Noodles met kip is een populaire wokmaaltijd die eenvoudig te bereiden is, maar toch vol smaak zit. Het gerecht bestaat uit kip, groenten en noodles die in een saus zijn verwerkt. In dit artikel worden verschillende recepten gepresenteerd, samen met tips voor het bereiden van deze lekkere maaltijd.
Inleiding
Noodles met kip is een gerecht dat snel en makkelijk te bereiden is, maar toch smaakt alsof je er lang aan hebt gewerkt. Het is ideaal voor een doordeweekse maaltijd of voor wanneer je snel iets wil eten. De basis van het gerecht is kip, die vaak in blokjes of plakjes wordt gesneden. Groenten zoals broccoli, paprika, wortel en knoflook zijn veelgebruikte ingrediënten, en noodles die vaak uit verpakking worden gekookt. De saus kan variëren van een eenvoudige sojasaus tot een ingewikkeldere combinatie van oestersaus, honing en sesamolie. In de volgende paragrafen worden verschillende recepten gepresenteerd, samen met tips voor het bereiden van noodles met kip.
Recept 1: Noodles met kip en groenten
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 300 g soba noodles
- 500 g broccoli
- 1 ui
- 2 st. lenteui
- 1 teentje knoflook
- 750 ml kippenbouillon
- 2 tl maizena (plus 1 el water)
- 40 g cashewnoten
- 5 takjes koriander
- Peper en zout
- Olijfolie
Marinade - 4 el sojasaus - 1 teentje knoflook - 1 rode peper - Sap van een halve limoen - 2 el olijfolie
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de kip in blokjes en laat deze minimaal een half uur marineren in de marinade.
- Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote pan in iets olijfolie. Voeg de kipfilet en de marinade toe en bak dit rondom aan.
- Snij de broccoli in kleine roosjes en was deze. Doe de broccoli samen met de bouillon en de noodles in de pan en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat de noodles net onder staan. Voeg eventueel wat extra bouillon toe. Laat de noodles in ongeveer 6 minuten gaar koken.
- Maak een papje van de maïzena en het water en voeg dit bij de noodles. Meng het met een garde, net zolang totdat de saus indikt.
- Breng de noodles met kip naar wens op smaak met extra chilipeper en zout en garneer het met een flinke hand cashewnoten, fijngesneden lenteui en koriander.
Recept 2: Woknoedels met kip en groenten
Ingrediënten
- 275 g kipfiletblokjes
- 250 g wok noodles
- 1 bosje bosuitjes
- 3 el wokolie
- 400 g Japanse wokgroente
- 100 ml woksaus hoisin
- 65 g taugé
Bereiding
- Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snijd intussen de bosuitjes in schuine stukjes van 3 cm.
- Verhit in een wok de olie. Bak de kipblokjes al omscheppend in 5 minuten bruin. Voeg de bosui en wokgroente toe en bak in 3–4 minuten beetgaar.
- Schenk de woksaus bij de groenten. Voeg ook de noodles en taugé toe. Bak nog 1 minuut al omscheppend op hoog vuur.
- Breng op smaak met peper en verdeel over 4 kommen of borden.
- Probeer eventueel de vegetarische variant van deze noodles en vervang de kip door Jumbo’s Vegetarische Kipstukjes.
Recept 3: Noodles met kip en wokgroente mix
Ingrediënten
- 150 g volkoren noodles
- 400 g wokgroente mix (bijv. Chinees of Japans)
- 200 g kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- Ong. 1 cm gember
- 2 el sojasaus
- 1 el pindakaas
- 1 el Sriracha saus of andere hete saus
- Sap halve limoen
- Olie
Bereiding
- Snijd de gember en knoflook fijn. Snijd vervolgens de kipfilet in blokjes. Doe een beetje olie in de wokpan en bak hier de kipfilet in. Wanneer de kip gaar is, doe je de knoflook, gember, sojasaus, pindakaas en Sriracha saus erbij.
- Kook ondertussen de noodles zoals staat aangegeven op de verpakking. Doe vervolgens de wokgroente bij de kip. Wanneer de noodles klaar zijn, giet je het af en doe je het in de wokpan.
- Serveer direct en eet smakelijk!
Recept 4: Noodles met kip en groenten (volkoren noodles)
Ingrediënten
- 150 g volkoren noodles
- 400 g wokgroente mix (bijv. Chinees of Japans)
- 200 g kipfilet
- 2 teentjes knoflook
- Ong. 1 cm gember
- 2 el sojasaus
- 1 el pindakaas
- 1 el Sriracha saus of andere hete saus
- Sap halve limoen
- Olie
Bereiding
- Snijd de gember en knoflook fijn. Snijd vervolgens de kipfilet in blokjes. Doe een beetje olie in de wokpan en bak hier de kipfilet in. Wanneer de kip gaar is, doe je de knoflook, gember, sojasaus, pindakaas en Sriracha saus erbij.
- Kook ondertussen de noodles zoals staat aangegeven op de verpakking. Doe vervolgens de wokgroente bij de kip. Wanneer de noodles klaar zijn, giet je het af en doe je het in de wokpan.
- Serveer direct en eet smakelijk!
Recept 5: Noodles met kip en groenten (roerbak)
Ingrediënten
- 250 g noedels
- 350 g kippendijen
- 200 g peultjes
- 1 paprika
- 1 rode peper
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 blik mini maïs
- 1 bosui
- sesamzaadjes
Saus - 1 eetlepel gembersiroop - 4 eetlepels sojasaus - 2 eetlepels sesamolie
Bereiding
- Snijd de kippendijen in stukjes. Bak deze in een wokpan op hoog vuur met een eetlepel sesamolie rondom aan (de kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn).
- Snipper de ui, rode peper en knoflook fijn. Haal de kip uit de pan. Voeg de knoflook, ui en rode peper toe en fruit even aan. Voeg de paprika in stukjes toe en de peultjes en roerbak op hoog vuur een paar minuten.
- Voeg ook de kip weer toe aan de pan. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en voeg toe aan de pan met groenten en kip. Schep alles goed doorelkaar. Kook de noodles gaar.
- Laat de mini maïs uitlekken en voeg ook in stukken toe aan de groenten en kip.
- Serveer de noodles met kip en groenten en garneer met sesamzaadjes.
Recept 6: Noodles met kip (soba noodles)
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 300 g soba noodles
- 500 g broccoli
- 1 ui
- 2 st. lenteui
- 1 teentje knoflook
- 750 ml kippenbouillon
- 2 tl maizena (plus 1 el water)
- 40 g cashewnoten
- 5 takjes koriander
- Peper en zout
- Olijfolie
Marinade - 4 el sojasaus - 1 teentje knoflook - 1 rode peper - Sap van een halve limoen - 2 el olijfolie
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de kip in blokjes en laat deze minimaal een half uur marineren in de marinade.
- Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote pan in iets olijfolie. Voeg de kipfilet en de marinade toe en bak dit rondom aan.
- Snij de broccoli in kleine roosjes en was deze. Doe de broccoli samen met de bouillon en de noodles in de pan en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat de noodles net onder staan. Voeg eventueel wat extra bouillon toe. Laat de noodles in ongeveer 6 minuten gaar koken.
- Maak een papje van de maïzena en het water en voeg dit bij de noodles. Meng het met een garde, net zolang totdat de saus indikt.
- Breng de noodles met kip naar wens op smaak met extra chilipeper en zout en garneer het met een flinke hand cashewnoten, fijngesneden lenteui en koriander.
Tips voor het bereiden van noodles met kip
- Groenten variëren: Groenten zoals broccoli, paprika, wortel, knoflook, champignons en taugé zijn veelgebruikte ingrediënten in noodles met kip. Probeer ook andere groenten zoals courgette, aubergine of spinazie.
- Saus maken: De saus is wat jouw noodles met kip uniek maakt. Je kunt kiezen voor een kant-en-klare saus, maar het is leuker om je eigen saus te maken. Oestersaus, sojasaus, honing, sesamolie en Sriracha zijn veelgebruikte ingrediënten.
- Kip marineren: Marineren helpt om de kip extra smaak te geven. Een combinatie van sojasaus, knoflook, rode peper en limoen is een populaire marinade.
- Noodles koken: Zorg ervoor dat je de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking kookt. Spoel ze af onder koud water om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
- Bereid in een wok: Een wok is ideaal voor het bereiden van noodles met kip. Het zorgt voor een snel en gelijkmatig koken van de ingrediënten.
Conclusie
Noodles met kip is een eenvoudig en smaakvol gerecht dat snel is te bereiden. Er zijn verschillende recepten beschikbaar, elk met een eigen combinatie van ingrediënten en bereiding. Groenten variëren en de saus kan worden aangepast aan persoonlijke smaken. Marineren van de kip en het gebruik van een wok zijn tips die het gerecht extra smaak geven. Noodles met kip is ideaal voor een doordeweekse maaltijd of voor wanneer je snel iets wil eten.