Gerechtjes met wild zwijn: recepten, bereidingswijzen en smaakcombinaties
Wild zwijn is een vleessoort die van nature een krachtige smaak heeft, geschikt voor een variëteit aan bereidingswijzen. In dit artikel worden verschillende recepten en bereidingsmethoden besproken op basis van betrouwbare bronnen. Deze recepten zijn bedoeld voor zowel ervaren culinisten als thuiskoks die op zoek zijn naar inspiratie.
Wild zwijn kan op verschillende manieren gecooked worden, variërend van braad tot stoofpotjes en ragouten. Omdat het vlees relatief vet is en stevig in de structuur, is het belangrijk om het zorgvuldig te behandelen om de smaak en structuur te bewaren. De recepten die in dit artikel worden besproken, tonen aan hoe wild zwijn kan worden gebruikt in combinatie met kruiden, groenten en sauzen om een smaakrijk gerecht te creëren.
Recepten en bereidingswijzen
1. Wild zwijn gebraad met knolselderij en peperkoeksaus
In dit recept wordt wild zwijn gegrild op een Big Green Egg, een populair gerecht dat de krachtige smaak van het vlees benadrukt. Het vlees wordt eerst gegrild tot het mooi bruin is, waarna het in een peperkoeksaus wordt geplaatst. De saus is gemaakt van portwijn, wildfond en peperkoek, die allemaal bijdragen aan de smaak van het gerecht. Knolselderij en champignons zijn ook een belangrijk onderdeel van het gerecht, en deze worden apart op de EGG gegrild.
Ingrediënten: - 1 knolselderij met loof - 700 g wild zwijn bout (ontbeend) - 1 bol knoflook - 2 dl port - 190 ml wildfond - 40 g peperkoek - 15 g boter - 120 g eekhoorntjesbrood - 2 rijpe vijgen
Bereiding: - Verwarm de Big Green Egg zonder rooster tot 180 °C. - Snijd het loof van de knolselderij en houd circa 20 blaadjes apart. - Leg de knolselderij direct op het gloeiende houtskool en laat 2 uur garen tot de knol gaar en de schil zwartgeblakerd is. - Keer de knolselderij tijdens het garen regelmatig om. - Blancheer de blaadjes van de knolselderij enkele seconden in licht gezouten water. - Giet af en koel terug in ijswater. - Laat uitlekken op keukenpapier. - Neem de knolselderij uit de EGG en laat afkoelen. - Leg de Cast Iron Grid in de EGG en laat op temperatuur komen. - Spreid de ontbeende wild zwijn bout uit op een schoon werkblad. - Halveer de bol knoflook en wrijf het vlees hier mee in. - Bestrooi met peper en zout. - Bind het vlees op met slagerstouw en gril rondom mooi bruin.
De bereiding van de saus is eveneens belangrijk. De portwijn en wildfond worden samengebracht in een steelpan en op hoog vuur aan de kook gebracht. Vervolgens wordt de peperkoek verkruimeld en erdoor gemengd om een gladde saus te creëren. De boter wordt aan de saus toegevoegd, en het gerecht wordt afgerond met eekhoorntjesbrood en vijgen.
2. Wild zwijn met appel en zuurkool
In dit recept wordt wild zwijn gebruikt in combinatie met zuurkool en appel. Het vlees wordt gebakken in een pan met kruiden en groenten, waarna het wordt gezoet met rode wijn en wildfond. De saus wordt afgerond met tomatenpuree en kruiden. Appels worden gevuld met zuurkool en gebakken ontbijtspek, die als bijgerecht dienen.
Ingrediënten voor het vlees: - 1 kg filet van wild zwijn - 2 takjes tijm - 2 tl provenciaalse kruiden - 4 takjes grof gehakte gladde peterselie - 1 fijngesneden rode ui - 2 fijngehakte tenen knoflook - scheutje olijfolie
Ingrediënten voor de saus: - 1 kleine wortel - 1/2 prei - 1 stengel bleekselderij - 1 fijngesneden ui - 1 teen knoflook - 50 gr gerookt spek in blokjes - 1 tl tomatenpuree - 1 dl rode port - 1 dl rode wijn - 2 dl wildfond - takje tijm - takje rozemarijn
Ingrediënten voor de gevulde appels: - 6 appels (Elstar) - 250 gr zuurkool - 100 gr gebakken verkruimeld ontbijtspek - 1 el boter - 1 fijngesneden ui - 1 tl kummel - 3 el crème fraiche - 2 dl gevogeltebouillon - 50 gr boter
Bereiding: - Dep het wild zwijn vlees goed droog. - Bestrooi met peper en zout. - Bak het vlees lekker bruin in de pan. - Voeg de kruiden, ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe. - Zet het vuur laag en bak de groenten zoân 5 minuten mee. - Schenk de rode wijn erbij en laat het pruttelen tot het vocht bijna verdampt is. - Tijd voor de gepelde tomaten en vul aan met wat water tot het vlees net onder staat. - Je wil de saus immers wat dikker houden. - Stoof het vlees met het deksel op de pan in ongeveer 4 uur gaar of een hele dag in de slowcooker. - Zodra het vlees lekker gaar is, roer je er een klontje roomboter door en wat geraspte parmezaanse kaas voor die extra smaak en binding. - Serveer op een bedje van pappardelle pasta met wat rucola en vers geschaafde parmezaan on top.
De gevulde appels worden bereid door de zuurkool en ontbijtspek in boter te bakken, en deze samen met de crème fraiche en bouillon te mengen. De mengsel wordt vervolgens in de appels geplaatst en deze worden in de oven gebakken.
3. Italiaanse wild zwijn ragout
Dit recept is een Italiaanse variant van een wild zwijn ragout. Het vlees wordt eerst gegrild en daarna gecombineerd met groenten, rode wijn en kruiden. Het gerecht wordt gecooked voor een langere periode, waardoor het vlees zacht wordt en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Ingrediënten: - 1 kg wild zwijn - 1 bol knoflook - 1 rode ui - 1 fles rode wijn - 2 dl wildfond - 1 tl oregano - 2 tl bloem - 2 boterhammen - 1 eetlepel mosterd - 1 el tomatenpuree - 1 takje tijm - 1 takje rozemarijn
Bereiding: - Smelt de boter in de stoofpan. - Snipper de uien en de knoflook. - De uien en de knoflook mogen in de boter, totdat deze glanzend bruin zijn. - Kruid de wild zwijn rondom met de peper en zout en braad de wild zwijn poulet rondom. - De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden. - Maak de wortels schoon en snijd in schijfjes. - Maak de bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes. - Zorg dat de bouillon klaar staat. - Breng de wild zwijn op smaak met de oregano en blus af met de tomatenblokjes. - Meng alles goed door elkaar. - Blus vervolgens af met de rode wijn en de bouillon. - Meng nog een keer goed door elkaar. - De verhitting mag omlaag. - De wortels en de bleekselderij mogen door het stoofpotje. - Laat de Italiaanse wild zwijn stoofpot op een laag temperatuur, eventueel op een sudderplaatje voor 6 uur botermals stoven. - De wijn zal ook enigzins verdampen. - Na 6 uur mogen de twee boterhammen erbij. - Laat nog 15 minuten stoven. Het brood zal het stoofpotje binden. Het liefst laat ik de wild zwijn ragout een nachtje staan, want een dag later is het allerlekkerst. - Serveer met de pasta of aardappelpuree en maak af met Parmezaanse kaas en peterselie.
4. Stoofpotje van wildzwijn met paddenstoelen en wortel-pastinaakfriet
Dit recept is een stoofpotje van wildzwijn met paddenstoelen en wortel-pastinaakfriet. Het vlees wordt eerst gegrild en daarna in een stoofpan gecombineerd met groenten, tomatenpuree, mosterd en bloem. Vervolgens wordt rode wijn en wildfond toegevoegd, en het gerecht wordt gecooked tot het vlees gaar is. Paddenstoelen en rode ui worden daarna aan het gerecht toegevoegd.
Ingrediënten: - 1 wild zwijn poulet - 1 knolselderij - 1 bleekselderij - 1 ui - 1 el tomatenpuree - 1 el mosterd - 1 el bloem - 1 fles rode wijn - 2 dl wildfond - 1 el peperkorrels - 1 takje salie - 1 pak paddenstoelen - 1 rode ui - 1 takje rozemarijn - 1 takje tijm - 1 wortel - 1 pastinaak - 1 el olijfolie - 1 el honing - 1 el paneermeel
Bereiding: - Laat de wild zwijn poulet op kamertemperatuur komen. - Maak de knolselderij schoon en snij in kleine blokjes. - Snij de bleekselderij in kleine stukje en snipper de ui. - Verhit de boter in de stoofpan en bak de wild zwijn poulet hierin rondom bruin. - Bestrooi de poulets met zout. - Voeg de groenten toe en laat 2 minuten meebakken. - Voeg vervolgens de tomatenpuree, mosterd en bloem toe, roer goed om en laat even meebakken. - Giet de wijn en wildfond in de pan en breng al roerend aan de kook. - Leg de peperkorrels en salie tussen het vlees, zet het vuur laag en laat met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven. - Maak de paddenstoelen schoon, snij de grote paddenstoelen in stukken en snij de rode ui in dunne partjes. - Leg de paddenstoelen, rode ui, rozemarijn en tijm tussen het vlees, breng weer aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur verder stoven met het deksel op de pan. - Breng op smaak zout en peper. - Verwarm de oven voor op 180 graden. - Maak intussen de wortelen en pastinaak schoon en snij in lange stukken. - Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie en honing. - Bestrooi met zout, peper en het paneermeel. - Rooster de groenten 35 minuten in de oven en schep halverwege om. - Serveer het stoofpotje met de wortel-pastinaakfriet. - Tip: ook lekker met warm rustiek brood.
Smaakcombinaties
Kruiden en smaken
Wild zwijn is een vleessoort die goed reageert op kruiden en smaken. In de recepten die hierboven zijn besproken, worden verschillende kruiden gebruikt, waaronder tijm, rozemarijn, oregano, peterselie en kummel. Deze kruiden versterken de smaak van het vlees en helpen om de sauzen en groenten te binden.
Bijvoorbeeld, in het recept van de Italiaanse wild zwijn ragout wordt oregano gebruikt om de smaak van het gerecht te versterken. In het recept van het stoofpotje van wildzwijn met paddenstoelen en wortel-pastinaakfriet worden peperkorrels en salie gebruikt om de smaak van het vlees te benadrukken.
Groenten en sauzen
Groenten en sauzen zijn een belangrijk onderdeel van de recepten die in dit artikel worden besproken. In de recepten wordt gebruikgemaakt van verschillende groenten, waaronder knolselderij, bleekselderij, wortel, pastinaak, paddenstoelen en zuurkool. Deze groenten worden meestal eerst gecooked en daarna aan het gerecht toegevoegd.
Sausten worden ook vaak gebruikt om het vlees te binden en extra smaak te geven. In de recepten worden verschillende sauzen gebruikt, waaronder een peperkoeksaus, een rode wijn-saus en een tomaten-saus. Deze sauzen worden meestal gemaakt door kruiden, groenten en vleesvocht te combineren en te koken tot een gladde saus.
Conclusie
Wild zwijn is een vleessoort die van nature een krachtige smaak heeft en goed reageert op verschillende bereidingswijzen. In dit artikel zijn vier verschillende recepten besproken, waarin wild zwijn wordt gebruikt in combinatie met kruiden, groenten en sauzen. Deze recepten tonen aan hoe wild zwijn kan worden gebruikt om smaakrijke gerechten te bereiden.
De bereidingswijzen variëren van braad tot stoofpotjes en ragouten, en de smaken en kruiden worden steeds afgestemd op de manier waarop het vlees wordt gecooked. Groenten en sauzen zijn een belangrijk onderdeel van de recepten en helpen om het vlees te binden en extra smaak te geven.