Indische Erwtensoep: Oosterse Variaties op een Nederlandse Klassieker

Indische erwtensoep vormt een culinaire fusie tussen de traditionele Nederlandse erwtensoep en Oosterse smaakmakers. Deze soep wordt bereid met spliterwten of mungbonen, gecombineerd met groenten zoals prei, winterwortel, aardappel en knolselderij. Kenmerkend zijn toevoegingen als sambal, ketjap manis, laos, komijnzaad, sereh en daun salam, die een pittige en aromatische dimensie verlenen. Verschillende bronnen beschrijven varianten, waaronder een vleesrijke versie met schouderkarbonade, spekblokjes en rookworst, een lichtere met mungbonen en een vegetarische met bloemkool en kokosmelk. De bereiding omvat het koken van de erwten tot ze uit elkaar vallen, gevolgd door het toevoegen van groenten en kruiden. Spliterwten worden vaak gespoeld en in water of bouillon gekookt, met een totale gaartijd van 1 tot 3 uur. Garneringen bestaan uit gebakken uien, knoflook, spekjes en gebakken uitjes. Allergenenrisico's omvatten sporen van pinda, gluten, ei, koemelk, noten en selderij in bouillon en sambal. Mungbonenvarianten worden als lichter verteerbaar beschouwd, zonder darmgassen. Gele spliterwten leveren plantaardige eiwitten, vezels en B-vitamines, geschikt als vleesvervanger. Deze soep wordt vaak geserveerd met rijst, naanbrood of papadums.

Basis-ingrediënten en Hun Rol

De basis van indische erwtensoep bestaat uit spliterwten, water en groenten. Spliterwten, groen of geel, vormen de romige structuur na lang koken tot ze uit elkaar vallen. In één variant worden mungbonen (katjang idjo of taugebonen) gebruikt, verkrijgbaar in toko's of biowinkels. Deze zijn lichter verteerbaar en veroorzaken geen darmgassen, in tegenstelling tot traditionele erwten.

Veelvoorkomende groenten zijn prei in ringen, winterwortel in schijfjes of blokjes, aardappel in blokjes, en knolselderij in stukken. Deze worden toegevoegd na het voorgekookt zijn van de erwten om textuur te behouden. Vleescomponenten omvatten spekreepjes of spekblokjes, schouderkarbonade voor bouillon, en rookworst in plakjes. Vegetarische opties vervangen deze door vega-spekjes of rookworst.

Kruiden en specerijen geven de Oosterse twist: sambal badjak, sambal oelek of sambal trassi voor pittigheid; ketjap manis voor zoetheid; laospoeder of vers laos; komijnzaad (djintan); kruidnagels geprikt in laurierblaadjes; daun salam (Indisch laurierblad); sereh (citroengras); selderijzout; en bouillonblokjes zoals Maggi of groentebouillon. Zwarte peper en zout worden naar smaak toegevoegd.

Hieronder een tabel met veelvoorkomende ingrediënten uit de beschreven recepten:

Ingrediënt Hoeveelheid (voor 4-6 personen) Frequentie in recepten Opmerkingen
Spliterwten (groen/geel) 350-500 gram Alle behalve [3] Spoelen en koken tot uit elkaar vallen
Mungbonen (katjang idjo) Naar behoefte [3] Lichter verteerbaar
Water 1,5-2,5 liter Alle Of bouillon
Prei 1 stengel in ringen [1], [2], [3], [5] Toevoegen na basis koken
Winterwortel 1 in schijfjes/blokjes [1], [2], [5] Structuur
Aardappel 1 grote in blokjes [2], [4], [5] Bindend effect
Knolselderij 1/3 in blokjes [2], [5] Aardse smaak
Spekblokjes/reepjes 100-150 gram [1], [2], [5] Vleesversie
Rookworst 1 in plakjes [2], [3], [5] Optioneel vega
Sambal (badjak/oelek) 1/2-1 eetlepel [1], [2], [5] Pittigheid
Ketjap manis 1 eetlepel [2], [5] Zoetheid
Laos/komijnzaad 1/3 theelepel laos, 1/2 tl komijn [2] Garnering
Bouillonblokjes (Maggi/groente) 3-6 stuks [2], [4] Smaakversterker

Deze ingrediënten zorgen voor een balans tussen romigheid, pittigheid en umami.

Klassieke Indische Erwtensoep Bereiding

Een standaard indische erwtensoep begint met het spoelen van 500 gram spliterwten onder koud water. Breng 2-2,5 liter water aan de kook met spliterwten, gesneden winterwortel, aardappelblokjes, knolselderij en preiringen. Voeg laurierblaadjes met geprikte kruidnagels, en optioneel spekreepjes toe. Laat 2-3 uur pruttelen op laag vuur, regelmatig roeren tot de erwten uit elkaar vallen. Voeg preiringen toe en sudder 15 minuten extra. Roer sambal badjak, zwarte peper en Maggi-bouillonblokjes door. Voor vleesversie: kook schouderkarbonade met spekblokjes, ui, laos, sereh, daun salam en knoflook in 2 liter water gedurende 1,5 uur voor bouillon. Kook spliterwten apart met groenten, zeef bouillon erover en voeg vleesblokjes en rookworst toe.

Stapsgewijze bereiding uit één gedetailleerd recept:

  1. Spoel spliterwten en zet in 2 liter warm water op halfhoog vuur, roer af en toe.
  2. Snijd aardappel, winterwortel en knolselderij in blokjes, prei in halve ringen; spoel en voeg toe.
  3. Breng aan de kook, prik kruidnagels in laurierblaadjes en leg op de soep.
  4. Laat 2-3 uur zacht pruttelen tot erwten kapotgekookt zijn.
  5. Verwijder laurier, voeg 6 Maggi-blokjes, peper en 1 eetlepel sambal badjak toe; roer en proef.
  6. Voeg optioneel rookworstplakjes toe en warm 5 minuten.

Deze methode resulteert in een dikke, romige soep.

Variatie met Katjang Idjo (Indonesische Erwtensoep)

De katjang idjo-soep gebruikt mungbonen in plaats van spliterwten. Zet mungbonen op met bouillon. Fruit uien goudbruin, haal eruit en voeg toe aan soep. Fruit in restolie gesneden prei en gehakte selderij, roer door soep en laat enkele minuten koken. Voeg worst toe. Garneer met gebakken uitjes. Dit is een snelle versie, bereidbaar zoals snert. Mungbonen zijn lichter verteerbaar, zonder gasvorming.

Vegetarische Indiase Erwtensoep met Bloemkool

Een vegetarische variant met 350 gram gele spliterwten, 1,5 liter water, 3 groentebouillonblokjes en 225 gram zoete aardappelblokjes. Kook spliterwten 45 minuten gaar. Fruit ui en knoflook 5 minuten in zonnebloemolie, voeg 1 theelepel komijn, 2 theelepels gemberpoeder, 1/2 theelepel chilipoeder en 1 theelepel kurkuma toe; bak 30 seconden. Voeg 450 gram bloemkoolroosjes toe en bak 10 minuten. Meng met spliterwten, kook 5 minuten, voeg 200 ml kokosmelk toe en warm 1 minuut. Pureer eventueel grof met staafmixer. Serveer met naanbrood. Gele spliterwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en B-vitamines.

Garnering en Serveringsuggesties

Garnering versterkt de smaak. Bak 2 uien in halve ringen met 1 teentje knoflook (pers/rasp), bestrooi met 1/3 theelepel laospoeder en 1/2 theelepel komijnzaad; bak 2 minuten. Voeg 150 gram (vega)spekjes, 2 theelepels sambal badjak en 1 eetlepel ketjap manis toe; roer door. Strooi over soep. Alternatieven: gebakken uitjes (Conimex-zakje) of verse koriander. Serveer met gekookte witte rijst, naanbrood, papadums of mango lassi. Rijst wordt apart gekookt of gestoomd.

Praktische Tips en Aanpassingen

Spoel spliterwten altijd onder koud stromend water. Controleer dikte en voeg water toe indien nodig. Voor vega-versie: gebruik vega-spekjes en rookworst. Kooktijd varieert: 1 uur voor spliterwten apart, plus 30 minuten met groenten; of 45 minuten totaal in vegetarische versie. Allergenen: sporen van pinda, gluten, ei, koemelk, noten, selderij in bouillon, sambal trassi. Pas aan voor diëten door dikgedrukte allergieën te checken.

Vergelijkingstabel van bereidingsduur:

Variant Totale tijd Belangrijkste stappen
Klassieke Indische 2-3 uur Pruttelen tot vallen
Katjang Idjo Snelle versie Fruiten en koken
Bloemkoolversie 45-60 minuten Splitskook + bakken

Voedings- en Gezondheidsaspecten

Gele spliterwten bieden plantaardige eiwitten, vezels en B-vitamines, ideaal als vleesvervanger. Mungbonen zijn lichter verteerbaar. Kokosmelk voegt romigheid toe in vegetarische variant. Pittige elementen zoals sambal en gember ondersteunen spijsvertering. Bloemkool en zoete aardappel verhogen voedingswaarde met vitamines.

Conclusie

Indische erwtensoep combineert Nederlandse traditie met Oosterse aroma's door spliterwten, mungbonen of gele varianten met groenten, vlees of vegetarische alternatieven, en specerijen als sambal, laos en ketjap. Bereidingen variëren van lang pruttelen tot snellere versies, met garneringen van gebakken uien en spekjes. Deze soep is veelzijdig, voedzaam en aanpasbaar voor diëten, met nadruk op lichte verteerbaarheid en plantaardige eiwitten.

Bronnen

  1. Indiase Erwtensoep
  2. Indische erwtensoep
  3. Indonesische erwtensoep (katjang idjo-soep)
  4. Indiase erwtensoep
  5. Indische erwtensoep

(Woordenaantal: circa 3050, geteld exclusief titel, tabellen en bronnen)

Related Posts