Recepten en bereidingswijzen met zwarte bessen

Zwarte bessen zijn een kleurrijke en smaakvolle ingrediënt die steeds vaker op tafel verschijnt. Deze bessen, ook wel bekend als cassisbessen, bieden een unieke smaakcombinatie van friszuur en kruidig. Zij worden niet alleen in de fruitwereld gewaardeerd, maar ook in toepassingen als sauzen, dranken, desserts en zelfs in vleesgerechten. In dit artikel worden diverse recepten en bereidingsmethoden behandeld, waarbij zwarte bessen centraal staan. De nadruk ligt op variatie en kwaliteit van de ingrediënten, waarbij rekening wordt gehouden met seizoenen, smaakprofielen en bereidingsmogelijkheden.

Zwarte bessen en hun unieke eigenschappen

Zwarte bessen zijn een fruitsoort die zich in het zomerseizoen goed ontwikkelt, vooral op kleigrond in regio’s zoals Zeeland. De bessen groeien onder invloed van meer zon en iets hogere temperaturen, wat extra suiker en smaak oplevert. Daardoor is de smaak van zwarte bessen friszuur, met een lichte kruidige toets. Deze eigenschappen maken zwarte bessen geschikt voor een breed spectrum van gerechten, zowel zowel in het zoet als in het zout.

Ondanks hun relatief beperkte culturering in Nederland, worden zwarte bessen in toenemende mate verwerkt in industriële producten zoals likeur, cassis-siroop en dranken. Daarnaast worden ze gebruikt in toepassingen als sauzen, waarbij ze een extra dimensie aan smaak en kleur geven. De bessen zijn bovendien geschikt voor het maken van jams, compotes en andere inmaakproducten. In combinatie met room of zure room verandert het smaakprofiel van de sauzen, waardoor een bijzondere smaak wordt verkregen.

Zwarte bessen zijn ook geschikt als toevoeging aan desserts, zoals roompudding of smoothies. In deze toepassingen verleent de zwarte bes een fris en zomers accent. Buiten het zoete bereik kunnen de bessen ook gebruikt worden in vleesgerechten, waarbij ze een extra diepte aan de smaak geven, bijvoorbeeld in de jus van een geroosterde gans of in rollades.

Zwarte bessen in desserts: roompudding en taart

Roompudding met zwarte bessen

Een klassieke toepassing van zwarte bessen in het zoete bereik is de roompudding. Deze variant, een afwisseling van de Italiaanse panna cotta, maakt gebruik van drinkyoghurt, wat de slankere versie van de roompudding een fris zomers accent geeft. De bereidingswijze is eenvoudig en het resultaat is een smaakvolle combinatie van de friszuur smaak van de zwarte bessen en de zachte room.

Ingrediënten (4 personen): - 150 g zwarte bessen - 75 g geleisuiker speciaal - 3 blaadjes witte gelatine - 250 ml slagroom - 50 g suiker - 250 ml drink yoghurt naturel of rode vruchten - 2 el crème de cassis

Bereidingswijze: 1. Doe de zwarte bessen met de geleisuiker en 2 el water in een pan en verwarm op matig vuur tot de bessen openbarsten en een dikke compôte vormen, zo’n 10-15 minuten. 2. Spoel een puddingvorm of ronde schaal van 60 to 600 ml om met koud water en schep er de compôte in. Laat de compôte in de koelkast stevig worden. 3. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een schaal met ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook en laat de suiker al roerende in de room oplossen. 4. Knijp de blaadjes gelatine goed uit. Neem de pan van het vuur en los de gelatine al roerende in de warme room op. Schenk de drinkyoghurt en de crème de cassis erbij en laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 5. Schenk het afgekoelde roommengsel voorzichtig op de compôte en zet de pudding minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Deze roompudding is een fris en zomers toetje dat geschikt is voor een zomeraanbod of een feestelijke gelegenheid. De smaak van de zwarte bessen is prominent, maar niet overweldigend. De room en drinkyoghurt zorgen voor een zachte en lichte smaak.

Zwarte bessentaart zonder oven

Een andere toepassing van zwarte bessen in het zoete bereik is de zwarte bessentaart zonder oven. Deze taart is snel en eenvoudig te maken, en het resultaat is een smaakvolle en visueel aantrekkelijke taart die snel op tafel verschijnt. De taart bestaat uit een bodem van abrikozen en cashewnoten, een cremelaag en een topping van verse zwarte bessen.

Ingrediënten (10-12 personen):

Voor de bodem: - 125 gram abrikozen - 150 gram cashewnoten - 1 volle eetlepel kokosolie - 2 volle eetlepels kokosrasp - 1 eetlepel cacaopoeder - eventueel wat sinaasappelrasp/olie, wat kardemom- of vanillepoeder - Een paar handen rauwe zwarte bessen. Of bramen, frambozen etc

Voor de cremelaag: - Niet beschikbaar in de bron.

Bereidingswijze: 1. Zet de abrikozen in heet water in de week. Gooi het weekwater weg (op 2-3 eetlepels na) en blender de abrikozen heel fijn. Doe ze in een kom. Voeg direct de kokosolie eraan toe zodat deze smelt. 2. Maal ook de cashewnoten heel fijn tot meel. Voeg ze toe aan de abrikozen en voeg ook de kokosrasp, cacao en kokosolie toe. Goed door elkaar roeren. Stort in een taartvorm op een stuk bakpapier. Heel stevig aandrukken tot de bodem overal egaal dik is. Zet in de koelkast. 3. Maak intussen de creme: blender alle ingredienten tot er een dikke, romige creme is ontstaan. Haal je taartbodem even uit de koelkast, strooi er de zwarte bessen over en giet dan de creme erover. Eventueel nog wat beter verdelen over de taart. Laat de taart minstens 4 uur opstijven in de koelkast. 4. Maak vlak voor het serveren de taart af met een mooie topping van in elk geval vers fruit. Snijd de taart in 10-12 punten.

Deze taart is ideaal voor zomeraanbiedingen of als een fris en licht toetje na een maaltijd. De combinatie van abrikozen en cashewnoten zorgt voor een romige en lichte smaak, terwijl de zwarte bessen een fris en zomers accent geven.

Zwarte bessen in sauzen en vleesgerechten

Zwarte bessen zijn ook geschikt voor het maken van sauzen en vleesgerechten. In deze toepassingen verleent de zwarte bes een extra diepte aan de smaak en kleur. Een bekende toepassing is de saus voor geroosterde vogels en wild. De saus wordt gemaakt door de zwarte bessen kort op te koken, en eventueel tot puree te drijven. Daarna wordt de saus verrijkt met room of zure room, wat de smaak en texture verandert.

Ingrediënten (4 personen): - 300 g rijpe zwarte bessen - 750 gram rietsuiker - De sap van 2 citroenen - Eventueel wat zwarte bessenblad

Bereidingswijze: 1. Verwarm de zwarte bessen, rietsuiker en citroensap in een pan. Laat het mengsel inkoken tot het een dikke saus ontstaat. 2. Eventueel kan het mengsel door een zeef worden gedraaid tot puree. 3. Voeg room of zure room toe en meng goed door. Laat de saus eventueel nog even op warme temperatuur. 4. Serveer de saus als acompaniment bij geroosterde vogels, wild of rood vlees.

De saus is een bijzondere toepassing van zwarte bessen en kan als een uniek accent gebruikt worden in vleesgerechten. De combinatie van room of zure room verandert het smaakprofiel van de saus, waardoor een bijzondere smaak wordt verkregen.

Zwarte bessen in dranken en smoothies

Zwarte bessen zijn ook geschikt voor het maken van dranken en smoothies. In deze toepassingen verleent de zwarte bes een fris en zomers accent. Een bekende toepassing is de zwarte bessen smoothie, een eenvoudige en snel bereidbaar drankje dat ideaal is voor een zomeraanbod of als een fris drankje na een maaltijd.

Ingrediënten (1 persoon): - 150 g zwarte bessen - 1 sinaasappel - 100 ml melk - 1 el honing

Bereidingswijze: 1. Meng de zwarte bessen, sinaasappel, melk en honing in een blender tot een gladde smoothie. 2. Serveer de smoothie koud of op kamertemperatuur.

De smoothie is een fris en zomers drankje dat geschikt is voor een zomeraanbod of als een fris drankje na een maaltijd. De smaak van de zwarte bessen is prominent, maar niet overweldigend. De sinaasappel zorgt voor een fris accent, terwijl de honing de smaak iets zoeter maakt.

Zwarte bessen in industriële toepassingen

Zwarte bessen worden ook in industriële toepassingen gebruikt, zoals in de productie van likeur, cassis-siroop en dranken. Deze producten worden gemaakt door de zwarte bessen te verwerken in combinatie met andere ingrediënten zoals suiker, alcohol en citrusvruchten. De resultaatproducten zijn dranken die een unieke smaak en kleur hebben, en die geschikt zijn voor het maken van cocktails of als een apart drankje.

Zwarte bessen likeur

Een bekende industriële toepassing van zwarte bessen is de zwarte bessen likeur. Deze likeur wordt gemaakt door de bessen te verwerken in combinatie met alcohol, suiker en andere ingrediënten. De resultaatproducten zijn dranken die een unieke smaak en kleur hebben, en die geschikt zijn voor het maken van cocktails of als een apart drankje.

Ingrediënten (1 liter): - 1 kg zwarte bessen - 750 gram rietsuiker - 750 ml alcohol (zoals brandewijn of jenever) - De sap van 2 citroenen

Bereidingswijze: 1. Meng de zwarte bessen, rietsuiker en citroensap in een pan. Laat het mengsel inkoken tot het een dikke siroop ontstaat. 2. Voeg de alcohol toe en meng goed door. Laat het mengsel eventueel nog even op warme temperatuur. 3. Serveer de likeur koud of op kamertemperatuur.

De likeur is een bijzondere toepassing van zwarte bessen en kan als een uniek accent gebruikt worden in cocktails of als een apart drankje. De combinatie van alcohol en suiker verandert het smaakprofiel van de likeur, waardoor een bijzondere smaak wordt verkregen.

Conclusie

Zwarte bessen zijn een smaakvolle en visueel aantrekkelijke ingrediënt die zich in diverse toepassingen goed ontwikkelt. In desserts zoals roompudding en taart verleent de zwarte bes een fris en zomers accent. In sauzen en vleesgerechten verleent de zwarte bes een extra diepte aan de smaak en kleur. In dranken en smoothies is de zwarte bes een fris en zomers drankje dat geschikt is voor een zomeraanbod of als een fris drankje na een maaltijd. In industriële toepassingen zoals likeur en cassis-siroop is de zwarte bes een unieke toepassing die geschikt is voor het maken van cocktails of als een apart drankje. De variatie aan toepassingen maakt zwarte bessen een geschikt ingrediënt voor zowel het zoete als het zout bereik.

Bronnen

  1. Delicious Magazine - Zwarte bessen
  2. Delicious Magazine - Roompudding met zwarte bessen
  3. EM Winkel - Zwarte bessen recepten e-boekje
  4. Het Wildhuys - Wilde gans met zwarte of blauwe bessen
  5. Arla - Zwarte bessen smoothie
  6. Nederlands Dis - Cassis of te wel zwarte bes uit de natuur of je tuin
  7. Rineke Dijkinga - Zwarte bessentaart zonder oven

Related Posts