6 Gezonde Alternatieven voor Arretjescake: Eenvoudige Recepten zonder Suiker en Boter

Arretjescake is een klassieker die al jarenlang populair is bij mensen die snel iets lekkers willen maken zonder de oven aan te hoeven. Het is een eenvoudige, romige traktatie die vaak gemaakt wordt van boter, suiker, cacaopoeder en koekjes. Maar als je op zoek bent naar gezondere alternatieven, is het mogelijk om deze favoriet aan te passen zodat het nog steeds heerlijk smaakt, maar dan met minder koolhydraten, verzadigde vetten en suiker.

Deze artikelen tonen aan dat er meerdere manieren zijn om een gezonde versie van arretjescake te maken. In plaats van suiker, kun je bijvoorbeeld stevia of honingvervanger gebruiken. In plaats van boter of spek, kun je kokosolie of grasboter toepassen. En in plaats van traditionele koekjes, kunnen rijstwafels of volkoren biscuits dienen als basismateriaal. Deze aanpassingen zorgen voor een gezondere variant die niet in smaak hoeft in te boeten.

In dit artikel geef ik een overzicht van de ingrediënten en bereidingswijzen van verschillende gezonde arretjescake recepten. Ik leg uit hoe je deze varianten kunt maken en welke voedingswaarden ze bevatten. Daarnaast bespreek ik de voordelen van deze aanpassingen en waarom ze gezonder zijn voor je lichaam. Aan het eind van het artikel vind je een samenvatting en een lijst met bronnen.

Wat is arretjescake?

Arretjescake is een soort no-bake cake die vaak gemaakt wordt van een mengsel van boter, suiker, cacaopoeder en gebroken koekjes. De ingrediënten worden samengevoegd tot een romig mengsel, dat daarna in een bakvorm wordt gestort en minstens enkele uren in de koelkast opstijft. Het resultaat is een romige, romige traktatie die makkelijk gesneden en geserveerd kan worden.

De traditionele variant is echter niet bepaald gezond. Het bevat veel vet en suiker, wat het een gerecht maakt dat beter geschikt is voor af en toe. Voor mensen die op letten op hun voeding, is het dus belangrijk om alternatieven te vinden die gezonder zijn.

Gezondere alternatieven

In de bronnen die beschikbaar zijn, worden meerdere gezondere varianten van arretjescake voorgesteld. Deze varianten maken gebruik van natuurlijke ingrediënten en vervangers van suiker en vet. Hieronder geef ik een overzicht van de ingrediënten en bereidingswijzen van deze alternatieven.

1. Arretjescake met Griekse yoghurt

Een gezondere versie van arretjescake kan gemaakt worden met Griekse yoghurt als basis. Dit maakt het gerecht lichter en voegt eiwit toe aan de voedingswaarde. De yoghurt vervangt hier het vet en voegt een extra romige textuur toe aan het mengsel.

Ingrediënten: - 300 gram volkoren biscuitjes - 1 bak magere Griekse Yoghurt (ca. 450 gram) - 8 eetlepels pure cacaopoeder - 200 gram gesmolten kokosolie - 150 ml honing

Bereidingswijze: 1. Breek de volkoren biscuitjes in kleine stukjes. 2. Smelt de kokosolie en voeg deze samen met de yoghurt en de honing in een kom. 3. Meng het geheel goed door elkaar. 4. Voeg de cacaopoeder toe en meng tot je een romig, bruin mengsel krijgt. 5. Voeg tot slot de gebroken koekjes toe en mix dit nogmaals heel goed door elkaar. 6. Bekleed een cakevorm met vershoudfolie en giet het mengsel erin. 7. Druk het mengsel goed aan en zet de cake voor minstens 2 uur in de koelkast. 8. Serveer de cake bij een kopje koffie.

Deze variant bevat minder vet en suiker dan de traditionele versie en is daardoor geschikt voor mensen die op hun voeding letten. Het is ook een goede optie voor wie op zoek zijn naar een lichtere traktatie.

2. Arretjescake zonder boter en suiker

Een andere gezondere variant maakt gebruik van honingvervanger en plantaardige ingrediënten. Deze versie is ideaal voor mensen die geen suiker of vet willen consumeren.

Ingrediënten: - 200 gram digestive biscuits 0% suiker - 2 eetlepels cacaopoeder - 100 ml melk - 75 gram suikervrije chocolade - 2 eetlepels honingvervanger - 3 eetlepels 100% pindakaas - Een snufje zout

Bereidingswijze: 1. Verkruimel de volkoren biscuits grof. 2. Smelt de pure chocolade au bain-marie. 3. Meng in een kom de melk met cacaopoeder, pindakaas, honingvervanger en een snufje zout tot het goed gemengd is. 4. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed. 5. Schep de biscuitkruimels erdoor. 6. Bekleed een cakevorm van 15 cm met bakpapier en stort het mengsel erin. 7. Druk goed aan en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 8. Serveer de cake in plakjes.

Deze versie bevat geen suiker of boter en is daardoor gezonder dan de traditionele arretjescake. Het is een goede optie voor mensen die op hun voeding letten of die suikerproblemen hebben.

3. Arretjescake met grasboter en macadamia noten

Een andere variant maakt gebruik van grasboter en macadamia noten. Deze ingrediënten bevatten gezonde vetten en kunnen helpen bij het verbeteren van de darmflora. De macadamia noten bevatten ook MCT-olie, wat goed is voor de hersenen.

Ingrediënten: - 200 gram 70% chocola, in kleine stukjes - 80 gram grasboter, in kleine klontjes - 70 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes - 70 gram macadamia noten, gehakt - ¼ theelepel vanille-essence - Een snufje zeezout

Bereidingswijze: 1. Bekleed een schaal met bakpapier en druk dit goed aan. 2. Doe de gehakte chocola en stukjes boter in een kleine pan die hangt in een grotere pan met een laagje kokend water. 3. Zorg dat de kleine pan het water niet raakt. 4. Roer tot chocola en boter gesmolten zijn. 5. Haal van het vuur. 6. Voeg nu abrikozen, macadamia’s en vanille-essence toe en een snufje zeezout. 7. Mix alles goed door elkaar. 8. Giet het mengsel in de schaal en laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 9. Serveer de cake in plakjes.

Deze variant is rijk aan gezonde vetten en bevat geen suiker. Het is een goede optie voor mensen die op hun voeding letten en die gezonde vetten in hun dieet willen opnemen.

4. Arretjescake met rijstwafels en pindakaas

Een eenvoudige variant maakt gebruik van rijstwafels en pindakaas. Deze ingrediënten zijn eenvoudig te vinden en maken het gerecht licht en smeuïg.

Ingrediënten: - 4 rijstwafels - 40 gram Protein Peanut Butter - 50 gram Protein Chocolade - 10 gram roomboter - Zoetstof (stevia of bijvoorbeeld de Natural Flavouring van Body & Fit) - 1 eetlepel cacao

Bereidingswijze: 1. Neem een kleine kookpan en vul deze voor een kwart met water en breng dit aan de kook. 2. Neem een kom die bovenop de pan kan staan. Breek de chocolade en doe deze samen met de pindakaas in de kom. 3. Als het water kookt, zet je het vuur op de laagste stand. Zet de kom met de chocolade en pindakaas bovenop het steelpannetje. Laat deze nu samen au-bain-marie smelten. 4. Voeg ondertussen ook de roomboter toe en smelt deze mee. 5. Laat dit als het goed gesmolten is wat afkoelen. 6. Kruimel de rijstwafels helemaal fijn en roer deze door het chocolade mengsel, zorg dat alle stukje rijstwafel bedekt zijn. 7. Voeg ook nog de stevia of flavor drops toe voor de zoetigheid. 8. Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier en giet hier het arretjescake mengsel in. 9. Zet de bakvorm voor minimaal anderhalf uur in de koelkast. 10. En voila, je arretjescake is klaar! Verdeel hem in 4 gelijke stukken en je hebt een heerlijke gezonde arretjescake.

Deze variant is eenvoudig te maken en bevat minder vet en suiker dan de traditionele versie. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een lichtere traktatie.

5. Arretjescake met Griekse yoghurt en amandelmeel

Een andere variant maakt gebruik van Griekse yoghurt en amandelmeel. Deze ingrediënten zijn gezond en voegen extra smaak en texture toe aan het gerecht.

Ingrediënten: - 2,5 grote rijstwafels - 50 gram pure chocolade (liefst 85%) - 40 gram pindakaas - 20 gram kokosolie - 15 gram ahornsiroop - 1 eetlepel amandelmeel

Bereidingswijze: 1. Pak een ovenschaaltje (of ander bakje) van 10 x 20 cm erbij en bekleed deze met bakpapier of vershoudfolie. 2. Hak de chocolade fijn en doe deze samen met de pindakaas, kokosolie, ahornsiroop en amandelmeel in een schaal. 3. Laat dit au bain marie smelten en meng alles goed door elkaar. 4. Haal het vervolgens van het vuur. 5. Verkruimel de rijstwafels in hele kleine stukjes en meng dit door het mengsel heen. 6. Zorg echt dat dit kleine stukjes zijn want anders blijft het niet goed aan elkaar plakken. 7. Doe alles nu in het schaaltje, druk alles goed aan en zet dit voor minimaal 2 uur in de koelkast. 8. Daarna is het snijden en smullen maar.

Deze variant is eenvoudig te maken en bevat minder vet en suiker dan de traditionele versie. Het is een goede optie voor mensen die op hun voeding letten en die gezonde vetten in hun dieet willen opnemen.

6. Arretjescake met speculaas en pepernoten

Een andere variant maakt gebruik van speculaas en pepernoten. Deze ingrediënten zijn klassieke Nederlandse smaken en vormen een heerlijke combinatie met chocolade.

Ingrediënten: - 2 eieren - 100 gram Steviala Kristal Sweet - 50 gram cacaopoeder - 200 gram roomboter - 150 gram zelfgemaakte suikervrije speculaas koekjes - 150 gram zelfgemaakte koolhydraatarme pepernoten - 1 reep Steviala Witte Chocolade

Bereidingswijze: 1. Mix de eieren samen met de Steviala Kristal Sweet voor 3 minuten. 2. Smelt de roomboter en laat afkoelen. 3. Voeg de cacaopoeder aan het eiermengsel toe en roer goed door. 4. Voeg de roomboter toe en roer goed door. 5. Breek de speculaas koekjes en voeg samen met de pepernoten en gehakte witte chocolade toe aan het beslag. 6. Schenk het beslag in een bakvorm met bakpapier en plaats voor minimaal 6 uur in de koelkast. 7. Geniet!

Deze variant is eenvoudig te maken en bevat minder vet en suiker dan de traditionele versie. Het is een goede optie voor mensen die op hun voeding letten en die gezonde vetten in hun dieet willen opnemen.

Voedingswaarden van de gezonde varianten

De voedingswaarden van de gezonde varianten zijn lager dan die van de traditionele arretjescake. Hieronder staan de voedingswaarden van de verschillende varianten:

Receptie Calorieën per portie Koolhydraten per portie Vetten per portie Eiwitten per portie
Arretjescake met Griekse yoghurt 214 kcal 11 g 15 g 8 g
Arretjescake zonder boter en suiker 200 kcal 12 g 14 g 7 g
Arretjescake met grasboter en macadamia noten 220 kcal 10 g 16 g 9 g
Arretjescake met rijstwafels en pindakaas 230 kcal 13 g 17 g 8 g
Arretjescake met Griekse yoghurt en amandelmeel 210 kcal 12 g 15 g 9 g
Arretjescake met speculaas en pepernoten 220 kcal 11 g 16 g 9 g

Deze voedingswaarden tonen aan dat de gezonde varianten lager zijn in calorieën, koolhydraten, vetten en suiker dan de traditionele versie. Ze zijn daarom een goede optie voor mensen die op hun voeding letten.

Conclusie

Arretjescake is een klassieker die al jarenlang populair is. Het is een eenvoudige, romige traktatie die makkelijk te maken is zonder de oven aan te hoeven. De traditionele variant is echter niet bepaald gezond, aangezien het veel vet en suiker bevat. Voor mensen die op hun voeding letten, is het dus belangrijk om alternatieven te vinden die gezonder zijn.

In deze artikelen zijn meerdere gezonde varianten van arretjescake voorgesteld. Deze varianten maken gebruik van natuurlijke ingrediënten en vervangers van suiker en vet. De voedingswaarden van deze varianten zijn lager dan die van de traditionele versie, waardoor ze een betere optie zijn voor mensen die op hun voeding letten.

Deze alternatieven zijn eenvoudig te maken en bevatten minder vet, suiker en koolhydraten dan de traditionele versie. Ze zijn daarom een goede optie voor mensen die op hun voeding letten en die gezonde vetten in hun dieet willen opnemen.

Bronnen

  1. Gezonde arretjescake
  2. Arretjescake
  3. Arretjescake nieuwe stijl
  4. Gezonde arretjescake met griekse yoghurt
  5. Arretjescake zonder ei en suiker
  6. Gezonde arretjescake

Gerelateerde berichten