10 Authentieke en Populaire Indiase Kipgerechten voor elke keuken

De Indiase keuken staat bekend om haar rijke smaken, geurige kruiden en diverse kooktechnieken. Kip is een veelzijdig ingrediënt dat uitstekend past binnen deze culinaire traditie. Of je nu op zoek bent naar authentieke klassiekers of moderne interpretaties, de smaken en geuren van de Indiase keuken zullen je zeker verrassen en inspireren. In dit artikel presenteren we tien van de populairste en meest voorkomende Indiase kipgerechten, samen met relevante tips voor het bereiden van deze gerechten.

De Basis van Indiase Kipgerechten

Centraal in de Indiase keuken staan de "masala's", complexe melanges van kruiden en specerijen die de smaak van elk gerecht bepalen. Veelvoorkomende ingrediënten zijn kurkuma, komijn, koriander, gember, knoflook, chilipepers en garam masala. De kunst van het Indiase koken ligt in het balanceren van deze smaken om een harmonieus en smaakvol gerecht te creëren.

Kip is een populaire keuze in de Indiase keuken vanwege de veelzijdigheid en de relatief korte bereidingstijd. Het neemt de smaken van de masala’s goed op en kan op verschillende manieren worden bereid: geroosterd, gebakken, gestoofd of gegrild. Traditioneel worden stukken kip met bot gebruikt, zoals drumsticks, kippendijen of een hele kip in stukken verdeeld. Deze stukken geven meer smaak af tijdens het koken.

1. Butter Chicken – Romige En Mild Gestoofde Kip

Een van de meest populaire Indiase kipgerechten is Butter Chicken, afkomstig uit Noord-India. Dit gerecht bestaat uit gemarineerde en gegrilde kip, die vervolgens in een romige tomatensaus wordt bereid met boter, room en een mix van kruiden en specerijen. De saus is mild van smaak, waardoor het populair is bij mensen die niet van te pittige gerechten houden.

Recept voor Butter Chicken

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 2 eetlepels boter - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel paprika - 1 theelepel tijm - 1 theelepel oregano - 2 eetlepels yoghurt - 1 theelepel citroensap - 1 theelepel zout - 1 theelepel zoet suiker - 2 eetlepels room - 2 eetlepels tomatenpuree - 2 theelepels tamarinde sap - 2 theelepels gemberpuree - 2 theelepels knoflookpuree - 1 theelepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 1 theelepel kaneel - 1 theelepel kardemompeulen - 1 theelepel steranijs - 1 theelepel zout

Bereiding: 1. Meng de kippendijen met de boter, garam masala, kurkuma, paprika, tijm, oregano, yoghurt, citroensap, zout en suiker. 2. Laat de kip minimaal een uur marineren. 3. Bak de kip goudbruin in een pan en zet hem opzij. 4. In een aparte pan meng je tomatenpuree, tamarinde sap, gemberpuree, knoflookpuree, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, kardemompeulen, steranijs en zout. 5. Voeg de gebakken kip toe aan de saus en laat het geheel 15-20 minuten verder koken. 6. Voeg eindelijk de room toe en serveer de Butter Chicken met rijst of naan.

2. Ajam Smoor – Pittige Indische Kip Stoof

Ajam Smoor, ook wel Indische kip genoemd, is een heerlijke kipstoof uit de Indische keuken. Hoewel sommige beweren dat dit geen authentiek Indisch recept is, wordt het toch vaak zo genoemd. Het is een gerecht waarbij de kip langzaam wordt gestoofd in een rijke, kruidige saus op basis van ketjap manis (zoete sojasaus), uien, knoflook, gember en diverse specerijen.

Recept voor Ajam Smoor

Ingrediënten: - 750 gram kipfilet of kippendijfilet in grotere stukken gesneden - 5 teentjes knoflook fijngehakt - 4 centimeter verse gember geschild en geraspt - 2 rode uien gesnipperd - 1 theelepel nootmuskaat - 2 theelepels sambal badjak (flinke theelepels) - 1 theelepel sambal oelek - 2 trostomaten in kleine stukjes gesneden - 6 eetlepels ketjap manis - 1 eetlepel rijstazijn - 2 eetlepels bruine suiker - 1 eetlepel bloem - 300 milliliter heet water - 1 kip bouillonblokje - 1 stengel sereh - snuf vers gemalen zwarte peper en zout - olie en roomboter

Bereiding: 1. Kook 300 milliliter water in een waterkoker. Giet dit in een mengbeker samen met 1 kip bouillonblokje. 2. Bak de uien in een pan met olie en roomboter totdat ze goudbruin zijn. 3. Voeg de knoflook en gember toe en fruit tot het geurt. 4. Voeg de sambals toe en meng goed. 5. Voeg de tomaten, ketjap manis, azijn, suiker, bloem en de bouillon toe. 6. Voeg de kipstukken toe en laat het geheel 20-25 minuten stoofden. 7. Serveer met rijst en kroepoek of verse groenten.

3. Indische Kip (Indische stoof) – Een Simpel Maar Smulvol Gerecht

Een makkelijk en snel gerecht is de Indische kip, een stoofgerecht dat ideaal is voor het ontbijt of een tussendoortje. Het gerecht wordt bereid met kipfilet, uien, knoflook, en een mix van sauzen, waaronder ketjap en ketchup.

Recept voor Indische Kip

Ingrediënten: - 350 g scharrelkip filet - 4 uien - 1 teentje jumbo knoflook - 9 eetlepels ketchup - 9 eetlepels ketjap manis - 6 eetlepels azijn - 6 eetlepels basterdsuiker - 4 eetlepels pindakaas - 30 g kroepoek - 300 g zilvervliesrijst (ongekookt) - 200 g taugé - 25 g bakboter - 25 ml olijfolie

Bereiding: 1. Snijd de kipfilet in blokjes. Bak de kipfilet in een pan met boter en olie met een snuf peper en zout. Neem de kip uit de pan en houd even apart. 2. Fruit de gesnipperde uien in het overgebleven vet. 3. Voeg het uitgeperste knoflook toe en fruit tot het geurt. 4. Voeg de ketchup, ketjap, azijn, suiker en pindakaas toe en meng goed. 5. Voeg de stukjes kipfilet terug toe en stoof het geheel gaar. 6. Voeg vlak voor het opdienen de taugé toe en serveer met rijst en kroepoek.

4. Ajam Paniki – Kip In Kokosmelk Met Gember En Sereh

Ajam Paniki is een pittig gerecht van kip gemaard met gember en sereh in kokosmelk. Het gerecht is ideaal voor mensen die een iets pittigere smaak op prijs stellen. Je kunt dit gerecht maken met verschillende delen van de kip, zoals drumsticks, kipfilet of kippendijen. Ook met plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit is het mogelijk.

Recept voor Ajam Paniki

Ingrediënten: - 500 g kipstukken (drumsticks of kippendijen) - 2 teentjes knoflook - 1 stukje verse gember - 2 stengels sereh - 200 ml kokosmelk - 1 theelepel sambal oelek (optioneel) - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel zout - 1 theelepel garam masala - 2 eetlepels olie

Bereiding: 1. Bak de knoflook en gember in een pan tot het geurt. 2. Voeg de sereh toe en fruit tot het aroma zich ontwikkelt. 3. Voeg de kipstukken toe en bak tot ze goudbruin zijn. 4. Voeg kokosmelk, sambal oelek, tamarinde sap, zout en garam masala toe. 5. Laat het gerecht 15-20 minuten koken totdat de kip zacht is. 6. Serveer met rijst of groenten.

5. Ajam Opor – Kip In Kruidige Saus Met Cashewnoten

Ajam Opor is een gerecht vol kruiden en specerijen, met zacht gegaarde kip en kokosmelk. De toevoeging van cashewnoten geeft de saus een romige smaak. Je kunt het gerecht afmaken met fijngehakte selderij voor een extra smaakdimensie.

Recept voor Ajam Opor

Ingrediënten: - 500 g kipstukken (drumsticks of kippendijen) - 2 eetlepels kokosmelk - 2 theelepels garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 1 theelepel cashewnoten (gepiseerd) - 2 eetlepels olie - selderij (optioneel)

Bereiding: 1. Bak de kipstukken in een pan met olie totdat ze goudbruin zijn. 2. Voeg kokosmelk, garam masala, kurkuma, korianderzaad, komijnzaad, tamarinde sap, zout en suiker toe. 3. Laat het gerecht 20 minuten koken totdat de kip zacht is. 4. Voeg de cashewnoten toe en laat nog 5 minuten koken. 5. Serveer met rijst en eventueel fijngehakte selderij erboven.

6. Kip Saté – Malse Kip Op Spitsjes

Kip Saté is een populaire Indiase gerecht waarbij kip wordt gemaard in een kruidige marinade en vervolgens op satés wordt gespietst en gegrild. Het gerecht wordt vaak geserveerd met ketjapsaus of satésaus.

Recept voor Kip Saté

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 2 eetlepels boter - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel paprika - 1 theelepel tijm - 1 theelepel oregano - 2 eetlepels yoghurt - 1 theelepel citroensap - 1 theelepel zout - 1 theelepel zoet suiker - 20 satés

Bereiding: 1. Meng de kippendijen met de boter, garam masala, kurkuma, paprika, tijm, oregano, yoghurt, citroensap, zout en suiker. 2. Laat de kip minimaal een uur marineren. 3. Leg de kipstukken op satés en grill ze totdat ze goudbruin zijn. 4. Serveer met ketjapsaus en rijst.

7. Ajam Rendang – Authentiek Indisch Gerecht

Ajam Rendang is een gerecht van Indische oorsprong en is vaak meer authentiek van aard dan sommige andere gerechten in dit overzicht. Het gerecht is kruidiger en romiger, vaak gemaakt met boter, specerijen en gekookte rijst.

Recept voor Ajam Rendang

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 1 theelepel tijm - 1 theelepel oregano - 2 eetlepels boter - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel suiker - 1 theelepel zout - 200 ml kokosmelk

Bereiding: 1. Bak de kippendijen in boter totdat ze goudbruin zijn. 2. Voeg garam masala, kurkuma, korianderzaad, komijnzaad, tijm en oregano toe en fruit tot het geurt. 3. Voeg tamarinde sap, suiker en zout toe en meng goed. 4. Voeg kokosmelk toe en laat het gerecht 20 minuten koken. 5. Serveer met rijst.

8. Ajam Rica-Rica – Pittig Gerecht Met Rijpe Smaak

Ajam Rica-Rica is een gerecht dat alle smaken van de Indofood keuken combineert. Het is vrij pittig, maar ook zo lekker dat je ervan blijft eten. De pittigheid is aanpasbaar, afhankelijk van je voorkeur.

Recept voor Ajam Rica-Rica

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 2 eetlepels boter - 1 theelepel sambal oelek - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel suiker - 1 theelepel zout - 200 ml kokosmelk

Bereiding: 1. Bak de kippendijen in boter totdat ze goudbruin zijn. 2. Voeg garam masala, kurkuma, korianderzaad, komijnzaad, sambal oelek, tamarinde sap, suiker en zout toe. 3. Laat het gerecht 15-20 minuten koken totdat de kip zacht is. 4. Voeg kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken. 5. Serveer met rijst.

9. Ajam Biryani – Kip En Rijst In Een Kruidige Saus

Ajam Biryani is een gerecht waarbij kip en rijst samen worden gegrild of gestoofd in een kruidige saus. Het gerecht wordt traditioneel bereid in een grote pot, waarbij de ingrediënten langzaam worden gestoofd tot de smaken volledig zijn vermengd.

Recept voor Ajam Biryani

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 200 g rijst - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel korianderzaad - 1 theelepel komijnzaad - 1 theelepel tijm - 1 theelepel oregano - 2 eetlepels boter - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel suiker - 1 theelepel zout - 200 ml kokosmelk

Bereiding: 1. Bak de kippendijen in boter totdat ze goudbruin zijn. 2. Voeg garam masala, kurkuma, korianderzaad, komijnzaad, tijm en oregano toe en fruit tot het geurt. 3. Voeg tamarinde sap, suiker en zout toe en meng goed. 4. Voeg kokosmelk toe en laat het gerecht 20 minuten koken. 5. Voeg rijst toe en laat alles 10 minuten koken. 6. Serveer met extra groenten of kroepoek.

10. Ajam Kari – Kip In Tomaten Saus

Ajam Kari is een klassieker in de Indiase keuken. Het gerecht is gemaakt van tomaten, uien, gember, knoflook en een flinke dosis chilipepers. Het gerecht is vernoemd naar de stad Madras (nu Chennai) en staat bekend om zijn intense hitte.

Recept voor Ajam Kari

Ingrediënten: - 500 g kippendijen - 2 rode uien gesnipperd - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 2 stukjes gember geraspt - 2 eetlepels tomatenpuree - 1 theelepel sambal oelek - 1 theelepel garam masala - 1 theelepel tamarinde sap - 1 theelepel suiker - 1 theelepel zout - 200 ml kokosmelk - 2 eetlepels olie

Bereiding: 1. Bak de uien in olie totdat ze goudbruin zijn. 2. Voeg knoflook en gember toe en fruit tot het geurt. 3. Voeg tomatenpuree, sambal oelek, garam masala, tamarinde sap, suiker en zout toe. 4. Voeg de kippendijen toe en laat 15 minuten koken. 5. Voeg kokosmelk toe en laat nog 5 minuten koken. 6. Serveer met rijst en groenten.

Tips Voor Het Bereiden Van Indiase Kipgerechten

Het bereiden van Indiase kipgerechten kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar met de juiste tips en trucs is het zeker haalbaar. Hier zijn enkele nuttige suggesties:

  • Gebruik verse kruiden en specerijen: De smaak van het gerecht wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van de ingrediënten.
  • Bereid de kip langzaam: Langzaam koken zorgt ervoor dat de kip zacht en smaakvol wordt.
  • Pas de pittigheid aan: Niet iedereen houdt van pittig eten, dus pas de hoeveelheid sambal of chilipepers aan aan je smaak.
  • Gebruik rijst of naan: Indiase gerechten worden meestal geserveerd met rijst of naan. Kies wat het beste past bij de smaak van het gerecht.
  • Experimenteer met varianten: Elke regio in India heeft haar eigen unieke benadering van kipgerechten. Experimenteer met verschillende ingrediënten en kooktechnieken.

Conclusie

De Indiase keuken biedt een rijke verscheidenheid aan gerechten die zowel smaakvol als gevarieerd zijn. Of je nu kiest voor een authentiek recept of een moderne interpretatie, de smaken en geuren van de Indiase keuken zullen je zeker verrassen en inspireren. Met deze tien gerechten, van Butter Chicken tot Ajam Kari, heb je een uitgebreid overzicht van de meest populaire Indiase kipgerechten. De variatie in smaken, bereidingswijzen en ingrediënten zorgt ervoor dat er altijd iets is voor iedereen. Probeer deze gerechten uit en ontdek zelf hoe heerlijk Indisch koken kan zijn.

Bronnen

  1. Cafetaria Jasmijn – Indische recepten met kip
  2. Jumbo – Indische kip recept
  3. Familieoverdekook – Ajam smoor ofwel Indische kip
  4. Eetspiratie – 10 x de lekkerste Indische recepten met kip
  5. Bleu Blanc – Indiase kipgerechten, recepten, technieken en kruidenspel

Gerelateerde berichten