Courgette-Tomatensoep: Gezond, Snel en Veelzijdig Recept met Mediterrane Smaken

Courgette-tomatensoep is een eenvoudige bereiding die de zoete smaak van tomaten combineert met de subtiele frisheid van courgette. Deze soep is voedzaam, laag in calorieën en geschikt als snelle maaltijd. De populariteit ervan is te danken aan de eenvoud van de ingrediënten en de veelzijdigheid in bereiding. In de mediterrane keuken vormen tomaten en courgettes een logische combinatie vanwege hun overvloed in dat regio. De soep kan gepureerd worden voor een gladde textuur of met stukjes groenten gegeten worden. Ze is vegetarisch, kan veganistisch bereid worden zonder room en is glutenvrij. Recepten variëren in kruiden en bereidingswijzen, zoals aanfruiten, roosteren in de oven of toevoegen van specerijen voor extra smaak.

Ingrediënten voor Courgette-Tomatensoep

De ingrediënten voor courgette-tomatensoep zijn eenvoudig en gericht op seizoensgebonden groenten. Basisrecepten gebruiken rijpe tomaten, courgettes, ui en knoflook, aangevuld met groentebouillon. Verschillen bestaan in hoeveelheden en optionele toevoegingen zoals tomatenpuree, kruiden of room.

Hieronder een tabel met ingrediënten uit verschillende receptvarianten voor een vergelijking:

Ingrediënt Variant 1 (basis) Variant 2 (kruidig) Variant 3 (mediterraans) Variant 4 (geroosterd)
Tomaten 1 kg (vers of blik) 4 trostomaten in stukjes Grove stukken tomaten Tomaten door helft
Courgettes 2 middelgrote 2 stuks in blokjes Grove stukken In dikke plakken
Ui 1 ui 1 rode ui gesnipperd Versnipperde ui Rode ui in grove stukken
Knoflook 2 teentjes 3 teentjes geraspt Niet gespecificeerd Bol knoflook (bovenkant af)
Groentebouillon 1 liter 1250 ml heet water + 2 blokjes Bouillon Niet gespecificeerd
Overig Olijfolie, basilicum, zout/peper, room (optioneel) Sambal badjak, paprikapoeder, kerriepoeder, balsamicoazijn, tomatenpuree, suiker, Italiaanse kruiden Tomatenpuree, basilicum, olijfolie, peper/zout Pesto (optioneel), olijfolie

Tomaten leveren de zoete basis, courgettes voegen frisheid toe. Ui en knoflook zorgen voor aroma na aanfruiten. Bouillon geeft volume en smaak. Optionele elementen zoals room of crème fraîche maken de soep romiger, terwijl pesto of kruiden variatie bieden. Voor maximale smaak worden rijpe tomaten aanbevolen. Lokale en seizoensgebonden ingrediënten verhogen de duurzaamheid.

Basisbereidingsmethode

De standaardbereiding begint met het voorbereiden van de groenten. Snijd courgettes en tomaten in stukken, snipper de ui en pel of rasp de knoflook.

Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg courgette toe en bak enkele minuten. Roer tomatenpuree (indien gebruikt) een minuut mee. Voeg tomaten en eventueel basilicum toe, kruid met peper en zout, en bak kort. Giet bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20-25 minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn. Pureer met een staafmixer voor een gladde textuur. Breng op smaak en voeg optioneel room toe.

Deze methode resulteert in een fluweelachtige soep met mediterrane tonen. De duur bedraagt circa 30 minuten, geschikt voor een snelle maaltijd.

Variant met Kruiden en Specerijen

Een kruidige versie gebruikt blokjes courgette en tomaat. Snipper een rode ui, rasp drie knoflookteentjes. Verhit olie in een soeppan, fruit ui en knoflook. Voeg 2 courgettes in blokjes, 4 trostomaten in stukjes, 1 theelepel sambal badjak, 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel Italiaanse kruiden toe. Kruid met peper en zout. Los 2 groentebouillonblokjes op in 1250 ml heet water en giet erbij. Laat koken tot zacht, pureer optioneel.

Deze variant is pittig en smaakvol, ideaal voor gezinnen. De soep smaakt beter na een dag, lauwwarm geserveerd. Goed voor 4 personen, tweemaal.

Mediterrane Bereiding met Croutons

Versnipper ui, snijd courgette en tomaten grof. Stoof ui glazig in olijfolie, bak courgette enkele minuten. Voeg tomatenpuree toe en bak een minuut. Doe tomaten en basilicum erbij, kruid stevig met peper en zout. Bak enkele minuten, voeg bouillon toe en kook 20 minuten. Mix glad.

Bak gescheurde ciabatta in olijfolie goudbruin op laag vuur, strooi grof zeezout erover. Serveer soep met croutons. Dit geeft een romige textuur met knapperige garnering, geschikt als lunch of troostmaaltijd.

Geroosterde Variant voor Diepere Smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was tomaten, verwijder kroontjes, snijd door helft en verdeel over bakplaat. Was courgettes, verwijder uiteinden, snijd in dikke plakken en verdeel met grove stukken ui en een knoflookbol (bovenkant afgesneden) over de tomaten. Rooster tot zacht.

Voeg de geroosterde groenten toe aan bouillon, kook en pureer. Roer optioneel pesto door de soep of serveer per kom. Dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur. De roostering concentreert de smaken, gebruik smaakvolle tomaten en goede knoflook.

Gezondheidsvoordelen

Courgette-tomatensoep is voedzaam en laag in calorieën, geschikt voor gewichtsbeheersing. Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die beschermt tegen bepaalde kankervormen. Courgette levert vitamine C, kalium en vezels. Groentebouillon bevat mineralen en elektrolyten.

De soep is geschikt zonder schuldgevoel, boordevol groenten. Kinderen eten het vaak zonder bezwaar tegen de groenten. Vegetarisch, veganistisch zonder room, glutenvrij. De plantaardige focus past bij groeiende interesse in gezonde voeding.

Variaties en Personalisatie

Courgette-tomatensoep leent zich voor aanpassingen. Experimenteer met oregano, tijm, rozemarijn, chilipoeder, gerookt paprikapoeder of kerriepoeder. Voeg paprika, wortel, selderij of spinazie toe.

Garneer met Parmezaanse kaas, mozzarella of feta. Roer pesto door voor smaakboost. Gebruik kokosroom voor vegan optie. Voeg rode peper toe voor pittigheid. Rooster groenten vooraf voor diepere smaak.

Deze personalisatie maakt unieke versies mogelijk, afgestemd op voorkeuren.

Tips voor Bewaren en Opwarmen

Laat de soep afkoelen en bewaar in luchtdichte container in koelkast voor 3-4 dagen. Vries in porties in voor 2-3 maanden. Verwarm op fornuis middelhoog vuur of magnetron, roer regelmatig.

De soep smaakt na een dag beter door intrekkende smaken. Invriezen is praktisch voor grotere hoeveelheden.

Serveertips

Serveer als maaltijd met knapperig brood, ciabatta of focaccia. Combineer met frisse salade, gegrilde kaassandwich of als pastasaus. Top met croutons, roomswirl, pesto of gehakte kruiden.

Ciabattacroutons met zeezout passen bij de mediterrane stijl. Lauwwarm serveren versterkt de smaak.

Conclusie

Courgette-tomatensoep biedt een eenvoudige, gezonde optie met variabele recepten. Ingrediënten zoals tomaten en courgette zorgen voor vitamines en antioxidanten. Bereidingsmethoden variëren van aanfruiten tot roosteren, met personalisatie via kruiden en garneringen. Bewaar- en serveertips maken het praktisch. De soep past bij diverse diëten en is populair door voedzaamheid en snelheid.

Bronnen

  1. Cafetaria Jasmijn
  2. Familie over de Kook
  3. Njam.tv
  4. Ohmydish

Related Posts