Rijst met kip en groenten is een klassieke combinatie die zowel gezond als smaakvol is. Het is een veelgebruikt gerecht in veel huishoudens vanwege zijn eenvoudige bereidingswijze, korte bereidingsduur en het feit dat het makkelijk aan te passen is aan persoonlijke smaken en voedingsvoorschriften. In dit artikel bespreken we 15 verschillende recepten voor rijst met kip en groenten, grotendeels gebaseerd op de beschikbare bronnen. Binnen elk recept worden ingrediënten, bereidingswijze en eventuele variaties besproken, waarbij we aandacht besteden aan technieken zoals wokken, ovenschotelen en het gebruik van kruiden en sauzen.
Inleiding
Rijst met kip en groenten is niet alleen een populaire maaltijd in de Nederlandse keuken, maar ook over de hele wereld. Het is een gerecht dat goed aansluit bij diverse voedingswetten, zoals flexitariaanse of vegetarische varianten. De voedzame samenstelling – met rijst als complex koolhydraat, kip als eiwitbron en groenten als bron van vezels, vitamines en minerale stoffen – maakt dit gerecht een uitstekende keuze voor een balansrijke maaltijd.
De bereidingswijze varieert afhankelijk van de gekozen techniek: wokken, stoofkoken, ovenschotelen of het gebruik van een combi-oven. De gebruikte kruiden en sauzen bepalen vaak de smaakrichting van het gerecht, van klassieke Nederlandse varianten tot Aziatische of Middel-Oostse smaken.
1. Kip met rijst en groenten (bron: [1])
Ingrediënten
- 2 kipfilets (~400 g)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 200 g witte rijst
- 2 middelgrote uien (~200 g), fijngehakt
- 1 grote wortel (~100 g), julienne gesneden
- 1 rode ui (~100 g), fijngehakt
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 150 ml heet water
- 1 rode chili peper, fijngehakt
- 150 g maïs
- Verse dille ter garnering
- Plantaardige olie om in te bakken
Bereidingswijze
- Was de kipfilets en dep ze droog.
- Bestrooi de kip met zout, peper en paprikapoeder.
- Bak de kip in een pan met olijfolie goudbruin.
- In een aparte pan, bak de uien en wortel tot de uien glazig zijn.
- Voeg de tomatenpuree en chili toe, en voeg het water toe. Laat het mengsel sudderen.
- Voeg de maïs toe en kook tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de geroosterde kip toe aan de groente.
- Serveer met witte rijst en garner met verse dille.
Voedingswaarde
- Hoog in eiwit (door kip)
- Rijst bevat complexe koolhydraten
- Groenten zoals maïs en wortel leveren vezels en vitamine C
Tip
Voor een pittiger gerecht, gebruik je een extra rode chili of voeg een beetje chilimazola toe.
2. Rijst met kip en groenten in de wok (bron: [2])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- 800 g wokgroente (sperziebonen, paprika, taugé)
- 300 g rijst
- 1 eetlepel Thaise kruiden curry
- 3 eetlepels ketjap manis
- Oestersaus
- Sojasaus
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes en bak deze in een wok goudbruin.
- Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de groenten en kruiden toe en wok tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de ketjap manis, oestersaus en sojasaus toe en mix goed door.
- Serveer met rijst.
Voedingswaarde
- Kipfilet is een lichte eiwitbron
- Wokgroente bevat veel vezels en vitamine C
- Thaise kruiden leveren extra smaak en vitamine B-complex
Tip
Voor een groenere smaak, voeg verse basijs of koriander toe.
3. Rijst met kip en groenten met satésaus (bron: [3])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- 800 g Thaise wokgroente
- 300 g zilvervliesrijst
- 1 eetlepel Thaise kruiden curry
- Satésaus (optioneel):
- 80 g pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 3 eetlepels ketjap manis
Bereidingswijze
- Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
- Bak de kipfilet in een wok of pan goudbruin.
- Voeg de knoflook toe en wok de groenten.
- Mest de kip en groenten met de rijst.
- Mix de satésaus in een aparte kom en serveer apart of meng met de rijst.
Voedingswaarde
- Pindakaas in de satésaus levert vet en eiwit
- Kokosmelk bevat gezonde vetten
- Ketjap manis bevat natrium, let op hoeveelheid
Tip
Voor een lichtere variant, vervang kokosmelk door melk of water.
4. Rijst met kip en broccoli (bron: [4])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g broccoli
- 2 teentjes knoflook
- 300 g rijst
- Zout, peper, olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de broccoli in kleine stukjes.
- Bak de kipfilet goudbruin in een pan met olijfolie.
- Voeg de broccoli en knoflook toe en bak tot de groenten zacht zijn.
- Meng de kip en groenten door de gare rijst.
- Serveer met extra zout en peper naar smaak.
Voedingswaarde
- Broccoli bevat vitamine C, K en folic zuur
- Kipfilet is een lichte eiwitbron
- Rijst bevat complexe koolhydraten
Tip
Voeg eventueel een beetje paprika of aardappel toe voor extra smaak.
5. Kip Madras (bron: [4])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 1 paprika
- 1 appel
- 200 g rijst
- 100 g boontjes
- 1 eetlepel kerrie
- Zout, peper, olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes en bak in een pan goudbruin.
- Voeg de paprika, appel en kerrie toe en bak kort mee.
- Voeg het water toe en laat het sudderen.
- Meng de boontjes en rijst door het gerecht.
- Serveer met extra zout en peper naar smaak.
Voedingswaarde
- Appel bevat vezels en vitamine C
- Kerrie bevat kurkumine, een anti-oxidant
- Rijst en boontjes leveren vezels en complexe koolhydraten
Tip
Voor extra smaak, gebruik je een beetje garam masala of koriander.
6. Kip en groenten met sinaasappelsaus (bron: [5])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 1 sinaasappel
- 200 g groenten (broccoli, wortel)
- 300 g rijst
- Verse basilicum
Bereidingswijze
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Snijd de kip in smalle reepjes en bak in een pan goudbruin.
- Voeg de groenten en sinaasappelsap toe.
- Smoor alles tot de groenten zacht zijn.
- Meng de gare kip en groenten door de rijst.
- Garnish met verse basilicum.
Voedingswaarde
- Sinaasappel bevat vitamine C
- Basilicum bevat anti-oxidanten en vitamine K
- Kip is licht en voedzaam
Tip
Voor een extra frisse smaak, voeg een beetje limoensap toe.
7. Kip siam (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 1 paprika
- 50 g cashewnoten
- 1 rode chili
- 300 g rijst
- 1 eetlepel Thaise kerrie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel oestersaus
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes en bak in een pan.
- Voeg de paprika, cashewnoten en chili toe en bak kort mee.
- Voeg Thaise kerrie, ketjap manis en oestersaus toe.
- Meng alles door de rijst en serveer.
Voedingswaarde
- Cashewnoten leveren vet en eiwit
- Kerrie bevat kurkumine
- Ketjap manis bevat natrium
Tip
Voor een extra pittige smaak, voeg een beetje sambal toe.
8. Tjap tjoy met kip (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g peultjes
- 100 g paksoi
- 2 teentjes knoflook
- 300 g rijst
- 1 eetlepel Thaise kerrie
- 1 eetlepel ketjap manis
Bereidingswijze
- Bak de kip in een pan goudbruin.
- Voeg knoflook, peultjes en paksoi toe.
- Voeg kerrie en ketjap manis toe en mix goed door.
- Meng met de rijst en serveer.
Voedingswaarde
- Peultjes bevat vitamine C en vezels
- Paksoi bevat folic zuur en vitamine K
- Kip is een lichte eiwitbron
Tip
Voeg eventueel een beetje sojasaus toe voor extra smaak.
9. Pittige jambalaya met kip en chorizo (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 100 g chorizo
- 200 g rijst
- 1 eetlepel cajunkruiden
- 1 rode chili
- 2 teentjes knoflook
Bereidingswijze
- Bak de kip en chorizo in een pan goudbruin.
- Voeg knoflook en chili toe en bak kort mee.
- Voeg cajunkruiden toe en meng met de rijst.
- Serveer warm.
Voedingswaarde
- Chorizo bevat vet en natrium
- Cajunkruiden bevat paprika en peper
- Rijst bevat complexe koolhydraten
Tip
Voor een extra pittige smaak, voeg een beetje chilimazola of extra paprika toe.
10. Kip hawaï met rijst en ananas (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g ananas
- 200 g rijst
- 1 eetlepel Thaise kerrie
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel oestersaus
Bereidingswijze
- Snijd de kip in blokjes en bak goudbruin.
- Voeg de ananas toe en bak kort mee.
- Voeg Thaise kerrie, ketjap manis, suiker en oestersaus toe.
- Meng met de rijst en serveer.
Voedingswaarde
- Ananas bevat vitamine C en bromelain
- Oestersaus bevat natrium
- Rijst bevat complexe koolhydraten
Tip
Voor extra frisheid, voeg wat citroensap toe.
11. Kip kerrie met geroosterde wortel (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g geroosterde wortel
- 300 g rijst
- 1 eetlepel kerrie
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel sojasaus
Bereidingswijze
- Bak de kip in een pan goudbruin.
- Voeg geroosterde wortel en kerrie toe.
- Voeg oestersaus en sojasaus toe.
- Meng met rijst en serveer.
Voedingswaarde
- Geroosterde wortel bevat beta-caroteen
- Kerrie bevat kurkumine
- Oestersaus bevat natrium
Tip
Voeg eventueel een beetje gember of paprika toe voor extra smaak.
12. Kip kerrie met kokosmelk (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 ml kokosmelk
- 1 eetlepel kerrie
- 2 teentjes knoflook
- 300 g rijst
Bereidingswijze
- Bak de kip in een pan goudbruin.
- Voeg kokosmelk en kerrie toe.
- Bak tot de saus iets heeft ingeslonken.
- Meng met rijst en serveer.
Voedingswaarde
- Kokosmelk bevat gezonde vetten
- Kerrie bevat kurkumine
- Kip bevat eiwit
Tip
Voeg eventueel een beetje citroensap toe voor extra frisheid.
13. Romige kip kerrie met groenten (bron: [6])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g groenten (broccoli, wortel)
- 1 eetlepel kerrie
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze
- Bak de kip in een pan goudbruin.
- Voeg groenten, kerrie, oestersaus en suiker toe.
- Meng alles door elkaar en serveer met rijst.
Voedingswaarde
- Broccoli bevat vitamine C en K
- Oestersaus bevat natrium
- Kip bevat eiwit
Tip
Voor extra smaak, voeg wat gember of citroensap toe.
14. Kip met groenten in de oven (bron: [2])
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 200 g groenten (broccoli, paprika)
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel kerrie
Bereidingswijze
- Snijd de kip in stukken en mix met groenten.
- Voeg oestersaus en kerrie toe.
- Bak in de oven (180°C) gedurende 20-25 minuten.
- Serveer met rijst.
Voedingswaarde
- Oestersaus bevat natrium
- Kerrie bevat kurkumine
- Broccoli bevat vitamine C en K
Tip
Voor een extra romige smaak, voeg wat kokosmelk toe.
15. Quinoa met kip en rijst (bron: [6])
Ingrediënten
- 150 g quinoa
- 150 g rijst
- 300 g kipfilet
- 200 g groenten (broccoli, wortel)
- 1 eetlepel kerrie
- 1 eetlepel ketjap manis
Bereidingswijze
- Kook quinoa en rijst volgens verpakking.
- Bak kip en groenten in een pan.
- Voeg kerrie en ketjap manis toe.
- Meng alles door elkaar en serveer.
Voedingswaarde
- Quinoa bevat alle essentiële aminozuren
- Rijst bevat complexe koolhydraten
- Broccoli bevat vitamine C en K
Tip
Voor extra smaak, voeg wat gember of citroensap toe.
Conclusie
Rijst met kip en groenten is een veelzijdig en voedzaam gerecht dat zich goed leent voor variaties. Of je nu voor een klassieke variant, een Aziatische twist of een ovenschotel kiest, de bereidingswijze is meestal snel en eenvoudig. Door het gebruik van verschillende kruiden, sauzen en groenten, is het gerecht smakenrijk en passend voor diverse smaakvoorkeuren en voedingswetten.
De 15 recepten die we in dit artikel besproken hebben, tonen aan hoe veel mogelijkheden er zijn met deze basiscombinatie. Of je nu een gezonde maaltijd zoekt of gewoon honger bent, rijst met kip en groenten is een uitstekende keuze.