Griekse kip: recepten, marinades en bereidingswijzen voor een authentieke smaak

Griekse kip is een veelzijdig en smeuïg gerecht dat zowel geschikt is voor een zomerdiner op de barbecue als een warme, wintertijdse ovenschotel. Met kruiden als oregano, tijm en komijn, en sappige smaken van citroen en yoghurt, kan het gerecht worden bereid op verschillende manieren, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en beschikbare tijdsruimte. In dit artikel bespreken we recepten, marinades en bereidingswijzen van Griekse kip, gebaseerd op handige tips en recepten uit betrouwbare bronnen.

Inhoud


Recepten en bereidingswijzen

Kipfilet van de grill

Een populaire variant van Griekse kip is het zomerse kipfilet van de grill. Dit gerecht wordt vaak bereid door de kipfilets te marineren in een mix van olijfolie, kruiden en citroen. De marinade wordt gemaakt door olijfolie te mengen met oregano, tijm, rozemarijn, knoflook, komijnzaad en peper. Vervolgens worden de kipfilets in een ruitjespatroon gesneden zodat de marinade goed kan intrekken.

Na 2-3 uur marineren in de koelkast of een nacht, worden de kipfilets op de barbecue of grill geroosterd. Tijdens het roosteren wordt de overgebleven marinade over de kip bestreken. Het gerecht kan worden gediend met friet, pita of rijst, en eventueel opgevrolijk met groenten zoals komkommer of paprika.

Ingrediënten (per portie): - 500 g kipfilet - 3 eetlepels olijfolie - 1 teen knoflook - 1 theelepel gedroogde oregano - 0.2 eetlepel tijm - 1 theelepel gedroogde rozemarijn - 0.5 theelepel komijnzaad - 1 snufje zout - 1 snufje peper


Kipgyros met pita en tzatziki

Een andere klassieke Griekse variant is kipgyros, gediend in pita of op een bord met tzatziki. De kip wordt hier in blokjes gesneden en gegrild of in de pan gebakken, na een marinade van yoghurt, citroensap, tomatenpuree, knoflook en kruiden. De tzatziki wordt gemaakt met Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, citroensap, zout en peper.

Ingrediënten (per portie): Kipgyros: - 450 g kipfilet, in blokjes gesneden - 2 eetlepels citroensap - 3 eetlepels Griekse yoghurt - 1 eetlepel tomatenpuree - 2 teentjes knoflook - 1 theelepel oregano - 0.5 theelepel zout - 0.5 theelepel gemalen zwarte peper - 0.5 theelepel paprikapoeder - 1 eetlepel olijfolie

Tzatziki: - 150 g Griekse yoghurt - 1/4 komkommer, geraspt en uitgelekt - 1 teentje knoflook - 1 eetlepel citroensap - 0.5 theelepel zout - 0.5 theelepel gemalen zwarte peper

Griekse salade: - 2 tomaten - 1/2 komkommer - 1/2 rode ui - 1.5 eetlepels olijfolie - 1 theelepel oregano - 0.5 theelepel zout - 0.5 theelepel gemalen zwarte peper - 50 g feta

Extra: - 4 pitabroodjes

Bereidingswijze: 1. Meng de kipblokjes met de kruiden, yoghurt, citroensap en tomatenpuree. Laat minimaal 10 minuten marineren of beter nog een nacht. 2. Rasp de komkommer, knijp het overtollige vocht eruit en mix met yoghurt, knoflook, citroensap, zout en peper. 3. Bak of grill de kip tot het gaar is. 4. Verwarm de pitabroodjes en vul ze met kip, tzatziki en eventueel groenten. 5. Serveer met Griekse salade en feta.


Kip met aardappels en citroen in de oven

Een eenvoudige en heerlijke variant is Griekse kip met aardappels en citroen, bereid in de oven. Deze ovenschotel vereist weinig ingrediënten en tijdsinvestering. De kip wordt gecombineerd met aardappels, citroen, oregano en basilicum, en gebakken onder een deksel. Na 1 uur is het gerecht gaar en zacht.

Ingrediënten (per portie): - 800 g vastkokende aardappels - 500 g kippendijfilet - 1 citroen - Olijfolie - 2 theelepels oregano - 2 theelepels basilicum - Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Schil de aardappels en snijd ze in partjes. 3. Doe de kip, aardappels, citroensap, olijfolie en kruiden in een ovenschaal. 4. Dek af met aluminiumfolie en bak 1 uur. 5. Schep de aardappels tussendoor door elkaar.


Grieks gemarineerde kip

Een variant die zowel geschikt is voor de oven als de barbecue is Grieks gemarineerde kip. De marinade bestaat uit honing, yoghurt, knoflook, limoensap en kruiden zoals oregano en tijm. De kip kan hierin minimaal 4 uur of beter een nacht marineren, waarna het gerecht kan worden bereid door te grilleren, te bakken of te stoven.

Ingrediënten (per portie): - 400 g kippendij (in stukjes) - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel oregano - 1 eetlepel tijm - Zeezout en peper naar smaak - 50 ml volle yoghurt - Druppels limoensap

Bereidingswijze: 1. Snijd de kippendij in stukjes. 2. Mix knoflook, honing, oregano, tijm, zout, peper, yoghurt en limoensap tot een gladde marinade. 3. Leg de kip in een schaal en roer goed om. 4. Laat marineren minimaal 4 uur of een nacht. 5. Bereid de kip in de oven, pan of op de barbecue.


Marinades en kruidencombinaties

Een belangrijk aspect van Griekse kiprecepten is de marinade, die zorgt voor extra smaak en sappigheid. De meeste recepten gebruiken oregano, tijm en knoflook als basiskruiden. Andere veelvoorkomende ingrediënten zijn citroensap, olijfolie, tomatenpuree en honing.

Populaire kruidencombinaties:

Kruid Gebruik in recepten
Oregano In bijna alle recepten
Tijm Vaak in combinatie met oregano
Knoflook Vaak gepeld en gemengd in de marinade
Komijn Soms gebruikt voor extra smaak
Paprikapoeder Voor een lichte pit
Rozemarijn In grillrecepten voor extra aroma
Citroen Voor zure balans en frisse smaak

Tips voor marinade: - Gebruik scherpe sneden in het vlees om de marinade goed te laten intrekken. - Laat de kip minimaal 30 minuten marineren, maar een nacht is ideaal. - Gebruik een deksel of plastic zak voor een evenwichtige smaakoverdracht. - Voor extra smaak kan een snufje chilipoeder of cayennepeper worden toegevoegd.


Alternatieven en variaties

De recepten kunnen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren of specifieke dieetwensen. Hier zijn enkele mogelijke variaties:

  • Vleesvervanging: Kip kan worden vervangen door gekruid gehakt, gegrilde halloumi of tempeh.
  • Zwakgehalte: Gebruik magere yoghurt of minder olijfolie voor een lichtere versie.
  • Pittigere smaak: Voeg een snufje chilipoeder of paprikapoeder toe aan de marinade.
  • Groenten toevoegen: Redde kool, paprika of tomaat kunnen worden toegevoegd voor extra knapperigheid.
  • Verminderen van koolhydraten: Gebruik bloemkoolrijst of serveer het gerecht in een bowl zonder brood.

Nutritionele gegevens

De bereiding van Griekse kip varieert per recept en ingrediëntenkeuze. Hieronder volgt een overzicht van de voedingswaarden per portie, gebaseerd op een typische kipgyros met pita en tzatziki:

Voedingswaarde Aantal per portie
Kalorien 450 kcal
Eiwitten 30 g
Koolhydraten 35 g
Vetten 20 g
Verzadigd vet 5 g
Onverzadigd vet 10 g
Transvet 0 g
Zout 550 mg
Suikers 5 g

Deze waarde kan variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de hoeveelheid. Voor een lichtere variant kan men bijvoorbeeld de yoghurt vervangen door lage-vet yoghurt of de olijfolie verminderen.


Conclusie

Griekse kip is een veelzijdig gerecht dat zowel geschikt is voor een lichte lunch als een hartigs diner. Met kruiden als oregano, tijm en knoflook, en sappige smaken van citroen en yoghurt, kan het gerecht worden bereid op verschillende manieren, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en beschikbare tijdsruimte. Of je nu een kipfilet van de grill, kipgyros met pita of een zachte ovenschotel voorbereidt, de smaak blijft authentiek en verrukkelijk.

Deze recepten bieden een uitstekende basis voor creativiteit in de keuken. Door variaties in kruiden, groenten en bereidingswijzen te introduceren, kan men het gerecht aanpassen aan persoonlijke smaak en dieetbeperkingen. Zorg er altijd voor dat de marinade voldoende tijd heeft om in te trekken, zodat de kip sappig en smeuïg blijft.


Bronnen

  1. Jumbo - Griekse kipfilet van de grill
  2. Lowcarb Chef - Kipgyros wraps
  3. Smaakvolle - Griekse kipgyros met komkommer-tzatziki
  4. Delijntjes van Eef - Grieks gemarineerde kip
  5. Lekker en Simpel - Griekse kip met aardappels en citroen
  6. Eef kookt zo - Kipgyros met pita en tzatziki

Gerelateerde berichten