6 Verschillende Recepten voor Pasta met Andijvie en Kip: Eenvoudige tot Creatieve Variaties

Pasta met andijvie en kip is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor meerdere bereidingswijzen. Het combineren van de zoete, iets bittere smaak van andijvie, de zachte textuur van pasta en de vette, proteïne-dichte kip, maakt dit gerecht een geliefde in veel keukens. De bereidingswijzen variëren van een eenvoudige roerbak tot verfijnde ovenschotels. Dit artikel bevat zes verschillende recepten, waarbij aandacht wordt besteed aan ingrediënten, bereidingswijze en eventuele smaakversterkers, zoals pesto of kippensaus.


Andijvie met Pasta en Kip – Een Zomerse Lauw-Warme Gerecht

Dit recept is ideaal voor een lichte maaltijd of als maaltijd in de zomer. Het combineert verse andijvie, gekookte pasta en kipfilet met een romige pesto-smaak.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 100 gram penne
  • 1 kipfilet
  • 500 ml kippenbouillon
  • ½ krop verse andijvie
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepels snippers oude kaas
  • 1 eetlepel pijnboompitjes
  • Voor pesto:
    • 1/3 theelepel knoflookpoeder
    • 8 gram verse basilicum
    • 4 gram pijnboompitjes
    • 1 theelepel citroensap
    • 5 gram Parmezaanse kaas
    • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
    • Zout en peper

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm de bouillon tot net onder het kookpunt, zet het vuur lager en pocheer de kipfilet voor 8 minuten.
  3. Snijd de kip in blokjes.
  4. Was de andijvie en snijd deze fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  5. Pureer de pesto-ingredienten tot een gladde pasta met een staafmixer of blender.
  6. Roer 2 eetlepels pesto door de gekookte pasta. Voeg de andijvie, zongedroogde tomaatjes, kaas, pijnboompitjes en kipblokjes toe.
  7. Verdeel het gerecht over borden en serveer direct. Het gerecht is zowel lauw-warm als koud heerlijk.

Andijvie met Geroosterde Kip en Pesto – Eenvoudig en Smaakvol

Dit recept is een snelle en eenvoudige manier om pasta met andijvie en kip te bereiden. Het bevat pesto, wat een extra smaakdimensie toevoegt.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300 gram pasta (bijvoorbeeld penne of fusilli)
  • 250 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 200 gram andijvie, gesneden
  • 4 eetlepels pesto
  • Olie om te bakken
  • Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit olie in een pan en bak de kip tot deze gaar is.
  3. Voeg de andijvie toe en bak tot deze iets geslonken is.
  4. Meng de gekookte pasta door de andijvie en kip.
  5. Roer de pesto door het mengsel.
  6. Serveer direct, eventueel met geraspte Parmezaanse kaas.

Andijvie, Kip en Tijm – Een Ovenschotel met Eieren

Dit recept maakt gebruik van tijm, eieren en crème fraîche voor een romiger en rauwer gerecht dat ideaal is als maaltijd voor de zaterdagsmiddag of zondagochtend.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300 gram pasta
  • 250 gram kipfilet, in schijfjes gesneden
  • 200 gram andijvie, in streepjes gesneden
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Tijm
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit olijfolie in een pan en bak de kipfilet op hoog vuur 3 minuten per kant, zout en peper toevoegen.
  3. Was en droog de andijvie, snijd in streepjes.
  4. Verhit olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en geperste knoflook met een snufje zout.
  5. Voeg de andijvie toe en bak deze 5 minuten. Voeg bouillon of water toe en stof nog even.
  6. Meng de pasta, andijvie en kip.
  7. Scheid de eieren. Klop het eiwit stijf met citroensap, zout en nootmuskaat.
  8. Klop het eigeel met crème fraîche met een garde en meng voorzichtig met de pasta-massa.
  9. Voeg 2/3 van de eiwit toe luchtig door de massa.
  10. Vul de pasta-massa in een ingevette ovenschotel. Verdeel het resterende eiwit erover en voeg eventueel geraspte kaas toe.
  11. Bak in de oven op 200°C gedurende 15–20 minuten.

Andijvie met Kipfilet – Een Kruidige Indische Variant

Deze variant van andijvie met kipfilet bevat kruiden zoals kentjoer, laospoeder en ketjap manis, wat het gerecht een exotische smaak geeft.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 400 gram andijvie, gesneden
  • 250 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 maggieblokjes
  • 1 mespuntje kentjoer (galangal)
  • 1 mespuntje laospoeder (gemberwortel)
  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus)
  • Bosui

Bereiding

  1. Verhit de olie in een wok of pan.
  2. Fruit de ui en knoflook tot deze zacht zijn.
  3. Voeg de kip toe en bak tot deze bruin is.
  4. Voeg zwarte peper, maggieblokjes, kentjoer en laospoeder toe.
  5. Voeg ketjap manis toe en roer goed door.
  6. Voeg de andijvie toe en bak tot deze geslonken is.
  7. Stamp het bosui-boemboemengsel met de pureestamper tot een puree. Voeg de rest van de andijvie beetje bij beetje toe en meng het door elkaar.
  8. Serveer warm.

Andijvie á la Creme met Kippendijen – Een Romig Gerecht

Dit gerecht is ideaal voor wie een romiger gerecht zoekt, met andijvie in room en sappige kippendijen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200 gram pandanrijst
  • 2 kippendijen
  • 400 gram gesneden andijvie
  • 1 witte ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 groente bouillonblokje
  • 200 ml kookroom
  • 60 ml water
  • 1 flinke theelepel maizena
  • Peper en zout
  • Boter

Bereiding

  1. Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Bak de kippendijen in boter tot deze gaar zijn.
  3. Snijd de andijvie en voeg deze toe aan een pan met een beetje water of bouillon.
  4. Voeg de witte ui en knoflook toe en laat zacht bakken.
  5. Voeg de kookroom toe en meng met maizena tot het mengsel dikker wordt.
  6. Roer de andijvie á la creme door de kippendijen.
  7. Serveer met rijst of aardappelpuree.

Honing-Kip met Andijvie en Noedels – Een Snelle Roerbakvariant

Dit recept is ideaal voor een snelle maaltijd op een rustige avond. Het bevat honing, sojasaus en noedels, wat het gerecht extra sappig maakt.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 krop andijvie, gesneden
  • 100 gram noedels
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Olie om te bakken
  • Optioneel: sesamzaadjes en lente-ui voor garnering

Bereiding

  1. Marineer de kip in een mengsel van honing en sojasaus. Laat minstens 10 minuten intrekken.
  2. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verhit olie in een wok of grote pan.
  4. Bak de kip tot deze goudbruin is.
  5. Voeg de andijvie, ui en knoflook toe en bak tot de andijvie geslonken is.
  6. Meng alles met de gekookte noedels en serveer.

Tips en Aanbevelingen voor het Bereiden van Andijvie met Kip

  • Andijvie wassen: Andijvie kan zand en modder bevatten. Het is raadzaam om het zorgvuldig te wassen en goed te drogen.
  • Kipfilet pocheren: Pocheeren is een zachte bereidingswijze die de vleesstructuur bewaart en het vlees sappig maakt. Het is ideaal voor gerechten waarbij de kip niet te droog mag worden.
  • Pesto maken: Pesto is een eenvoudige, maar krachtige saus. Het kan op voorhand gemaakt worden en is geschikt als smaakversterker in pasta- of groentegerichten.
  • Andijvie niet te lang koken: Andijvie smaakt het beste wanneer er nog een beetje "bite" in zit. Te lang koken zorgt voor een slapere textuur.

Conclusie

Pasta met andijvie en kip is een veelzijdig gerecht dat zich goed leent voor meerdere bereidingswijzen. Van een eenvoudige roerbak tot verfijnde ovenschotels en romige gerechten, dit gerecht kan voor ieder gelegenheid aangepast worden. Of je nu een zomerse maaltijd zoekt of een romig gerecht met exotische kruiden, deze recepten bieden diverse opties voor thuisgebruik. De smaakcombinatie van andijvie, pasta en kip is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam, aangezien kip een goede bron is van eiwitten en andijvie rijk is aan vitaminen en mineralen. Met deze recepten en tips is het eenvoudig om dit gerecht thuis te maken.


Bronnen

  1. Andijvie met pasta en kip
  2. Recept met andijvie en kip
  3. Andijviepastaschotel
  4. Andijvie met pasta en kip
  5. Andijvie a la creme met kippendijen

Gerelateerde berichten