Leuke en variabele recepten met grote garnalen

Grote garnalen zijn een veelgebruikt en veelzijdig ingrediënt in de keuken. Ze kunnen op vele manieren bereid worden en passen goed in zowel traditionele als moderne gerechten. In dit artikel worden verschillende recepten en bereidingsmethoden voor grote garnalen uitgelegd, inclusief ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele tips. Deze informatie is gebaseerd op betrouwbare bronnen en biedt een overzicht van diverse kookstijlen en smaken.

Inleiding

Grote garnalen zijn niet alleen lekkere, maar ook relatief eenvoudig te bereiden ingrediënten die goed passen in verschillende gerechten. Van een frisse salade tot een pittige saus, de mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. In dit artikel worden een aantal recepten en kooktechnieken besproken die het gebruik van grote garnalen illustreren. Deze recepten komen van betrouwbare bronnen en geven een duidelijk overzicht van hoe deze ingrediënten kunnen worden verwerkt.

Garnalen met avocadomousse en paprika

Receptbeschrijving

Een fris en smaakvol voorgerecht is het recept voor garnalen met avocadomousse en paprika. Het gerecht is makkelijk en snel te bereiden en past goed bij een lichte maaltijd of een diner met vrienden. Het recept is ideaal voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 6 grote garnalen
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • een handje rucola melange
  • 1 lenteui
  • 1 kwart rood pepertje
  • sap van een halve citroen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper

Bereidingswijze

  1. Avocadomousse bereiden: De avocado’s worden geprakt met citroensap, zout, peper, en gebakken paprikablokjes.
  2. Garnalen bereiden: De grote garnalen worden kort gebakken met knoflook en olijfolie.
  3. Presentatie: De garnalen worden mooi op de avocadomousse gepresenteerd en vervolgens gegarneerd met knapperige rucola.

Dit gerecht is niet alleen een heerlijke combinatie van smaken, maar ziet er ook prachtig uit op het bord. Het is ideaal voor een snelle en indrukwekkende maaltijd. De bereidingstijd is ongeveer 5 minuten en de totale tijd ongeveer 15 minuten.

Kung Pao Garnalen met Duitse Riesling

Receptbeschrijving

Een pittige en smaakvolle variant op garnalen is het recept voor Kung Pao Garnalen met Duitse Riesling. Het gerecht is ideaal voor mensen die smaakvolle en pittige gerechten prefereren. Het gerecht is makkelijk te bereiden en is geschikt als hoofdgerecht.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 28 grote garnalen (7 per persoon)
  • 1 witte ui
  • 1 zak woknoodles
  • ½ courgette in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 1 rood pepertje in ringetjes
  • 2 tenen knoflook
  • pinda’s ter decoratie
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl maizena

Voor de saus:

  • 2 el hoisinsaus
  • 100 ml kippenbouillon
  • 60 ml sojasaus (zoutarm)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl maizena

Bereidingswijze

  1. Uitvoerige voorbereiding: De ui en knoflook worden gesnipperd, de groenten in blokjes of ringetjes gehakt.
  2. Marinade voor de garnalen: Een glad papje wordt gemaakt door 1 tl water, 1 el sojasaus en 1 tl maizena te mengen. Deze marinade wordt over de garnalen gegoten en laat ze 10-15 minuten marineren.
  3. Saus bereiden: Een aparte kom wordt gebruikt om de ingrediënten voor de saus te mengen. Het is aan te raden om zoutarme sojasaus te gebruiken omdat de kippenbouillon al zout bevat.
  4. Bereiding in de wok: De garnalen worden in een wok met wokolie of zonnebloemolie voor ongeveer 2 minuten gebakken. Vervolgens worden ze apart gelegd.
  5. Groenten en saus: De resterende ingrediënten worden in de wok gebakken en vervolgens de saus toegevoegd.

Dit gerecht is een pittige en smaakvolle variant op garnalen en is geschikt als hoofdgerecht. Het is eenvoudig te bereiden en kan snel op tafel worden gezet.

Gulai Udang

Receptbeschrijving

Gulai Udang is een heerlijk en pittig gerecht uit Indonesië. Het gerecht is geschikt als hoofdgerecht en past goed bij witte rijst. Het is een typisch voorbeeld van een Indonesisch gerecht dat gebruik maakt van kruiden en specerijen.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 3 el olie
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta of poeder)
  • 4 rode lomboks
  • 2 theelepel ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel laos (galanga)
  • 1 theelepel djintan (komijn)
  • 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
  • zout
  • 250 gr grote garnalen
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels asem (tamarinde)
  • 3 salamblaadjes
  • ¼ blok santen

Voorbereiding

  1. Uien en knoflook voorbereiden: De uien en knoflook worden in kleine stukjes gehakt.
  2. Lomboks voorbereiden: De rode lomboks worden fijn gehakt.
  3. Garnalen en tomaten voorbereiden: De garnalen worden gepeld en de tomaten worden ontveld in stukjes.

Bereidingswijze

  1. Fruit de uien en knoflook: De olie wordt in een pan verhit en vervolgens worden de uien, knoflook, trassi, lomboks, ketoembar, djintan, laos, gula djawa, en wat zout geroerbakken voor ongeveer 3 minuten.
  2. Garnalen, citroenrasp en tomaten toevoegen: De garnalen, citroenrasp en tomaten worden toegevoegd en geroerbakken voor ongeveer 5 minuten.
  3. Water en saus toevoegen: ½ liter water wordt in de pan geschonken en vervolgens de asem, salamblaadjes en santen toegevoegd.
  4. Koken en binden: Het mengsel wordt aan de kook gebracht, het vuur wordt verminderd en het mengsel wordt voor ongeveer 10 minuten zonder deksel op de pan zachtjes gekookt en gebonden.
  5. Presentatie: De salamblaadjes worden verwijderd en het gerecht wordt geserveerd met witte rijst en komkommersplakjes.

Dit gerecht is een heerlijke en pittige variant op garnalen en is geschikt als hoofdgerecht. Het is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Gambas al Ajillo

Receptbeschrijving

Gambas al Ajillo is een populair gerecht in Spanje. Het gerecht is makkelijk te bereiden en is geschikt als voorgerecht of hoofdgerecht. Het gerecht is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 24 grote, verse, ongepelde garnalen (tussen de 7,5 ons en 1 kilo)
  • 4-6 verse grote tenen knoflook (Spaanse teentjes zijn het beste)
  • Een bosje fijn gehakte of geknipte platte of blad peterselie
  • Grof zeezout
  • 1 dl goede olijfolie

Extra benodigdheden

  • Bakplaat voor in de oven
  • Bakpapier om de bakplaat mee te bekleden

Bereidingswijze

  1. Garnalen voorbereiden: De garnalen worden vers gekocht of ingevroren en vervolgens goed ontdooien en uitlekken.
  2. Knoflook en olijfolie bereiden: De knoflook wordt fijn gehakt en gemengd met olijfolie.
  3. Bakplaat voorbereiden: De bakplaat wordt met bakpapier bekleed.
  4. Garnalen in de oven: De garnalen, knoflook en olijfolie worden op de bakplaat geplaatst en in de oven gebakken.
  5. Presentatie: De garnalen worden geserveerd met fijngehakte peterselie en grof zeezout.

Dit gerecht is een heerlijke en pittige variant op garnalen en is geschikt als voorgerecht of hoofdgerecht. Het is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Garnalen in citroen-botersaus

Receptbeschrijving

Garnalen in citroen-botersaus is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Het gerecht is geschikt als hoofdgerecht en is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • Boter
  • Gehakte knoflook
  • Chilivlokken
  • Rauwe garnalen
  • Citroen-botersaus
  • Zout en peper
  • Verse peterselie

Bereidingswijze

  1. Smelten van de boter: De boter wordt in een pan gesmolten op laag vuur.
  2. Knoflook en chilivlokken: De gehakte knoflook en chilivlokken worden ongeveer 30 seconden getrokken.
  3. Garnalen toevoegen: De rauwe garnalen worden toegevoegd en geroerbakken voor ongeveer 1 minuut.
  4. Saus toevoegen: De saus wordt toegevoegd en nog een minuut doorgetrokken.
  5. Smaken brengen: De garnalen in citroen-botersaus worden op smaak gebracht met zout en peper en vervolgens geserveerd met verse peterselie.

Dit gerecht is een eenvoudig en smaakvol gerecht dat geschikt is als hoofdgerecht. Het is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Grote garnalen met knoflook en peterselie

Receptbeschrijving

Grote garnalen met knoflook en peterselie is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Het gerecht is geschikt als hoofdgerecht en is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 600 gr rauwe garnalen (bijvoorbeeld diepvries, zwarte tijgergarnalen)
  • 8 teentjes knoflook
  • 4 rode pepers
  • 1 tl pimenton (gerookte paprikapoeder)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 + 2 el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Garnalen voorbereiden: De garnalen worden ontdooien en schoongemaakt. De staartjes worden verwijderd en het darmkanaal wordt verwijderd.
  2. Knoflook en pepers voorbereiden: De knoflook wordt fijn gehakt en de pepers worden fijn gehakt. Wanneer je niet van heet houdt, worden de zaadjes verwijderd.
  3. Pimenton en oregano bereiden: De pimenton en oregano worden gemengd met olijfolie.
  4. Bereiding in de pan: De geplette knoflook en rode peper worden in de pan gebakken op laag vuur. De knoflook wordt langzaam bruin geroerbakken.
  5. Garnalen toevoegen: De garnalen worden toegevoegd en geroerbakken.
  6. Presentatie: De garnalen worden geserveerd met fijngehakte peterselie en grof zeezout.

Dit gerecht is een eenvoudig en smaakvol gerecht dat geschikt is als hoofdgerecht. Het is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Garnalen piri piri

Receptbeschrijving

Garnalen piri piri is een pittig en smaakvol gerecht. Het gerecht is geschikt als hoofdgerecht en is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Ingrediënten

De ingrediënten voor dit gerecht zijn:

  • 600 gr rauwe garnalen (bijvoorbeeld diepvries, zwarte tijgergarnalen)
  • 8 teentjes knoflook
  • 4 rode pepers
  • 1 tl pimenton (gerookte paprikapoeder)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 + 2 el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Garnalen voorbereiden: De garnalen worden ontdooien en schoongemaakt. De staartjes worden verwijderd en het darmkanaal wordt verwijderd.
  2. Knoflook en pepers voorbereiden: De knoflook wordt fijn gehakt en de pepers worden fijn gehakt. Wanneer je niet van heet houdt, worden de zaadjes verwijderd.
  3. Pimenton en oregano bereiden: De pimenton en oregano worden gemengd met olijfolie.
  4. Bereiding in de pan: De geplette knoflook en rode peper worden in de pan gebakken op laag vuur. De knoflook wordt langzaam bruin geroerbakken.
  5. Garnalen toevoegen: De garnalen worden toegevoegd en geroerbakken.
  6. Presentatie: De garnalen worden geserveerd met fijngehakte peterselie en grof zeezout.

Dit gerecht is een pittig en smaakvol gerecht dat geschikt is als hoofdgerecht. Het is geschikt voor mensen die zowel smaak als esthetiek belangrijk vinden.

Conclusie

Grote garnalen zijn veelzijdige en smaakvolle ingrediënten die op verschillende manieren kunnen worden bereid. Van frisse salades tot pittige sauzen, de mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. De recepten die in dit artikel zijn besproken geven een duidelijk overzicht van hoe deze ingrediënten kunnen worden verwerkt. Deze recepten zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen en bieden een duidelijk overzicht van diverse kookstijlen en smaken. Of je nu een eenvoudig gerecht zoekt of een smaakvolle variant, deze recepten bieden een goede basis voor verder koken.

Bronnen

  1. Garnalen met avocadomousse en paprika
  2. Kung Pao Garnalen met Duitse wijn
  3. Gulai Udang
  4. Gambas uit de oven
  5. Garnalen in citroen-botersaus
  6. Grote garnalen met knoflook en peterselie
  7. Garnalen piri piri

Related Posts