en pureer het glad met een staafmixer.
  3. Bavarois:

    • Week de gelatineblaadjes in een bakje met water.
    • Doe de rabarber, aardbeien, suiker, citroensap en water in een steelpan en kook dit 10 minuten.
    • Voeg de aardbeien toe en kook deze 5 minuten mee.
    • Doe het mengsel in een hoge maatbeker en pureer het glad met een staafmixer.
  4. Giet de bavarois boven op het zanddeeg en laat de taart volledig opstijven in de vriezer.

  5. Haal de taart vervolgens uit de vriezer.
  6. Leg de gepocheerde rabarber in een mooi patroon bovenop de bavarois.
  7. Schenk de helft van de gelei voorzichtig op de taart en zet het 20 minuten in de vriezer.
  8. Verdeel een paar vlierbloesembloemen over de taart en schenk de overige gelei erover heen.
  9. Zet de bavaroistaart terug in de vriezer en laat de gelei volledig opstijven.

Decoratie en Tips

Decoratie

  • Klop de slagroom stevig op en schep het in een spuitzak.
  • Haal de taart uit de vriezer en verwijder de acetaatfolie.
  • Spuit met de slagroom bloemen op de bavaroistaart.

Tips

  • Zorg ervoor dat de gelatine voldoende is opgelost in de crème anglaise, zodat de bavarois goed opstijft.
  • Laat de bavarois goed afkoelen voordat je de slagroom toevoegt, zodat deze niet verloopt.
  • Gebruik vers fruit voor een frisse smaak.
  • Laat de taart minimaal 4 uur in de koelkast opstijven, of langer als het kouder is.

Alternatieve Recepten en Variaties

Glutenvrije Bavaroisaart

  • Gebruik glutenvrije bloem voor de biscuitbodem.
  • Zorg ervoor dat alle andere ingrediënten glutenvrij zijn.

Lactosevrije Bavaroisaart

  • Gebruik lactosevrije melk en room voor de crème anglaise en slagroom.

Veganistische Bavaroisaart

  • Vervang de eidooiers door plantaardige eidooiers vervangers.
  • Gebruik plantaardige melk en room.
  • Gebruik agar-agar in plaats van gelatine als geleermiddel.

Suikervrije Bavaroisaart

  • Gebruik suikervervangers zoals stevia of erythritol om de bavarois te zoeten.

Conclusie

De bavarois taart is een veelzijdig en heerlijk dessert dat perfect is voor elke gelegenheid. Met de juiste ingrediënten, technieken en creativiteit kun je je eigen unieke meesterwerk creëren. Of je nu een beginner of een ervaren bakker bent, we hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om aan de slag te gaan en je eigen bavarois taart te maken. Veel bakplezier!

Bronnen

  1. Bavarois recept
  2. Bavarois taart maken
  3. Speculaasbavaroistaart met pepernoten
  4. Bavarois taart met rabarber en aardbeien
  5. Chocoladebavaroistaart met banaan

Related Posts