Koolhydraatarme Recepten met Amandelmeel: Een Gids voor Lekkere en Gezonde Alternatieven

Amandelmeel is een populaire ingrediënt in koolhydraatarme en suikervrije keuken. Aan de hand van verschillende bronnen zijn er meerdere recepten beschikbaar die amandelmeel gebruiken. Deze recepten zijn niet alleen licht in koolhydraten, maar bieden ook een gezonde alternatief voor traditionele gerechten. In dit artikel bespreken we verschillende koolhydraatarme recepten met amandelmeel, de bereidingswijze, en de voedingswaarden.

Koolhydraatarme Chocoladetaartjes met Lava

Een van de meest populaire koolhydraatarme recepten is de chocoladetaart met lava. Deze taartjes zijn gemaakt met amandelmeel, kokosmeel, cacaopoeder, en een suikervervanger. De bereidingswijze is relatief eenvoudig, en het resultaat is een lokaal koolhydraatarme taartje dat heerlijk smelt in de mond.

Ingrediënten

  • 4 blokjes chocolade (28.6 g per blokje, 85% cacao)
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g kokosmeel
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 ei
  • 10 g roomboter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • Suikervervanger naar smaak

Bereidingswijze

  1. Smelt de roomboter op laag vuur.
  2. Meng het amandelmeel, kokosmeel, cacaopoeder, bakpoeder, en zout in een kom.
  3. Voeg de gesmolten roomboter en het ei toe en meng goed.
  4. Voeg de suikervervanger toe naar smaak.
  5. Vet 4 magnetron- of ovenbestendige schaaltjes in en verdeel het beslag erover.
  6. Druk in elk dessert een stukje pure chocolade helemaal onder het beslag.
  7. Bak de desserts 90 seconden in de magnetron op 600W, of 12 minuten in de oven op 175°C.

Deze taartjes zijn heerlijk warm of koud te eten, en kunnen worden geserveerd met slagroom en nootjes.

Koolhydraatarme Amandelkoeken

Amandelkoeken zijn een klassieker in de koolhydraatarme keuken. Deze koekjes zijn gemaakt met amandelmeel, roomboter, en een suikervervanger. Ze zijn licht en gezond, en kunnen als een snelle snack of dessert gediend worden.

Ingrediënten

  • 150 g amandelmeel
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 50 g suikervervanger (zoals Steviala Kristal Sweet)
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • Amandelen (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Meng de suikervervanger, amandelmeel, en zout in een kom.
  3. Smelt de roomboter in een pannetje.
  4. Voeg de gesmolten roomboter en het ei toe aan het beslag.
  5. Mix het beslag goed en kneed het tot een soepele deegbal.
  6. Wikkel het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  8. Maak ongeveer 10-15 balletjes van het deeg en druk ze plat.
  9. Druk een amandel in het midden van elk koekje.
  10. Bak de koekjes 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  11. Laat de koekjes afkoelen en serveer ze.

Deze koekjes zijn ongeveer een week houdbaar in een afgesloten koekentrommel.

Koolhydraatarme Clafoutis

Clafoutis is een klassieke Franse taart die meestal gemaakt wordt met pêches (peren) en suiker. Een koolhydraatarme versie van clafoutis kan worden gemaakt met amandelmeel, kokosmelk, en een suikervervanger. Deze variant is ideaal voor mensen die op hun bloedsuikerspiegel moeten letten.

Ingrediënten

  • 20 g roomboter of kokosolie
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g kokosmelk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels suikervervanger (zoals Greensweet Xtra Sweet)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 50 g fris fruit (zoals blauwe bessen, frambozen, of peren)

Bereidingswijze

  1. Vet een springvorm in met roomboter of kokosolie.
  2. Meng het amandelmeel, kokosmelk, ei, suikervervanger, bakpoeder, en zout in een kom.
  3. Voeg het fruit toe en meng goed.
  4. Giet het beslag in de springvorm.
  5. Bak de clafoutis 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
  6. Laat de clafoutis afkoelen en serveer met een beetje slagroom of geroosterde amandel.

Deze clafoutis kan worden bewaard in de koelkast maximaal 3 dagen.

Koolhydraatarme Zalmtaartje

Een heerlijk koolhydraatarme zalmtaartje kan worden gemaakt met amandelmeel, roomkaas, en gerookte zalm. Deze taart is ideaal voor een licht en gezond maaltijd.

Ingrediënten

  • 20 g geraspte jong belegen kaas
  • 1 ei
  • 20 g roomkaas
  • 25 g amandelmeel
  • 40 g roomkaas
  • 65 g zure room
  • 50 g gerookte zalm
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 citroen
  • Dille
  • Paar kneepjes citroensuiker (zoals Steviala)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Mix het ei met de roomkaas goed luchtig.
  3. Voeg de geraspte jong belegen kaas en amandelmeel toe.
  4. Vet een springvorm in en bedek met bakpapier.
  5. Giet het beslag in de springvorm.
  6. Zet een breed ingevet glas in het midden van de springvorm.
  7. Bak het beslag 30 minuten in de oven.
  8. Haal het glas na 15 minuten eruit zodat het deeg aan de binnenkant bruin wordt.
  9. Maak de topping van de zure room, gerookte zalm, en citroensap.
  10. Bestrooi de taart met dille en citroensuiker.

Deze zalmtaart is heerlijk warm of koud te eten en is ideaal als een lichte maaltijd.

Koolhydraatarme Friese Oranjekoek

De Friese oranjekoek is een klassieker in Nederland en kan worden gemaakt zonder suiker en gluten. Een koolhydraatarme versie van deze koek kan worden gemaakt met amandelmeel, ei, roomboter, en sinaasappelschil.

Ingrediënten

  • 200 g amandelmeel
  • 60 g erythritol poeder
  • 30 g roomboter
  • 1 ei
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 2 theelepel anijszaad
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Snuf zout
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g erythritol poeder
  • 2 eieren
  • 1 eiwit
  • 1/2 theelepel amandelextract
  • Snuf zout
  • 60 g erythritol poeder
  • 30 g low carb honing
  • 100 ml amandelmelk
  • 1.5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 7 gelatineblaadjes of agar agar

Bereidingswijze

  1. Meng de amandelmeel, erythritol poeder, roomboter, ei, Griekse yoghurt, anijszaad, nootmuskaat, sinaasappelschil, en zout voor het deeg.
  2. Meng de amandelmeel, erythritol poeder, eieren, eiwit, amandelextract, en zout voor de spijsvulling.
  3. Meng de amandelmelk, erythritol poeder, low carb honing, kaneel, vanille aroma, gelatineblaadjes, en agar agar voor de glazuurlaag.
  4. Bak de koek in een bakvorm van 20 cm.
  5. Bestrooi de koek met de glazuurlaag en serveer met slagroom.

Deze Friese oranjekoek is heerlijk warm of koud te eten en is een ideale snack of dessert.

Koolhydraatbeperkte Kruidnoten Taart

Een koolhydraatbeperkte kruidnoten taart is een heerlijke variant op de klassieke taart. Deze taart is gemaakt met amandelmeel, amandelvulling, en een koolhydraatbeperkte vulling van kwark.

Ingrediënten

  • 200 g amandelmeel
  • 20 g kokosmeel
  • 95 g roomboter
  • 60 g low carb bruine suiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koek & speculaas kruiden
  • Snuf zout
  • 100 g amandelmeel
  • 30 g low carb honing
  • 40 g erythritol
  • 1/2 citroen rasp
  • 1/2 citroen sap
  • Snuf zout
  • 500 g vanille kwark
  • 200 ml slagroom
  • 60 g erythritol poeder
  • 30 g low carb honing
  • 100 ml amandelmelk
  • 1.5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 7 gelatineblaadjes of agar agar

Bereidingswijze

  1. Meng de amandelmeel, kokosmeel, roomboter, low carb bruine suiker, ei, koek & speculaas kruiden, en zout voor de bodem.
  2. Meng de amandelmeel, low carb honing, erythritol, citroen rasp, citroen sap, en zout voor de amandelvulling.
  3. Meng de vanille kwark, slagroom, erythritol poeder, low carb honing, amandelmelk, kaneel, vanille aroma, gelatineblaadjes, en agar agar voor de vulling.
  4. Bak de bodem in een springvorm en laad de amandelvulling erin.
  5. Voeg de vulling toe en bak de taart in de oven.
  6. Bestrooi de taart met de topping.

Deze taart is heerlijk warm of koud te eten en is een ideale maaltijd of dessert.

Conclusie

Koolhydraatarme recepten met amandelmeel bieden een gezonde en lekkere alternatief voor traditionele gerechten. Amandelmeel is een populaire ingrediënt in koolhydraatarme en suikervrije keuken, en kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Van taartjes tot koekjes, clafoutis tot zalmtaartjes, en Friese oranjekoek tot kruidnoten taart, zijn er veel mogelijkheden om koolhydraatarme gerechten te maken. Deze gerechten zijn niet alleen licht in koolhydraten, maar ook gezond en lekkere alternatieven voor traditionele gerechten. Door de bereidingswijze en de ingrediënten te volgen, kunnen deze gerechten gemakkelijk worden gemaakt en genoten.

Bronnen

  1. Koolhydraatarm Chocoladetaart
  2. Koolhydraatarme Amandelkoeken
  3. Koolhydraatarme Clafoutis
  4. Koolhydraatarm Zalmtaartje
  5. Friese Oranjekoek
  6. Koolhydraatbeperkte Kruidnoten Taart

Related Posts