12 Lekkere Recepten met Tauge: Vers en Voedzaam in Keuken en Wok
Tauge is een veelzijdig ingrediënt dat steeds vaker op tafel komt bij zowel traditionele als moderne gerechten. Deze ontkiemde mungoboontjes, ook wel bekend als mungobonen, zijn een delicaat, knapperig en voedzaam ingrediënt dat goed aansluit bij zowel vlees- als vegetarische gerechten. In dit artikel worden twaalf verschillende recepten met tauge gepresenteerd, waarbij de focus ligt op de technieken en de smaakcombinaties die tauge met zich meebrengt. Van wokgerechten tot omeletten en van vleesgerechten tot soepen — tauge blijkt een waar handige bijspijker in de keuken.
Wat is tauge en waarom is het geschikt voor zo veel gerechten?
Tauge, ook bekend als gerookte of ontkiemde mungoboontjes, is een ingrediënt dat oorspronkelijk uit Zuid-Azië komt. Het wordt op wereldwijd veel plekken gebruikt in zowel traditionele als moderne keukens. De groene, lange en dunne boontjes zijn niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur, en eenvoudige vezels. De korte ontkiemingsperiode (5 tot 10 dagen) maakt tauge makkelijk en snel toepasbaar in gerechten. Omdat het snel kookt en een zachte textuur heeft, is het ideaal om bij te voegen in roerbakgerechten, soepen, omeletten of wokgerechten, waarbij het knapperigheid en lichtheid aan het gerecht geeft.
Deze eigenschappen maken tauge een veelgebruikt ingredient in keukens waar versheid en eenvoud belangrijk zijn. In het volgende deel worden verschillende recepten gepresenteerd, waarin tauge centraal staat of als onderdeel van een groter gerecht optreedt.
Recept 1: Bakwan Tauge (Tauge-garnalenkoekjes)
Een klassieker uit de Aziatische keuken is het gerecht Bakwan Tauge, waarbij tauge wordt gebruikt in vorm van garnalenkoekjes. Dit gerecht is ideaal voor een lichte maaltijd of als snack.
Ingrediënten: - 250 gram tauge - 100 gram garnalen, geschaald en gehakt - 1 kleine ui, fijngehakt - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel sojasaus - 1 eetlepel ketjap - 1 eetlepel geraspte tomaten - 1 theelepel maïsmeel (of zitmeel) - Zout en peper naar smaak - 1 theelepel olijfolie - Sesamzaadjes voor garnering
Instructies: 1. Meng alle ingrediënten in een kom tot een mengsel ontstaat dat aan het bakken geschikt is. 2. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. 3. Vorm met een lepel kleine balletjes of koekjes en bak ze goudbruin aan beide zijden. 4. Serveer de koekjes warm, eventueel met een schepje ketjap of sojasaus.
Recept 2: Cah Tauge Pedis (Pittige Tauge met Bouillon)
Dit gerecht is een typisch voorbeeld van tauge in een sausvorm, waarbij het zowel als textuur- als smaakcomponent fungeert.
Ingrediënten: - 200 gram tauge - 1 eetlepel olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel geraspte tomaten - 1 eetlepel paprikapoeder - 1 eetlepel ketjap - 1 eetlepel sojasaus - 250 ml bouillon (kip of vegetarisch) - Zout en peper naar smaak - Geraspte citroenschil of pittige kruiden (optioneel)
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook licht glazig. 2. Voeg de geraspte tomaten en paprikapoeder toe en roer goed door. 3. Voeg de ketjap en sojasaus toe en roer door. 4. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. 5. Voeg de tauge toe en laat 2-3 minuten zachtjes koken. 6. Proef op smaak en voeg eventueel citroenschil of kruiden toe. 7. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Recept 3: Tauge-masakan (Tauge met groente in ketjapsaus)
Dit gerecht is een vegetarisch alternatief dat eenvoud en smaak combineren. Het is ideaal voor wie snel iets voedzaams wil maken.
Ingrediënten: - 200 gram tauge - 1 rode paprika, in reepjes - 1 kleine ui, fijngehakt - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel olijfolie - 1 eetlepel ketjap - 1 eetlepel sojasaus - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel sesamolie (optioneel) - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook en ui licht glazig. 2. Voeg de paprikareepjes toe en bak deze 2-3 minuten mee. 3. Voeg de ketjap, sojasaus, en honing toe en roer goed door. 4. Voeg de tauge toe en bak nog 1-2 minuten zodat de saus zich goed verspreidt. 5. Voeg eventueel sesamolie toe voor extra aroma. 6. Serveer warm, eventueel met rijst of een groentezijde.
Recept 4: Taugé en kousenband met pindasaus
Een lekkere combinatie van tauge, kousenband en een smaakvolle pindasaus. Dit gerecht is ideaal voor een lichte lunch of maaltijd.
Ingrediënten: - 100 gram kousenband - 150 gram tauge - 1 eetlepel olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel paprikapoeder - 1 theelepel ketjap - 1 theelepel sojasaus - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel geraspte tomaten - 1 eetlepel pindasaus - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook en paprikapoeder licht glazig. 2. Voeg de kousenband toe en bak deze 2-3 minuten mee. 3. Voeg de ketjap, sojasaus, honing, geraspte tomaten en pindasaus toe en roer goed door. 4. Voeg de tauge toe en bak nog 1-2 minuten. 5. Proef op smaak en voeg eventueel extra zout of peper toe. 6. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Recept 5: Tauge en eieren in woksaus
Een klassieke variant van wokgerechten is tauge met eieren en een rijke woksaus. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden, maar smaakt uitstekend.
Ingrediënten: - 300 gram tauge - 2 eieren, geklutst - 1 eetlepel oestersaus - 1 eetlepel donkere sojasaus - 1 eetlepel lichte sojasaus - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel rijstazijn of zwarte azijn - 1 eetlepel sesamolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel olijfolie
Instructies: 1. Verhit de olie in een wok of pan en bak de knoflook kort. 2. Voeg de geklutste eieren toe en bak tot scrambled eggs. 3. Voeg de tauge toe en bak deze 2 minuten mee. 4. Roer alle sausbestanddelen in een kom en giet deze bij de eieren en tauge. 5. Roer goed door en laat nog 2-3 minuten pruttelen. 6. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Recept 6: Tahoe omelet met tauge en ketjapsaus
Een omelet met tauge is een lichte en voedzame keuze die snel klaar is en veel smaak biedt.
Ingrediënten: - 4 eieren - 150 gram tauge - 1 theelepel ketjap - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel oestersaus - 1 theelepel honing - 1 eetlepel olijfolie - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Klop de eieren los en voeg zout en peper toe. 2. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook kort. 3. Voeg de tauge toe en bak deze 1-2 minuten mee. 4. Voeg de eieren toe en laat de omelet gaar bakken. 5. Voeg de ketjap, oestersaus en honing toe en roer goed door. 6. Serveer warm, eventueel met rijst of groenten.
Recept 7: Kousenband en tauge met pindasaus
Een variant op het vorige gerecht, waarbij kousenband gebruikt wordt in combinatie met tauge en pindasaus. Het is ideaal voor een lichte maaltijd.
Ingrediënten: - 100 gram kousenband - 150 gram tauge - 1 eetlepel pindasaus - 1 theelepel ketjap - 1 theelepel honing - 1 theelepel sojasaus - 1 eetlepel olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook kort. 2. Voeg de kousenband toe en bak deze 2 minuten mee. 3. Voeg de ketjap, honing, sojasaus en pindasaus toe en roer goed door. 4. Voeg de tauge toe en laat 1-2 minuten koken. 5. Serveer warm, eventueel met rijst of groenten.
Recept 8: Tauge-masakan met worstjes
Een variant van het klassieke tauge-masakan, waarbij worstjes als vleescomponent worden toegevoegd. Het is een eenvoudig, maar smaakvol gerecht.
Ingrediënten: - 200 gram tauge - 2 worstjes, in plakjes gesneden - 1 eetlepel ketjap - 1 eetlepel sojasaus - 1 theelepel honing - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel oestersaus - 1 eetlepel olijfolie - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook kort. 2. Voeg de worstjes toe en bak deze 2-3 minuten aan beide kanten. 3. Voeg de ketjap, sojasaus, honing en oestersaus toe en roer goed door. 4. Voeg de tauge toe en laat 1-2 minuten koken. 5. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Recept 9: Tauge met paksoi en boekweit
Een gezond en licht gerecht dat goed aansluit bij het concept van duurzaam koken. Tauge, paksoi en boekweit combineren zich tot een vers en knapperig gerecht.
Ingrediënten: - 125 gram tauge - 1 grote paksoi, witte stengel in stukken en blad in reepjes - 100 gram boekweit, gekookt - 2 eieren - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 2 kleine uien of sjalotten, in halve ringen gesneden - 2-3 eetlepels koolzaad- of olijfolie - 1 eetlepel lichte zoute sojasaus - 1 theelepel cayennepeper (of naar smaak) - 50 gram cashewnoten, geroosterd
Instructies: 1. Kook de boekweit in 2 dl water 5 minuten met deksel op de pan. Laat 10-15 minuten nagaren. 2. Rooster de cashewnoten in een droge pan tot ze licht kleuren. 3. Bak de helft van de ui en knoflook in wat olie enkele minuten. Voeg de witte stelen van de paksoi toe en bak 5 minuten mee. 4. Voeg de reepjes paksoiblad en sojasaus toe en bak nog 1 minuut. 5. In een andere pan bak de rest van de ui en knoflook, voeg de tauge toe en bak 1 minuut. Voeg de cayennepeper toe en meng goed. 6. Klop de eieren los en bak er twee omeletten van. Verdeel de tauge over de omeletten en vouw dubbel. 7. Serveer met paksoi, boekweit en cashewnoten.
Recept 10: Gewokte rijstcakes met tauge
Een eenvoudig, maar smaakrijk gerecht dat goed aansluit bij een wokgerecht. Rijstcakes worden gekookt met tauge in een rijke woksaus.
Ingrediënten: - 300 gram rijstcakes - 125 gram tauge - 2 eieren, geklutst - 2 eetlepels oestersaus - 1 eetlepel donkere sojasaus - 1 eetlepel lichte sojasaus - 1 eetlepel honing - 1 eetlepel rijstazijn of zwarte azijn - 1 eetlepel sesamolie - 2 bosuitjes, in ringen - Sesamzaadjes voor garnering
Instructies: 1. Verhit een beetje olie in een wok en bak de rijstcakes tot ze zacht worden. 2. Voeg de tauge toe en bak deze 2 minuten mee. 3. Bak ondertussen de geklutste eieren tot scrambled eggs. 4. Roer alle ingrediënten voor de woksaus door elkaar en giet deze bij de rijstcakes. 5. Schep het goed om en laat nog 2 minuten pruttelen. 6. Schep de gewokte rijstcakes op een bord, verdeel de scrambled eggs erover en garneer met bosui en sesamzaadjes. 7. Serveer warm.
Recept 11: Tauge en champignons in soep
Een lichte en smaakvolle soep waarbij tauge en champignons als hoofdingrediënten fungeren. Ideaal als beginmaaltijd of lichte lunch.
Ingrediënten: - 200 gram tauge - 200 gram champignons, in plakjes - 1 eetlepel olijfolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel ketjap - 1 theelepel sojasaus - 500 ml bouillon (kip of vegetarisch) - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook kort. 2. Voeg de champignonplakjes toe en bak deze 3-4 minuten. 3. Voeg de ketjap en sojasaus toe en roer goed door. 4. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. 5. Voeg de tauge toe en laat 2-3 minuten zachtjes koken. 6. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Recept 12: Tauge-masakan met kipfilets
Een klassiek gerecht waarbij tauge gecombineerd wordt met kipfilets in een zoete saus. Ideaal voor wie snel iets voedzaams wil op tafel hebben.
Ingrediënten: - 2 kipfilets, gesneden in plakjes - 200 gram tauge - 1 eetlepel oestersaus - 1 eetlepel donkere sojasaus - 1 eetlepel lichte sojasaus - 1 theelepel honing - 1 eetlepel rijstazijn of zwarte azijn - 1 eetlepel sesamolie - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel olijfolie - Zout en peper naar smaak
Instructies: 1. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook kort. 2. Voeg de kipfilets toe en bak deze 2-3 minuten aan beide kanten. 3. Roer alle sausbestanddelen in een kom en giet deze bij de kip. 4. Voeg de tauge toe en laat 2-3 minuten koken. 5. Serveer warm, eventueel met rijst of crackers.
Conclusie
Tauge is een veelzijdig en voedzaam ingredient dat zich goed leent voor een breed scala aan gerechten, van wokgerechten tot omeletten en soepen. Door zijn knapperige textuur en lichte smaak past het goed bij zowel vlees- als vegetarische gerechten. De recepten die in dit artikel zijn gepresenteerd tonen aan dat tauge eenvoudig te bereiden is, maar toch smaakvol en voedzaam is. Of je nu een lichte maaltijd zoekt of een gerecht dat snel klaar is, tauge biedt tal van mogelijkheden. De combinatie met andere ingrediënten zoals eieren, kousenband, worstjes of champignons maakt het een waar handige bijspijker in de keuken.