Gevulde Paprika met Kip: Authentieke Recepten en Variaties

Gevulde paprika met kip vormt een veelzijdig hoofdgerecht dat in diverse culinaire bronnen wordt beschreven als een eenvoudige yet smakelijke optie voor 4 personen. De bereiding omvat doorgaans het vullen van paprika's met gebakken kipfilet, aangevuld met groenten zoals ui, knoflook en champignons, kruiden en sauselementen, gevolgd door een ovenbereiding op 180 graden. Variaties omvatten tomatensaus met olijven, champignonvullingen met roomkaas, gegrilde paprika's gewikkeld om kip, romige sauzen met rijst en doperwten, of Aziatisch geïnspireerde mengsels met rijst, tauge en sojasaus. Deze recepten benadrukken seizoensgebonden ingrediënten en aanpassingen voor vegetarische of vegan opties. De kooktijd varieert van 20 tot 40 minuten plus oventijd, met nadruk op het fruiten van aromaten en het bakken van kip gaar. Serveer met aardappels, pasta, salade of roerbakgroenten voor een gebalanceerde maaltijd.

Basisrecept met Tomatensaus

Een prominent recept beschrijft gevulde puntpaprika's met een zelfgemaakte tomatensaus als basis. De ingrediënten bestaan uit 1 teen knoflook, 1 ui, 1 blik tomatenblokjes van 400 gram, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, 1 kipfilet, 3 eetlepels zwarte olijven in ringen, 3 puntpaprika's en 75 gram geraspte kaas. Optioneel voegt men pijnboompitten en bieslook toe, met bijgerechten als aardappels, salade of pasta.

De bereidingswijze begint met het fijnsnijden van knoflook en ui, die worden gefruit in olie. Vervolgens worden tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toegevoegd, op smaak gebracht met peper en zout, en 10 tot 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot een dikke saus. Ondertussen wordt de oven voorverwarmd op 180 graden. De kipfilet wordt in kleine blokjes gesneden en goudbruin en gaar gebakken in olie, op smaak met peper en zout. De kip en olijven roert men door de saus. De puntpaprika's worden gehalveerd, de zaadlijsten verwijderd en in een ovenschaal gelegd. Na vullen met de saus en bestrooien met geraspte kaas, bakken de paprika's 20 minuten in de oven. Garnering met pijnboompitten en fijngesneden bieslook voltooit het gerecht.

Dit recept leent zich voor puntpaprika's vanwege hun zoetheid, maar rode of gele paprika's fungeren als alternatief. Kipfilet wordt aanbevolen, al kan kippendij voor meer smaak en vetheid dienen. Zwarte olijven in ringen zorgen voor een Italiaanse accent, met groene olijven als optie. Tomatenblokjes kunnen neutraal zijn of voorgekruid, waarbij aandacht voor zoutgehalte nodig is. Geraspte kaas, mozzarella of plakjes mozzarella passen erbij. De tomatensaus kan vooraf worden bereid en tot een dag in de koelkast bewaard, net als de gebakken kipblokjes, wat smaken versterkt.

Variatie met Champignons en Kaas

Een andere variant richt zich op gevulde paprika's met kip, champignons en kaas. Ingrediënten omvatten 5 paprika's, 2 kipfilets, 1 doosje champignons, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 125 gram geraspte belegen kaas, 2 takjes verse tijm of 1,5 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden, paar blaadjes verse basilicum (optioneel), 5 theelepels kruidenroomkaas, scheutje olijfolie, paprikapoeder, peper en zout.

De kipfilets worden schoongemaakt, gekruid met peper, zout en paprikapoeder, en gaar gebakken in olijfolie. Na afkoelen wordt de kip uitgehaald of in kleine stukjes gesneden. Ui, knoflook en champignons worden fijngehakt en 5 minuten gebakken op middelhoog vuur, met toevoeging van tijm en rozemarijn. Paprika's krijgen de bovenkant eraf gesneden, worden van binnen schoongemaakt en in een ovenschaal gezet met olijfolie op de bodem om plakken te voorkomen.

Ingrediënt Hoeveelheid Functie
Paprika’s 5 stuks Hoofdhouder voor vulling
Kipfilets 2 stuks Eiwitbron, basisvulling
Champignons 1 doosje Textuur en umami
Uien 2 stuks Aroma-basis
Knoflook 2 teentjes Smaakversterker
Geraspte kaas 125 g Korstvorming en binding
Kruidenroomkaas 5 tl Romigheid

Deze tabel illustreert de kerncomponenten en hun rollen in de bereiding.

Recept met Gegrilde Paprika's en Roerbakgroenten

Een snel recept halveert kipfilets van circa 400 gram en wikkelt ze in gegrilde paprika's uit een potje van 320 ml, vastgezet met cocktailprikkers. Ingrediënten zijn 2 kipfilets, 1 potje gegrilde paprika's, 5 eetlepels vloeibare margarine, 700 gram krieltjes en 1 zak Provençaalse roerbakmix van 400 gram.

Kipfilets worden gehalveerd, 4 gegrilde paprika's opensneden en om elk stuk kip gewikkeld. De rest van de paprika's wordt in reepjes gesneden. In een koekenpan worden 3 eetlepels margarine verhit, waarin de kipfilets 3 minuten rondom bruin worden gebakken en op laag vuur circa 10 minuten gaar, met af en toe keren. In een wok wordt de rest van de margarine verhit, krieltjes 8 minuten roerbakken, roerbakgroente 4 minuten toevoegen en paprikareepjes erdoor scheppen. De roerbakschotel wordt met de kipfilets geserveerd.

Dit gerecht benadrukt snelheid en eenvoud, zonder oven, geschikt voor snelle maaltijden.

Romige Variant met Rijst en Doperwten

Een romige versie gebruikt 1 eetlepel zonnebloemolie, 300 gram kipfilet in blokjes, 1 rode ui gesnipperd, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, 2 teentjes uitgeperste knoflook, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel zout, ½ theelepel kurkuma, ½ theelepel kipkruiden, ½ theelepel paprikapoeder, 200 ml Blue Band voor Koken (licht of lactosevrij beschikbaar), 200 gram champignons, 100 gram doperwten, 150 gram rijst, 4 grote paprika's, olijfolie, peper, zout en geraspte kaas.

De bereiding start met bakken van kipblokjes in zonnebloemolie, gevolgd door ui, knoflook en kruiden. Champignons en doperwten worden toegevoegd, met Blue Band voor Koken voor romigheid. Rijst kookt apart. Paprika's worden gevuld met het mengsel, met kaas erop, en in de oven bereid. Dit recept wordt geprezen om de romige textuur door de specifieke kookmargarine.

Aziatisch Geïnspireerde Gevulde Paprika's

Een variant met Aziatische invloeden omvat 200 gram kipfilet in reepjes, 3 eetlepels olie, 2 gesnipperde uien, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 100 gram selderij in ringetjes, 3 eetlepels witte wijn, 100 gram rijst, 50 gram tauge, 4 gele paprika's, 2 eetlepels gehakte peterselie, 50 gram geroosterde gehakte pinda's en 2 eetlepels sojasaus, plus 350 ml bouillon.

De oven warmt voor op 180 graden. Rijst kookt 10 minuten beetgaar. In 1 eetlepel olie stoven ui en knoflook glazig, kipreepjes braaien, selderij toevoegen, blussen met wijn. Rijst, tauge, peterselie en pinda's mengen, op smaak met zout en peper. Paprika's krijgen kap eraf, zaadlijsten verwijderd, gevuld, sojasaus erover en kap erop. Paprika's bakken kort in hete olie, bouillon erover, en 40 minuten in de oven.

Bereidingstijd is 25 minuten plus 40 minuten oventijd.

Vergelijking van Ingrediënten en Technieken

De recepten tonen variabiliteit in ingrediënten. Een tabel vergelijkt kerncomponenten:

Receptvariant Kiphoeveelheid Paprika's Extra Groenten/Kruiden Saus/Binding Oventijd
Tomatensaus [1] 1 filet 3 punt Ui, knoflook, olijven Tomatenblokjes, Italiaanse kruiden 20 min
Champignons [2] 2 filets 5 stuks Champignons, ui, knoflook, tijm Kruidenroomkaas Niet gespecificeerd
Gegrild [3] 400 g Gegrild potje Roerbakmix, krieltjes Margarine Geen oven
Romig rijst [4] 300 g blokjes 4 grote Champignons, doperwten, ui Blue Band, kruiden Niet volledig
Aziatisch [5] 200 g reepjes 4 gele Selderij, tauge, rijst, pinda's Witte wijn, sojasaus, bouillon 40 min

Deze vergelijking toont gemeenschappelijke aromaten als ui en knoflook, met diverse vulvullingen.

Voorbereidingstips en Bewaring

Algemene tips omvatten vooraf bereiden van sauzen of kip, tot een dag in de koelkast. Smaken ontwikkelen zich verder. Olijfolie op de ovenschaalbodem voorkomt plakken. Kip altijd gaar bakken voor voedselveiligheid. Paprika's schoonmaken door zaadlijsten te verwijderen.

Variatietips

Vervang kip door kipgehakt, rundergehakt, vegan kipstukjes voor vegetarisch/vegan. Voeg kappertjes toe voor Italiaanse touch. Kaas weglaten of vegan variant gebruiken. Andere gevulde paprika-recepten suggereren gehakt, couscous, geitenkaas, spinazie en ricotta.

Serveren en Bijgerechten

Dit gerecht is koolhydraatarm, dus combineer met aardappels, pasta, brood, focaccia met tomaten of olijven, krieltjes met roerbakgroenten of salade. Provençaalse roerbakmix past bij gegrilde variant.

Conclusie

Gevulde paprika met kip biedt diverse recepten met gemeenschappelijke elementen als gebakken kipfilet, ui, knoflook en ovenbereiding op 180 graden. Variaties met tomatensaus, champignons, rijst of Aziatische smaken voorzien in romigheid, snelheid of exotische accenten. Tips voor vooraf bereiden en aanpassingen vergroten flexibiliteit. Deze gerechten dienen als voedzame hoofdgerechten voor 4 personen, met nadruk op smaakbalans en eenvoud.

Bronnen

  1. Gevulde paprika met kip
  2. Gevulde paprika 2
  3. Gevulde paprika met kip
  4. Gevulde paprikas met kip
  5. Gevulde paprika met kip

Related Posts