Dillesoep: Eenvoudige Recepten en Veelzijdige Variaties met Verse Dille

Dillesoep is een eenvoudige bereiding die uitblinkt in haar basis-ingrediënten en veelzijdigheid. Verschillende varianten benadrukken de frisse smaak van dille, gecombineerd met bouillon, aardappelen, eieren of room. De soep kan worden aangepast voor vegetarische, glutenvrije of veganistische diëten. Recepten omvatten een basisversie met ei, aardappel-gebaseerde soepen, romige uitvoeringen met plantaardige melk en varianten met zalm. De bereidingstechnieken draaien om het fruiten van ui, het koken met bouillon, het pureren voor een gladde textuur en het toevoegen van dille aan het einde om de smaak te behouden. Deze soep vereist geen complexe handelingen en leent zich voor seizoensgebonden ingrediënten zoals verse dille uit de tuin.

Basisrecept voor Dillesoep met Ei

Het basisrecept voor dillesoep met ei vormt de kern van veel varianten en benadrukt eenvoud. Dit recept gebruikt groente- of kippenbouillon als basis, aangevuld met boter, bloem, knoflook, eieren en verse dille. Bloem kan worden vervangen door een glutenvrije variant, wat de soep geschikt maakt voor specifieke diëten.

De ingrediënten voor dit basisrecept zijn als volgt:

Ingrediënt Hoeveelheid
Groente- of kippenbouillon 1 liter
Boter 1 eetlepel
Bloem (glutenvrij mogelijk) 1 eetlepel
Knoflook 2 teentjes
Eieren 2
Verse dille Een handvol (of 2 eetlepels gedroogde)
Zout en peper Naar smaak
Azijn of citroensap Naar smaak

De bereiding start met het fruiten van bloem in boter om een lichte roux te vormen. Dit zorgt voor een gebonden consistentie zonder klontjes. Vervolgens wordt de bouillon toegevoegd, samen met geperste knoflook. De mix wordt aan de kook gebracht en circa 10 minuten gekookt. Daarna volgt de gesneden dille, met zuurheid naar smaak via azijn of citroensap. Op het einde worden de eieren direct in de kokende soep gebroken en geroerd tot ze stollen en zich verspreiden. Dit geeft de soep een rijkere structuur en extra eiwitten. De soep wordt op smaak gebracht met zout en peper en kan worden gegarneerd met extra verse dille of een druppel room.

Deze methode zorgt voor een zijdezachte textuur waarbij de eieren niet hardgekookt worden toegevoegd, maar direct stollen in de hete bouillon. Het resultaat is een soep die geschikt is voor herfstdagen, met aroma's van knoflook, boter en dille die zich vermengen met de zuurheid.

Aardappel-Dillesoep

Een variant met aardappelen vormt een romige basis zonder room, puur door pureren. Dit recept gebruikt boter, ui, aardappelen, groentebouillon en dille, met opties voor garnering.

Ingrediënten voor de aardappel-dillesoep:

Ingrediënt Hoeveelheid
Boter 25 g
Ui 1, gesnipperd
Aardappelen 600 g
Groentebouillon 800 ml
Dille 2-3 takjes
Zout, versgemalen peper Naar smaak
Nootmuskaat Naar smaak

Bereiding: Pel en snipper de ui, schil de aardappelen en snijd in blokjes. Smelt boter in een soeppan en fruit de ui zachtjes. Voeg aardappelblokjes toe en bak kort mee. Giet bouillon erbij en breng aan de kook. Kook 10-15 minuten tot gaar, pureer met een staafmixer tot glad. Roer driekwart van de dille erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Garneer met resterende dille.

Extra garneringen omvatten garnaaltjes, gerookte zalm, fijngehakt ei voor vegetariërs, of reepjes ham of gerookte kipfilet voor niet-vegetariërs. Gewone bouillon kan worden gebruikt voor een niet-vegetarische versie. Serveer met zoute stengels voor contrast.

Deze soep bereikt een gladde, gebonden textuur door pureren, zonder extra bindmiddelen.

Romige Dillesoep met Plantaardige Melk

Een romige versie gebruikt veel dille en plantaardige melk voor een veganistische aanpassing. Dit recept is geschikt wanneer veel dille beschikbaar is, zoals uit de moestuin.

Ingrediënten:

Ingrediënt Hoeveelheid
Dille 2 bossen (250 g)
Olijfolie 2 el
Roomboter 1 el
Rode ui 1
Aardappelen 3 middelgroot
Laurierblaadjes 2
Water 1 l
Bouillonpasta of blokje 1 el of 1 blokje
Ongezoete sojamelk 1 l (vervangbaar door havermelk)
Kruidenazijn 2 el
Lente-ui of stengelui 5 stengels
Bloem 1 el
Zout en peper Versgemalen, naar smaak

Bereiding: Snipper de ui, verhit boter en olie, fruit ui. Schil en snijd aardappelen in blokjes, voeg toe met laurierblaadjes. Voeg water met bouillon toe. Was en snijd één bos dille grof, voeg toe en kook 10 minuten met deksel. Verwijder laurier, pureer met staafmixer. Voeg sojamelk toe. Los bloem op in 1 dl water, bind de soep al roerend. Hak tweede bos dille fijn, voeg toe met lente-ui in ringen. Laat niet meer koken om dillesmaak te behouden. Breng op smaak.

Deze soep heeft een verfijnde, zomerse smaak door de dubbele dillehoeveelheid en kruidenazijn voor zuurheid. Dille groeit goed in volle grond of potten, bloeit vanaf juni en moet niet verplaatst worden.

Zalm-Dillesoep met Aardappel

Voor een visvariant wordt zalm toegevoegd aan een basis van aardappelen en prei. Dit recept gebruikt visbouillon en slagroom voor rijkdom.

Ingrediënten voor 4 personen:

Ingrediënt Hoeveelheid
Verse zalmfilet 300 g, in blokjes
Aardappelen 3 middelgroot, in blokjes
Prei 1, in dunne ringen
Ui 1, fijngehakt
Visbouillon 750 ml
Slagroom 200 ml
Boter 2 eetlepels
Dijonmosterd 1 theelepel
Citroensap 1 eetlepel
Verse dille 1 bosje, grof gehakt
Zout en peper Naar smaak

Bereiding: Smelt boter, bak ui en prei glazig, voeg aardappelen toe. Giet visbouillon erbij, kook 15-20 minuten tot aardappelen gaar. Voeg slagroom, mosterd en citroensap toe, breng op smaak. Voeg zalmblokjes toe en laat pocheren (duur niet gespecificeerd in bron, maar kort voor malsheid). Garneer met verse dille, limoenschijfjes, croutons of brood.

Deze versie combineert dille met vis, een klassieke pairing.

Vegetarische en Veganistische Varianten

Dillesoep leent zich voor aanpassingen. De basis met ei is vegetarisch; vervang bloem voor glutenvrij. Een kikkererwtenversie is bijna vegan: ui fruiten in olie, kikkererwten, peterselie, dille, plantaardige melk, witte wijn, cayennepeper, Funghi Porcini bouillonblokje of champignons. Sudder 10 minuten, pureer.

Ingrediënten kikkererwten-dillesoep:

Ingrediënt Hoeveelheid
Kikkererwten (gekookt) 200 g
Peterselie 6 takjes
Dille 6 takjes
Ei 1 (optioneel voor vegetarisch)
Ui 1
Plantaardige melk 1 scheut
Witte wijn 1 scheut
Groentebouillon 1,5 liter
Funghi Porcini blokje 0,5 (of champignons)
Cayennepeper 1 theelepel
Peper en olie Naar smaak

Romige versie met sojamelk is vegan, mits bloem glutenvrij. Eieren kunnen weggelaten voor puur vegan.

Bereidingstechnieken en Tips

Veel recepten starten met fruiten van ui in boter of olie voor aroma. Roux (boter+bloem) bindt in basisrecept. Pureren met staafmixer creëert gladheid. Dille toevoegen aan einde behoudt frisheid; niet doorkoken. Zuurheid via azijn, citroensap of kruidenazijn balanceert rijkdom. Eieren stollen direct in kokende soep voor draderige textuur. Aardappelen zorgen voor natuurlijke binding.

Garneringen: dille, roomdruppel, garnaal, zalm, ei, ham, kip, lente-ui. Serveer met zoute stengels of brood.

In Iran zou dillesoep een geluksbrenger zijn, volgens één rapport, maar dit blijft anekdotisch.

Voedingsaspecten van Dille

Dille bevat vitamine A en C, en mineralen zoals mangaan, ijzer, koper en kalium. Dit maakt de soep voedzaam, vooral met aardappelen of kikkererwten voor eiwitten en vezels.

Conclusie

Dillesoep biedt eenvoud en variatie door basis-ingrediënten als bouillon, dille, ui en aardappelen. Varianten met ei, zalm, plantaardige melk of kikkererwten passen bij diverse diëten. Bereidingstechnieken zoals roux, pureren en laat toevoegen van dille zorgen voor optimale smaak en textuur. Deze soep is geschikt voor thuisbereiding en seizoensgebruik.

Bronnen

  1. Ervaar de magie van dille-soep
  2. Dillesoep
  3. Aardappel-dillesoep
  4. Romige dillesoep
  5. Zalm-dillesoep met aardappel

Related Posts