10 Lekkere Avondeten Recepten met Kip voor iedereen

Kip is een veelzijdig en eenvoudig ingrediënt dat zich uitstekend leent voor zowel snelle maaltijden als meer uitgebreide gerechten. Of je nu een rustige avond wilt doorbrengen met een heerlijk gerecht of wil indruk maken op je gasten, kip biedt tal van mogelijkheden. In dit artikel worden tien smaakvolle recepten voorgesteld die zich perfect lenen voor het avondeten. Deze recepten zijn geselecteerd uit betrouwbare bronnen en laten zien hoe kip in een verscheidenheid van stijlen en bereidingswijzen kan worden verwerkt.

Kip in de kokosmelksoep (Thom Kha Kai)

Een van de smaakrijkste gerechten uit de Thaise keuken is de Thom Kha Kai, een soep van kip in kokosmelk. Deze soep is zowel sappig als kruidig en biedt een heerlijke smaakexplosie. De basis van de soep bestaat uit kokosmelk, kipfilet en een mix van kruiden zoals kaffir limoenbladeren en citroengras. Dit recept vereist wat voorbereiding, maar het resultaat is een gerecht dat eenvoudig te maken is en een heerlijke smaak teweegbrengt.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kaffir limoen
  • Citroengras
  • 1 theelepel gember
  • Zout en peper
  • Garnaalkies (optioneel)

Bereiding

  1. Snijd de kipfilets in stukjes van 2 cm.
  2. Kook de kokosmelk met knoflook, kaffir limoenbladeren en citroengras op een laag vuur.
  3. Voeg de kip toe en laat deze 10 minuten zachtjes koken.
  4. Tijdens het koken voeg je gember toe en brengt het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de soep heet, eventueel met garnaalkies erop.

Dit gerecht is ideaal voor een avondeten, omdat het sappig is en snel klaar is. Het is bovendien een gerecht dat goed geserveerd kan worden als het hoofdgerecht of als een smaakvolle introductie tot een Thaise maaltijd.

Gegrilde kip met bier en kruiden

Een andere smaakvolle optie is gegrilde kip met bier en kruiden. Het gerecht bestaat uit een hele kip die in een pan wordt gegrild met bier en kruiden. Het resultaat is een sappige en malse kip die zich uitstekend leent voor een avondeten.

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 1 bierfles
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel paprika
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Verhit olijfolie in een pan en bak de kip lichtjes aan.
  2. Voeg gember, knoflook en paprika toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg een bierfles toe en laat de kip in het bier garen.
  4. Laat de kip 15 minuten garen tot het vlees sappig is.
  5. Serveer de kip met wat bier en kruiden erbij.

Dit gerecht is ideaal voor een gezellig eetavondje en kan snel klaar worden. Het is bovendien een gerecht dat goed geserveerd kan worden als het hoofdgerecht of als een smaakvolle introductie tot een lichte maaltijd.

Kip in bananenroomsaus

Een ander gerecht dat zich uitstekend leent voor een avondeten is kip in bananenroomsaus. Deze saus is romig en smaakvol en wordt vaak opgediend met rijst of pasta.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel paprika
  • 100 ml kookroom
  • 1 bananen
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en gember en bak deze kort mee.
  3. Voeg paprika toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg kookroom toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  5. Voeg bananen toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de kip met de saus erover.

Kip in saus met zongedroogde tomaten

Een ander gerecht dat zich uitstekend leent voor een avondeten is kip in saus met zongedroogde tomaten. Deze saus is romig en smaakvol en wordt vaak opgediend met pasta of rijst.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 100 ml kookroom
  • 1 theelepel Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en voeg zongedroogde tomaten toe.
  3. Voeg kookroom toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  4. Voeg Parmezaanse kaas toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de kip met de saus erover.

Kip in satésaus

Een ander gerecht dat zich uitstekend leent voor een avondeten is kip in satésaus. Deze saus is romig en smaakvol en wordt vaak opgediend met rijst of pasta.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel paprika
  • 100 ml satésaus
  • 1 theelepel Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en gember en bak deze kort mee.
  3. Voeg paprika toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg satésaus toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  5. Voeg Parmezaanse kaas toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de kip met de saus erover.

Kip in pestosaus

Een ander gerecht dat zich uitstekend leent voor een avondeten is kip in pestosaus. Deze saus is romig en smaakvol en wordt vaak opgediend met pasta of rijst.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel paprika
  • 100 ml pesto
  • 1 theelepel Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en gember en bak deze kort mee.
  3. Voeg paprika toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg pesto toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  5. Voeg Parmezaanse kaas toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de kip met de saus erover.

Kip in saus met spinazie

Een ander gerecht dat zich uitstekend leent voor een avondeten is kip in saus met spinazie. Deze saus is romig en smaakvol en wordt vaak opgediend met rijst of pasta.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel paprika
  • 100 ml kookroom
  • 100 g verse spinazie
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en gember en bak deze kort mee.
  3. Voeg paprika toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg kookroom toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  5. Voeg spinazie toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de kip met de saus erover.

Butter chicken curry

De butter chicken curry is een Indiase klassieker die in Nederland steeds populairder wordt. Deze curry is romig, pittig en smaakvol, en wordt vaak opgediend met naan of rijst.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 el olijfolie
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • 100 ml kookroom
  • 100 ml room of kokosmelk
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  2. Verhit in dezelfde pan knoflook en gember en bak deze kort mee.
  3. Voeg garam masala toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg kookroom toe en laat de saus 15 minuten simmeren.
  5. Voeg room of kokosmelk toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de kip met de saus erover, eventueel met rijst of naan.

Gnocchi-ovenschotel met kip

Een andere lekkere optie is een gezellige gnocchi-ovenschotel met kip. Dit gerecht is heerlijk, eenvoudig en snel klaar.

Ingrediënten

  • 200 g gnocchi
  • 2 kipfilets
  • 1 el olijfolie
  • 1 theelepel Parmezaanse kaas
  • 100 ml kookroom
  • 100 g gesmolten mozzarella
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200°C.
  2. Bak de kipfilets in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  3. Voeg kookroom toe en breng het op smaak met zout en peper.
  4. Voeg Parmezaanse kaas toe en laat de saus 10 minuten simmeren.
  5. Voeg de gekookte gnocchi toe en mix goed.
  6. Verdeel het gerecht in een ovenschaal en bestrooi met gesmolten mozzarella.
  7. Bak het gerecht 15 minuten in de oven tot de kaas gegesmolten is.
  8. Serveer heet.

Kip fajita met pitabroodjes

Een andere lekkere en snelle optie is kip fajita in pitabroodjes. Dit gerecht is ideaal voor een gezellig avondeten.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 pitabroodjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 theelepel paprika
  • 1 theelepel cumin
  • 100 ml tomatensaus
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gember
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Snijd de kipfilets in stukjes van 2 cm.
  2. Bak de kip in olijfolie tot het vlees goudbruin is.
  3. Voeg paprika en cumin toe en bak deze kort mee.
  4. Voeg tomatensaus toe en laat de saus 10 minuten simmeren.
  5. Voeg knoflook en gember toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Meng de kip met de saus en verdeel het mengsel over de pitabroodjes.
  7. Serveer heet.

Conclusie

Kip is een veelzijdig en eenvoudig ingrediënt dat zich uitstekend leent voor een breed spectrum aan gerechten, van sappige zoute gerechten tot pittige curry’s. Of je nu zin hebt in een sappige kipsoep, een romige saus of een gezellige ovenschotel, de mogelijkheden zijn eindeloos. De recepten die in dit artikel zijn gepresenteerd bieden niet alleen smaak, maar ook variatie en eenvoud. Ze zijn ideaal voor zowel het doordeweekse avondeten als een gezellige bijeenkomst met familie of vrienden.

Bronnen

  1. 10 heerlijke avondeten recepten met kip voor eenheden en groot gezelschap
  2. 11x avondeten met kip

Gerelateerde berichten