50 Gerechtjes voor Elke Avond: Leuke, Snelgemaakte en Gezonde Vega-Recepten

Een vegetarische of zelfs volledig plantaardige maaltijd hoeft niet langzaam of saai te zijn. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel snelle en smakelijke vegetarische recepten beschikbaar die perfect zijn voor het avondeten. Deze recepten zijn niet alleen gezond en voedzaam, maar ook makkelijk uit te voeren, zelfs op drukke dagen. In dit artikel worden 50 vegetarische gerechten toegelicht, inclusief de ingrediënten, bereidingswijze en eventuele voedingswaarde. Alle recepten zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en zijn uitgekozen vanwege hun eenvoud, smaak en bereikbaarheid van de ingrediënten.

Een overzicht van vegetarische gerechten voor het avondeten

Vegetarisch eten heeft veel voordelen. Het vermindert de belasting van het milieu, draagt bij aan een gezonder dieet en is vaak voordeliger. Bovendien zijn vegetarische gerechten erg geschikt voor het avondeten, omdat ze vaak snel te bereiden zijn en goed te combineren met brood, rijst of pasta. Hieronder volgen enkele categorieën van vegetarische gerechten die vaak op tafel verschijnen:

  • Gerechten met groenten en groentenmixen
  • Snoepgerechten zoals stamppot, gratin en ovenschotel
  • Soepen en salades
  • Recepten met eieren of kaas
  • Vleesvervangers zoals tofu, jackfruit en falafel
  • Internationale keuken zoals Indisch, Thaï, Grieks of Italiaans

Elke categorie biedt tal van smaken, texturen en bereidingswijzen, waardoor het avondeten nooit saai hoeft te zijn.

Recepten met groenten en groentenmixen

1. Sticky saté van bloemkool

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 kop bloemkool (geholst in stokjes)
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 lepel ketjap manis
- 1 lepel honing
- 1 lepel sambal (optioneel)
- 1 lepel gemberpoeder

Bereiding:
Mix pindakaas, ketjap, honing, sambal en gemberpoeder in een kom. Voeg de bloemkoolstokjes toe en roer goed door. Bak of grill de bloemkool tot ze goudbruin en plakkerig zijn. Serveer met rijst of groenten.

Voedingswaarde per portie:
- Eiwitten: 17 g
- Vetten: 20 g
- Koolhydraten: 35 g

2. Grilled groenten met hummus

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 asperge
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 lepel zout en peper
- 1 portie hummus

Bereiding:
Snijd alle groenten in stukjes en meng met olijfolie, zout en peper. Grill of bak de groenten tot ze knapperig zijn. Serveer met romige hummus.

3. Courgettebloemen gevuld met ricotta

Bereidingsduur: 40 minuten
Ingrediënten:
- 10 courgettebloemen
- 200 g ricotta
- 1 eetlepel verse basilicum
- 1 lepel zout en peper
- 2 eetlepels Parmezaan

Bereiding:
Meng ricotta met basilicum, zout en peper. Vul de courgettebloemen en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met Parmezaan en bak in de oven (180°C) tot de bovenkant goudbruin is.

4. Linzen met kurkumayoghurt

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 200 g droge linzen (gezouten)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 lepel kurkuma
- 100 g yoghurt
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg linzen en kurkuma toe en laat 30 minuten koken. Serveer met een schep yoghurt.

Snelgemaakte gerechten

5. Tofu Tikka Masala met sperziebonen

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 200 g tofu
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel honing
- 1 lepel gemberpoeder
- 1 lepel kurkuma
- 100 g sperziebonen
- 1 theelepel sambal (optioneel)

Bereiding:
Mix ketjap, honing, gemberpoeder en kurkuma. Stoof de tofu erin. Voeg sperziebonen en sambal toe en laat nog 10 minuten koken. Serveer met rijst.

6. Falafel Bowl met gegrilde groenten

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 100 g falafel (gekookt of gebakken)
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 komkommer
- 1 tomaat
- 1 eetlepel hummus
- 1 eetlepel ingemaakte rode ui

Bereiding:
Gril de groenten. Serveer de falafel in een kom met de gegrilde groenten, hummus en de ingemaakte rode ui.

7. Vegan pad thai

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijstnoedels
- 100 g tofu (geknipt)
- 1 uien
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel sambal (optioneel)
- 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding:
Kook de rijstnoedels. Stoof uien in olijfolie en voeg tofu en gemberpoeder toe. Voeg sojasaus, ketjap en honing toe. Meng met de rijstnoedels en serveer met sambal.

8. Taco’s met jackfruit en chipotle

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g jackfruit (uit blik)
- 1 eetlepel chipotle paste
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 6 taco’s
- 1 eetlepel geraspte Parmezaan

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg jackfruit en chipotle paste toe en kook 10 minuten. Vul de taco’s en bestrooi met Parmezaan.

9. Shakshuka

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 4 eieren
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien, knoflook, paprika en courgette in olijfolie. Voeg paprikapoeder toe en laat 10 minuten koken. Maak 4 kuilen in de groenten en plaats 1 ei in elk. Bake in de oven (200°C) tot de eieren klaar zijn.

10. Wraps met zonnebloempittenspread, rauwkost en koriander

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 wraps
- 2 eetlepels zonnebloempittenspread
- 1 romige salade
- 1 knapperige rauwkostmix
- 1 eetlepel verse koriander

Bereiding:
Smeer de wraps met zonnebloempittenspread. Voeg de rauwkost en koriander toe en rol de wraps op.

Gerechten met vleesvervangers

11. Vegan AVG-stamppot met vega(n) burger

Bereidingsduur: 40 minuten
Ingrediënten:
- 2 aardappelen
- 1 andijvie
- 1 aardpeer
- 1 champignon
- 1 vega(n) burger
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper

Bereiding:
Kook aardappelen en snijd andijvie en aardpeer in stukjes. Stoof in olijfolie tot ze zacht zijn. Mijn de aardappelen met een beetje melk of water. Serveer met de vega(n) burger.

12. Pasta met tomatensaus en Parmezaan

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g pasta
- 1 eetlepel tomatensaus (uit blik of zelfgemaakt)
- 1 eetlepel Parmezaan

Bereiding:
Kook de pasta en meng met tomatensaus. Bestrooi met Parmezaan.

13. Nasi met sticky saté van bloemkool

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijst
- 1 kop bloemkool
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 lepel sambal
- 1 lepel gemberpoeder

Bereiding:
Kook de rijst. Stoof bloemkool in pindakaasmix en serveer met rijst.

14. Vegan stroganoff met paddenstoelen

Bereidingsduur: 40 minuten
Ingrediënten:
- 200 g paddenstoelen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 100 g tomatenpuree
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 100 g room (of vegan variant)
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg paddenstoelen en tomatenpuree toe. Kook 10 minuten en voeg paprikapoeder en room toe. Serveer met rijst of pasta.

15. Gnocchi met pesto van doperwten

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g gnocchi
- 1 eetlepel doperwtenpesto

Bereiding:
Kook de gnocchi en meng met doperwtenpesto.

Soepen en salades

16. Bietengazpacho

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 bietjes
- 1 sinaasappel
- 1 tomaat
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender tot een vloeistof. Serveer koud met een snufje zout.

17. Kwanten-salade met feta

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 200 g kwanten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zout en peper
- 100 g feta

Bereiding:
Mix kwanten, olijfolie, zout en peper. Serveer met feta.

18. Linzensoep met kokos

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 200 g droge linzen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 eetlepel kokosmelk
- 1 eetlepel kurkuma
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg linzen, kokosmelk en kurkuma toe. Kook 30 minuten en serveer.

19. Champignonsoep

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 300 g champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 200 ml water
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg champignons en water toe. Kook 20 minuten en serveer.

Internationale gerechten

20. Thaise noedelsalade

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijstnoedels
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 eetlepel kokosgremolata
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lepel zout en peper

Bereiding:
Kook de rijstnoedels. Stoof courgette en paprika. Meng met kokosgremolata en sojasaus. Serveer met zout en peper.

21. Afghaanse bolani

Bereidingsduur: 60 minuten
Ingrediënten:
- 2 platbroden
- 200 g groentevulling
- 1 eetlepel geraspte Parmezaan

Bereiding:
Vul de platbroden met groentevulling en bestrooi met Parmezaan.

22. Indiase dahl met kokosmelk

Bereidingsduur: 60 minuten
Ingrediënten:
- 200 g dahl
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 eetlepel kokosmelk
- 1 eetlepel kurkuma
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg dahl, kokosmelk en kurkuma toe. Kook 40 minuten en serveer.

23. Melanzane alla Parmigiana

Bereidingsduur: 55 minuten
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel tomatensaus
- 1 eetlepel Parmezaan

Bereiding:
Stoof aubergines in olijfolie. Meng met tomatensaus en Parmezaan. Bake in de oven (180°C) tot de bovenkant goudbruin is.

24. Banjan Borani met gestoomde aubergine en yoghurtdressing

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 1 eetlepel yoghurtdressing
- 1 eetlepel zout en peper

Bereiding:
Stoom de aubergines. Meng met yoghurtdressing en zout en peper. Serveer.

Snelgemaakte gerechten

25. Vegan curry

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 200 g groenten (bijvoorbeeld courgette, paprika, aubergine)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 eetlepel currypoeder
- 200 ml kokosmelk
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg groenten, currypoeder en kokosmelk toe. Kook 30 minuten en serveer.

26. Gegrilde groenten met hummus

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 asperge
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 lepel zout en peper
- 1 portie hummus

Bereiding:
Snijd alle groenten in stukjes en meng met olijfolie, zout en peper. Grill of bak de groenten tot ze knapperig zijn. Serveer met romige hummus.

27. Tofu tikka masala met sperziebonen

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 200 g tofu
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel honing
- 1 lepel gemberpoeder
- 1 lepel kurkuma
- 100 g sperziebonen
- 1 theelepel sambal (optioneel)

Bereiding:
Mix ketjap, honing, gemberpoeder en kurkuma. Stoof de tofu erin. Voeg sperziebonen en sambal toe en laat nog 10 minuten koken. Serveer met rijst.

28. Falafel bowl met gegrilde groenten

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 100 g falafel (gekookt of gebakken)
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 komkommer
- 1 tomaat
- 1 eetlepel hummus
- 1 eetlepel ingemaakte rode ui

Bereiding:
Gril de groenten. Serveer de falafel in een kom met de gegrilde groenten, hummus en de ingemaakte rode ui.

29. Vegan pad thai

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijstnoedels
- 100 g tofu (geknipt)
- 1 uien
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel sambal (optioneel)
- 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding:
Kook de rijstnoedels. Stoof uien in olijfolie en voeg tofu en gemberpoeder toe. Voeg sojasaus, ketjap en honing toe. Meng met de rijstnoedels en serveer met sambal.

30. Taco’s met jackfruit en chipotle

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g jackfruit (uit blik)
- 1 eetlepel chipotle paste
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 6 taco’s
- 1 eetlepel geraspte Parmezaan

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg jackfruit en chipotle paste toe en kook 10 minuten. Vul de taco’s en bestrooi met Parmezaan.

Snelle vegetarische gerechten met eieren of kaas

31. Shakshuka

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 4 eieren
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien, knoflook, paprika en courgette in olijfolie. Voeg paprikapoeder toe en laat 10 minuten koken. Maak 4 kuilen in de groenten en plaats 1 ei in elk. Bake in de oven (200°C) tot de eieren klaar zijn.

32. Wraps met zonnebloempittenspread, rauwkost en koriander

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 wraps
- 2 eetlepels zonnebloempittenspread
- 1 romige salade
- 1 knapperige rauwkostmix
- 1 eetlepel verse koriander

Bereiding:
Smeer de wraps met zonnebloempittenspread. Voeg de rauwkost en koriander toe en rol de wraps op.

33. Gnocchi met pesto van doperwten

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g gnocchi
- 1 eetlepel doperwtenpesto

Bereiding:
Kook de gnocchi en meng met doperwtenpesto.

34. Pasta met tomatensaus en Parmezaan

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g pasta
- 1 eetlepel tomatensaus (uit blik of zelfgemaakt)
- 1 eetlepel Parmezaan

Bereiding:
Kook de pasta en meng met tomatensaus. Bestrooi met Parmezaan.

35. Nasi met sticky saté van bloemkool

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijst
- 1 kop bloemkool
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 lepel sambal
- 1 lepel gemberpoeder

Bereiding:
Kook de rijst. Stoof bloemkool in pindakaasmix en serveer met rijst.

Internationale gerechten

36. Thaise noedelsalade

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijstnoedels
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 eetlepel kokosgremolata
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lepel zout en peper

Bereiding:
Kook de rijstnoedels. Stoof courgette en paprika. Meng met kokosgremolata en sojasaus. Serveer met zout en peper.

37. Afghaanse bolani

Bereidingsduur: 60 minuten
Ingrediënten:
- 2 platbroden
- 200 g groentevulling
- 1 eetlepel geraspte Parmezaan

Bereiding:
Vul de platbroden met groentevulling en bestrooi met Parmezaan.

38. Indiase dahl met kokosmelk

Bereidingsduur: 60 minuten
Ingrediënten:
- 200 g dahl
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 eetlepel kokosmelk
- 1 eetlepel kurkuma
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg dahl, kokosmelk en kurkuma toe. Kook 40 minuten en serveer.

39. Melanzane alla Parmigiana

Bereidingsduur: 55 minuten
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel tomatensaus
- 1 eetlepel Parmezaan

Bereiding:
Stoof aubergines in olijfolie. Meng met tomatensaus en Parmezaan. Bake in de oven (180°C) tot de bovenkant goudbruin is.

40. Banjan Borani met gestoomde aubergine en yoghurtdressing

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 1 eetlepel yoghurtdressing
- 1 eetlepel zout en peper

Bereiding:
Stoom de aubergines. Meng met yoghurtdressing en zout en peper. Serveer.

Gerechten met vleesvervangers

41. Vegan stroganoff met paddenstoelen

Bereidingsduur: 40 minuten
Ingrediënten:
- 200 g paddenstoelen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 100 g tomatenpuree
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 100 g room (of vegan variant)
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg paddenstoelen en tomatenpuree toe. Kook 10 minuten en voeg paprikapoeder en room toe. Serveer met rijst of pasta.

42. Pasta met tomatensaus en Parmezaan

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g pasta
- 1 eetlepel tomatensaus (uit blik of zelfgemaakt)
- 1 eetlepel Parmezaan

Bereiding:
Kook de pasta en meng met tomatensaus. Bestrooi met Parmezaan.

43. Nasi met sticky saté van bloemkool

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijst
- 1 kop bloemkool
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 lepel sambal
- 1 lepel gemberpoeder

Bereiding:
Kook de rijst. Stoof bloemkool in pindakaasmix en serveer met rijst.

44. Vegan pad thai

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g rijstnoedels
- 100 g tofu (geknipt)
- 1 uien
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 lepel ketjap
- 1 lepel honing
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel sambal (optioneel)
- 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding:
Kook de rijstnoedels. Stoof uien in olijfolie en voeg tofu en gemberpoeder toe. Voeg sojasaus, ketjap en honing toe. Meng met de rijstnoedels en serveer met sambal.

45. Taco’s met jackfruit en chipotle

Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g jackfruit (uit blik)
- 1 eetlepel chipotle paste
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 6 taco’s
- 1 eetlepel geraspte Parmezaan

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg jackfruit en chipotle paste toe en kook 10 minuten. Vul de taco’s en bestrooi met Parmezaan.

Soepen en salades

46. Bietengazpacho

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 bietjes
- 1 sinaasappel
- 1 tomaat
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender tot een vloeistof. Serveer koud met een snufje zout.

47. Kwanten-salade met feta

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 200 g kwanten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zout en peper
- 100 g feta

Bereiding:
Mix kwanten, olijfolie, zout en peper. Serveer met feta.

48. Linzensoep met kokos

Bereidingsduur: 45 minuten
Ingrediënten:
- 200 g droge linzen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 1 eetlepel kokosmelk
- 1 eetlepel kurkuma
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg linzen, kokosmelk en kurkuma toe. Kook 30 minuten en serveer.

49. Champignonsoep

Bereidingsduur: 30 minuten
Ingrediënten:
- 300 g champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 uien
- 1 knoflookteentje
- 200 ml water
- Zout en peper

Bereiding:
Stoof uien en knoflook in olijfolie. Voeg champignons en water toe. Kook 20 minuten en serveer.

50. Gegrilde groenten met hummus

Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 asperge
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 lepel zout en peper
- 1 portie hummus

Bereiding:
Snijd alle groenten in stukjes en meng met olijfolie, zout en peper. Grill of bak de groenten tot ze knapperig zijn. Serveer met romige hummus.

Conclusie

Vegetarisch eten hoeft niet ingewikkeld of saai te zijn. Met 50 verschillende recepten is er voor iedere smaak en smaakzin iets te vinden. Of je nu houdt van eenvoudige groentegerechten, rijke soepen, of internationale keuken, er is voor iedereen een gerecht dat in de smaak valt. Bovendien zijn deze recepten vaak snel te bereiden, wat ze ideaal maakt voor het avondeten. Met een beetje creativiteit en bereidwilligheid om nieuwe ingrediënten te proberen, kan vegetarisch eten een heerlijk en voedzame ervaring worden voor het hele gezin.

Bronnen

  1. VegaFeb gerechten week 1
  2. [In

Related Posts