Vier versnaperingen met zwarte bonen: recepten en tips voor smaakvolle maaltijden
Zwarte bonen zijn een veelzijdig ingrediënt dat in verschillende kokenstijlen een belangrijke rol speelt. Zij worden gebruikt in zowel Chinese, Braziliaanse en andere kooktradities, waar ze vaak dienen als basis voor stoofgerechten, sauzen en groentegerechten. In dit artikel worden vier recepten met zwarte bonen gepresenteerd, inclusief tips voor het bereiden en smaken die je kunt uitbreiden. Deze recepten zijn gebaseerd op concrete instructies en ingrediënten uit betrouwbare bronnen, en bieden een duidelijk overzicht van hoe zwarte bonen kunnen worden ingezet in de keuken.
Kip in zwarte bonensaus
Een klassieke maaltijd in Chinese keuken is kip in zwarte bonensaus. Deze saus wordt vaak gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen, die een diepe, zoute smaak geven aan het gerecht. Een van de voordelen van deze saus is dat hij makkelijk te bewaren is; zodra het potje geopend is, kan het in de koelkast bewaard worden.
Ingrediënten
- 400 g kippendijen, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels maizena
- 1 gele paprika, in grove stukken
- 1 rode paprika, in grove stukken
- 1 ui, in grove stukken
- 100 g shiitake
- 1 theelepel gemberpasta
- 3 eetlepels zwarte bonen-knoflooksaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel Shaoxing wine
- 75 ml water
Bereiding
- Leg de kippendijen in een kom en voeg sojasaus toe. Meng goed.
- Voeg daarna maizena toe en meng nogmaals om tot de kip een poederig laagje krijgt.
- Verhit een lepel olie in een wok en bak de kip op hoog vuur goudbruin.
- Voeg beide kleuren paprika, de ui en shiitake toe aan de wok en bak tot de paprika zacht wordt.
- Voeg de zwarte bonensaus, oestersaus, Shaoxing wine en water toe. Meng goed.
- Laat het gerecht nog even sudderen tot alles goed is ingebakken en de smaken zijn versmolten.
Zwarte bonensaus is behoorlijk zout, dus het is verstandig om zout, sojasaus of vissaus extra te vermijden. Voor extra smaak kan oestersaus worden toegevoegd voor een extra umami-gehalte.
Tips voor variaties
- Voor een vegetarische optie kan firm tofu worden gebruikt in plaats van kip.
- Als varkensvlees minder gewenst is, kan ossenhaas een geschikte vervanger zijn.
Zwarte bonen stoofpotje
Een andere smaakvolle manier om zwarte bonen te bereiden is in een stoofpotje. Deze variant bevat rode uien, knoflook, limoenen en een mix van specerijen zoals oregano en kaneel.
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 limoenen
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 720 g gekookte zwarte bonen
- 30 g pure chocolade
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje cayennepeper
- 75 ml water
- Olijfolie
Bereiding
- Snij de rode uien fijn en hak de knoflook. Meng de helft van de gesneden uien met het sap van ⅔ van de limoenen en breng op smaak met zout.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en voeg de overgebleven uien toe. Bak ze 3-4 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de gehakte knoflook, oregano en kaneel toe en bak nog 1 minuut tot het geurig is.
- Giet de zwarte bonen en hun vocht in de pan, samen met het water. Meng goed en laat 10-15 minuten sudderen.
- Voeg de pure chocolade, paprikapoeder en cayennepeper toe en laat nog 2-3 minuten sudderen.
- Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Topping
- Grof gehakte amandelen en geroosterde sesamzaadjes vormen een lekkere topping. Rooster deze op middelhoog vuur tot ze goudbruin worden.
- Voeg rozijnen en een rasp van een limoenskil toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveren
- Verdeel de zwarte bonen mole over kommen.
- Bestrooi met verkruimelde feta en de notige topping.
- Serveer met tortillachips en een partje limoen om uit te knijpen.
Braziliaanse rijst met bonen (Baiao de Dois)
In Noord-Brazilië is rijst met bonen een dagelijkse maaltijd. Het recept gebruikt zwarte bonen uit blik of borlottibonen en bevat een mix van smaken door tomaten, komijn, koriander en halloumikaas.
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gekookte witte rijst
- 1 blik zwarte bonen (uitlekgewicht 240 gram)
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 eetlepels gemalen koriander
- (1 eetlepel pul biber, indien gewenst)
- Plantelijke olie
- 225 gram halloumikaas
- 15 gram koriander of platte peterselie
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding
- Pel en snij de ui en knoflook fijn.
- Doe een eetlepel olie in een pan en voeg de gehakte ui toe. Fruit tot ze glazig zien.
- Voeg de gehakte knoflook toe en fruit nog even.
- Giet de bonen af in een zeef boven een schaal en bewaar het bonenvocht.
- Voeg de gepelde tomaten, komijn, koriander en eventueel pul biber toe. Meng goed.
- Voeg de gekookte rijst toe en meng.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Frituur de halloumikaas tot ze goudbruin zijn en voeg deze toe aan het gerecht.
- Bestrooi met koriander of peterselie voor extra smaak.
Tips voor variaties
- Voor een vegetarische optie kan firm tofu worden gebruikt in plaats van halloumikaas.
- Als varkensvlees minder gewenst is, kan ossenhaas een geschikte vervanger zijn.
Braziliaans zwarte bonen stoofgerecht (Feijoada)
Feijoada is een traditioneel Braziliaans stoofgerecht dat vaak wordt bereid met varkensvlees, maïs en bonen. Het gerecht is een klassieker in het zuidoosten van Brazilië, waar het wordt bereid door bandieten (Bandeirantes) met ingrediënten als maïs, bonen en varkensvlees.
Ingrediënten
- 300 gr riblappen
- 300 gr schouderkarbonades
- 200 gr chorizo
- 125 gr gerookte spekblokjes
- Olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 3 tomaten
- 2 rode paprika’s
- 500 ml vleesbouillon
- 3 laurierblaadjes
- 1 rode peper
- 600 gr zwarte bonen (blik)
- 1 sinaasappel
- 1 bosje koriander
Bereiding
- Snijd het vlees in stukken en de chorizo in plakjes.
- Snipper de uien, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten en paprika’s in stukjes.
- Zet een grote stoofpan met de bouillon, laurierblaadjes en de rode peper erin op het vuur en breng aan de kook.
- Voeg het vlees, chorizo, spekblokjes en de rest van de groenten toe.
- Voeg komijnpoeder toe en meng goed.
- Laat het gerecht op laag vuur sudderen tot het vlees zacht is en de smaken zijn versmolten.
- Voeg de zwarte bonen toe en laat nog even sudderen.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met een lekkere Caipirinha of koud biertje.
Tips voor variaties
- Voor een vegetarische optie kan firm tofu worden gebruikt in plaats van varkensvlees.
- Als varkensvlees minder gewenst is, kan ossenhaas een geschikte vervanger zijn.
Conclusie
Zwarte bonen zijn een veelzijdig en smaakrijk ingrediënt dat zich uitstekend leent voor verschillende gerechten. Of je nu kip in zwarte bonensaus, een stoofpotje, rijst met bonen of een Braziliaans stoofgerecht wilt bereiden, zwarte bonen geven een diepe smaak en voedingswaarde aan elk gerecht. De recepten in dit artikel bieden een duidelijk overzicht van hoe zwarte bonen kunnen worden ingezet, met tips voor variaties en smaakversterkers. Met deze recepten en tips kun je smaakvolle maaltijden bereiden die zowel gezond als plezierig zijn.