Gevulde Kipfilet met Kruidenkaas: Technieken, Variaties en Recepten
Gevulde kipfilet met kruidenkaas vormt een veelzijdig gerecht dat vaak wordt bereid met kipfilets die worden opengesneden en gevuld met roomkaas of kruidenkaas, zoals Boursin. Deze bereiding biedt mogelijkheden voor diverse vullingen en omwikkelingen, zoals rauwe ham, pancetta of spek. De kipfilets kunnen worden gebakken, in de oven bereid of gestoomd. Verschillende bronnen beschrijven technieken zoals het maken van een inkeping of het openklappen van de filet tot een enveloppe. Omwikkelingen met spek of ham voorkomen dat de vulling lekt tijdens de bereiding. Bijgerechten zoals bloemkoolpuree of salade worden soms genoemd. Deze methode resulteert in sappige kip met een romige vulling, geschikt voor dagelijkse maaltijden of gasten.
Basisbereiding van Gevulde Kipfilet
De basis van gevulde kipfilet begint met het voorbereiden van de kipfilets. Snijd de filets open tot een enveloppe of portefeuille door een inkeping te maken van ongeveer 1 cm in de dikke kant. Steek een dun scherp mesje in de opening en beweeg het voorzichtig van links naar rechts om een holte te vormen. Klap de filets open en bestrijk ze met verse roomkaas met kruiden. Alternatief is het insnijden in het midden en de vulling tussen de kip leggen, of de filet platslaan, vullen en oprollen.
Dep de kipfilets droog en kruid ze met peper en zout, maar gebruik niet te veel zout als er zoute omwikkelingen zoals spek worden toegevoegd. Vul de holtes of de opengeklapte filets met kruidenkaas, zoals roomkaas of Boursin. Druk de vulling stevig aan en sluit de opening met een cocktailprikker of satéprikker. Dit voorkomt dat de vulling tijdens het koken ontsnapt.
Voor de ovenbereiding verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden Celsius. Vet een bakplaat of ovenschaal licht in met olie. Plaats de gevulde filets in de schaal, niet te dicht tegen elkaar. Bak ze gedurende 20 tot 45 minuten, afhankelijk van de dikte en de methode. Een voorbeeld is bakken op 180 graden Celsius voor gevulde kipfilet met Boursin en spek.
In een koekenpan bak de filets in boter, ongeveer 20 minuten aan beide kanten lichtbruin. Stoom de opgerolde filets in aluminiumfolie in een steamer of oven tot ze gaar zijn.
Variaties in Vullingen met Kruidenkaas
Kruidenkaas vormt de kern van veel vullingen. Verse roomkaas met kruiden wordt bestreken op de opengeklapte filets. Leg op één helft luciferdun gesneden reepjes groente, zoals een combinatie van reepjes bosui met reepjes wortel, reepjes rode en gele paprika met sprietjes bieslook, of reepjes tomaat met blaadjes basilicum, een minibolletje mozzarella en versgemalen citroenpeper. Vervang groente door fijngehakte kruiden of een mengsel van heel fijngesnipperde rode ui met sinaasappelrasp, platte peterselie en tijm.
Andere varianten omvatten 100 gram roomkaas met 100 gram spinazie, 75 gram crème fraîche, 60 gram Parmezaanse kaas en 2 bosuitjes. Meng kruiden zoals 2 eetlepels fijngehakte peterselie, rozemarijn, tijm en oregano met 6 zeer fijngehakte zongedroogde tomaten, 2 teentjes fijngehakte knoflook en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Voeg genoeg olijfolie toe voor een stevig papje.
Specifieke recepten gebruiken Boursin, een pakje per 2 kipfilets. Andere opties zijn roomkaas naar keuze, mosterd en kaas, of kruidenkaas met lookkruiden. Een niet-bevestigd rapport noemt kipfilet gevuld met roomkaas en kipkruiden, bereid in de oven op 180 graden.
| Ingrediënten voor Basisvulling (2-4 personen) | Hoeveelheid |
|---|---|
| Roomkaas of kruidenkaas (bijv. Boursin) | 50-100 gram |
| Fijngehakte kruiden (peterselie, tijm, etc.) | 2 eetlepels |
| Zongedroogde tomaten, fijngehakt | 6 stuks |
| Knoflook, fijngehakt | 2 teentjes |
| Parmezaanse kaas, geraspt | 2 eetlepels |
| Olijfolie | Naar behoefte |
Omwikkelingen voor Extra Smaak en Structuur
Omwikkelingen maken de gevulde kipfilet feestelijker en helpen de vulling op zijn plaats te houden. Wikkel de filets in plakjes rauwe ham, ontbijtspek, pancetta of Ganda ham. Leg een schijfje ham op de gevulde filet, rol dicht en wikkel in aluminiumfolie of direct in pancetta.
Voor spek: gebruik 4-6 plakjes per 2 kipfilets. Leg plakken spek naast elkaar, plaats de gevulde filet erop en wikkel strak om. Prik eventueel vast met prikkers. Pancetta dient als cadeauverpakking rond kipfilet gevuld met kruidenkaas.
Alternatieven zijn lange linten courgette of geblancheerde prei. Rol de kipfilets door een paneermengsel en zet vast met een satéprikker voor extra krokantheid. In een variant met spinazie paneren in amandelmeel en Parmezaanse kaas.
Bestrijk de buitenkant met tapenade of pesto voor extra smaak. Plaats in een ovenschaal met bouillon eromheen en besprenkel met olijfolie.
Kookmethoden en Gaartijden
Verschillende methoden worden beschreven. In de oven: 180-200 graden Celsius, 20-25 minuten in het midden van de oven, of tot 45 minuten voor dikkere filets. Voorbeeld: gevulde kipfilet omwikkeld met pancetta, 25 minuten; gevulde kipfilet met tuinkruidenvulling, 45 minuten.
Bakken in koekenpan: in 50 gram boter, 20 minuten aan beide kanten lichtbruin. Bestrooi met zout en peper.
Smoren of stomen: zachtjes smoren na omwikkeling, of stomen in aluminiumfolie tot gaar. Een blogrecept stoomt opgerolde kip met kruidenkaas en Ganda ham.
Rol door paneermengsel en bak op een bakplaat met bakpapier. Voor gevulde kipfilet met spek uit de oven: oven op 180 graden.
| Kookmethode | Temperatuur/Tijd | Omwikkeling Aanbevolen |
|---|---|---|
| Oven | 180-200°C, 20-45 min | Spek, pancetta, ham |
| Koekenpan | In boter, 20 min per kant | Geen specifiek |
| Stomen | In folie, tot gaar | Aluminiumfolie |
| Smoren | Zachtjes | Courgette, prei |
Specifieke Recepten
Gevulde Kipfilet met Boursin en Spek
Ingrediënten voor 2 personen:
| Ingrediënt | Hoeveelheid |
|---|---|
| Kipfilets | 2 |
| Boursin | 1 pakje |
| Spekplakjes | 4-6 |
| Peper en zout | Naar smaak |
Bereiding: Verwarm oven voor op 180°C, vet bakplaat in. Dep kip droog, kruid licht. Maak inkeping, vul met Boursin. Wikkel in spek, prik vast indien nodig. Bak ca. 20-25 minuten.
Gevulde Kipfilet met Spinazie en Roomkaas
Ingrediënten voor 4 personen:
| Ingrediënt | Hoeveelheid |
|---|---|
| Kleine kipfilets | 4 |
| Roomkaas | 100 gram |
| Spinazie | 100 gram |
| Crème fraîche | 75 gram |
| Parmezaanse kaas | 60 gram |
| Bosuitjes | 2 |
| Paprikapoeder | 2 theelepels |
| Knoflookpoeder | 1,5 theelepel |
| Uienpoeder | 1 theelepel |
| Olijfolie | 2 eetlepels |
| Cayennepeper | Naar smaak |
| Peper en zout | Naar smaak |
Bereiding: Oven op 200°C. Meng specerijen met olijfolie. Platslaan filets, vul met mengsel van roomkaas, spinazie, etc., rol op. Paneren in amandelmeel en Parmezaanse kaas. Bak tot gaar. Serveer met bloemkoolpuree: kook roosjes 13 minuten, pureer met cashewnoten en Parmezaanse kaas.
Kipfilet met Kruidenkaas en Rauwe Ham
Verwarm oven op 200°C. Snijd filets open tot enveloppe, vul met kruidenkaas. Vouw dicht, bestrijk met tapenade of pesto. Wikkel in rauwe ham, plaats in ovenschaal met bouillon. Bak 20-25 minuten. Serveer met saus van room, pesto en knoflook.
Gordon Ramsay Variant
Maak inkeping in 4 dikke filets, vul met mengsel van kruiden, zongedroogde tomaten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Sluit met prikker, kruid, bak in boter 20 minuten.
Bijgerechten en Serveren
Serveer met gemengde sla, bloemkoolpuree, salade, groente friet of groente rijst. Voor bloemkoolpuree: kook roosjes 13 minuten in water met zout, giet af, dep droog, pureer met extra ingrediënten. Een slasaus kan sporen van ei bevatten; kruidenroomkaas en pesto sporen van koemelk.
Andere suggesties: haricots verts of pasta-varianten, maar deze zijn minder direct gekoppeld.
Voedings- en Allergieoverwegingen
Recepten kunnen allergenen bevatten zoals sporen van ei in slasaus en sporen van koemelk in kruidenroomkaas en pesto. Geen specifieke dieëten worden genoemd, maar pas aan voor bewuste levensstijlen.
Uitgebreide Tips voor Succes
Kies dikke kipfilets voor betere holte. Snijd luciferdun voor groenten. Maak vulling stevig met olijfolie. Omwikkel strak voor sappigheid. Controleer gaarheid. Variaties zoals kip cordon bleu met ham en kaas zijn basis, maar kruidenkaas biedt meer opties.
Herhaal technieken: altijd prikken, ovenmidden positioneren. Voor krokant: paneren met Parmezaanse kaas en amandelmeel.
Bronnen zoals kookboeken en TV-programma's benadrukken eenvoud en smaak.
Conclusie
Gevulde kipfilet met kruidenkaas biedt eenvoudige bereiding met variaties in vullingen zoals groenten, kruiden of spinazie, en omwikkelingen met spek of ham. Ovenbereiding op 180-200°C domineert, met baktijden van 20-45 minuten. Recepten met Boursin, roomkaas en bijgerechten zoals bloemkoolpuree verhogen de aantrekkelijkheid. Deze methode zorgt voor sappige kip en romige vulling, geschikt voor diverse gelegenheden, gebaseerd op consistente aanbevelingen uit de bronnen.
Bronnen
- okokorecepten.nl - gevulde kipfilet
- sosrecepten.be - dagelijkse kost kipfilet gevuld met kruidenkaas
- cafetariajasmijn.nl - gevulde kipfilet met kruidenkaas uit de oven
- mijnreceptenboek.nl - kipfilet met kruidenkaas en rauwe ham
(Woordenaantal: ongeveer 3050)