Farfalle met Zalm: Variaties met Romige Saus, Spinazie en Citroen

Farfalle met zalm vormt een veelvoorkomend pastagerecht dat in verschillende bronnen wordt beschreven als een eenvoudige bereiding voor vier personen. De basis bestaat uit farfalle-pasta die beetgaar wordt gekookt, gecombineerd met zalmfilets die in reepjes, blokjes of stukken worden gesneden en bereid in een romige saus. Variaties omvatten toevoegingen zoals spinazie, prei, tomaat, citroenschil en -sap, knoflook, bosui en kruiden als dille, bieslook of nootmuskaat. Sausen worden vaak gemaakt op basis van melk met bloem en boter, slagroom met bouillon en gezeefde tomaten, of crème fraîche. Bereidingstijden liggen rond de 20 tot 25 minuten, met opties voor stovetop of oven. Voedingswaarden voor één variant tonen 645 kcal per portie, met 60 g koolhydraten, 28 g eiwit en 33 g vet. Deze recepten zijn geschikt als hoofdgerecht en benadrukken het gebruik van verse ingrediënten zoals zalmfilets en spinazie.

Basisbereiding van Farfalle

De bereiding van farfalle begint consistent in alle beschreven recepten met het koken van de pasta. Farfalle, een vlinder- of strikjesvormige pasta, wordt gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met zout tot beetgaar. Dit duurt typisch 10 tot 12 minuten. Na het koken wordt de pasta uitgelekt, eventueel in een vergiet, en direct verwerkt om kleverigheid te voorkomen.

In één beschrijving kookt men 300 gram farfalle voor vier personen. Een andere bron specificeert kokend water met zout en beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing. Na het uitlekken wordt de pasta gemengd met de saus of andere componenten. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van smaken.

Zalm wordt voorbereid door het snijden in reepjes, blokjes of stukken. Verse zalmfilets van 375 gram worden ingewreven met zout en peper. In sommige gevallen wordt de vis drooggedept voor bakken. Bakken gebeurt in boter, olie of op laag vuur, vaak afgedekt, gedurende 1 tot 8 minuten afhankelijk van de methode.

Romige Sausvariaties

Romige sauzen vormen het hart van meerdere recepten. Een basisversie start met het smelten van boter, gevolgd door het toevoegen van bloem al roerend, en vervolgens melk schenken om aan de kook te brengen. Dit wordt ingedikt en op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. De zalmreepjes worden gemengd met pasta en saus, aangevuld met geraspte citroenschil en bieslook.

Een andere romige variant bakt sjalotten en rode peper in olie, voegt zalm toe voor 1 minuut, en schenkt visbouillon erbij. Vervolgens komen slagroom en gezeefde tomaten, gekookt tot de juiste dikte, met citroensap, zout, peper en dille. Kaas wordt erover gestrooid bij serveren.

Crème fraîche wordt in een kom losgeroerd met nootmuskaat, versgemalen peper en zout. Hierin schept men uitgelekte farfalle, preiringen en tomaatblokjes. Dit mengsel gaat in een ovenschaal met zalmstukken, bestrooid met kaas, en bakt op 200°C.

Deze sauzen bereiken dikte door indikken met bloem, koken met bouillon of roomreductie. Citroensap en -schil komen frequent voor voor frisheid.

Integratie van Groenten

Groenten verrijken de gerechten. Spinazie verschijnt in twee bronnen. Verse spinazie van 600 gram wordt in gedeelten toegevoegd aan een wok met roergebakken knoflook, bosui en citroenrasp. De blaadjes slinken al omscheppend. In een andere variant wordt spinazie schoongemaakt, uitgelekt, gefruit met ui en knoflook in olie, en gemengd met water, bouillon en room. Citroenschil wordt erdoor geroerd.

Prei in dunne ringen, gesmoord in olijfolie gedurende 2 minuten, wordt toegevoegd aan het roommengsel met pasta en tomaat.

Tomaat wordt in vieren gesneden, zaadjes verwijderd en vruchtvlees in repen. Bosui in stukken van 2 cm en knoflook in plakjes worden roerbak voor 1 minuut.

Deze toevoegingen zorgen voor textuur en balans, met spinazie als meest voorkomende groente.

Voedingswaarden per portie (4 personen, Farfalle met spinazie en zalm) Waarde
Energie 645 kcal
Koolhydraten 60 g
Eiwit 28 g
Vet 33 g
Waarvan verzadigd 0 g

Deze tabel baseert zich op gegevens voor een specifiek recept met 300 g farfalle, 375 g zalm, spinazie en andere ingrediënten.

Stap-voor-Stap Recept: Farfalle met Romige Zalmsaus

Dit recept combineert elementen uit meerdere bronnen voor een klassieke versie.

Ingrediënten voor 4 personen: - 300 g farfalle - 375 g verse zalmfilets - 25 g ongezouten roomboter - Sjalotten (aantal niet gespecificeerd) - Rode peper (½ tl chilipoeder of 1 pepertje) - Olie (3 el traditionele olijfolie of hoeveelheid voor bakken) - Slagroom (niet gespecificeerd, maar voor saus) - Visbouillon (hoeveelheid voor 2-3 min koken) - Gezeefde tomaten - Citroen (1 stuk voor rasp en sap) - Dille - Kaas (geraspt voor strooien) - Zout, peper

Bereiding: 1. Kook de farfalle beetgaar in ruim kokend gezouten water volgens verpakking. 2. Bak sjalotten en rode peper circa 4 minuten in olie. Voeg zalm toe en bak 1 minuut mee. 3. Schenk visbouillon erbij en laat 2-3 minuten zachtjes koken. 4. Voeg slagroom en gezeefde tomaten toe, kook 3 minuten tot saus dik is. 5. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en dille. 6. Schep saus door uitgelekte pasta en strooi kaas erover.

Deze methode duurt circa 20 minuten.

Stap-voor-Stap Recept: Farfalle met Spinazie en Zalm

Gebaseerd op beschrijvingen met spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen: - 300 g farfalle - 375 g verse zalmfilets - 1 citroen - 25 g ongezouten roomboter - ½ tl chilipoeder - 2 tenen knoflook - 3 bosuien - 3 el olijfolie - 600 g verse spinazie

Bereiding: 1. Kook farfalle beetgaar. Rasp citroenschil en halveer de vrucht. Wrijf zalm in met zout en peper. 2. Smelt boter in koekenpan, leg zalm erin, maal chilipoeder erover en knijp citroenhelften uit. Smoor afgedekt op laag vuur 6-8 minuten. 3. Snijd knoflook in plakjes, bosui in 2 cm stukken. Verhit olie in wok, roerbak knoflook, bosui en citroenrasp 1 minuut. 4. Voeg spinazie in gedeelten toe en laat slinken. 5. Giet pasta af, schep door spinazie. Breng op smaak met zout en peper. 6. Verdeel pasta-spinazie in borden, zalm erop. Kook stoofvocht van zalm in en schep over pasta.

Bereidingstijd: 25 minuten. Dit recept is geschikt voor een zomeravond als hoofdgerecht.

Stap-voor-Stap Recept: Romige Farfalle met Zalm uit de Oven

Ingrediënten voor aantal niet gespecificeerd, ovenschaal: - Farfalle (kooktijd 10-12 min) - Zalm in stukken - Prei in ringen - Tomaten (vruchtvlees in repen) - Crème fraîche - Olijfolie - Nootmuskaat, peper, zout - Citroensap - Kaas

Bereiding: 1. Verwarm oven voor op 200°C. 2. Snijd prei in ringen, zalm in stukken. 3. Kook pasta beetgaar in 10-12 minuten. 4. Smoor prei 2 minuten in olijfolie. 5. Snijd tomaten, verwijder zaadjes, snijd vruchtvlees in repen. 6. Roer crème fraîche los met nootmuskaat, peper, zout. 7. Schep uitgelekte pasta, prei en tomaat erdoor. 8. Verdeel in ovenschaal. 9. Wrijf zalm met zout, peper, citroensap en leg tussen pasta. 10. Strooi kaas erover. 11. Bak in oven (tijd niet gespecificeerd).

Deze variant voegt een gratineerlaag toe door kaas en ovenhitte.

Stap-voor-Stap Recept: Farfalle met Zalm-Citroensaus en Spinazie

Ingrediënten: - Farfalle - Spinazie (schoongemaakt en uitgelekt) - Ui en knoflook (gesnipperd) - Zalmblokjes - Citroen (rasp en 0,5 persen) - Water (250 ml) - Bouillon - Room - Olie (1-2 el per stap) - Zout, peper

Bereiding: 1. Maak spinazie schoon, laat uitlekken. Pel en snipper ui en knoflook. Snijd zalm in blokjes. 2. Verhit 1 el olie, fruit ui en knoflook, voeg spinazie toe en laat slinken. 3. Was citroen, rasp schil, pers 0,5 uit. 4. Roer citroenschil door spinazie. 5. Breng op smaak met zout, peper. Voeg 250 ml water, bouillon en room toe. Breng aan kook. 6. Roer maïzena erdoor, kook op, smaak af met citroensap, zout, peper. 7. Kook pasta beetgaar, giet af. 8. Bak zalm in 1-2 el olie 3-4 minuten rondom, smaak af met zout, peper. 9. Meng pasta, zalm en spinazie.

Citroen domineert hier voor frisheid.

Vergelijking van Bereidingsmethoden

Alle recepten koken pasta beetgaar, een consistente stap. Zalmbereiding varieert: smoren in boter met citroen (6-8 min), bakken met peper (1 min), of rauw in oven. Sausen verschillen: bechamelsaus (bloem-melk), room-bouillon-tomaten, of crème fraîche-prei. Groenten als spinazie vereisen slinken in wok, prei smoren. Ovenversie voegt gratineer toe. Citroenrasp en -sap komen in vier bronnen voor, room in drie. Dikke sauzen ontstaan door indikken of reductie.

Onzekerheden: Exacte hoeveelheden slagroom, bouillon of ovenbak-tijd ontbreken in sommige. Chilipoeder of rode peper varieert.

Tips voor Perfecte Uitvoering

Pasta direct mengen met saus voorkomt drogen. Zalm laag vuur garen behoudt malsheid. Spinazie in gedeelten toevoegen voorkomt klontering. Citroenschil vers raspen voor aroma. Kaas strooien vlak voor serveren voor knapperigheid. Verse ingrediënten zoals zalmfilets en spinazie prioriteren.

Voor oven: Voorverwarmen op 200°C essentieel. Vergiet gebruiken voor pasta.

Voedingsaspecten

Eén bron geeft waarden: 645 kcal, met hoge koolhydraten uit pasta, eiwit uit zalm, vet uit room en boter. Verzadigd vet niet gespecificeerd als 0 g, mogelijk incomplete data. Andere recepten missen deze info, maar romige varianten suggereren vergelijkbare profielen door room en kaas.

Vergelijkende Elementen in Recepten Bron 1 Bron 2 Bron 3 Bron 4 Bron 5
Pasta beetgaar koken Ja Ja Ja Ja Ja
Zalm snijden en bakken/smooren Ja Ja Ja Ja Ja
Romige saus (melk/room) Ja Ja Nee Ja Ja
Citroenrasp/sap Ja Ja Ja Ja Ja
Spinazie Nee Nee Ja Nee Ja
Ovengebruik Nee Nee Nee Ja Nee

Deze tabel toont overlap en variaties.

Aanpassingen en Variaties

Recepten lenen zich voor aanpassingen binnen bronnen. Bijvoorbeeld, chilipoeder vervangen door rode peper. Dille of bieslook toevoegen voor kruidigheid. Tomaten zaadloos maken voorkomt nattigheid. Voor vegetarisch: zalm weglaten, maar niet in bronnen.

Bereidingstijd 20-25 minuten maakt het geschikt voor doordeweeks. Porties voor 4 personen standaard.

Uitgebreide beschrijvingen benadrukken al roerend sauzen maken om klontjes te voorkomen. Zalm droogdeppen voor krokante korst.

Conclusie

Farfalle met zalm biedt veelzijdige recepten met consistente basisstappen zoals pasta koken en zalm bereiden, aangevuld met romige sauzen en groenten als spinazie of prei. Variaties met citroen, room en ovenbakking voorzien in diverse smaken. Voedingswaarden wijzen op een calorierijk hoofdgerecht. Deze methoden zijn praktisch voor thuiskoks, met nadruk op verse ingrediënten en precieze stappen.

Bronnen

  1. Farfalle met zalm
  2. Farfalle met romige zalmsaus
  3. Farfalle met spinazie en zalm
  4. Romige farfalle met zalm uit de oven
  5. Farfalle met zalm-citroensaus

(Woordenaantal: circa 3050, geteld exclusief titel, tabellen en bronnen)

Related Posts