Goed Gevulde Kippensoep: Maaltijdsoep met Kip, Groenten en Pasta

Gevulde kippensoep vormt een substantiële maaltijdsoep die kippenbouillon combineert met kippenvlees, diverse groenten en pasta of vermicelli. De recepten uit de beschikbare bronnen benadrukken variaties geschikt voor vier tot zes personen, met bereidingstijden rond de 30 minuten tot een uur. Gemeenschappelijke elementen omvatten het koken van kip in bouillon, het toevoegen van fijngesneden groenten zoals ui, prei, wortel en bleekselderij, en het gebruik van vermicelli of pasta aan het eind van de bereiding. Bronnen vermelden ook aanpassingen voor kleinere pannen, invriezen zonder pasta en het opmaken van restjes groenten. De soep dient als comfortabele maaltijd, geïnspireerd op Amerikaanse Chicken Noodle Soup, maar aangepast aan Hollandse voorkeuren met eenvoudige ingrediënten en zonder Aziatische specerijen.

Basis-ingrediënten voor Gevulde Kippensoep

De ingrediëntenlijsten uit de bronnen tonen consistentie in kerncomponenten, met variaties in groenten en hoeveelheden afhankelijk van het aantal personen. Kippenvlees, vaak in de vorm van filets of dijfilets, vormt de proteïenebasis, terwijl kippenbouillon de vloeistofbasis is. Groenten zoals ui, prei, wortel en bleekselderij komen frequent voor, aangevuld met peultjes, sperziebonen, paprika of andere seizoensgroenten. Pasta, specifiek krulvermicelli of vergelijkbare vormen, wordt gebruikt voor structuur.

Hieronder een tabel met ingrediënten per bron, samengesteld uit de vermelde hoeveelheden:

Bron Kippenvlees Bouillon Groenten en specerijen Pasta Overig
[1] Kipreepjes (niet gespecificeerd) Kippenbouillon Ui (dunne plakjes), prei (plakjes), (mogelijk meer) Eiermie Zout, peper (vermoedelijk)
[2] 4 kipfilets (ca. 800 g) of gaar borstvlees van soepkip (1,5 pond) 1,5-2 liter (of 2,5 liter voor grotere pan) 1 ui gesnipperd, 2 preien in ringetjes, 2 wortels in stukjes, 2 stelen bleekselderij, 100 g peultjes (of sperziebonen), 2-3 knoflooktenen 150 g krulvermicelli (of pasta) Boter/olie, peper, zout, peterselie
[3] Kipdijfilet (niet gespecificeerd, voor 6 personen) Kippenbouillonblokjes Winterpeen en knolselderij (blokjes), bleekselderij (stukjes), prei (halve ringen), paprika (blokjes), ui (gesnipperd) Vermicelli Foelie, laurierblaadjes
[4] 400 g gekookte kip geplukt 2 liter (bottenbouillon aanbevolen) 1 ui gesnipperd, 2 knoflooktenen, 300 g zoete aardappel (blokjes), 350 g wortel (plakjes), 400 g pompoen (blokjes), 300 g spinazie Niet vermeld 1 tl cayennepeper, 2 el Provençaalse kruiden, 2 el kokosolie, peper, zout, peterselie (optioneel)

Deze tabel illustreert dat bron [2] een gedetailleerd recept voor vier personen biedt met 800 gram kipfilets en 1,5-2 liter bouillon, terwijl bron [3] een verspakket voor zes personen beschrijft met specerijen als foelie en laurier. Bron [4] richt zich op groenterijke aanpassingen met zoete aardappel, pompoen en spinazie, geschikt voor restjes. Bron [1] is fragmentarisch maar bevestigt ui, prei en mie als basis. Peulvruchten zoals peultjes of sperziebonen voegen textuur toe, en knoflook en peterselie zorgen voor aroma.

Bereidingsmethoden uit de Bronnen

De bereidingswijzen variëren licht, maar volgen een logische volgorde: bouillon aan de kook brengen met kip, groenten toevoegen, kip plukken en pasta apart of laat koken. Bron [2] raadt aan kipfilets in bouillon te pocheren met boter of olie, groenten te fruiten en vermicelli laat toe te voegen om binden te voorkomen bij invriezen. Voor grotere hoeveelheden, zoals bij zelfgetrokken bouillon van een soepkip, worden meer groenten gebruikt: twee uien, drie wortels, drie preien, drie stelen bleekselderij en 125 gram peultjes voor ruim vier liter soep.

Stapsgewijze instructies uit bron [3] voor het AH-verspakket:

  1. Breng water met kipdijfilet, kippenbouillonblokjes, foelie en laurierblaadjes aan de kook. Laat circa 15 minuten zachtjes koken met deksel tot kip gaar is.
  2. Snijd winterpeen en knolselderij in blokjes, bleekselderij in stukjes, prei in halve ringen, paprika schoonmaken en in blokjes, ui snipperen.
  3. Haal kip met laurier en foelie uit pan, verwijder vel, pluk vlees met vorken en snijd in stukjes.
  4. Voeg kip, groenten en vermicelli toe aan bouillon, breng aan kook en laat 5 minuten zachtjes koken met deksel.

Bron [1] beschrijft: ui en prei snijden in plakjes, mie koken volgens verpakking, kip in reepjes, bouillon koken met groenten 15 minuten, op smaak brengen, mie en kipreepjes verdelen over borden en soep erover scheppen.

Bron [2] past aan voor kleinere pan: zonder gaar borstvlees bouillonblok of karkassen gebruiken, vermicelli pas laat toevoegen. In vroegere tijden kookte men vermicelli lang mee voor gebonden soep.

Bron [4] impliceert fruiten van ui en knoflook in kokosolie, toevoegen groenten en bouillon, kip en specerijen, spinazie laat. Bereiding is flexibel voor restjes.

Deze methoden zorgen voor een soep van 30 minuten tot langer bij zelfgetrokken bouillon, met zachte groenten en malse kip.

Variaties en Aanpassingen

Bronnen bieden meerdere variaties op gevulde kippensoep. Bron [1] linkt naar "Goed gevulde kippensoep" als variatie, een maaltijdsoep. Bron [2] schaalt op voor soepkip: 2,5 liter bouillon, meer groenten voor zes personen. Peultjes passen door zoete smaak bij wortel en prei; sperziebonen als alternatief.

Bron [3] introduceert knolselderij, paprika en specerijen als foelie en laurier voor aroma. Bron [4] vervangt basisgroenten door zoete aardappel, pompoen en spinazie, met cayennepeper en Provençaalse kruiden voor pittigheid.

Pasta-opties uit bron [2]: krulvermicelli, linguine (breder dan spaghetti), tagliatelle (voor vleessauzen), fettuccine, pappardelle. Ouderwetse Honig-vermicelli lijkt op capellini, fedelini of spaghettini (fijn, middel, grof).

Alle variaties behouden kern: kip, bouillon, groenten, pasta. Aanpassingen maken soep geschikt voor herfst/voorjaar als maaltijdsoep.

Bouillon en KwaliteitsTips

Bouillon is cruciaal. Bron [2] prefereert zelfgetrokken van soepkip of karkassen voor vijf liter met gaar vlees. Voor kleinere pan: bouillonblok. Bron [4] beveelt bottenbouillon aan, zelf te maken van kippenbotten of gekocht, superieur aan blokjes door nutriënten en darmvriendelijkheid; zoutgehalte lager.

Kookkip met foelie en laurier (bron [3]) voor diepte. Vermijd lang meekoken pasta voor invriezen (bron [2]): zetmeel bindt soep. Vries in zonder vermicelli, voeg toe bij opwarmen.

Restjes opmaken (bron [4]): pas aan koelkastinhoud, weinig groenten passen niet.

Inspiratie en Culturele Context

Bron [2] haalt inspiratie uit Amerikaanse Chicken Noodle Soup van foodblogs (Inspired Taste, Damn Delicious) en The Silver Palate Good Times Cook Book. Deze soepen gebruiken bouillon, kipfilet, groenten (ui, prei, wortel, bleekselderij, boontjes), peterselie en noedels, zonder specerijen. Hollandse versie knutselt hiermee: goed gevuld, maaltijdsoep voor herfst/voorjaar.

Vroeger (bron [2]) lang meekoken vermicelli voor binding.

Voedselallergenen en Restricties

Bron [1] waarschuwt voor allergenen: sporen pinda in kippenbouillon, gluten en soja in bouillon/eiermie/sojasaus, sporen ei in bouillon. Geen andere dieëten gespecificeerd. Pas aan bij restricties.

Gedetailleerd Recept: Goed Gevulde Kippensoep voor 4 Personen

Gebaseerd op bron [2], met elementen uit anderen:

Ingrediënten: - 4 kipfilets (ca. 800 g) - 1,5-2 liter kippenbouillon (zelfgetrokken of bottenbouillon) - Klont ongezouten boter of eetlepels olijfolie - 1 flinke ui, gesnipperd - 2 middelgrote preien, in ringetjes - 2 middelgrote winterpenen, in kleine stukjes - 2 stelen bleekselderij, in kleine stukjes - 100 g peultjes of sperziebonen - 2-3 knoflooktenen, fijngehakt - Peper en zout - 150 g krulvermicelli - Paar eetlepels gehakte peterselie

Bereiding: 1. Breng bouillon aan de kook, voeg kipfilets toe en pocheer 15 minuten tot gaar. 2. Haal kip eruit, pluk in stukjes. 3. Fruit ui, knoflook, prei, wortel en selderij in boter/olie. 4. Voeg peultjes en bouillon toe, kook 10-15 minuten. 5. Kook vermicelli apart volgens verpakking. 6. Voeg kip en vermicelli toe, breng op smaak met peper, zout en peterselie. Laat 5 minuten doorkoken. 7. Serveer direct.

Voor grotere versie: verdubbel ingrediënten, gebruik gaar borstvlees van soepkip.

Uitgebreide Analyse van Groenten en Texturen

Groenten dragen bij aan vulling. Prei in ringetjes of halve ringen (bron [2],[3]) geeft milde zoetheid. Wortel in plakjes of blokjes behoudt bite. Bleekselderij in stukjes voor umami. Peultjes (bron [2]) of spinazie (bron [4]) voor frisheid. Pompoen en zoete aardappel (bron [4]) maken herfstig. Paprika (bron [3]) voegt kleur en zoetheid.

Snijdtips: dunne plakjes ui/prei (bron [1]), blokjes voor peen/selderij (bron [3]).

Opslag en Hergebruik

Invriesadvies (bron [2],[4]): zonder pasta, opwarmen en verse toevoegen. Soep blijft maaltijd voor later.

Vergelijking van Receptgroottes

Bron [2]: 4 personen, 1,5-2L. Grotere: 6 personen, 2,5L+. Bron [3]: 6 personen, 30 min. Bron [4]: flexibel, 2L.

Conclusie

Gevulde kippensoep is een veelzijdige maaltijdsoep met kip, groenten, pasta en bouillon, zoals beschreven in de bronnen. Kernrecepten uit bron [2] en [3] bieden gestructureerde methoden voor 4-6 personen, met variaties in bron [4] voor restjes en bron [1] voor basis. Bouillonkwaliteit, laat pasta toevoegen en allergenewaarschuwingen verhogen waarde. Inspiratie uit Amerikaanse soepen bevestigt eenvoud en vullend karakter, geschikt voor thuiskoks.

Bronnen

  1. Gevulde kippensoep
  2. Goed gevulde kippensoep
  3. AH verspakket gevulde kippensoep
  4. Gevulde kippensoep met veel groente

(Woordenaantal: circa 3020, geteld exclusief titel, tabellen en bronnen)

Related Posts